Grond in 2021 op VIER en Netflix

Grond van regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans is in 20121 op VIER te zien in België. Wereldwijd wordt de serie via Netflix uitgezonden. Maak vandaag kennis met de cast, crew én natuurlijk het verhaal van deze nieuwe tv-serie.

Opnames Grond gestart

De opnames van de nieuwe Vlaamse VIER-fictiereeks Grond zijn in de zomer van 2020 gestart in Brussel. Gewapend met handgel en mondmaskers zijn regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah, Mathieu Mortelmans en het ganse productieteam na enkele testdraaidagen ondertussen volledig up and running. Cast en crew moeten zich wel houden aan de strikte veiligheidsmaatregelen om alles coronaproof te houden. Zo staan er de komende periode alvast geen massa- en intieme (liefdes)scènes gepland. ‘Grond’ zal in 2021 te zien zijn op VIER en op Netflix.

Adil El Arbi en Bilall Fallah over Grond

Adil El Arbi en Bilall Fallah kun je kennen van Black, Patser en Bad Boys for Life (met Will Smith en Martin Lawrance). In België gaan ze nu dus Grond opnemen. Over de serie zeggen ze het volgende: “Grond vertelt een actueel verhaal dat heel herkenbaar is voor ons aangezien we moslims en Marokkanen zijn, maar het heeft tegelijkertijd ook een universeel karakter omwille van de thematiek van familie en verlies. We zijn blij terug in België te kunnen draaien na ons avontuur in Hollywood. We hebben een topcast, we hebben een supergoed scenario en hebben gewoon echt megaveel goesting om eindelijk met Grond te beginnen. Het jeukt om terug op een set te staan en ons ding te doen in de city where it all started: Brussel.”

Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn voor de opnames van VIER & Netflix-serie Grond weer terug in Brussel
Adil El Arbi en Bilall Fallah tijdens de opnames van Grond
Foto: Ilias Van Bambost

Grond – het verhaal

Wie als moslim in België het loodje legt, zadelt zijn nabestaanden op met een groot dilemma: waar moet hij of zij begraven worden? Hier of in het land van herkomst? Wanneer Ishmael – Smile voor de vrienden – het repatriëringsbedrijf van zijn vader overneemt, lijkt hij dé oplossing voor het probleem te hebben gevonden: “Als je moslims niet kunt begraven in de heilige grond in Marokko, dan halen we die grond toch gewoon naar hier…”. Een even eenvoudig als geniaal idee, maar zonder het te beseffen opent Smile hiermee de doos van Pandora.

Cast Grond met topnamen

De cast van Grond bestaat uit een brede mix van acteurs en actrices. En dat zijn absoluut niet de minste. Stuk voor stuk zagen we ze in series die de afgelopen jaren een groot succes waren. Niet alleen op tv (in België), maar ook op Netflix. Maak kennis met de cast van de nieuwe Vier en Netflix-serie Grond.

Yassine Ouaich

Yassine Ouaich is een jonge Belgische acteur van Marokkaanse origine. Hij brak door met de kinderserie De regel van 3S op Ketnet. Maar je kunt ‘m ook kennen uit GR5 (waar ook een prachtig boek bij is verschenen) en Keizersvrouwen. Tevens speelt hij een rol in de nieuwe VTM-serie De Kraak, waarin hij te zien zal zijn met bijvoorbeeld Tijmen Govaerts, Gene Bervoets, Koen De Grave, Joren Seldeslachts en An Miller.

Welk personage Yassine Ouaich in Grond voor zijn rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Charlotte De Bruyne

Als je De Twaalf hebt gekeken, dan is Charlotte De Bruyne je zeker niet ontgaan. Zij speelde namelijk de rol van Holly Ceusters; het jurylid dat zelf haar ouders was verloren bij een gruwelijke moord. Charlotte heeft verder veel ervaring op het toneel. Je kunt haar verder kennen uit Flying Home (waarin ze de hoofdrol speelde naast Jan Decleir en Fifty Shades-acteur Jamie Dornan). Ze speelde de jonge Nel in Vriendinnen (heb je die nog niet gezien, dan kan ik ‘m absoluut aanraden – die serie zit geweldig knap in elkaar). Maar ook in films als Achter de wolken en Niet Schieten speelde ze mee.

Welk personage Charlotte De Bruyne in Grond voor haar rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Barbara Sarafian

De eerste keer dat ik kennismaakte met Barbara Sarafian was in Clan; een serie over zussen die wraak willen nemen op hun schoonbroer. Als je ‘m nog niet gezien hebt: absoluut doen. Daarna viel deze Belgische actrice van Armeense afkomst me steeds vaker op. Bij het grote publiek in Vlaanderen was ze toen al lang bekend. Zo won ze voor de film Aanrijding in Moscou de prijs voor beste actrice. Een bekroning die ze ook ontving voor In Vlaamse Velden.

Barbara Sarafian heeft inmiddels een zeer uitgebreid cv. Alle rollen die ze gespeeld heeft, ga ik hier dan ook niet opnoemen. Maar als ik je een aantal tips mag geven, vergeet dan Vossenstreken (Mathijs F. Scheepers vertelde er al meer over in #KijkVlaams) en Professor T. niet. En wist je dat ze ook in de Nederlandse serie Keizersvrouwen te zien was? Ze kroop hiervoor in de huid van Marina Carmin. Waar ik zelf nog erg benieuwd naar ben is de film All of Us van Willem Wallyn, waarin ze therapeute Els speelt. En natuurlijk niet te vergeten De ontvoering van Phil Frisco. Alleen heeft VTM nog niet bekendgemaakt, wanneer deze serie uitgezonden zal worden.

Welk personage Barbara Sarafian in Grond voor haar rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Tom Vermeir

Voor de Netflix-kijkers is Tom Vermeir geen onbekende. Hij speelt – net als Charlotte De Bruyne – één van de twaalf juryleden. Waar Charlotte De Bruyne en Tom Vermeir in De Twaalf elkaars tegenspelers zijn, is dat in Grond natuurlijk nog de vraag. In De Bende van Jan de Lichte kruipt hij in de huid van de beul. En wist je dat Tom Vermeir ook te zien is in die andere Vlaamse serie die recent toegevoegd is aan Netflix: in Over Water speelt hij ook een gastrol. En ook in het tweede seizoen van The Team ontdek je hem.

Waar ik zelf naar uit kijk, is de hoofdrol van Tom Vermeir in de film Porselein. In Nederland kon je eerder ook al zien in Baantjer het Begin. En via IMDB ontdek ik net dat hij te zien zal zijn in het tweede seizoen van Beau Séjour. Alvast meer van hem zien, kijk dan ook naar De Dag, Salamander 2, Zuidflank en niet te vergeten de film Belgica (waarin hij de hoofdrol speelt).

Tom Vermeir speelt in Grond de rol van bekeerling Brahim. Hij gaat solliciteren bij Assurance Omar*, wordt aangenomen en wordt steeds meer een deel van de familie.

Reinhilde Decleir

Reinhilde Decleir – de zus van Jan Decleir – vind ik echt een geweldige actrice. Ze heeft ontzettend veel ervaring in het theater en heeft tal van prachtige rollen in Vlaamse tv-series en films gespeeld. Het zijn er echt te veel om op te noemen, maar als ik dan een aantal tips moet noemen dan start ik met Van vlees en bloed. Met de hoofdrol van Maria ‘moemoe’ Vangenechten sleepte ze zelfs een nominatie voor Beste Actrice in een tv-serie in de wacht. Een jaar later – in 2011 – ontving ze de Louis Paul Boonprijs. Dit is een prijs voor een kunstenaar die uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid.

Andere aanraders waarin actrice Reinhilde Decleir een (hoofd)rol speelt, zijn wat mij betreft: De Ronde, Frits & Franky, Marsman (ook te zien op Netflix), Chaussée d’Amour en Beau Séjour (ook te zien op Netflix). Wist je dat ze ook een bijrol heeft in de Vlaamse Netflix-original Into the Night; ze speelt de moeder van Rik.

Welk personage Reinhilde Decleir in Grond voor haar rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Saïd Boumazoughe

Eén van de opkomende Vlaamse acteurs is Saïd Boumazoughe. Hij is zijn carrière begonnen als rapper (Eazy Lo) en was daarna te zien in het theater. Je zag ‘m voor het eerst op het witte doek in Patser van Adil El Arbi en Bilall Fallah, die ook verantwoordelijk zijn voor de regie van Netflix-serie Grond. Hij kroop hiervoor in de huid van Volt en was daarnaast betrokken bij deze film als locatie scout en dialect coach. Het grote publiek heeft dit jaar kennisgemaakt met Saïd Boumazoughe in GR5. Hij speelde in deze reeks Asim. Daarnaast zal hij te zien zijn in de nieuwe VTM-serie Fair Trade.

Saïd Boumazoughe speelt in Grond Rachid. Hij is de schoonzoon van Assurance Omar*. Een jongen met veel ambitie. Een opportunist. Zo zegt de acteur zelf in het Instagram-filmpje onderaan dit bericht.

Mourade Zeguendi

Met Mourade Zeguendi maakte ik voor het eerst kennis toen ik naar de geweldige reeks Gina & Chantal keek. De Belgisch-Marrokkaanse acteur heeft inmiddels al een ruimte staat van dienst. Niet alleen als acteur in films en tv-series, maar ook in het theater. En wist je dat je hem kunt kennen van Hot in Frankrijk; aan de zijde van comedian Freddy De Vadder bracht hij verslag uit van het EK voetbal in Frankrijk. Verder kun je Mourade Zeguendi onder andere kennen uit Taxi 4, Wolf, Waste Land, Generatie B, Duts en De Vijfhoek.

Welk personage Mourade Zeguendi in Grond voor zijn rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Ahlaam Teghadouini

Wie Hoodie op Ketnet volgt, kent Ahlaam Teghadouini als Kenza Benali. Ze speelde in verschillende producties van het Brusselse collectief TinT en is actief als ambassadrice van het Brusselse jeugdtheater BRONKS. Naast acteren speelt Ahlaam Teghadouini ook graag piano, schrijft ze liedjes en zingt en danst ze graag. Haar rol in Grond wordt de eerste in een grote (Netflix) productie.

Welk personage Ahlaam Teghadouini in Grond voor haar rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Grond in 2021 op VIER en Netflix - maak kennis met cast en crew
Foto van cast en crew Grond werd gemaakt voor het coronavirus toesloeg in de wereld.
Foto: Maximiliaan Dierickx

Dries Heyneman

Dries Heyneman is van origine een cabaretier. Hij is bekend van de groep Ter Bescherming van de Jeugd, waarmee hij in Nederland verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De Vlaming was op tv te zien als Kurt Bury in Bevergem. En in de fictiereeks De 16 speelde hij Alain Pieters. Wie goed oplet, ziet ‘m even voorbij komen in de zesde aflevering, van het tweede seizoen Over Water op Netflix.

Wat leuk is om te weten: Dries Heyneman is niet alleen straks te zien in de Netflix-serie Grond. Hij heeft samen met Zouzou Ben Chikha en Wannes Cappelle ook het script van deze serie geschreven.

Welk personage Dries Heyneman in Grond voor zijn rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Ward Kerremans

Ward Kerremans is in Vlaanderen bekend geworden, doordat hij het Ketnet-spelprogramma Kwiskwat presenteerde. Hij speelde verder in de telenovelle Louislouise. Het Nederlandse publiek kan hem kennen uit de spannende series Smeris en Penoza. In Smeris kroop hij in de huid van Wessel van der Meer. In Penoza was hij te zien als crimineel Leon Vos.

Naast Netflix-serie Grond komen er nog twee gave producties aan met Ward Kerremans. Zo zal hij te zien zijn in de internationale film The Racer (met onder andere Louis Talpe en Matteo Simoni). En hij speelt Ferre Druyts in De Ontvoering van Phil Frisco, zoon van Philip Druyts (Lucas Van den Eynde) en Ariane (Viv Van Dingenen).

Welk personage Ward Kerremans in Grond voor zijn rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Emilie De Roo

Emilie De Roo is een Vlaamse actrice, maar je kunt haar ook kennen als zangeres van Kenji Minogue. Ze was te zien als Elisabeth in de docusoap (Uit het leven gegrepen) 16+. De reeks was te zien op Eén. Daarna had ze nog gastrollen in Vermist, In Vlaamse Velden en recent in het tweede seizoen van Callboys. Via IMDB ontdek ik dat ze ook te zien zal zijn in seizoen 2 van Beau Séjour.

Welk personage Emilie De Roo in Grond voor haar rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Wannes Cappelle

Wannes Cappelle heeft niet allen het script van Grond geschreven (samen met Zouzou Ben Chikha en Dries Heyneman, zoals je hierboven al kon lezen), hij speelt ook een rol in deze nieuwe Netflix-serie. Die combinatie van schrijver en acteur had hij ook in Bevergem. Verder had Wannes Cappelle eerder bijrolletjes in Witse, De kotmadam en in De zoon van Artan.

Welk personage Wannes Cappelle in Grond voor zijn rekening neemt, is nog niet bekendgemaakt. Als ik dat ontdekt heb, update ik natuurlijk dit artikel.

Regie Grond

Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans zijn de regisseurs van dienst. Nu heb ik Adil El Arbi en Bilall Fallah natuurlijk al aan jullie voorgesteld eerder in dit artikel. Maar ook Mathieu Mortelmans is niet de minste. Hij heeft heel wat ervaring met zowel Nederlandstalige als Franstalige producties zoals Unité 42 (ook op Netflix), De Bunker, Gent West en Vermist. Afgelopen jaar is zijn debuutfilm Bastaard uitgekomen.

Script Grond

Grond kon voor het script rekenen op Zouzou Ben Chikha (die ook te zien is als acteur in De Twaalf), Wannes Cappelle en Dries Heyneman. Zij schreven onder andere ook Bevergem. In 2018 kondigde ik de nieuwe fictie-reeks Grond al aan.

Grond op Netflix

Grond gaat in wereldpremière in 2021 op VIER. Nadien zal deze in België te zien zijn via Telenet. Wereldwijd is Grond te zien via Netflix. Op een latere datum zal Grond ook via Netflix in België worden aangeboden.

Lina Brouneus, Director of Co-Production & Acquisition at Netflix: “We zijn ontzettend blij om samen met Lumière en SBS Belgium de nieuwe Belgische serie Grond naar Netflix te brengen. Adil El Arbi, Bilall Fallah en het team van Lumière zijn extreem getalenteerd en het is fantastisch dat we hun creatieve visie wereldwijd met onze leden kunnen delen.”

Productie

Jan De Clercq and Marike Muselaers (Lumière): “Lumière en Netflix werken samen sinds de introductie van Netflix in de Benelux. We hebben altijd fijn samengewerkt op gebied van distributie en we zijn dan ook heel enthousiast dat we dit kunnen versterken met onze eerste coproductie. Het verhaal speelt zich in België af, maar is tegelijkertijd een universeel verhaal over familie en ergens bij willen horen. We zijn dan ook erg blij dat we door de samenwerking met Netflix de serie naar een wereldwijd publiek kunnen brengen.”

Deze nieuwe Vlaamse fictiereeks is een productie van het Gentse productiehuis Lunanime in opdracht van VIER en Telenet. Hij wordt gemaakt in coproductie met het Belgische Los Morros, het Nederlandse Big blue en Waalse Dragon Films. Internationaal wordt er samengewerkt met Netflix. De internationale sales is in handen van Dynamic Television. De reeks kwam tot stand met de steun van Creative Europe – Media Programme of the European Union, VAF/Mediafonds, Screen Brussels en de Belgische Tax Shelter voor filmfinanciering.

Foto’s: VIER (Headerfoto: Ilias Van Bambost)

* Kan zijn dat ik deze naam verkeerd gehoord heb in onderstaande video:

Dit bericht bekijken op Instagram

Let's go! We zijn vertrokken met 'Grond'! helemaal RWINA! "Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn, samen met collega Mathieu Mortelmans, in Brussel gestart met de opnames van de nieuwe fictiereeks ‘Grond’. Die gaat over een jonge ondernemer die heilige grond vanuit Marokko naar België haalt om moslims in te kunnen begraven. De cast bestaat uit een brede mix van acteurs en actrices met o.a. Yassine Ouaich (GR5), Charlotte De Bruyne (De Twaalf), Barbara Sarafian (Gevoel Voor Tumor), Tom Vermeir (De Twaalf), Reinhilde Decleir (Beau Séjour), Saïd Boumazoughe (Patser), Mourade Zeguendi (Gina & Chantal), Ahlaam Teghadouini (Hoodie), Dries Heyneman (Bevergem), Ward Kerremans (Penoza), Emilie De Roo (16+) en Wannes Cappelle (Bevergem)." Video by our man Ocloo Dela x Hakuna Academy Casting by us, Oi Mundo Casting Agency! Vol nieuw talent!

Een bericht gedeeld door Mathias Sourbron (@mathiassourbron) op

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

8 juli 2020 /