Cast De Bende van Jan de Lichte

Kennismaken met de cast en personages van De Bende van Jan de Lichte? Vlaamskijken heeft een volledig overzicht voor je. Maak kennis met Jan de Lichte, Tincke, Héloise, baljuw Baru, de corrupte burgemeester Coffijn en vele anderen. De serie start vanavond – zondag 17 oktober – om 21.10 uur op VTM.

Jan de Lichte op VTM kijken

De tiendelige historische dramareeks vertelt het verhaal van een struikrover die midden 18e eeuw actief was in en rond Aalst. Wil je hier nu meer over lezen, klik dan hier voor alle artikelen over De Bende van Jan de Lichte. In deze blog hebben we het over de cast en personages. Je kunt de serie kijken op Streamz (België), Netflix (Nederland) en nu ook via VTM en VTM GO.

Dit is een eerste versie van het artikel, die wordt nog verder bijgewerkt.

Jan de Lichte – Matteo Simoni

De titelrol is voor Matteo Simoni als Jan de Lichte. Hij is een boef, maar vooral ook een vrijheidsstrijder en een volksheld die het opneemt voor de armen en de Oostenrijkse en Franse bezettingslegers het leven zuur maakt.

Tincke – Stef Aerts

Stef Aerts speelt Tincke, Jans ‘partner in crime’. Als je de serie kijkt, blijkt al snel dat de twee elkaar van vroeger kennen. Toch blijft hun vriendschap wel bijzonder, maar dat waren relaties in die tijd volgens mij allemaal. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat Tincke eigenlijk de leider van de roversbende was. Tja, en nu neemt Jan opeens de mag over. Tincke woont samen met de rest van de bende en een hoop verstotelingen in een geïmproviseerd kamp in het Kluisbos. Zij kunnen de eindjes enkel aan elkaar knopen door (brutale) overvallen en diefstallen te plegen.

Héloise Embo – Charlotte Timmers

Charlotte Timmers – die je bijvoorbeeld ook kent uit Wat Als? – speelt de beeldschone Héloise Embo en de eeuwige liefde van Jan de Lichte. Krijgt hun relatie een kans? Dat is maar de vraag, want het gaat hier ook om een verboden liefde. Zeker als ze uitgehuwelijkt wordt.

Nicolaï Van Gelderhode – Rik Verheye

Rik Verheye speelt de rol van Nicolaï Van Gelderhode, de zoon van één van de machtige mannen in Aalst. Er moet natuurlijk getrouwd worden ‘op stand’ en Héloise blijkt een ‘goede achtergrond’ te hebben. Nicolaï Van Gelderhode is daarnaast de man die er voor moet zorgen dat de aanleg van een weg – met behulp van de bannelingen – goed verloopt.

Benoît Van Gelderhode – Bruno Vanden Broecke

Bruno Vanden Broecke kruipt in de huid van Benoît Van Gelderhode, de vader van Nicolaï Van Gelderhode. En zoals ik het uit de serie op kan maken (online is er niet zoveel over de cast van De Bende van Jan de Lichte en hun personages te vinden) is hij één van de rijkere heren uit die omgeving.

Mevrouw Van Gelderhode – Patricia Goemaere

Patricia Goemaere kruipt in de huid van mevrouw Van Gelderhode. Een bemoeizuchtige schoonmoeder, die niet kan wachten op een kleinkind. En dan natuurlijk wel een jongetje, want de naam Van Gelderhode mag niet verloren gaan.

De Schoen – Anemone Valcke

Anemone Valcke gaat in de reeks door het leven als De Schoen, een vrouwelijk bendelid dat zeker niet moet onderdoen voor haar mannelijke collega’s. Echt heel gaaf om haar in deze rol te zien.

Baljuw Baru – Tom Van Dyck

Tom Van Dyck speelt baljuw Baru. Misschien wel één van de meest interessante personages uit De Bende van Jan de Lichte. Hij is gedreven en ambitieus en heeft slechts één dol: het arresteren van Jan en het oprollen van zijn bende. Internationaal spreekt men met veel lof over deze rol.

Burgemeester Coffijn – Dirk Roofthooft

Dirk Roofthooft – die dankzij zijn rol als Jean-Claude Delcorps uit Clan in mijn hoofd nooit meer van het ‘slechte mannen’ karakter afkomt – speelt in De Bende van Jan de Lichte ook weer een slechterik. Deze keer is hij de corrupte burgemeester Coffijn. Tijdens het kijken naar deze serie valt je mond regelmatig open als je nadenkt over hoe steden in die tijd werden bestuurd. Hij speelt ook mee in de nieuwe film Bastaard.

Weesmeisje Anne-Marie – Anne-Laure Vandeputte

Op het moment dat Anne-Laure Vandeputte voor de rol van weesmeisje Anne-Marie wordt gevraagd is ze nog relatief onbekend. Inmiddels hebben we in Nederland van haar kunnen genieten in Grenslanders en Keizersvrouwen en ze zat ook in Fiskepark. Haar mysterieuze, maar prachtige uiterlijk maakt haar een opvallende verschijning. Ook in De Bende van Jan de Lichte weet ze met haar personage voor opschudding te zorgen. Ze heeft alles over voor haar zusje Isabelle, die nog in het weeshuis zit.

Meyvis – Rik Willems

Rik Willems kruipt in de huid van bendelid Meyvis. Hij is een vertrouweling en secondant van Jan de Lichte en Tincke. Waar je hem van kunt kennen? Rick Willems was bijna drie jaar Patje / Politieagent in de tv-serie Familie. Hij speelt Gunther in De ontvoering van Phil Frisco.

Vagenende – Iwein Segers

Iwein Segers gaan we net als Rik Willems terugzien in De ontvoering van Phil Frisco, maar ook in De Bende van Jan de Lichte heeft hij een opvallende rol. Hij speelt magiër Vagenende; een man die zijn voorspellingen deelt met Jan en Tincke. Daarvoor moest hij een paar bizarre scènes spelen. Eerder was hij bijvoorbeeld te zien in Deadline 14/10, die op Videoland staat. Naast acteur is hij ook stand-up comedian.

Mathijs F. Scheepers

Mathijs F. Scheepers speelt eerste stadswachter Goorissen die baljuw Baru wegwijs moet maken in de stad waar hij werkzaam is. Mathijs F. Scheepers is zo’n acteur die je veelvuldig tegenkomt. Hier het overzicht van VlaamsKijken. Wist je dat we hem vorig jaar ook geïnterviewd hebben voor KijkVlaams?

Magda De Wispelaere – Inge Paulussen

Inge Paulussen kruipt in de huid van Magda De Wispelaere, de dienster van baljuw Baru. Een dame die voor die tijd goed onderwezen is; ze kan namelijk lezen en schrijven en vervult daardoor meer de rol van een secretaresse.

’t Appelken – Tuur Verelst

Tuur Verelst speelt ’t Appelken, één van de jongere bendeleden. Hij mag dan nog jong zijn Tuur Verelst was de afgelopen tijd al op verschillende plaatsen te zien. Denk aan de musical 14-18, maar ook in Ketnet musical Kadanza. Zijn stem is tevens te horen in Urbanus: De Vuilnisheld.

Jong bendelid – Kes Bakker

Kes Bakker die je natuurlijk kent als één van de zoontjes uit Zie Mij Graag speelt ook mee in De Bende van Jan de Lichte. Zijn personage is het maatje van ’t Appelken. In de eerste aflevering zie je hoe ze Jan de Lichte in het bos in de val lokken. Zo wordt hij naar Tincke gebracht. Hij speelde ook mee in Niet Schieten.

Waarzegster – Greet Verstraete

Greet Verstraete speelt een zigeunerin en waarzegster. Zij brengt Jan de Lichte naar het bannelingen kamp in het Kluisbos. Een mysterieus, maar vaak terugkerend personage, dat ze overtuigend neerzet. Een onbekende actrice is ze al lang niet meer. Ze was afgelopen jaar te zien in de populaire serie De Twaalf. En waar ik zelf erg benieuwd naar ben; ze speelt mee in het tweede seizoen van Beau Séjour.

Bannelingen

Voor deze reeks zijn ontzettend veel acteurs en actrices opgetrommeld. Zo is de groep bannelingen enorm. Via IMDB heb ik een aantal namen van de acteurs en actrices: Dick Carlier, Lucas De Mulder, Joke Desmaele, Gerd Maes en Violette Vandervelden. Madelief Schram is een weesmeisje.

Andere acteurs en actrices die voorbij komen zijn Jeroen Perceval, Peter Gorissen, Manou Kersting, Peter De Graef, Tibo Vandenborre, Ruth Beeckmans, Michael Vergauwen, Ludo Hoogmartens, Tom Vermeir, Arnaud Lorent, Sofie De Bree en Verona Verbakel.

De cast van De Bende van Jan de Lichte is nog uitgebreider; we vullen dit artikel waar mogelijk dan ook nog aan.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 januari 2020 /