Ontdek alles over cast Grond: nu te kijken op Netflix

Grond van regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans is nu (sinds 17 maart) op Netflix te kijken. De serie Grond was eerder te kijken op Play4 en GoPlay. Op Netflix wordt de serie ook wel Soil genoemd; hij is namelijk wereldwijd beschikbaar. Ontdek in dit artikel alles over het verhaal, de personages en bovenal de geweldige cast van Grond.

Grond serie

De opnames van de nieuwe Vlaamse tv-serie Grond zijn in de zomer van 2020 gestart in Brussel. Gewapend met handgel en mondmaskers waren de regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah, Mathieu Mortelmans en het ganse productieteam na enkele testdraaidagen volledig up and running. Cast en crew moesten zich wel houden aan de strikte veiligheidsmaatregelen om alles coronaproof te houden. Grond is namelijk geheel gemaakt in de coronatijd, waarna je ‘m eind 2021 kon kijken op Play4 en GoPlay en nu dus op Netflix wereldwijd.

Adil El Arbi en Bilall Fallah over Grond

Adil El Arbi en Bilall Fallah kun je kennen van Black, Patser en Bad Boys for Life (met Will Smith en Martin Lawrance) en inmiddels ook van verschillende andere Hollywood-producties. In België gaan ze nu dus Grond opnemen. Over de serie Adil El Arbi en Bilall Fallah het volgende: “Grond vertelt een actueel verhaal dat heel herkenbaar is voor ons aangezien we moslims en Marokkanen zijn, maar het heeft tegelijkertijd ook een universeel karakter omwille van de thematiek van familie en verlies. We zijn blij terug in België te kunnen draaien na ons avontuur in Hollywood. We hebben een topcast, we hebben een supergoed scenario en hebben gewoon echt megaveel goesting om eindelijk met Grond te beginnen. Het jeukt om terug op een set te staan en ons ding te doen in de city where it all started: Brussel.”

Grond op Netflix

Regisseur Adil El Arbi vertelt daar voor de release van Grond op Netflix het volgende over: “Het was een grote eer en een voorrecht om samen met Mathieu Mortelmans dit bijzondere project te regisseren. Zouzou, Wannes en Dries hebben een origineel en bitterzoet verhaal geschreven dat laat zien wat het betekent om in België te leven en te sterven terwijl je onderdeel bent van de Marokkaanse diaspora.”

Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn voor de opnames van VIER & Netflix-serie Grond weer terug in Brussel
Adil El Arbi en Bilall Fallah tijdens de opnames van Grond
Foto: Ilias Van Bambost

Grond – het verhaal

Wie als moslim in België komt te overlijden, belast zijn nabestaanden met een groot dilemma: waar moet hij of zij begraven worden? Hier of in Marokko? Wanneer Ismael (Yassine Ouaich) het repatriëringsbedrijf van zijn vader overneemt, lijkt hij dé oplossing voor het probleem te hebben gevonden: de heilige grond in Marokko naar Nederland halen. Een even eenvoudig als geniaal idee, maar zonder het te beseffen haalt hij hiermee een hoop problemen op zijn hals.

Aflevering 1 Grond

Ismaël ‘Smile’ Boulasmoum (Yassine Ouaich) en zijn beste vriend JB (Ward Kerremans) doen er alles aan om snel rijk te worden. Maar met hun eerder bedenkelijke uitvindingen geraken ze nergens. Smile krijgt onverwacht ook nog eens 50% van het repatriëringsbedrijf van zijn vader. Hij is niet van plan om in zijn vaders voetsporen te treden. Tot hij per toeval op een revolutionair idee komt …

Wist je dat Grond ook een aantal Ensors 2022 heeft gewonnen?

Cast Grond met deze geweldige actuurs

De cast van Grond bestaat uit een brede mix van acteurs en actrices. Zo zien we in de Grond cast Yassine Ouaich (Ismael), Ward Kerremans (Jean-Baptiste), Ahlaam Teghadouini (Nadia), Saïd Boumazoughe (Rachid), Ben Hamidou (Omar), Charlotte de Bruyne (Alizée), Tom Vermeir (Brahim), Mourade Zeguendi (Imam), Reinhilde Decleir (Rozanne), Barbara Sarafian (Marilou), Dries Heyneman (Mario), Emilie de Roo (Vanessa), Wannes Cappelle (Geert Wellens) en Esma Abouzahra (Souad). Allemaal acteurs en actrices, die we de afgelopen jaren in tal van series en films zagen. Hieronder maak je uitgebreid kennis met de acteurs uit Grond.

Yassine Ouaich

Yassine Ouaich is een jonge Belgische acteur van Marokkaanse origine. Hij brak door met de kinderserie De regel van 3S op Ketnet. Maar je kunt ‘m ook kennen uit GR5 (waar ook een prachtig boek bij is verschenen) en Keizersvrouwen. Tevens speelt hij een rol in de nieuwe VTM-serie De Kraak. Later dit voorjaar is Yassine Ouaich te zien als Younes Laroussa in de nieuwe Vlaamse tv-serie van Eén: Lost Luggage.

Yassine Ouaich speelt Smile in Grond.

Ward Kerremans

Ward Kerremans is in Vlaanderen bekend geworden, doordat hij het Ketnet-spelprogramma Kwiskwat presenteerde. Hij speelde verder in de telenovelle Louislouise. Het Nederlandse publiek kan hem kennen uit de spannende series Smeris en Penoza. In Smeris kroop hij in de huid van Wessel van der Meer. In Penoza was hij te zien als crimineel Leon Vos.

Op Netflix zag je hem ook in The Racer (met onder andere Louis Talpe en Matteo Simoni). Vlaamse kijkers kunnen hem kennen als Ferre Druyts in Glad Ijs, die nu op VTM te kijken is. En daarnaast speelt hij de hoofdrol van Benjamin in Streamz tv-serie Billie vs Benjamin.

Ward Kerremans zie je in Grond als Jean-Baptiste of te wel JB voor de vrienden.

Charlotte De Bruyne

Als je De Twaalf hebt gekeken, dan is Charlotte De Bruyne je zeker niet ontgaan. Zij speelde namelijk de rol van Holly Ceusters; het jurylid dat zelf haar ouders was verloren bij een gruwelijke moord. Charlotte heeft verder veel ervaring op het toneel. Je kunt haar verder kennen uit Flying Home (waarin ze de hoofdrol speelde naast Jan Decleir en Fifty Shades-acteur Jamie Dornan). Ze speelde de jonge Nel in Vriendinnen (heb je die nog niet gezien, dan kan ik ‘m absoluut aanraden – die serie zit geweldig knap in elkaar). Maar ook in films als Achter de wolken en Niet Schieten speelde ze mee. En wat dacht je van de serie Black-out, waarin ze Charlotte Jacobs speelt? Momenteel werkt actrice Charlotte De Bruyne aan Artificial Twins.

Charlotte De Bruyne kruipt in de huid van Alizée.

Barbara Sarafian

De eerste keer dat ik kennismaakte met Barbara Sarafian was in Clan; een serie over zussen die wraak willen nemen op hun schoonbroer. Als je ‘m nog niet gezien hebt: absoluut doen. Daarna viel deze Belgische actrice van Armeense afkomst me steeds vaker op. Bij het grote publiek in Vlaanderen was ze toen al lang bekend. Zo won ze voor de film Aanrijding in Moscou de prijs voor beste actrice. Een bekroning die ze ook ontving voor In Vlaamse Velden.

Barbara Sarafian heeft inmiddels een zeer uitgebreid cv. Alle rollen die ze gespeeld heeft, ga ik hier dan ook niet opnoemen. Maar als ik je een aantal tips mag geven, vergeet dan Vossenstreken en Professor T. niet. Wist je dat Barbara Sarafian ook in de Nederlandse serie Keizersvrouwen te zien was? Ze kroop hiervoor in de huid van Marina Carmin. Op Netflix zag je haar eerder in de film All of Us van Willem Wallyn, waarin ze therapeute Els speelt. En natuurlijk niet te vergeten: Glad ijs. Haar eerste boek Mamy Blue is net verschenen. Later zal ze te zien zijn in de nieuwe Vlaamse serie 1985 en in de film Zillion.

Vraag je je af welke actrice de rol van Marilou speelt in Grond? Nou dat is dus Barbara Sarafian.

Tom Vermeir

Voor de Netflix-kijkers is Tom Vermeir geen onbekende. Hij speelt – net als Charlotte De Bruyne – één van de twaalf juryleden. Waar Charlotte De Bruyne en Tom Vermeir in De Twaalf elkaars tegenspelers zijn, is dat in Grond natuurlijk nog de vraag. In De Bende van Jan de Lichte kruipt hij in de huid van de beul. En wist je dat Tom Vermeir ook te zien is in die andere Vlaamse serie die recent toegevoegd is aan Netflix: in Over Water speelt hij ook een gastrol. En ook in het tweede seizoen van The Team ontdek je hem. Daarnaast heeft Tom Vermeir een hoofdrol in die andere nieuwe Vlaamse Netflix-serie die momenteel op Eén te kijken is: Twee Zomers. Verder speelde hij hoofdrollen in de film Porselein, het tweede seizoen van Beau Séjour en Belgica. Daarnaast is het wachten op nieuwe producties als H4Z4RD en 1985.

Tom Vermeir speelt in Grond de rol van bekeerling Brahim. Hij gaat solliciteren bij Assurance Omar*, wordt aangenomen en wordt steeds meer een deel van de familie.

Reinhilde Decleir

Reinhilde Decleir – de zus van Jan Decleir – vind ik echt een geweldige actrice. Ze heeft ontzettend veel ervaring in het theater en heeft tal van prachtige rollen in Vlaamse tv-series en films gespeeld. Het zijn er echt te veel om op te noemen, maar als ik dan een aantal tips moet noemen dan start ik met Van vlees en bloed. Met de hoofdrol van Maria ‘moemoe’ Vangenechten sleepte ze zelfs een nominatie voor Beste Actrice in een tv-serie in de wacht. Een jaar later – in 2011 – ontving ze de Louis Paul Boonprijs. Dit is een prijs voor een kunstenaar die uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid.

Andere aanraders waarin actrice Reinhilde Decleir een (hoofd)rol speelt, zijn wat mij betreft: De Ronde, Frits & Franky, Marsman (ook te zien op Netflix), Chaussée d’Amour en Beau Séjour (ook te zien op Netflix). Wist je dat ze ook een bijrol heeft in de Vlaamse Netflix-original Into the Night; ze speelt de moeder van Rik.

Je ziet Reinhilde Decleir als Rozanne in Grond.

Saïd Boumazoughe

Eén van de opkomende Vlaamse acteurs is Saïd Boumazoughe. Hij is zijn carrière begonnen als rapper (Eazy Lo) en was daarna te zien in het theater. Je zag ‘m voor het eerst op het witte doek in Patser van Adil El Arbi en Bilall Fallah, die ook verantwoordelijk zijn voor de regie van Netflix-serie Grond. Hij kroop hiervoor in de huid van Volt en was daarnaast betrokken bij deze film als locatie scout en dialect coach. Het grote publiek heeft dit jaar kennisgemaakt met Saïd Boumazoughe in GR5. Hij speelde in deze reeks Asim. Daarnaast zag je hem in de VTM-serie Fair Trade en had hij een rol in het derde seizoen van Mocro Mafia, net als in het vierde seizoen Mocro Maffia. Hij werkt momenteel aan Desert Warrior, waarin Saïd Boumazoughe de rol van Samir voor zijn rekening neemt.

Saïd Boumazoughe speelt in Grond Rachid. Hij is de schoonzoon van Assurance Omar*. Een jongen met veel ambitie. Een opportunist. Zo zegt de acteur zelf in het Instagram-filmpje onderaan dit bericht.

Mourade Zeguendi

Met Mourade Zeguendi maakte ik voor het eerst kennis toen ik naar de geweldige reeks Gina & Chantal keek. Maar hij had ook een belangrijke rol in het tweede seizoen van Undercover. De Belgisch-Marrokkaanse acteur heeft inmiddels al een ruimte staat van dienst. Niet alleen als acteur in films en tv-series, maar ook in het theater. En wist je dat je hem kunt kennen van Hot in Frankrijk; aan de zijde van comedian Freddy De Vadder bracht hij verslag uit van het EK voetbal in Frankrijk. Verder kun je Mourade Zeguendi onder andere kennen uit Taxi 4, Wolf, Waste Land, Generatie B, Duts en De Vijfhoek. Momenteel werkt Mourade Zeguendi aan Atoman volgens zijn IMDB.

Mourade Zeguendi speelt de rol van Imam.

Ahlaam Teghadouini

Wie Hoodie op Ketnet volgt, kent Ahlaam Teghadouini als Kenza Benali. Ze speelde in verschillende producties van het Brusselse collectief TinT en is actief als ambassadrice van het Brusselse jeugdtheater BRONKS. Naast acteren speelt Ahlaam Teghadouini ook graag piano, schrijft ze liedjes en zingt en danst ze graag. Haar rol in Grond wordt de eerste in een grote (Netflix) productie.

Ahlaam Teghadouini kruipt in de huid van Nadia Boulasmoum voor Grond.

Grond in 2021 op VIER en Netflix - maak kennis met cast en crew
Foto van cast en crew Grond werd gemaakt voor het coronavirus toesloeg in de wereld.
Foto: Maximiliaan Dierickx

Ben Hamidou

Ben Hamidou behoort eveneens tot de cast van Grond; hij speelt de rol van Omar. Hij was vooral in Franstalige producties te zien, maar hij speelde bijvoorbeeld ook in het tweede seizoen van The Team en in De Vijfhoek. Momenteel werkt Ben Hamidou aan Saint Habib.

Dries Heyneman

Dries Heyneman is van origine een cabaretier. Hij is bekend van de groep Ter Bescherming van de Jeugd, waarmee hij in Nederland verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De Vlaming was op tv te zien als Kurt Bury in Bevergem. En in de fictiereeks De 16 speelde hij Alain Pieters. Wie goed oplet, ziet ‘m even voorbij komen in de zesde aflevering, van het tweede seizoen Over Water op Netflix. En hij heeft één van de hoofdrollen te pakken in Chantal. In deze serie zal hij te zien zijn als Rik.

Wat leuk is om te weten: Dries Heyneman is niet alleen straks te zien in de Netflix-serie Grond. Hij heeft samen met Zouzou Ben Chikha en Wannes Cappelle ook het script van deze serie geschreven. Je ziet hem als Mario in de reeks.

Emilie De Roo

Emilie De Roo is een Vlaamse actrice, maar je kunt haar ook kennen als zangeres van Kenji Minogue. Ze was te zien als Elisabeth in de docusoap (Uit het leven gegrepen) 16+. De reeks was te zien op Eén. Daarna had ze nog gastrollen in Vermist, In Vlaamse Velden en het tweede seizoen van Callboys. Maar het grote publiek leerde actrice Emilie De Roo kennen als Esther Teirlinck in seizoen 2 van Beau Séjour. Je zag haar daarnaast in Nadja en 3HZ. Momenteel werkt ze ook aan de film H4Z4RD.

Emilie De Roo zien we in de cast van Grond als Vanessa.

Wannes Cappelle

Wannes Cappelle heeft niet allen het script van Grond geschreven (samen met Zouzou Ben Chikha en Dries Heyneman, zoals je hierboven al kon lezen), hij speelt ook de rol van Geert Wellens in deze nieuwe Netflix-serie. Die combinatie van schrijver en acteur had hij ook in Bevergem. Verder had Wannes Cappelle eerder bijrolletjes in Witse, De kotmadam en in De zoon van Artan.

Regie: Mathieu Mortelmans

Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans zijn de regisseurs van dienst. Nu heb ik Adil El Arbi en Bilall Fallah natuurlijk al aan jullie voorgesteld eerder in dit artikel. Maar ook Mathieu Mortelmans is niet de minste. Hij heeft heel wat ervaring met zowel Nederlandstalige als Franstalige producties zoals Unité 42 (ook op Netflix), De Bunker, Gent West en Vermist. Nog niet zolang geleden is zijn debuutfilm Bastaard uitgekomen.

Script Grond

Grond kon voor het script rekenen op Zouzou Ben Chikha (die ook te zien is als acteur in De Twaalf), Wannes Cappelle en Dries Heyneman. Zij schreven onder andere ook Bevergem. In 2018 kondigde ik de nieuwe fictie-reeks Grond al aan.

Grond op Netflix kijken

Grond is in wereldpremière in het najaar van 2021 op Play4. Nu is deze op GoPlay te zien, maar Grond zal in België ook op Streamz te kijken zijn. Wereldwijd is Grond – ook wel Soil getiteld – op Netflix te zien zijn. Inmiddels is de releasedatum van Grond ook bekendgemaakt: dat is 17 maart.

Netflix over Grond

Lina Brouneus, Director of Co-Production & Acquisition at Netflix: “We zijn ontzettend blij om samen met Lumière en SBS Belgium de nieuwe Belgische serie Grond naar Netflix te brengen. Adil El Arbi, Bilall Fallah en het team van Lumière zijn extreem getalenteerd en het is fantastisch dat we hun creatieve visie wereldwijd met onze leden kunnen delen.”

Productie

Jan De Clercq and Marike Muselaers (Lumière): “Lumière en Netflix werken samen sinds de introductie van Netflix in de Benelux. We hebben altijd fijn samengewerkt op gebied van distributie en we zijn dan ook heel enthousiast dat we dit kunnen versterken met onze eerste coproductie. Het verhaal speelt zich in België af, maar is tegelijkertijd een universeel verhaal over familie en ergens bij willen horen. We zijn dan ook erg blij dat we door de samenwerking met Netflix de serie naar een wereldwijd publiek kunnen brengen.”

Deze nieuwe Vlaamse tv-serie is een productie van het Gentse productiehuis Lunanime in opdracht van VIER en Telenet. Hij wordt gemaakt in coproductie met het Belgische Los Morros, het Nederlandse Big blue en Waalse Dragon Films. Internationaal wordt er samengewerkt met Netflix. De internationale sales is in handen van Dynamic Television. De reeks kwam tot stand met de steun van Creative Europe – Media Programme of the European Union, VAF/Mediafonds, Screen Brussels en de Belgische Tax Shelter voor filmfinanciering.

Foto’s: VIER (Headerfoto Grond: Netflix)

* Kan zijn dat ik deze naam verkeerd gehoord heb in onderstaande video:

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 juli 2020 /