Red Light met Carice en Halina 4 december op Streamz

Red Light met Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville is vanaf 4 december te zien bij Streamz. Later zal de reeks ook te zien zijn op BNNVARA (NPO 1) en bij VTM. In dit artikel ontdek je alles over de cast van Red Light, het verhaal en delen we ook de eerste beelden en diverse foto’s.

Red Light

In de Nederlands-Belgische coproductie, die zich afspeelt tegen de achtergrond van prostitutie en vrouwenhandel, raken de levens van drie vrouwen met totaal verschillende achtergronden met elkaar verstrengeld na een mysterieuze verdwijning. De hoofdrollen worden gespeeld door Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville. Ik kijk er naar uit om Red Light vanaf 4 december op Streamz te kijken!

Makers Red Light

Het is de eerste Nederlandstalige televisieserie, waarin Carice van Houten en Halina Reijn samen te zien zijn. Die twee bedachten deze reeks ook. Esther Gerritsen is de hoofdschrijfster van deze tv-serie. Christophe Dirickxx, Frank Ketelaar én Halina Reijn schreven ook mee aan het scenario.

Female gaze

De makers wilde een serie creëren vanuit een uniek, vrouwelijk perspectief. Hiermee wilden ze onbekendere, donkere vrouwelijke ervaringen delen die vaak onverteld blijven. In ‘Red Light’ wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de female gaze. Halina Reijn zei hierover in een interview: “Wanneer ik een seksscène schreef, deed ik dat eigenlijk altijd vanuit een mannelijk perspectief: wat wil de man zien? We zijn zo gewend aan vrouwenlichamen, dat het plots schrikken is als je een naakte man op je scherm ziet.” Zo wordt er in ‘Red Light’ bewust ingezoomd op de ervaringen van de vrouwelijke hoofdpersonages.

Verhaal nieuwe serie Red Light

In Red Light spelen Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville dus drie vrouwen met verschillende achtergronden wiens levens met elkaar verstrengeld raken na een mysterieuze verdwijning. Sylvia (Carice van Houten), een prostituee, werkt in een bordeel met haar vriend/pooier. Esther (Halina Reijn) is een bekende sopraanzangeres uit een welgesteld milieu. En Evi (Maaike Neuville) is een gedreven politieagente die een grote zaak probeert te combineren met haar gezinsleven. Ze komen terecht in de gevaarlijke en intrigerende wereld van mensensmokkel, prostitutie en uitbuiting in Antwerpen en Amsterdam. Gaandeweg komen de drie tegenpolen erachter hoezeer ze elkaar nodig hebben om hun problemen op te lossen.

Cast Red Light

Naast Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville zien we Koen De Bouw, Geert Van Rampelberg en Joren Seldeslachts in Red Light. Verder wordt de cast aangevuld met Ruth Becquart, Sofie Decleir, Jeroen Perceval, Anne-Laure Vandeputte, Jonas Vermeulen, Herwig Ilegems en Peter Gorissen. Wat Nederlandse acteurs en actrices in de cast van Red Light betreft, zie je Jacob Derwig, Robert de Hoog, Nadia Amin, Majd Mardo, Bilal Wahib en Beppie Melissen.

Hoofdrollen Red Light

De hoofdrollen in Red Light zijn weggelegd voor drie actrices. De Nederlandse actrices Carice van Houten en Halina Reijn. En de Vlaamse actrice Maaike Neuville.

Eerste beelden van Red Light met Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville

Vlaamse acteurs en actrices in Red Light

 • Koen De Bouw is één van de Vlaamse acteurs die ook internationaal goed aan de weg timmeren. Je kunt hem kennen als Professor T, als Bert Dewulf uit Grenslanders, maar ook uit films als Bastaard, Broer, De Premier en natuurlijk als Vincke uit de Vincke en Verstuyft-trilogie. Ik kijk ontzettend uit naar zijn optreden in Red Light, maar ben ook erg nieuwsgierig naar zijn rol in De ontvoering van Phil Frisco.
 • Geert Van Rampelberg is een Vlaamse acteur waar ik in ieder geval iedere keer weer van geniet. Zo kijk ik ontzettend uit naar Black-out; de tv-serie die vanaf dit najaar te zien is bij Eén. Maar ook in Studio Tarara en De Dag (te zien op Videoland) zette hij een geweldige rol neer. Recent was hij nog te zien in de duistere film De Behandeling.
 • Joren Seldeslachts speelde eerder al hoofdrollen in Spitsbroers, Beau Séjour en ook in The Team 2 was hij (weer naast Lynn van Royen) te zien. Hij zal als Victor Devos ook te zien zijn in de nieuwe Nederlandse serie Swanenburg, die momenteel wordt opgenomen.
 • Ruth Becquart maakt ook onderdeel uit van de cast van Red Light. Dan denk ik meteen: zou ze weer in de huid van een prostituee kruipen? Dat deed ze namelijk al eerder in Chaussee d’Amour. De Netflix-kijkers kennen haar natuurlijk als De Pelsmaecker uit Over Water. En ook in De Dag (Videoland) speelt ze een prachtige rol, zoals deze actrice dat al in veel Vlaamse series en films deed.
 • Sofie Decleir is de dochter van de bekende Vlaamse acteur Jan Decleir. Ook zij staat al lang op de planken. Ze was vooral in het theater te zien, maar heeft de laatste tijd ook veel mooie rollen in tv-series. Wat dacht je van haar hoofdrol in De Dag als onderhandelaar Vos. En ook de oplettende kijkers van De Twaalf hebben haar gespot; ze speelt hier Iris Van Severen. Ze is daarnaast te zien in de kortfilm Stephanie van Leonardo Van Dijl, die zowel geselecteerd is voor de filmfestivals in Cannes, San Sebastian en Toronto.
 • Jeroen Perceval heeft echt de meest uiteenlopende rollen op zijn cv staan. Ik heb de laatste tijd ontzettend veel series gekeken, waarbij ik deze acteur in de cast spotte. De meest bizarre? Die van Barry Snoeck in Over Water is natuurlijk heel bijzonder, maar in Generatie B. zet-ie echt een bizar type neer. En wat dacht je van hem in D’Ardennen of De bende van Jan de Lichte? Maar ook De Dag, 13 Geboden en Tabula Rasa (beide op Netflix) zijn wat mij betreft absolute aanraders wat Vlaamse tv-series betreft. Zelf kijk ik uit naar Een Goed Jaar – waarin hij Victor speelt – en ook naar Fair Trade ben ik erg nieuwsgierig.
 • Anne-Laure Vandeputte – die je kunt kennen uit Keizersvrouwen en Grenslanders – speelt ook mee in Red Light. Ze speelde daarnaast een terugkerende bijrol in De bende van Jan de Lichte. En voor wie Fiskepark nog niet gezien heeft; ook hierin speelt ze een bijzondere rol.
 • Jonas Vermeulen kun je kennen als Glenn Borkelmans uit Studio Tarara. En in Den Elfde van den Elfde speelde hij Joris Geunings. Als Jos Vandermissen is hij tevens op Netflix te zien in In Vlaamse Velden.
 • Herwig Ilegems was kort te zien in GR5 als hotelmanger. In Grenslanders zag je hem vorig jaar als de mysterieuze Denis Degeyn. De kijkers van Professor T kennen hem dan weer als Paul Rabet. Andere aanraders met Herwig Ilegems zijn wat mij betreft Duts (Walter Duts) en Van Vlees en Bloed (waarin hij Herman speelt).
 • Peter Gorissen was recent nog te zien als het ‘eigenaardige’ jurylid Arnold Briers in De Twaalf. Maar de oplettende Netflix-kijker heeft hem in nog een andere Vlaamse serie gezien. Jawel, hij speelt de rol van pastor Pycke in De Bende van Jan de Lichte.
 • Dominique Van Malder is ook één van de acteurs van dit moment die deel uit maakt van de cast van Red Light. Je zag hem recent in Albatros. En hij is natuurlijk de nieuwe presentator van De Bachelorette in België.
 • Saar De Groof is één van de nieuwkomers van dit moment. Deze actrice zag je dit jaar voor het eerst een grote rol in Streamz-serie Cold Courage, hierin speelde ze Yalda. In Red Light speelt ze Imana.

Nederlandse acteurs en actrices in Red Light

 • Jacob Derwig ken je natuurlijk als de hoofdrolspeler van Klem. De serie begint binnenkort aan het derde seizoen. Deze acteur speelde in verschillende Nederlandse films en tv-series, zoals Bankier van het Verzet en Penoza.
 • Robert de Hoog zag je recent nog in die andere Nederlands-Vlaamse samenwerking: Baantjer Het Begin. Daarnaast is recent bekendgemaakt dat hij één van de hoofdrollen gaat spelen in de nieuwe Nederlandse tv-serie De Stamhouder, waarvoor het scenario wordt geschreven door de Vlaming Rik D’Hiet. Je kent hem verder van zijn rollen in bijvoorbeeld Skin, Nova ZemblaHomies, Feuten en Heer & Meester.
 • Nadia Amin is voor mij een onbekende in de cast van Red Light. Je kunt haar kennen van De Fractie. Daarnaast was ze te zien in het vijfde seizoen van Penoza als rechercheur Juut Vermeulen. Ze speelde ook een gastrol in Dit zijn wij.
 • Bilal Wahib is niet alleen in deze nieuwe Nederlandse tv-serie te zien; vanaf 30 augustus zie je hem ook in Commando’s van AVROTROS. Deze acteur kun je kennen uit Mocro Maffia, maar ook uit Remy & Juliyat, De Libi en Fissa. Dit jaar werd hij onderscheiden met de Shooting Star Award op het filmfestival van Berlijn. Hij behoort dus tot de beste jonge acteurs van Europa. Daarnaast is hij rapper en scoort hij nu met Tigers.
 • Beppie Melissen ken je natuurlijk van Gooische Vrouwen en Oogappels. En vanaf 17 september zie je haar wekelijks in Ron & Riet vertrekken niet! Maar ook haar rol in Kapsalon Romy is prachtig. Deze film is absoluut een aanrader!
 • Majd Mardo is voor mij ook een nieuwe naam in de Red Light cast. Deze acteur zag je eerder in Gewoon Vrienden en recent als Frederik in I.M. (over het leven van Ischa Meijer).

Première Red Light

De nieuwe tiendelige fictiereeks Red Light ging op 1 oktober in première op het Nederlands Film Festival (althans de eerste twee afleveringen). Hier vielen ze direct in de prijzen en ging met twee Gouden Kalveren naar huis. Ook op het internationale televisiefestival Canneseries won Red Light. In België ging de serie in première tijdens Film Fest Gent (13-24 oktober).

Foto’s cast Red Light

BNNVARA heeft daarnaast ook de eerste foto’s van de personages van Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville naar buiten gebracht. Van de glamoureuze Halina, naar de mysterieuze Maaike en het schimmige wereldje van Carina. En toen Streamz naar buiten bracht, dat de Red Light hier vanaf 4 december te zien is, hebben zij ook een aantal foto’s gedeeld. Dankzij deze foto’s (van Maarten de Bouw) gaan we nog meer uit kijken naar deze serie.

Dit schreef ik eerder naar aanleiding van de eerste beelden die gepresenteerd werden:

Eerste beelden Red Light

De promo van Red Light telt maar 25 seconden, maar die 25 seconden zijn voldoende om vol verlangen uit te kijken naar deze nieuwe reeks van Wouter Bouvijn en Anke Blondé. Beide regisseerden allebei vijf afleveringen. Wouter Bouvijn en Anke Blondé zijn niet de minste regisseurs. Wouter Bouvijn ken je van het succesvolle De Twaalf (zowel op Eén als Netflix) én hij werkt momenteel aan een serie over De Bende van Nijvel. Anke Blondé heeft dan weer de geweldige film The Best of Dorien B. gemaakt. Wat je kunt verwachten?  

Bekende gezichten in cast Red Light

Als ik het goed zie gaat de man van Halina (die gespeeld wordt door de Nederlandse acteur Jacob Derwig) langs bij Carice. We horen vervolgens Halina zeggen ‘mijn man is vermist’. En Maaike zegt “Ik moet gewoon de hele tijd iemand anders zijn.” Daarnaast hoor je ook nog zeggen ‘moet ik u als handlanger of slachtoffer beschouwen?’, maar die stem kan ik nog niet onderscheiden. En een vrouw die zegt. “Ik kan niemand vertrouwen.” En volgens mij zie je hier ook dat Geert Van Rampelberg een bepaalde relatie heeft met Carice. Zou hij haar pooier zijn?

Foto’s: BNNVARA / Streamz – Maarten de Bouw. // Foto header: BNNVARA – Marc de Groot.

Red Light aankomend televisieseizoen bij BNNVARA (2021)

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

25 augustus 2020 /