Dealer met in cast Sverre Rous en Ben Segers kijk je hier

De Vlaamse film Dealer van Jeroen Perceval mét in de cast onder andere Sverre Rous, Ben Segers, Bart Hollanders en Veerle Baetens is nu in Nederland in de bioscoop te kijken; in België kun je ‘m kijken op Streamz. Dealer is een zeer indrukwekkende film over de jonge drugsdealer Johnny (Sverre Rous), die bevriend wordt met de zeer succesvolle acteur Antony (Ben Segers). Jeroen Perceval – die we natuurlijk allemaal kennen als acteur – debuteert met deze film als scenarist en regisseur. Ontdek alles over het verhaal en de Dealer cast.

Dealer

Dealer vertelt het verhaal van veertienjarige drugsdealer Johnny (Sverre Rous) die in een tehuis voor jongeren met een moeilijke thuissituatie verblijft. Hij droomt van een beter leven. Op een dag krijgt hij de beroemde succesvolle acteur Antony (Ben Segers) als vaste klant. Er ontstaat een bijzondere band tussen hen en beiden besluiten een ander pad te nemen.

Dealer kijken

Dealer is in België dus te kijken op Streamz. Maar je kunt de film natuurlijk ook op dvd aanschaffen. Vanaf september 2022 is Dealer ook in Nederland in de bioscoop te kijken. En weet je wat ontzettend gaaf is? Voor VlaamsKijken heeft Dealer regisseur Jeroen Perceval gewoon een filmpje opgenomen dat bij de trailer hoor. Check ‘m hier.

Cast Dealer

De Dealer cast bestaat uit tal van bekende namen. Hoofdrolspeler Sverre Rous maakt met Dealer zijn debuut als acteur. Hij wordt geflankeerd door ervaren acteurs als Ben Seger, Bart Hollanders en Veerle Baetens. Daarnaast spelen ook Ayman Sitiane en Hannah Macpherson een belangrijke rol. Daarnaast zien we verschillende bekende gezichten voorbijkomen, zoals Ward Kerremans, Jennifer Heylen, Lukas Bulteel en Aniek Pheifer. Verder in de Dealer cast Abigail Abraham, Poal Cairo, Muzafer Ipekci, Ilias Yaghmouri, Elisabeth Puglia, Simon Van Buyten, Tony Muyllaert, Vera Van Dooren, Emiel Crutzen, Lord Na Lutele Nsimba, Naomi Van Praet en Marit Stocker.

Sverre Rous

Sverre Rous debuteert in Dealer. Hij speelt de rol van de veertienjarige Johnny. Johnny is drugsrunnertje in Antwerpen en verblijft in een jeugdinstelling. Zijn moeder is te labiel om voor hem te zorgen en zijn vader heeft hij nooit gekend. Hij zoekt troost bij zijn klant Antony, een internationaal succesvolle acteur en bij Yousra (Hannah Macpherson) , zijn liefje en droomt zo van een beter leven, weg van de straat en de drugs.

Acteur Sverre Rous werd gecast uit vele kandidaten en een lang castingsproces. Hij volgde middelbaar Woord – Drama aan de Kunsthumaniora van Antwerpen. Sverre Rous zal verder in Zeevonk te zien zijn; de debuutfilm van regisseur Domien Huyghe en scenarist Wendy Huyghe.

Ben Segers

Ben Segers kruipt voor Dealer in de huid van internationaal succesvol acteur Antony. Ondanks alle erkenning van de wereld, ervaart hij een enorm leegte die hij met niets opgevuld krijgt. Wanneer hij Johnny ontmoet, raakt het lot van de jongen hem en voelt hij voor het eerst iets sinds lange tijd. De onbevangenheid en frisheid van de jongen ontroerd hem en hem helpen zou Antony misschien zin geven in het leven.

Over acteur Ben Segers hebben we op VlaamsKijken al het nodige geschreven. Ben Segers ken je als Dick Raymaeckers uit De zonen van Van As (waar nu een film van komt), als Peter uit #hetisingewikkeld en van de serie Auwch_ met Axel Daeseleire. Wat dacht je verder van films als Safety FirstBad Trip en Café Derby? In Nederland was hij nog op tv in Grensoverschrijdend. Er zitten veel humoristische rollen bij, maar met Dealer heeft Ben Segers wat mij betreft echt bewezen dat hij alles kan spelen.

Veerle Baetens

Ook Veerle Baetens zien we in de Dealer cast; zij speelt Eva, de moeder van Johnny. Ze is een getalenteerd kunstenares, maar haar onsuccesvolle carrière en haar psychotische aard hebben haar aan de zelfkant van de maatschappij gebracht. Zij ziet haar zoon doodgraag, maar het lukt haar niet altijd om voor hem te zorgen. Toch is de liefde groot tussen moeder en zoon.

Actrice Veerle Baetens kun je kennen uit Sara en  Code 37, maar je ook uit films als The Broken Circle Breakdown, Dennis van Rita en Duelles. Of wat dacht je van kortfilm Zuur en series als Tabula Rasa en Cheyenne & Lola. Ze was naast regisseur Jeroen Perceval te zien in de film D’Ardennen. Momenteel werkt ze zelf aan haar debuut als regisseuse. Ze maakt een verfilming van het boek Het Smelt.

Bart Hollanders

Bart Hollanders kruipt in de huid van dealer Luca (waar Johnny voor werkt). Luca is een soort van mentor voor zijn runnertjes, maar dankzij zijn runnertjes krijgt Luca ook het gevoel iemand te zijn. De onberekenbaarheid van Luca boezemt Johnny angst in.

Acteur Bart Hollanders zag je in de Lockdown-film Zoveel en in de mini-reeks Shaq. In De bende van Jan de Lichte speelde hij Stanislas. Of wat dacht je van de Vlaamse zombiefilm Yummy? Ik leerde ‘m zelf kennen als Daan in Professor T, maar het grote publiek kent hem waarschijnlijk als Randy uit Callboys. Momenteel werkt hij aan De Twaalf seizoen 2.

Hannah Macpherson

Hannah Macpherson zien we in de Dealer cast als Yousra. Ze is een meisje met een kwetsbare thuissituatie die in dezelfde jeugdinstelling als Johnny verblijft maar zij wil een beter leven. Door haar positieve en zachte ingesteldheid voelt Johnny zich al snel tot haar aangetrokken. Ze worden liefjes en samen dromen ze van een betere toekomst.

Ook Hannah Macpherson debuteert – net als Sverre Rous – in Dealer. Deze actrice is ontdekt tijdens de intense casting. Hannah gaat naar de Steinerschool Hibernia en speelt toneel aan de academie van Wilrijk. Binnenkort is ze te zien bij Madam Fortuna en Fabuleus. Ze volgt ook samen met haar broer Ballroom Dancing

Ayman Sitiane

Ayman Sitiane zien we als Youssef. Hij is net als Johnny een ‘soldaat’ in dienst bij Luca. Ze zijn lotgenoten en kunnen het goed met elkaar vinden. Eerder had Ayman Sitiane al een klein rolletje in de film Patser, waardoor hij in het vizier kwam van casting director Ann Willems die hem opnieuw op casting vroeg voor Dealer. Hij is aangesloten bij de jeugdorganisatie Bazzz, die onder andere een voorstelling ‘Kinderen van de leef’ maakten voor Arenberg in Antwerpen. Hij heeft interesse in fotografie en toneel en hoopt verdere stappen te zetten in de filmwereld.

Acteurs en actrices Dealer

En zo zijn er nog een aantal acteurs en actrices in de cast van Dealer waar we op VlaamsKijken eerder over schreven. We zetten ze voor je op een rijtje.

Regisseur Jeroen Perceval

Regisseur Jeroen Perceval schreef ook het scenario van de film Dealer. Hij vertelt in het persdossier dat dit verhaal verteld moest worden. “Het is een verhaal over jongeren die in het straatleven zoekende zijn naar een beter leven en die nood hebben aan een sterk rolmodel. Net zoals Johnny zijn er ook vele kids die nog naïef zijn en van een andere wereld dromen. Je wordt namelijk niet als boefje of runner geboren, je kiest niet voor de criminaliteit; je rolt er in, door je omgeving, door het milieu waarin je opgroeit.

Ik wilde vertellen hoe belangrijk de mensen zijn die je omringen bij het opgroeien, maar ook hoe het gebrek aan sterke, gezonde en inspirerende figuren kan leiden tot een verdwaling in de foute milieus. Of nog, hoe een gebrek aan liefde en een warm familiaal netwerk, kan leiden tot een laag zelfbeeld, en je noodgedwongen naar de verkeerde keuzes doet grijpen.”

Rauwe film

Jeroen Perceval vertelt verder: “De film is rauw en dat is een bewuste keuze. Ik wilde een realistisch maar ook genuanceerd portret brengen van een stad zoals Antwerpen, zonder franjes, zonder al te veel te verbloemen. Tegelijkertijd wilde ik in Dealer twee werelden samenbrengen of verbinden. De kunstwereld waar veel egocentrische personen rondlopen die toch een vorm van schoonheid voortbrengen, en de criminele wereld waar eveneens egocentrische mensen trachten te overleven en ook iemand willen zijn.

Beide werelden zijn geen onbekende voor mij. Ik ben er van overtuigd dat kunst en theater mensen kan doen ontsnappen uit de wereld waar ze in vast zitten. Kunst is een manier om je te uiten, om je energieën te kanaliseren tot iets schoons, iets positief waar je je aan kan optrekken. Kunst is daarom voor velen een overlevingsmechanisme. Ik hoop dat Dealer ogen opent, inspireert, je genuanceerd doet kijken, en toont hoe belangrijk een thuis voor jongeren is.”

Acteur Jeroen Perceval

Voor Jeroen Perceval is dit zijn debuut als regisseur en scenarist; we kennen hem natuurlijk als een zeer succesvol Vlaams acteur uit onder andere D’ArdennenOver WaterRed Light, maar denk ook aan  Billie vs Benjamin en Een goed jaar (die beide op Streamz te zien zijn). Daarnaast komt later dit najaar H4Z4RD uit en werkt hij momenteel aan The Hunter. Als acteur weet Jeroen Perceval wat mij betreft in ieder geval steeds weer te overtuigen. Nu ben ik benieuwd wat hij na Dealer nog meer gaat doen op het gebied van regie en scenario.

Dealer grote winnaar De Ensors

Het debuut van Jeroen Perceval ging bij De Ensors 2022 niet onopgemerkt voorbij. Maar liefst negen van de veertien nominaties namen ze mee naar huis. Namelijk  de Ensors voor Beste Film, Beste Regie (Film), Beste Scenario (Film), Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Film) voor Bart Hollanders, Beste D.O.P. voor David Williamson, Beste Geluid voor Yanna Soentjens, Beste Muziek voor Stan Lee Cole, Beste Make-up voor Dorien Van Poucke en Beste Art Direction Bart Van Loo. Het regiedebuut van Jeroen Perceval wist ook de Telenet Publieksprijs in de wacht te slepen.

Foto: Filip van Roe.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 juni 2022 /