Bastaard: Spencer Bogaert, Bjarne Devolder, Tine Reymer, Koen De Bouw

Bastaard met Spencer Bogaert, Bjarne Devolder, Tine Reymer en Koen De Bouw is de slotfilm van het Filmfestival Oostende. Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar deze film. Het is het debuut van Mathieu Mortelmans die ook De Bunker regisseerde. En ook het duo dat het scenario schreef is niet mis. Jan Pepermans en Stefanie Vanhecke stonden aan de wieg van Chaussee D’Amour.

filmposter Bastaard

Bastaard – het verhaal

Twee jaar na de tragische dood van zijn oudere broer staat de zeventienjarige Daan (Spencer Bogaert) noodgedwongen aan het hoofd van een verscheurd gezin. Omdat zijn vader (Koen De Bouw) wegvlucht in zijn werk, ontfermt Daan zich over zijn moeder (Tine Reymer).

De rouw lijkt onoverwinnelijk tot de familie de dakloze tiener Radja (Bjarne Devolder) ontmoet. Daans moeder ziet een kans om de leegte in te vullen en biedt de onbekende jongen onderdak aan. Wanneer Daan merkt dat de nieuwkomer meer en meer macht krijgt over zijn moeder, bijt hij zich vast in Radja’s mysterieuze verleden. Al snel begint hij te vrezen dat de indringer alle kenmerken van een psychopaat in zich draagt…

Cast van Bastaard

De hoofdrollen in Bastaard zijn voor Spencer Bogaert, Bjarne Devolder, Tine Reymer en Koen De Bouw. Verderop in dit artikel lees je alles over deze acteurs en hun personages. Maar laten we ook de andere acteurs en actrices niet vergeten. Dat zijn niet de minste.  Lucas Van den Eynde kruipt in de huid van wijkagent Luc Callens. Arne De Tremerie speelt Robbie Van Noey. Lukas Bulteel vertolkt het personage Wes Segers. César De Sutter is Jonas Rottiers. Sandrine André kruipt in de huid van Justine Rottiers. Els Olaerts is Martine Naessens en Dirk Roofthooft speelt Paul Coussement.

Spencer Bogaert in Bastaard

Spencer Bogaert

Spencer Bogaert kruipt in de huid van hoofdpersonage Daan. Hij is een knappe en goedhartige gast die een enorm verantwoordelijkheidsgevoel torst sinds de dood van zijn oudere broer Robbie (gespeeld door Arne De Tremerie). Dit tragische voorval heeft een einde gemaakt aan zijn voorheen stabiele en liefdevolle thuissituatie, een welgesteld gezin dat bestaat uit zijn moeder Nina en zijn vader Filip. Wanneer zijn depressieve moeder de dakloze jongen Radja onderdak verschaft, krijgt Daan af te rekenen met gevoelens die hem innerlijk verscheuren : frustratie, jaloezie, onmacht en oncontroleerbare agressie. Al zijn zekerheden, ook zijn verwachtingsvolle toekomst, komen zo op de helling te staan.

Deze acteur – geboren in 1997 – mag dan nog jong zijn; hij heeft al een indrukwekkend cv. Zo won hij als vijftienjarige een Ensor voor ‘Beste debuut’ voor zijn hoofdrol in de Vlaamse avonturenfilm Labyrinthus. Hij was te zien in Vincent, deed mee aan het Amerikaanse productie Alpha, zal te zien zijn in De Twaalf en hij speelt in twee recente Franse bioscoopfilms: Ma mère est folle en Les Voeux. Kortom echt een aanstormend talent, die niet alleen in eigen land goed aan de weg timmert, maar ook internationaal. Op dit moment studeert hij film aan het KASK Conservatorium in Gent.

Bjarne Devolder in Bastaard

Bjarne Devolder

Bastaard is het debuut in een langspeelfilm van Bjarne Devolder (1995). Deze beloftevolle jonge acteur kruipt in de huid van Radja. Hij is een dakloze plantrekker die in huis wordt gehaald door Daans moeder. Hij is de rivaal, de zondebok op wie Daan al zijn angsten projecteert. Radja is het ongeleide projectiel dat de verhoudingen binnen Daans gezin dooreenschudt, het vergrootglas dat alle pijnpunten en geheimen blootlegt, de motor die de neerwaartse spriaal van elk individu in gang zet. Radja heeft voor zijn jonge leeftijd al een bewogen parcours achter de rug. De optelsom van zijn negatieve ervaringen heeft zijn persoonlijkheid en gedrag bepaald. Radja is moeilijk leesbaar, een onvatbaar enigma dat charmeert maar tegelijk ook vragen oproept. Hij lijkt bijwijlen ongenaakbaar maar is toch ook kwetsbaar omdat hij boven alles graag gezien wil worden.

Bjarne Devolder (1995) volgt de opleiding acteren aan het Conservatorium in Antwerpen. Bastaard mag dan zijn debuut op het witte doek zijn; hij was eerder al te zien in verschillende kortfilms en is zeer actief in het theater. Samen met de Nederlandse actrice Naomi Veloussariou gaat hij in Nederland en België toeren met hun voorstelling. De voorstelling Lenz naar het werk van Georg Buchner die Bjarne aan het voorbereiden is in samenwerking met Piet Arfeuille, zal in Tielt in première gaan op 20 oktober in toneelhuis Malpertuis.

Bastaard met Tine Reymer

Tine Reymer

Moeder Nina wordt gespeeld door Tine Reymer. Ze heeft na de dood van haar oudste zoon Robbie haar job als huisdokter heeft opgegeven en in een depressie is beland. Verzonken in de rouw lijkt Nina een schim geworden, een onbereikbare vrouw en een afwezige moeder. Na de komst van Radja fleurt Nina op. Haar surrogaatzoon vult een leegte op en zorgt ervoor dat ze het leven langzaam weer durft te omarmen.

Tine Reymer is een duizendpoot. Zo heeft ze heel wat kindertheatervoorstellingen gespeeld en is ze zangeres, waarbij ze tegenwoordig werkt onder eigen naam: REYMER. Ze heeft daarvoor echt verschillende muziekprojecten gedaan, waarbij ik het jammer vind dat ik het muziektheaterstuk Nerveuze Vrouwen heb gemist. Die voorstelling speelde ze namelijk samen met twee veelzijdige actrices: Inge Paulussen en Ella Leyers.

Maar als liefhebber van Vlaamse films en tv-series ken je haar natuurlijk van het scherm. Zo vertolkte ze de hoofdrol in Sedes & Belli en in beide seizoenen van Salamander. Verder speelde ze onder andere in de VTM series Team Spirit en Code 37. Tine had hoofdrollen in de films Windkracht 10: Koksijde Rescue van Hans Herbots en in De Premier van Erik Van Looy.  Ze zal ook te zien zijn in de nieuwe serie Fair Trade.

Koen De Bouw in Bastaard

Koen De Bouw

Koen De Bouw speelt de rol van Daans vader. Hij is een aimabele vertegenwoordiger die na de dood van zijn oudste zoon gevlucht is in zijn werk. Sinds Robbies tragische overlijden is zijn huwelijk met Nina in een impasse geraakt. In de verwerking van hun verdriet vinden ze niet langer aansluiting bij elkaar. Meer nog, Nina sluit zich van hem af, lijkt haar man nog amper te kunnen verdragen. Om aan de somberte en de eenzaamheid van zijn thuissituatie te ontsnappen, heeft Filip zich in een affaire gestort met een andere vrouw.

Moet ik Koen De Bouw nog introduceren? Na zijn acteursopleiding bij Studio Herman Teirlinck in Antwerpen werd hij bekend door zijn rol als seriemoordenaar Stef Tavernier in Wittekerke. Sindsdien kennen we Koen als leading man in series en films als Windkracht 10, Vermist, De Zaak Alzheimer, Dossier K, Het Vonnis, De Premier, Het Tweede Gelaat. En laten we Professor T. niet vergeten; die reeks is in meerdere landen te zien en heeft zelfs een remake gekregen in Frankrijk en Duitsland. Ook internationaal scheert Koen hoge toppen: samen met Matt Bomer en Kelsey Grammar speelde hij in de Amerikaanse Amazon-reeks The Last Tycoon.

Momenteel kun je van zijn spel genieten op tv in de Belgisch-Nederlandse coproductie Grenslanders. Deze serie is vanaf aanstaande zondag te zien op Eén. Verder is het wachten op De Ontvoering van Phil Frisco van VTM. En op de film Torpedo. Als je hier klikt, ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws over Koen De Bouw.

Tine Reymer in Bastaard

Regie Mathieu Mortelmans

Bastaard is de allereerste langspeelfilm van de Belgische regisseur Mathieu Mortelmans. Hij studeerde af aan het Institut des Arts de Diffusion, de filmhogeschool van de universiteit van Louvain-la-Neuve. Als TV-maker regisseerde hij twee documentairereeksen met Paul Jambers (Jambers 20 jaar later en Jambers in de politiek). Hij regisseerde ook verschillende clips en commercials. Qua fictie maakte hij drie succesvolle Franstalige kortfilms: Chambre Double (2013) Complices (2016) en Les Naufragés (2018). Deze werden geselecteerd in meer dan 100 filmfestivals en ondermeer bekroond op het prestigieuze L.A. shorts festival in de VS.

Sinds 2013 regisseerde hij meer dan 30 afleveringen voor verschillende televisiereeksen: De Kroongetuigen, Vermist, De Bunker en Gent West. Momenteel werkt hij aan de filmadaptatie van het boek Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd (van Tom De Smet en Alpha022), gebaseerd op een waargebeurd verhaal. En Mathieu Mortelmans regisseert samen met Adil El Arbi en Bilall Fallah Grond (voor Netflix en Vier).

Scenario Jan Pepermans en Stefanie Vanhecke

Jan Pepermans en Stefanie Vanhecke hebben het scenario van Bastaard geschreven. Zij stonden samen met Pieter Peyls en Youri Boone aan de wieg van het succesvolle Chaussée d’Amour. Momenteel werken ze aan een nieuw project voor Marmalade en de ontwikkeling van twee nieuwe tv-reeksen, waaronder één voor EndemolShine Belgium. Samen schreven zij eerder ook ’t Narrenschip. Jan Pepermans heeft voor Façades (van Nathalie Basteyns en Kaat Beels) de Scenaristengilde Scenarioprijs 2018 voor langspeelfilm gewonnen. Hij schreef ook het scenario van Gijs Polspoels’ reeks Verloren Brood en voor de adaptatie Solitair.

Bastaard met Bjarne Devolder

Muziek Raf Keunen

Raf Keunen heeft de muziek voor Bastaard gemaakt. Dat deed hij eerder al voor onder andere Rundskop, Le Fidèle (2017) en tal van andere binnen- en buitenlandse projecten. De muziek voor Bastaard werd opgenomen in Hongarije en uitgevoerd door het Hungarian Studio Orchestra onder leiding van Michelino Bisceglia.

Producent Yoshi Aesaert

Yoshi Aesaert is een Vlaamse producent van TV, film en live entertainment. Hij werkte eerst als freelance production manager mee aan projecten als Smoorverliefd, Kenau en de TV-reeks Amateurs (die ik persoonlijk geweldig vond!). Hij maakte als eigenaar en producent voor Marmalade ondermeer De Ontsnapping, Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie en Adriaan, Wat mannen willen, Allemaal Familie, Alleen Eline, Bad Trip, de TV-serie Gent West en was betrokken bij Sneekweek en Renesse (een rijtje waar ik er opvallend veel van heb gezien, bedenk ik me nu).

Marmalade

In 2013 richtte hij het entertainment-bedrijf Marmalade op, waar hij CEO van is. Intussen opende hij een Nederlandse afdeling van Marmalade en werd de Belgische vestiging uitgebreid met een non-fictie en een live entertainment afdeling. De Disney musical Beauty and the Beast, een totaalspektakel dat tijdens de kerstperiode van 2016 in Flanders Expo werd opgevoerd, was de eerste, grootse live entertainment productie van Marmalade. In de Kerstvakantie van 2017 volgde de opvolger, de Disney musical The Little Mermaid. In 2018 zette Marmalade de eerste stappen in de muziekwereld met het jongerenproject ‘CoolKids’.

Bastaard met Spencer Bogaert, Bjarne Devolder, Tine Reymer en Koen De Bouw draait vanaf 2 oktober 2019 in de Belgische bioscoop.

Als ik de trailer zo zie, ben ik echt heel erg benieuwd naar deze film. Met Bjarne Devolder en Spencer Bogaert kiest de regisseur van Bastaard toch voor ‘nieuwe’ gezichten. Maar naast Tine Reymer en Koen De Bouw moet dat goed komen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 september 2019 /