Seizoen 2 De twaalf: De Assepoestermoord met deze cast!

Seizoen 2 van De twaalf: De Assepoestermoord is vanaf zondag 3 september wekelijks om 21.05 uur op VRT1 en VRT MAX te kijken. In de Assepoester-moord moeten twaalf burgers als volksjury in een Belgisch assisenproces oordelen over de schuld of onschuld van beklaagden Anton Bergman (Koen De Graeve) en zijn dochter Julie (Louisa Peeters, die tegenwoordig ook de naam Lou Miller gebruikt). Het wordt een zenuwslopende ervaring voor alle betrokkenen, met blijvende impact op hun levens. Ontdek in dit artikel alles over personages en cast van De twaalf seizoen 2: De Assepoestermoord.

Dit bericht verscheen voor het eerst op 1 maart 2022 op VlaamsKijken toen de opnames bezig waren. Het heeft op zondag 3 september 2023 een update gekregen, omdat de reeks nu op tv komt. Op 22 oktober 2023 wordt de laatste aflevering uitgezonden; daarna komt op het tijdstip Rough Diamonds (die eerder al op Netflix te kijken was).

Seizoen 2 De twaalf

Na het seizoen van het eerste seizoen van De twaalf kon een vervolg niet uitblijven. Alleen is dat natuurlijk lastig als je te maken hebt met een afgerond verhaal. Er komt nu dus een tweede seizoen van De twaalf, waarbij het principe van de reeks is gehandhaafd: we kijken mee bij een Belgisch assisenproces, waarbij de volksjury moeten oordelen over de schuld of onschuld van de beklaagden. De twaalf seizoen 2 is gemaakt met een volledig nieuwe cast. Het eerste seizoen heet nu trouwens De twaalf: de milleniummoord. Seizoen 2 van De twaalf wordt gemaakt onder de noemer De twaalf: de Assepoestermoord.

De twaalf: de Assepoestermoord

In De twaalf: de Assepoestermoord worden vader Anton (Koen De Graeve*,) en dochter Julie (Louisa Peeters, die tegenwoordig ook de naam Lou Miller gebruikt) voor het Assisenhof van Antwerpen aangeklaagd voor de moord op Marianne Coens (Katrien De Ruysscher), partner van Anton en stiefmoeder van Julie. Toch beweert Julie alleen gehandeld te hebben, en schreeuwt Anton zijn onschuld uit. Het parket gelooft echter dat Julie haar vader beschermt, en dat ze de moord met zijn tweeën gepleegd hebben. Strafpleiter Frank Dendoncker (Peter Van den Begin*) verdedigt Anton in de rechtbank. Twaalf juryleden zijn uitgeloot om een oordeel te vellen in deze complexe zaak. Terwijl het proces vordert, beginnen de persoonlijke levens van de juryleden ook een invloed te hebben op de manier waarop zij het proces ervaren en uiteindelijk ook op hun beslissing over de schuldvraag.

Tweede seizoen De twaalf kijken

Het tweede seizoen van De Twaalf is te kijken vanaf zondag 3 september, wekelijks om 21.05 uur op VRT1 en VRT MAX. Vanuit het buitenland kun je VRT MAX gebruiken als je een VPN Verbinding hebt, die je op België zet. Het eerste seizoen staat op Netflix. Als het tweede daar ook komt, delen we het natuurlijk via onze Instagram, onze Facebook-groep en nieuwsbrief. Aangezien het zo’n succes was, hopen we dat-ie daar weer te zien zal zijn. We weten inmiddels dat de internationale rechten voor De twaalf seizoen 2; de Assepoestermoord zijn aangekocht door de Franse distributeur Federation Entertainment. Zij nemen de wereldwijde exploitatie voor hun rekening.

Op 22 oktober 2023 wordt de laatste aflevering uitgezonden; daarna komt op het tijdstip Rough Diamonds (die eerder al op Netflix te kijken was).

De Twaalf 2: audiodescriptie

De twaalf: de Assepoestermoord is ook beschikbaar met VRT-audiodescriptie. De audiodescriptie kan je op Eén activeren via het taalkeuzemenu van je decorder, of elke zondag rond 21.10 uur op het Ketnet-kanaal afstemmen (buiten de eerste aflevering om 23.35 uur op het Ketnet-kanaal). Je vindt alle programma’s met audiodescriptie ook op VRT MAX.

Lees eerst meer over de cast van De Twaalf en ontdek daarnaast ook meer over het verhaal van De Twaalf seizoen 2 en de personages.

Cast De Twaalf: de Assepoestermoord

Naast Koen De Graeve, Peter Van den Begin, Katrien De Ruysscher en Louisa Peeters (die zich ook Lou Miller noemt) zijn in dit spannende nieuwe seizoen onder andere Wouter Hendrickx, Inge Paulussen, Dirk Van Dijck, Abigail Abraham, Line Pillet, Bart Hollanders, Yassine Ouaich, Emma Van Raemdonck, Chris Nietvelt, Els Olaerts, Marjan De Schutter, Viv Van Dingenen, Jobst Schnibbe en Emilie De Roo te zien. Later ontdek je meer over de cast en personages van De Twaalf seizoen 2.

Acteurs De twaalf seizoen 2

Ben jij benieuwd waar jij de acteurs uit De twaalf seizoen 2 van kent? Of wil je alvast wat kijkinspiratie op doen om de tijd te overbruggen totdat De Twaalf weer op tv te kijken is. We zetten de cast van De Twaalf seizoen 2 voor je op een rijtje.

Makers De Assepoestermoord

De twaalf: de Assepoestermoord is geschreven door Roel Mondelaers (Beau Séjour 2) en Nele Meirhaeghe (Black), op basis van een verhaal bedacht door Roel Mondelaers en Bert Van Dael (Beau Séjour, De twaalf). De regie is in handen van Kaat Beels (Tabula rasa, Beau Séjour) en de reeks wordt geproduceerd door Peter Bouckaert en Gunter Schmid.

Terug naar de serie en de personages, die we in De Twaalf 2 zien:

De Twaalf 2

In De twaalf: de Assepoestermoord volgen we het proces van Julie Bergman (Lou Miller) en Anton Bergman (Koen De Graeve). Ze worden beschuldigd van moord op Marianne (Katrien De Ruysscher), de partner van Anton en stiefmoeder van Julie. Julie beweert dat ze Marianne tijdens een ruzie per ongeluk van de keldertrap heeft geduwd en haar vader er niets mee te maken heeft. Ondertussen schreeuwt Anton zijn onschuld uit. Maar er is ook het gerechtelijk onderzoek en dat toont duidelijk aan dat Marianne een slag op het hoofd heeft gekregen en haar lichaam nadien verplaatst werd naar de kelder. Advocate Claire Verlinden (Inge Paulussen*) staat Julie bij, haar ex-man Frank Dedoncker (Peter Van den Begin) staat Anton bij. 

Jury beslist over lot Julie en Anton

Een twaalfkoppige jury beslist over het lot van Julie en Anton. Maar daarnaast hebben de juryleden ook hun eigen leven en privéproblemen, die impact hebben op hoe ze de zaak beleven en omgekeerd. Nico (Emilie De Roo) is gerechtsjournaliste. Ze is dan ook enthousiast wanneer ze eindelijk zelf in een volksjury mag zetelen en vastbesloten een weloverwogen oordeel te vormen. Maar wanneer haar tienerzoon wordt beschuldigd van het verspreiden van naaktfoto’s en beweert onschuldig te zijn, beginnen haar emoties steeds meer in de weg te zitten. 

Murad (Yassine Ouaich) is een succesvolle en hardwerkende vastgoedmakelaar. Hij heeft al snel een oordeel klaar over de beschuldigden. Maar wanneer zijn zus aan de deur staat, wordt hij geconfronteerd met een geheim uit het verleden. De al wat oudere Catherine (Chris Nietvelt) blijft alleen achter wanneer haar man hertrouwt en haar dochter naar het buitenland trekt. Dankzij mede-jurylid Vanessa (Viv Van Dingenen) leert ze jurylid Jacob (Jobst Schnibbe) kennen. Kan ze op latere leeftijd toch nog de ware liefde vinden?

Jury van De Twaalf seizoen 2: De Assepoestermoord
Jury van De Twaalf seizoen 2: De Assepoestermoord

Personages De Twaalf – De Assepoester moord

 • Anton Bergman (Koen De Graeve)
 • Julie Bergman (Louisa Peeters; maar tegenwoordig gebruikt ze de naam Lou Miller)
 • Frank Dedoncker (Peter Van den Begin)
 • Claire Verlinden (Inge Paulussen)
 • Ivo Muylle (Dirk Van Dijck)
 • Dennis Pycke (Wouter Hendrickx)
 • Romy Pycke (Emma Van Raemdonck)
 • Nico Willems (Emilie De Roo)
 • Murad Koumiza (Yassine Ouaich)
 • Catherine Degryse (Chris Nietvelt)
 • Simon (Bart Hollanders)

Anton Bergman

Anton (48 jaar, gespeeld door Koen De Graeve) is de partner van Marianne. Hij wordt ’s ochtends aangetroffen bij het lichaam van Marianne. Hij wordt beschuldigd van de moord, samen met zijn dochter Julie, maar beweert onschuldig te zijn. In zijn dagelijks leven is Anton schepen van sport en cultuur. Daarnaast heeft ook een café. Anton drinkt al een tijdje niet meer, maar op de avond van Mariannes dood grijpt hij toch naar de fles en krijgt hij een felle ruzie met Marianne. 

Julie Bergman

Julie (20 jaar, gespeeld door Lou Miller) is een stil en introvert meisje, en heeft een sterke band met haar papa, Anton. Haar biologische moeder is op jonge leeftijd overleden. Toen Marianne en Anton begonnen daten, voelde Julie zich bedreigd – alsof ze moest vechten om de aandacht van haar vader. Naast haar vader is haar sport, triatlon, enorm belangrijk voor Julie. Op de avond van de moord heeft Julie een hoogoplopende ruzie met Marianne omdat die haar sportcarrière wil boycotten. 

Frank Dedoncker

Frank Dedoncker (Peter Van den Begin) is de advocaat van Anton. Hij zit al jaren in het vak en heeft de mentaliteit van een straatvechter. Frank is vastbesloten om de jury te tonen dat bepaalde pistes in het onderzoek niet grondig onderzocht zijn. Hij is zelfs niet te beroerd om Anton onder druk te zetten om mee te stappen in zijn verdedigingsstrategie als dat hem beter zou uitkomen. 

Claire Verlinden

Claire (Inge Paulussen) is de advocaat van Julie. Ze draait al een lange tijd mee aan de top van de advocatuur en is tien jaar geleden gescheiden van Frank, de advocaat van Anton Bergman en haar grote rivaal op het proces. Claire staat bekend om haar empathie en haar verbetenheid om ‘de waarheid’ aan het licht te brengen. Ondanks de sterke bewijslast van het parket, staat Claire rotsvast achter de verklaring van Julie.

Ivo Muylle

Ivo Muylle (Dirk Van Dijck) is de advocaat van de burgerlijke partijen. Hij is de bekendste advocaat van het land en heeft al heel wat assisenzaken op zijn naam staan. Maar Ivo is niet meer van de jongste en neemt voor het eerst zijn dochter, advocate Charlotte Muylle, mee om te pleiten. Hoewel beiden aanvankelijk overtuigd zijn van de versie van het parket, begint Charlotte gaandeweg steeds meer te twijfelen aan de strategie van haar vader.

Dennis Pycke

Dennis (Wouter Hendrickx) is de ex-man van Marianne. Ze hebben samen een dochter, Romy. Dennis was ooit een beloftevolle triatleet, maar door een blessure stopte zijn carrière abrupt. Sindsdien kampt Dennis met depressies. Hij is nu zelf coach van triatleten, en Julie is een van zijn poulains. 

Romy Pycke

Romy (Emma Van Raemdonck) is de dochter van Dennis en Marianne. Wanneer Marianne een relatie start met Anton, verhuist Romy mee met Marianne naar Anton. Ondanks de gruwelijke feiten tegen haar moeder, blijft Romy tijdens het proces twijfelen aan de schuld van Julie.

Nico Willems

Gedreven gerechtsjournaliste Nico (Emilie De Roo) is enthousiast om zelf eens in een volksjury te mogen zetelen. Ze is dan ook vastbesloten om een weloverwogen oordeel te vormen. Met haar kennis over het gerechtssysteem kan zij bovendien de andere juryleden bijstaan met advies. Maar wanneer haar vijftienjarige zoon wordt beschuldigd van het verspreiden van naaktfoto’s en beweert onschuldig te zijn, verliest ze haar focus. Terwijl op het proces de geloofwaardigheid van de schijnbaar kwetsbare Julie Bergman steeds meer begint te wankelen, komt ook Nico’s geloof in haar zoon onder druk te staan.

Murad Koumiza

Murad (Yassine Ouaich) is behoorlijk streng in zijn oordeel over de beschuldigden. Zelf heeft hij als immo-makelaar en trotse familieman zijn succes opgebouwd door hard te werken, en vindt dat iedereen verantwoordelijk moet gesteld worden voor zijn daden. Maar wanneer zijn oudere zus, een ex-druggebruikster, plots weer opduikt in zijn leven, wordt hij geconfronteerd met een geheim uit hun verleden. ​ 

Catherine Degryse

De al wat oudere Catherine (Chris Nietvelt) is een zachte, conflictontwijkende vrouw. Nadat haar man er vandoor gaat met een jongere vrouw en haar dochter naar het buitenland trekt, blijft ze alleen achter. De eenzaamheid valt haar zwaar, tot ze in de jury de babbelgrage Vanessa (Viv Van Dingenen) leert kennen, die haar in contact brengt met collega-jurylid Jacob (Jobst Schnibbe): een knappe, charmante man. Hierdoor begint er plots een nieuwe, frisse wind door haar leven te waaien. 

Simon

Magazijnier Simon (Bart Hollanders) gaf zijn leven als muzikant op om voor zijn vrouw Esther (Anemone Valcke). Die heeft drie jaar geleden een dwarslaesie opgelopen na een surfongeval, en zit sindsdien in een rolstoel. Esther kampt steeds vaker met helse pijnen, waarvoor zelfs de sterkste pijnstillers niet meer volstaan. Hoewel Simon Esther nog steeds doodgraag ziet, legt de zorg voor haar een steeds groter beslag op zijn leven.

Afleveringen De Assepoestermoord (seizoen 2 De Twaalf)

Ontdek alvast meer over de eerste drie aflevering van het tweede seizoen van De Twaalf:

Aflevering 1 (3 september 2023)

Het is dag één van het proces. Twaalf burgers, uitgeloot uit het volk, nemen plaats in de jury, waar zij de komende acht dagen het proces zullen volgen, waarna zij een weloverwogen oordeel moeten vormen over de schuldvraag. Beschuldigden Anton en Julie worden ondervraagd door voorzitter Bregu. Julie beweert dat ze Marianne per ongeluk van de trap geduwd heeft. Anton verklaart na een ruzie thuis vertrokken te zijn, en haar daarna niet meer gezien te hebben. Anton heeft het ondertussen moeilijk met de strategie van zijn advocaat Frank – die wil dat hij ingaat tegen de verklaring van zijn dochter. Thuis krijgt jurylid Nico te horen dat haar zoon Kobe wordt beschuldigd van het verspreiden van naaktfoto’s van zijn ex-vriendinnetje Jeanne. Hij beweert echter onschuldig te zijn.

Aflevering 2 (10 september 2023)

Op het proces presenteert het parket zijn bewijslast. De confrontatie van de feiten komt hard binnen bij zowel de burgerlijke partij, Dennis en Romy, als de jury. Onderzoeksrechter, bloedspatanalist, en wetsdokter tonen aan dat Marianne vermoedelijk in de woonkamer is neergeslagen, door twee personen van de keldertrap is gegooid, en daarna nog verstikt is. Claire ondervraagt het parket en trekt hun bewijslast in twijfel, terwijl Frank een verdedigingsstrategie lanceert die zowel de tegenpartij als de jury verrast. Ondertussen lijkt Kobes omgeving overtuigd van diens schuld, tot ontzetting van Nico. En Catherine leert charmant jurylid Jacob kennen.

Aflevering 3 (17 september 2023)

De burgerlijke partijen komen vandaag aan bod in het proces. Dennis verklaart wat volgens hem Antons motief was en Romy wordt door haar advocaten onder druk gezet om tijdens haar ondervraging Julie in een slecht daglicht te stellen. Dennis en Romy worden ondervraagd door de advocaten van de verdediging, en blijken niet helemaal eerlijk te zijn geweest. Ondertussen wordt Kobe steeds harder gepest, zijn de pijnstillers van Esther zwaarder dan verwacht, en begrijpt Jacob niet waarom Catherine hem ontwijkt. Hij blijft tevergeefs contact zoeken.

Eyeworks

De twaalf is een productie van Eyeworks voor Eén, in coproductie met Proximus en met de steun van Screen Flanders, het Garantiefonds voor de Vlaamse onafhankelijke audiovisuele productiesector, en Scio Productions in samenwerking met met de Belgische Tax shelter. De stad Antwerpen geeft logistieke ondersteuning. De ontwikkeling van de reeks werd gesteund door het VAF/Mediafonds van de Vlaamse Regering.

Foto: VRT – Jef Boes (start van de opnames in 2022). Jury: Thomas Nolf.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 oktober 2023 /