Ontdek alles over cast en verhaal Gent West (herhaling kijken op Play5)

Gent West is vanaf morgen – maandag 6 december – in de herhaling terug te kijken op Play5. Vanaf 20.35 uur kun je kijken naar twee afleveringen. Ontdek in dit artikel alles over de cast en het verhaal van deze serie, die in het voorjaar van 2017 werd gelanceerd op Play van Telenet. De cast van Gent West liegt er in ieder geval niet om met namen als Ruth Becquart, Gilda De Bal, Evelien Bosmans, Charlotte Anne Bongaerts en Joke Devynck.

Gent West

Gent West is de Vlaamse variant van de Australische gevangenisserie Wentworth. In Nederland kennen we deze reeks beter als Celblok H. Dit is het verhaal van Gent West: Na jaren van mishandeling komt Veronique Dockx na een mislukte poging tot doodslag op haar man terecht in de vrouwengevangenis van Gent West. Terwijl de datum van haar proces nadert, komt ze tussen twee vuren te staan: twee concurrerende bendes beheersen er het leven en trachten zo snel mogelijk Veronique in te lijven. Veronique vindt maar moeilijk haar draai in deze nieuwe en voor haar bedreigende omgeving waar leugens, manipulatie en chantage meer regel dan uitzondering zijn.

Makers

Het eerste seizoen van Gent West – dat nu weer op Play5 wordt uitgezonden – is geregisseerd door Mathieu Mortelmans en Jeroen Dumoulein, die beide vijf afleveringen voor hun rekening namen. De eerste vijf met regie van Mathieu Mortelmans, die je kent van series als Grond en Unité 42. Maar vergeet ook zijn film Bastaard niet. De laatste vijf afleveringen van Gent West seizoen 1 deed Jeroen Dumoulein de regie. Deze regisseur ken je bijvoorbeeld van het indrukwekkende We moeten eens praten. Daarnaast ben ik ontzettend benieuw naar de nieuwe serie waar hij de regie voor doet: Chantal. Rudy Morren en Barbara Van Laere hebben het script van Wenthworth bewerkt. Rudy Morren ken je misschien nog wel als acteur uit Spoed, Kinderen van Dewindt of LouisLouise. Maar inmiddels schrijft hij ook razend spannende boeken, die ik absoluut kan aanraden aan de lezers onder ons.

Cast Gent West (seizoen 1)

De cast van Gent West wordt gevormd door de beste actrices van Vlaanderen. Ruth Becquart speelt de hoofdrol. Maar we zien ook Charlotte Anne Bongaerts, Gilda De Bal, Evelien Bosmans, Inge Paulussen, Els Olaerts, Julia Ghysels, Greet Vertraete, Kader Gürbüz, Tatyana Beloy, Veerle Dobbelaere, Ashley Ntangu, Laurence Roothooft, Joke Devynck en de jonge Anna De Ceulaer als dochter Luna Moreels. Verder zijn er rollen voor Mathijs F. Scheepers, Gert Winckelmans, Michaël Pas, Lucas Van den Eynde en Lukas Bulteel.

Ruth Becquart

Ruth Becquart speelt Veronique Dockx. Ze wordt ook wel de Rosse genoemd en is de nieuwelinge in Gent West. Ze zit in voorarrest op verdenking van poging tot doodslag, nadat de stoppen bij haar zijn doorgeslagen omdat haar man David haar jarenlang heeft geterroriseerd en mishandeld.

Ruth Becquart is ook zo’n actrice waar we al veel over hebben geschreven. Op dit moment zie je haar in Undercover 3. Maar je zag haar bijvoorbeeld ook in een zeer indrukwekkende rol in Red Light. Als de strenge Benedicte De Pelsmaecker in Over Water. Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan Chaussée d’Amour. En er komt ook de aankomende tijd veel werk van haar aan. Denk aan 1985, Twee Zomers, L’Inconnu(e), Pipeline en The Chapel.

Charlotte Anne Bongaerts

Charlotte-Anne Bongaerts kruipt in de huid van Sam(antha) Beckers. Zij is de natuurlijke leider op de afdeling. Ze deinst er niet voor terug haar sexappeal uit te spelen om haar status te verstevigen.

Op dit moment zie je haar in een heel andere rol, namelijk die van De Zwaan in Mijn Slechtste Beste Vriendin (waar nu dus zelfs een derde seizoen van komt). Daarnaast zag je haar bijvoorbeeld in Image en Fair Trade. Wist je dat ze een rol had in de Nederlandse serie Morten?

Gilda De Bal

Gilda De Bal duikt in de rol van Kat(leen) Jacobs. Kat is een ancien in Gent West. Ze is een meester-manipulator die – samen met haar man Vincent – een machtig netwerk heeft uitgebouwd waarvan ze de touwtjes graag strak in handen houdt.

Gilda De Bal was veelvuldig in het theater te zien. Maar ze heeft ook heel wat rollen in Vlaamse series en films op haar cv staan. Je kent haar bijvoorbeeld uit Allemaal Familie, maar je zag haar ook in de De Rodenburgs en Het goddelijke monster

Evelien Bosmans

Evelien Bosmans speelt beleidscoördinator Sarah Van Marcke. Haar taak bestaat erin om de gevangenen klaar te stomen voor de buitenwereld. Ze zet alles op alles om directeur van de instelling te worden.

We zagen Evelien Bosmans recent natuurlijk in de hilarische serie F*** you very, very much, in de indrukwekkende kortfilm The Art of Lying van Mathijs F. Scheepers en tijdens Halloween in de herhaling van Welp. Toen zei ik het al: geef deze vrouw meer rollen. Ik genoot ook ontzettend van haar in Chaussee d’Amour en als ik haar IMDB zo spot, heb ik nog heel wat andere oudere series en films in te halen.

Inge Paulussen

Inge Paulussen zie je in Gent West als Vera Deloo, de adjudant van de directeur. Haar job betekent alles voor Vera. Daarnaast heeft ze geen leven, daar zorgt haar manipulatieve en overbeschermende moeder Rita voor.

Bij het grote publiek is Inge Paulussen bekend geworden als side-kick van commissaris Witse. Bij mij viel ze pas echt op door haar rol in de geweldige reeks Clan. De afgelopen jaren heeft ze heel wat geweldige rollen gespeeld. Ik heb dan ook al vaak over haar geschreven. Mijn aanraders: De Bende van Jan de Lichte en Beau Séjour. Ze speelt ook mee in de Ketnet-serie Hoodie en in de nieuwe VTM/Videoland-reeks Een Goed Jaar. Net als Ruth Becquart zal Inge Paulussen ook te zien zijn in Twee Zomers.

Els Olaerts

Els Olaerts kruipt in de huid van Anja Vandael. Zij is blokverantwoordelijke, zij is de gevangene die bemiddelt tussen de gevangenen en als hun woordvoerder optreedt. Binnen de gevangenismuren kan iedereen bij Anja terecht met bezorgdheden of problemen.

Els Olaerts zag je recent in F*** you very, very much, net als in Bastaard. Ik vond dat ze in #hetisingewikkeld een leuke rol speelde; die serie wordt op dit moment ook in de herhaling uitgezonden. Op dit moment werkt ze aan de film H4Z4RD.

Julia Ghysels

Julia Ghysels speelt Sacha Hamid. Zij heeft onder invloed van drank en drugs een ongeluk gehad waarbij haar vriendin overleden is. Ze betaalt een zware tol in de gevangenis voor deze jeugdige misstap.

De naam Julia Ghysels zegt je misschien niet zoveel, maar ze heeft toch al een aantal rollen op haar naam staan. Zo was ze te zien in het tweede seizoen van Cordon. Je ziet haar in Fenix als Anette. Op dit moment wordt op VTM De Bende van Jan de Lichte uitgezonden waarin ze als Djouffe te zien is. Recent speelde ze Lyzette in Hotel Poseidon.

Gert Winckelmans

Gert Winkelmans is cipier Steve De Wulf. De gewezen beroepsmilitair lijdt aan PTSS (posttraumatische-stressstoornis) nadat hij in noodlottige oorlogssituaties collega’s zag omkomen. Hij heeft het hart op de tong.

Je kent Gert Winckelmans uit Sara, maar je zag hem ook in een geweldige rol in Over Water. Recent zag je hem op tv als Annthony in Fair Trade en hij had een gastrol als Ed Vanhoute in telenovelle Lisa. Het is een acteur die ik graag zie spelen, dus ik had hem meer rollen gegund.

Michaël Pas

Michaël Pas heeft de rol van kwartierchef Tom Vrankx. Hij heeft zelf een zwaar verleden van drank en drugs. Hij heeft een punt gezet achter dat liederlijke leven toen hij Christel Wouters ontmoette.

Je zag hem recent nog in herhalingen van Code 37. Maar de jonge Michaël Pas was laatst ook nog op tv in Boys (de eerste film van Jan Verheyen). Verder vond ik zijn recente rollen in bijvoorbeeld LEEF en Black-Out geweldig. Maar ik moet toegeven dat ik sowieso graag naar de acteerprestaties van deze Vlaming kijk. Dat is bij mij begonnen sinds ik Kulderzipken voor de eerste keer zag. Op dit moment is het wachten op Alias Wolf en Emperor.

<<dit wordt vanavond nog verder bijgewerkt – krijg via Insta of onze FB-groep een seintje als het zover is.>>

Greet Verstraete

Greet Verstraete neemt de rol van Fiona ofwel ‘Smalle’ voor haar rekening. Fiona Jovanovic is de hondstrouwe rechterhand van Sam Beckers.

Tatyana Beloy

Tatyana Beloy speelt Farah Tahiri. Zij heeft een relatie met Sam, en daar komen ze openlijk voor uit. Ze is introvert, zacht van aard en onvoorwaardelijk trouw aan Sam.

Kadèr Gürbüz

Kadèr Gürbüz kruipt in de huid van Linda Dhondt: één van de vrouwelijke cipiers. Ze is kritisch ingesteld en neemt doorgaans geen blad voor de mond.

Veerle Dobbelaere

Veerle Dobbelaere zien we in Gent West als Patsy Van Lancker. Zij is binnen en buiten de gevangenismuren de rechterhand van Kat Jacobs en bij uitbreiding een getrouwe van de ganse clan Jacobs.

Anna De Ceulaer

Anna De Ceulaer speelt Luna Moreels, de dochter van David Moreels en Veronique Dockx. Als Veronique in de gevangenis belandt en haar vader haar niet goed kan opvangen, begint Luna te rebelleren.

Mathijs F. Scheepers

Mathijs F. Scheepers speelt de rol van David Moreels, de vader van Luna en daarmee de man van Veronique. Hij mishandelt zijn vrouw al jaren. Veronique probeert hem te vermoorden en moet hier nu voor zitten.

Lucas Van den Eynde

Lucas Van den Eynde, absoluut één van mijn favoriete acteurs, heeft in Gent West de rol van Harry Van den Broeck. Harry is Regionaal Directeur, een afgevaardigde van het Directoraat-Generaal Penitentiaire Instellingen. Hij is een alfamannetje met slechts één doel voor ogen: scoren bij zijn oversten.

Ahsley Ntangu

Ashley Ntangu speelt Malika Diallo, de zwaar drugsverslaafde celgenote van Sacha.

Lukas Bulteel

Lukas Bulteel neemt de rol van Kevin Jacobs voor zijn rekening. Hij is de zoon van Kat en Vincent Jacobs. Hij staat op het punt het leiderschap van het netwerk van de familie Jacobs over te nemen.

Laurence Roothooft

Laurence Roothooft kruipt in de huid van Lindsey Moens. Zij is een drugsverslaafde- en koerier, zowel binnen als buiten de gevangenismuren. Buiten de muren is ze ook de alleenstaande moeder van de 10-jarige Lisa.

Joke Devynck

Joke Devynck – ook weer zo’n topnaam – speelt Christel Wouters. Zij is de directeur van Gent West. Ze is streng, maar rechtvaardig én ervaren in haar job. Ze is getrouwd met kwartierchef Tom Vrankx.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 december 2021 /