Ontdek alles over Grenslanders personages en cast

Ontdek alles over de Grenslanders personages en de cast? Dan heb ik goed nieuws voor jullie! Ik heb natuurlijk al volop geschreven over deze serie die vanavond van start gaat op NPO3. En dankzij de persdienst van Eén, waar de serie pas over twee weken start, heb ik ook al meer inzicht in de sterrencast en de rollen die zij gaan vertolken.

Grenslanders is nu op dvd verkrijgbaar.

Bert Dewulf – Koen De Bouw

De Belgische psychiater Bert Dewulf is gespecialiseerd in posttraumatische klachten en wordt vaak door de politie ingeschakeld. Hij is getrouwd met Maaike en heeft een dochtertje met het syndroom van Down, Luna. Bert houdt zielsveel van zijn dochter, maar diep vanbinnen kan hij haar beperking niet aanvaarden. Met zijn vrouw kan hij er niet over praten. Het weegt op hun relatie. Op een moment van zwakte begaat Bert een misstap met een patiënte. Hij ziet de opdracht in het afgelegen Grensland vooral als een kans om zijn problemen thuis te ontvluchten. Wanneer hij geconfronteerd wordt met een jonge, getraumatiseerde vluchtelinge, gaat hij zijn eigen fouten steeds meer onder ogen zien.

Deze rol wordt gespeeld door Koen De Bouw (°1964). Dit is een van Vlaanderens meest succesvolle acteurs. Hij volgde zijn acteursopleiding op de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Meteen na zijn studies kreeg hij zijn eerste hoofdrol, in de Nederlandse film Han De Wit. Zijn rol als Louis in Moeder waarom leven wij? zorgde voor zijn doorbraak bij het grote publiek. Koen had sindsdien hoofdrollen in series en films als Sedes en BelliSalamanderDe Zaak AlzheimerDossier KLoftBroerHet vonnis en De premier. 

In de populaire Eén-reeks Professor T., die wereldwijd te zien was en in Frankrijk en Duitsland een remake kreeg, speelde hij drie seizoenen de excentrieke professor Jasper Teerlinck. Ook internationaal scoort Koen: zo speelde hij in de Amerikaanse Amazon-reeks The last tycoon en werkt hij nu aan The man who sold his skin met Monica Bellucci. Zijn nieuwste film Torpedo, een langspeelfilm in een regie van Sven Huybrechts, gaat in oktober 2019 in première.

Tara Dessel – Jasmine Sendar

De Nederlandse Tara heeft Caribische roots en wordt daardoor af en toe geconfronteerd met racisme. Gelukkig heeft ze genoeg zelfvertrouwen om dit naast haar neer te leggen. Bij haar collega’s en haar commissaris dwong Tara respect af door haar professionele houding. Maar toen liep het fout. Een verkeerde beslissing van Tara leidde tot de dood van Shirin, een jonge prostituee die door Tara als politie-informante was ingeschakeld. Tara werd geschorst en raakte op de dool. Toen er een positie vrijkwam aan de grens met België, besloot ze haar carrière verder te zetten in de rustige streek van het Grensland. Na haar misstap worstelt Tara met zichzelf. Ook lijdt ze aan een steeds erger wordende vorm van slapeloosheid, met alle bijhorende gevolgen: achterdocht, paranoia, waanvoorstellingen en black-outs.

Voor Jasmine Sendar (°1977) is dit de eerste hoofdrol in een Belgische televisiereeks. Eerder speelde ze in Nederlandse soaps GoudkustOnderweg naar morgen en Malaika. Op het witte doek was ze onder meer te zien in Volle maan. Jasmine staat ook regelmatig in het theater, bijvoorbeeld met de solovoorstelling Mooi weer. Ze was verder te zien in de Eén-reeks Oud België.

Afi Minnawi – Adanna Unigwe

Afi Minnawi is een zwart, Afrikaans meisje dat dolend teruggevonden wordt in de Vlaamse velden. Wanneer ze gevonden wordt, zegt het mysterieuze meisje geen woord en lijkt ze zich niet eens haar eigen naam te herinneren. Bert wint echter stap voor stap haar vertrouwen.

Deze rol wordt gespeeld door Adanna Unigwe (°1998). Een Nederlands-Nigeriaanse actrice die in juli 2019 afstudeerde bij faaam (Film Actors Academy Amsterdam). Haar eerste ervaring voor de camera was in Brugklas (2016), daarna ontwikkelde ze zich verder via producties zoals Kappen nou! (2018) en Meisjes van Plezier (2019). Nu maakt Adanna haar officiële debuut met haar rol in de dramaserie Grenslanders (2019). Ze vervolgt momenteel haar studie op de Amsterdamse Toneelschool (ATKA).

Carlos Tierenteyn – Wim Willaert

De joviale Carlos is een Vlaamse douanier van het mobiele team. De bewoners van het Grensland hebben veel respect voor hem: hij wordt beschouwd als een goedlachse man, af en toe een beetje grof, die veel tegenslag heeft in het leven. Al twintig jaar lang verzorgt hij zijn vrouw Eline, die een beperking heeft. Ook lijdt hij onder het ondankbare gedrag van zijn drugsverslaafde dochter Liesje. Toch blijft hij optimistisch.

Carlos wordt gespeeld door Wim Willaert (°1967). Hij studeerde af aan het Herman Teirlinck Instituut. Als filmacteur brak hij door met een rol in de film Quand la mer monte (twee Césars). Op het Internationaal filmfestival van Amiens in 2012 won hij de prijs voor beste acteur in de film Offline. Tijdens de Vlaamse Ensor-filmprijzen in 2018 werd hij genomineerd in de categorie beste acteur voor Cargo. Ook zien we hem vaak in films zoals Le ciel flamand en speelde hij mee in televisiereeksen zoals Eigen kweek en BevergemWim is ook regisseur en muzikant.

Dirk Vervenne – Sebastien Dewaele

De eigenaardige inspecteur Dirk Vervenne, ‘Dirkske’, laat zich door niets of niemand opjagen. Zijn hoogzwangere vrouw Lore is een verpleegster in het plaatselijke ziekenhuis. Dirk gaat op een bijna kinderlijk-verliefde manier met haar om en daar schaamt hij zich niet voor. Hij staat vaak aan de zijlijn om anderen te observeren en mengt zich bewust niet in een aantal zaken die het daglicht niet verdragen. Maar op een dag zal hij kleur moeten bekennen.

Een rol van Sebastien Dewaele (°1978). Dit is een Vlaamse acteur en muzikant. In 2010 won hij de Crazy comedy cover contest. Daarna werkte hij onder andere mee aan het televisieprogramma Superstaar van Gunter Lamoot en speelde hij in Eigen kweek en Gent West. Ook is hij gekend van de comedy-rockband Preuteleute en de theatervoorstelling De broers Geboers.

Cornella Dingemanse – Monic Hendrickx

De Nederlandse Cornella is voor de buitenwereld een arme, alleenstaande moeder. Maar zoals bij veel Grenslanders is ze niet wie ze lijkt… Haar zwakke plek is haar zoon Tommy.

Top actrice Monic Hendrickx (°1966) speelt deze rol. De Nederlandse won vier Gouden Kalveren en verschillende andere Nederlandse en buitenlandse onderscheidingen, onder andere voor de titelrollen in de films De Poolse bruid en Nynke, en voor de hoofdrollen in Het zuiden en de televisieserie Penoza.

Liesje Tierenteyn – Anne-Laure Vandeputte

Liesje is de dochter van Carlos Tierenteyn. Ze heeft een laag zelfbeeld en kampt met een drugsverslaving. Samen met haar Indiaanse pony Dexter woont ze in een bouwvallig klein huisje. Geld verdient ze met vernederende baantjes, zoals striptease-acts. Pas wanneer ze ontdekt wie ze werkelijk is, groeit haar zelfvertrouwen.

Nieuwkomer Anne-Laure Vandeputte (°1993) speelt deze rol. De Vlaamse is actrice en theatermaakster. Ze speelde onder andere mee in televisiereeksen De bende van Jan De LichteFiskepark en Keizersvrouwen  en de film All of us. Daarnaast was ze onder andere te zien in de theaterstukken JR van FC Bergman en Closer van SKaGeN. Als theatermaker creëerde ze Millennialism, een voorstelling waar ze zelf ook in meespeelde.

Harry Biegel – Fedja van Huêt

Harry Biegel is een politiecommissaris in het Nederlandse Kruisvliet. Op het werk is hij een twijfelaar. Sterkere persoonlijkheden maken van die houding al snel misbruik. De temperament volle Tara weet niet hoe ze het veranderlijke gedrag van Harry moet interpreteren en kan zich daar ontzettend aan ergeren. Is hij een vriendelijke, niet zo bekwame politieman, die vooral een geliefde baas wil zijn? Of weet hij heel goed wat er zich in de streek afspeelt en is hij medeplichtig?

Dit is een rol van Fedja van Huêt (°1973). Hij is een van Nederlands bekendste film-, tv- en toneelacteurs. Zijn grote doorbraak kwam er in 1997 met de film Karakter (Oscar voor beste buitenlandse film). Daarna volgden films als Wilde mosselsAmnesiaNachtritJ. Kessels, Soof en televisieseries zoals Overspel, Penoza en Divorce. Fedja maakte deel uit van Hollandia en Toneelgroep Amsterdam. Naast drie Gouden Kalveren voor zijn filmwerk ontving hij in 2013 de Mary Dresselhuys Prijs voor zijn bijzondere theaterwerk.

Dennis Degeyn – Herwig Ilegems

Dennis Degeyn is een Belgische veertiger met een krankzinnige blik in de ogen. Hij is een crimineel met een spraakgebrek. Door zijn dialect en onduidelijke uitspraak wordt hij de Moemelaar genoemd. Vooral Carlos Tierenteyn kan zich ontzettend aan hem ergeren. Dennis Degeyn is ook een meedogenloze, agressieve man met één grote zwakte: zijn loyaliteit aan Cornella.

Dennis wordt gespeeld door Herwig Ilegems (°1962). Deze Vlaamse acteur studeerde aan het Herman Teirlinck Instituut. Hij is bekend als acteur in Van vlees en bloedProfessor T. en Duts en als regisseur van datzelfde Duts en Clinch. Recente theaterproducties waaraan hij meewerkte waren Ne swarte en 300 el x 50 el x 30 el.

Verder zijn er rollen voor: Robin BoissevainNico de VriesTiny Bertels, de Britse Lourdes FaberesFrank LammersKris Cuppens, Ingrid De Vos, Chris Nietvelt, Astrid van Eck en Evelien Van Hamme.

Foto’s: Nyklyn/Column/Eyeworks

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 augustus 2019 /