Chris Nietvelt als Cleopatra op tv in Romeinse tragedies van ITA

Chris Nietvelt is als Cleopatra te zien in de verfilming van Romeinse tragedies door Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Zij hebben voor de VPRO een 10-delige – zes uur durende – bewerking voor tv gemaakt van het theaterstuk van Shakespeare. Te zien vanaf zondag 30 mei om 22.05 uur bij de VPRO op NPO 2.

Wereldwijd bejubeld

Het is de grootste productie ooit van regisseur Ivo Van Hove en werd wereldwijd bejubeld. “A ‘Roman Tragedies’ for the history books”, aldus The New York Times. In dit stuk komen drie tragedies van Shakespeare samen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra. Hoofdrollen zijn er voor onder anderen Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Chris Nietvelt en Marieke Heebink.

Chris Nietvelt

De Vlaamse actrice Chris Nietvelt ken je bijvoorbeeld uit Red Light, LEEF, Over Water, Grenslanders en Fiskepark. Ze was van 1988 tot 1994 lid van het vaste ensemble van Internationaal Theater Amsterdam. Sinds 2005 is ze opnieuw verbonden. Voor haar rol als Cleopatra in Romeinse Tragedies ontving ze in 2008 de Theo d’Or. En nu zien we haar dus weer schitteren in deze rol, maar nu in de tv-bewerking van dit theaterstuk.

Verhaal Romeinse Tragedies

Coriolanus (Gijs Scholten van Aschat) weigert zich neer te leggen bij de veranderde politieke constellatie ten tijde van de opkomst van de Romeinse Republiek. Hij trotseert het volk en zijn nieuwe vertegenwoordigers en wordt verbannen. Uiteindelijk trekt hij ten strijde tegen zijn moederstad Rome. Julius Caesar (Hugo Koolschijn) verwerft zijn macht juist omdat hij de massa virtuoos weet te bespelen. Een aantal politici vreest de dictatuur en ruimt hem uit de weg om de democratie te redden, maar dan is het al te laat om het veranderde politieke klimaat te keren. In Antonius & Cleopatra lopen wereldpolitiek en de passionele liefde tussen de Romein Antonius (Hans Kesting) en de Egyptische Cleopatra (Chris Nietvelt) door elkaar. Antonius’ verscheurdheid tussen publieke verantwoordelijkheid en de wil van het hart leidt tot een bloedbad.

Tekst: William Shakespeare
Vertaling: Tom Kleijn
Regie ITA: Ivo van Hove
Scenografie: Jan Versweyveld
Regie VPRO: Reinier Bruijne
Producent: Internationaal Theater Amsterdam

Politieke spelletjes

Shakespeares Romeinse tragedies zijn actueler dan ooit en onthullen alle politieke spelletjes, die ook vandaag de dag nog gespeeld worden. Lijkt Donald Trump op Coriolanus of misschien op Caesar? De stukken laten het slagen en falen van een politicus zien, en daarmee dat politiek mensenwerk is.

Theater bewerkt voor tv

In deze speciale bewerking van theaterregisseur Ivo van Hove, scenograaf Jan Versweyveld en televisieregisseur Reinier Bruijne openbaart zich het politieke spel in al zijn facetten. Nu de theaters en podia gesloten zijn, wil de NPO met haar actieplan voor de cultuursector een podium bieden aan artiesten. Uitzending van Romeinse tragedies op televisie is onderdeel van dat plan.

Ivo Van Hove

Ivo Van Hove: “In korte intense afleveringen van telkens 30 minuten nemen we de kijker mee in de catacomben van de politieke macht. We zien hoe politici tot hun visie op de samenleving komen en hoe ze die op heel verschillende manieren denken te realiseren. Hoe ze overwinnen en falen. Het is altijd mijn droom geweest om deze eigentijdse kijk op Shakespeares wereldberoemde stukken te verfilmen tot TV-theater.”

Reiner Bruijne

Reiner Bruijne: “Totaal anders dan bij eerdere ITALive televisie-adaptaties zijn media nu zelf integraal onderdeel van de voorstelling. Regie, techniek, camera’s en crew hebben zelfs een functie binnen het decor. Waar normaal bij televisieregistraties camera’s zo discreet mogelijk opgesteld worden, zijn ze nu duidelijk zichtbaar en duiken ze tijdens opstootjes en gevechten vol in beeld. Een acteur die de vierde wand doorbreekt door direct op camera de kijker te adresseren, wordt middels de andere camera’s weer vastgelegd. Kortom, het maakproces van televisie als aanwezige observator van een voorstelling over de 24-uurspolitiek.”

Vlamingen bij Internationaal Theater Amsterdam

  • Chris Nietvelt is niet de enige Vlaming die verbonden is aan Internationaal Theater Amsterdam.
  • Regisseur Ivo Van Hove is natuurlijk zelf ook een Vlaming. Hij is geboren in Heis-op-den-Berg en groeide op in Kwaadmechelen.
  • Verder zien we bij Internationaal Theater Amsterdam Bart Slegers, die op zesjarige leeftijd naar Turnhout verhuisde en later naar het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen ging waar hij in de toneelklas zat van Dora van der Groen. Je zag hem bijvoorbeeld in Fenix.
  • En wat dacht je van Frieda Pittoors, die al jarenlang in zowel België als Nederland als actrice werkt? Recent zag je haar nog op tv in de film Façades en in de Nederlandse serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen.
  • De talentvolle actrice Hélène Devos ken je dan weer van Belgica en De Luizenmoeder.
  • Ook Steven Van Watermeulen – die je kent van onder andere Zuidflank, De Bunker en Chaussée d’Amour – behoort tot het ensemble van Internationaal Theater Amsterdam. Deze Vlaming is niet alleen acteur, maar ook schrijver en regisseur.

Romeinse tragedies ITA kijken op tv

Romeinse tragedies is in een 10-delige televisiebewerking te zien elke werkdag vanaf zondag 30 mei om bij de VPRO op NPO 2.

De uitzendtijden variëren van dag tot dag:
Zondag begint Romeinse tragedies om 22.05 uur
Maandagen begint Romeinse tragedies om 22.40 uur
Dinsdagen begint Romeinse tragedies om 22.35 uur
Woensdagen begint Romeinse tragedies om 22.15 uur
Donderdagen begint Romeinse tragedies om 22.35 uur

Foto: VPRO – Jan-Versweyveld

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 mei 2021 /