Tv-serie 1985: cast, personages, verhaal én meer

De tv-serie 1985 is sinds donderdag 11 mei 2023 ook in Nederland op tv te kijken bij VPRO op NPO3. Je ziet de aflevering om 20.25 uur. De afleveringen zijn daarnaast allemaal te bingewatchen via NPO Plus (Nederland) of VRT MAX (België). De hoofdrollen in 1985 worden gespeeld door jonge acteurs Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon. Verder in de 1985 cast nog meer bekende namen van bijvoorbeeld Peter Van den Begin, Roda Fawaz, Tom Vermeir, Yoann Blanc, Titus De Voogdt, Ruth Becquart en Barbara Sarafian. Ontdek in dit artikel alles over de tv-serie 1985: cast, personages, verhaal en meer…

Op 5 februari 2023 heeft dit artikel een uitgebreide update gekregen; we hebben meer informatie over de 1985 cast toegevoegd. Ook op 11 mei 2023 hebben we het nog bijgewerkt.

Tv-serie 1985

In de tv-serie 1985 maken we kennis met drie jongvolwassenen die vol ambitie en goesting het leven induiken. Ze trekken naar Brussel om er te gaan studeren en rijkswachter te worden. Maar ze komen ongewild terecht in een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Hun vriendschap wordt daarbij zwaar onder druk gezet. De reeks is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel* België terroriseerde met hun dodelijke raids.

1985 (tv-serie – verhaal)

1985 volgt de vrienden Marc (Tijmen Govaerts*) en Franky (Aimé Claeys*), en diens zus Vicky (Mona Mina Leon) in de turbulente jaren 80. Marc en Franky verhuizen van het platteland naar Brussel voor een carrière bij de Rijkswacht, het elitekorps van de Belgische ordehandhaving. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. Maar de Rijkswacht komt in een zware crisis terecht wanneer het land wordt geteisterd door een reeks brutale overvallen. Ondertussen studeert Vicky rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. Wanneer een invloedrijke rijkswachtcommandant wordt veroordeeld voor drugshandel en een aanslag wordt gepleegd op de officier die de zaak aan het licht bracht, worden de drie jongeren meegezogen in een spiraal van gebeurtenissen en misdaden die worden toegeschreven aan de zogenaamde Bende van Nijvel.

1985 kijken (in Nederland)

De Bende van Nijvel staat in het collectieve geheugen gegrift van Vlamingen en Franstaligen. Het is dan ook geen toeval dat deze unieke en ambitieuze fictiereeks een coproductie is van Eén (VRT) en La Une (RTBF), samen met productiehuis Eyeworks. Voor het eerst hebben de twee grote publieke omroepen van ons land samengewerkt aan een fictieproject voor volwassenen. De reeks was meteen in heel België te kijken. En vanaf 11 mei 2023 dus ook in Nederland; wekelijks om 20.25 uur op NPO3. Daarnaast kun je 1985 terugkijken – in Nederland staan alle afleveringen op NPO Plus en in België staat de complete reeks op de gratis dienst VRT MAX. Wil je dit vanuit Nederland of een ander land doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.

1985 cast

1985 werd gemaakt met een gemengde Vlaamse en Franstalige ploeg. Ook de cast komt uit zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Jonge talenten Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon vertolken de hoofdrollen, naast onder meer Peter Van den Begin, Roda Fawaz, Tom Vermeir, Titus De Voogdt, Ruth Becquart, Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Guillaume Kerbusch en Yoann Blanc. Lees snel verder, zodat je alles weet over de 1985 cast.

Tijmen Govaerts

Tijmen Govaerts* is Marc De Vuyst in 1985. Marc De Vuyst wil als rijkswachter in de voetsporen treden van zijn vader, een gerespecteerde rijkswachtofficier die om het leven kwam bij een ongeval. Tijdens het onderzoek naar de aanslagen krijgt Marc evenwel een ander beeld van zijn vader en de Rijkswacht als elitekorps. 

De jonge acteur Tijmen Govaerts zag je recent op tv in de film Muidhond, maar je kent hem ook van zijn hoofdrollen in de geweldige series Twee zomers (te zien op Netflix) en De Kraak (Prime Video / Streamz). Maar hij speelde bijvoorbeeld ook mee in Tori et Lokita, die in Cannes draaide. En wat dacht je van het veelbesproken Wij en Girl. Volgens IMDB is het wachten op The Drone.

Aimé Claeys

Aimé Claeys* speelt het personage Franky Verhellen in 1985. Franky Verhellen is als sympathieke durfal vatbaar voor de avontuurlijke kant van bepaalde obscure individuen binnen de rijkswacht. Wanneer hij vaststelt dat hun acties bittere ernst worden, kan hij niet meer terug.

Aimé Claeys is een jonge acteur, die je eerder in de film Wij zag als Thomas. In 2019 zag je hem in één van de best bekeken Netflix-series wereldwijd: De Twaalf. Aimé Claeys speelt in De Twaalf de rol van de Jonge Stefaan. Daarnaast kun je hem kennen uit Onder Vuur (waar nu een derde seizoen van wordt gemaakt) en de geweldige nieuwe Canvas-serie Zonder Afspraak.

Mona Mina Leon

Mona Mina Leon kruipt in de huid van personage Vicky Verhellen. Zij is de zus van Franky Verheyllen (Aimé Claeys) en geniet ten volle van het studentenleven: als dj van een piratenzender is de briljante rechtenstudente een ster in de linkse milieus, tot ze verliefd wordt op een rijkswachter.

Mona Mina Leon heeft met 1985 haar eerste grote rol te pakken. Ze heeft wel al de nodige ervaring in het theater. En we zijn nieuwsgierig naar in welke series en films we haar de aankomende tijd verder nog gaan zien.

Peter Van den Begin

Majoor Herman Vernaillen is een rol van Peter Van den Begin*. Hij is een officier die een enorme drugstrafiek binnen de Rijkswacht blootlegt. Hij bekoopt zijn ontdekking met een aanslag op zijn leven die het startschot is van de zwaarste moordgolf die België ooit kende. 

Peter Van den Begin is een zeer ervaren actie, die je eerder bijvoorbeeld zag in Tabula Rasa en The Barefoot Emperor. Daarnaast kun je hem kennen uit Fair Trade (ook in Nederland te kijken). Op VlaamsKijken hebben we dan ook veelvuldig over hem geschreven. Klik op zijn naam voor het Peter Van den Begin overzicht; van Team Spirit – De Serie tot het tweede seizoen van De Twaalf: De Assepoestermoord.

Roda Fawaz

Het personage Madani ‘Dani’ Bouhouche in 1985 wordt gespeeld door Roda Fawaz. Dani is een rijkswachter die het niet al te nauw neemt met de voorschriften. Zijn illegale acties zorgen ervoor dat hij de Rijkswacht moet verlaten.

Je kunt Roda Fawaz kennen uit Cellule de Crise, Unité 42 en Unseen. Hij zal dit jaar ook te zien zijn in de Vlaamse serie Alter Ego. Daarnaast had hij kleine rolletjes in Lost Luggage en Grond.

Tom Vermeir

Tom Vermeir* zien we in de 1985 cast als Adjudant Goffinard. Hij is Marc zijn overste en onderzoekt samen met hem de aanslagen van de Bende van Nijvel. Hoewel Goffinard een uitstekend onderzoeker is, weigert hij uit persoonlijke hebzucht en ambitie samen te werken met andere rechercheurs.

Tom Vermeir is net als Aime Claeys te zien in de nieuwe Canvas serie Zonder Afspraak. Je kunt hem bijvoorbeeld kennen uit Twee Zomers als Peter Van Gael. Dit is echt een acteur waar we sinds zijn rol in De Twaalf echt niet meer omheen kunnen. Zo zagen we hem in Grond (nog zo’n nieuwe Netflix-serie) en in het tweede seizoen van Beau Séjour. Maar je kent hem ook als beul in De bende van Jan de Lichte, van zijn hoofdrol in Belgica en Porselein? Hij was eveneens te zien in H4Z4RD, die ook in Nederland te kijken is.

Yoann Blanc

Yoann Blanc* speelt Christophe Dejoyaux. Hij is de leider van Groupe G, een extreemrechtse groep ​ binnen de rijkswacht. Hij staat ook aan het hoofd van Groupe Diane, de speciale interventie-eenheid van de Rijkswacht die Franky inschakelt vanwege zijn uitstekende schietkunsten.

Yoann Blanc speelde onder andere in La Trève.

Titus De Voogdt

Titus De Voogdt* zien we in de cast van 1985 als Adjudant Philippe Debels. Hij is Franky’s overste en een man die actief is in extreemrechtse groeperingen binnen en buiten de Rijkswacht. 

Deze acteur zag je recent in tal van Vlaamse series die ik je stuk voor stuk kan aanraden. Denk aan Beau Séjour 2, maar ook aan De Dag en De Twaalf. Een heel andere rol speelt hij dan weer in Mijn Slechtste Beste Vriendin; dat is ook zo’n Vlaamse serie waarvan ik hoop dat-ie in Nederland beschikbaar komt. Dat is bij F*** you very, very much ook het geval; die is voor Nederlandse kijkers nu op Prime Video te vinden.

Ruth Becquart

Ruth Becquart* kruipt in de huid van Magda Vernaillen. Zij is de echtgenote van majoor Vernaillen. Ze raakt ernstig gewond bij een aanval op hun huis. Dat zadelt haar op met een permanent wantrouwen tegen iedereen in een uniform. Ondertussen weigert haar eigen man de Rijkswacht te verlaten. 

Ruth Becquart is ook zo’n actrice waar we al veel over hebben geschreven. Je zag haar net als Soufiane Chilah in Red Light, waarin ze – wat mij betreft – een zeer indrukwekkende rol speelt. Sowieso is ze de laatste tijd niet van het scherm te krijgen; zo speelde ze bepalende rollen in Over Water (als Benedicte De Pelsmaecker),  Undercover 2 en 3 (als Nathalie Geudens) en we zagen haar als Nathalie Maes in Black-out. En wat dacht je recent van Netflix-hit Twee Zomers en Déjà Vu – Alles is Voorbestemd. Kortom: Ruth Becquart is niet de minste Vlaamse actrice. Ik ben verder benieuwd naar Knokke Off, waarvan morgen (12 mei 2023) de eerste afleveringen worden gepresenteerd op VRT MAX.

Barbara Sarafian

Ook Barbara Sarafian* behoort tot de 1985 cast. Ze speelt Agnes De Vuyst; de moeder van Marc, die nog altijd in rouw is om haar overleden man, een rijkswachtofficier die in verdachte omstandigheden omkwam bij een auto-ongeval.

Je kent Barbara Sarafian van onder andere Baptiste en Professor T. Ze schittert daarnaast in de film Zillion (in Nederland te kijken via Prime Video, maar ook op dvd verkrijgbaar). Daarin zien we haar op haar meest kwetsbare manier. Je kent Barbara Sarafian van onder andere Aanrijding in MoscouRundskopAll of Us, Glad IJs en Grond. Maar wist je dat ze ook een boek heeft geschreven?

Meer bekende gezichten in cast 1985

Daarnaast zien we ook Josse De Pauw en Guillaume Kerbusch in de cast van 1985.

  • Josse De Pauw* ken je bijvoorbeeld uit De twaalf.
  • Guillaume Kerbosch zag je eerder in bijvoorbeeld La Treve.

Makers 1985

1985 werd geschreven door Willem Wallyn (De 16, All of Us), geregisseerd door Wouter Bouvijn (De twaalf, Red Light). Stijn Coninx (Niet schieten) was creatief adviseur. Deze tv-serie is een productie van Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks. Die laatste twee vertellen: “Het is onze ambitie om met 1985 (tv-)geschiedenis te schrijven, letterlijk én figuurlijk. Een reeks die een waarheidsgetrouw inzicht geeft in een van de meest getroubleerde periodes van de Belgische recente geschiedenis: de jaren ’80.”

Willem Wallyn

Willem Wallyn* kent het dossier van de Bende van Nijvel erg goed. Hij werkte destijds als stagiair-advocaat mee aan de voorbereiding van de eerste Bendecommissie in het Parlement. Wallyn: “Ik wou de tijdsgeest zo vatten dat een publiek dat later geboren is, of helemaal niets van de feiten afwist, perfect zou begrijpen wat er zich toen juist heeft afgespeeld. Dat kon best door het verhaal te vertellen vanuit het standpunt van de jonge personages Marc, Franky en Vicky. Zij zijn de ideale protagonisten om de dramatische ontwikkelingen samen met de kijker te ontdekken. Hun ‘coming of age’ verhaal tegen de achtergrond van de historische gebeurtenissen zorgt ook voor onmiddellijke herkenbaarheid.”

De Bende van Nijvel

Tussen 1982 tot 1985 terroriseerde een groep criminelen de omgeving rond Brussel. Ze werden de Bende van Nijvel* genoemd, naar de plaats van een van hun dodelijke raids. Ze richtten zich op supermarkten en pleegden gewelddadige overvallen. Hun misdaadgolf resulteerde in 28 doden, voornamelijk onschuldige burgers, en meer dan 40 gewonden. Ook nu nog blijft de herinnering aan die traumatische gebeurtenissen ons achtervolgen, vooral ook omdat de identiteit van de moordenaars en hun motieven nooit achterhaald konden worden. ​De speurders onderzochten alle mogelijke scenario’s: van psychopathische moordenaars over maffiabendes tot extreemrechtse groeperingen en betrokkenheid van autoriteiten en politie. Maar het mysterie van de Bende van Nijvel werd nooit opgehelderd. 

Verhaal van vroeger en nu

De tv-serie 1985 gaat over het verlies van onschuld: niet alleen van de drie jongeren maar ook van de Belgische democratie, omdat het vertrouwen van de bevolking in de politie en de politiek zwaar op de proef wordt gesteld door de gebeurtenissen rond de bende. Een verlies dat tot op vandaag blijft nazinderen in onze maatschappij. Door de stijlvolle en hoogstaande productie, de meeslepende muziekscore, met hits uit de jaren tachtig, en de authentieke throwback-esthetiek weet de serie de sfeer van die tijd uitstekend te capteren. 

Afleveringen 1985

Wat je kunt verwachten van de tv-serie 1985? We hebben alvast de synopsis van de eerste vier afleveringen voor je. Zo ontdek je alvast meer over de personages uit 1985 en het verhaal.

Carrière bij de Rijkswacht

Aflevering 1 ​ – Marc en zijn vriend Franky beginnen aan een carrière bij de Rijkswacht. Het korps zit in een diepe crisis nadat de drugstrafiek van een van de officieren aan het licht werd gebracht door majoor Vernaillen. Marc mag als secretaris beginnen bij de majoor en belandt zo midden in de interne strijd binnen de Rijkswacht. Franky wordt dan weer opgemerkt door Madani Bouhouche, een rijkswachter die het niet te nauw neemt met de wettelijke voorschriften. Studente Vicky neemt afstand van haar broer Franky en van Marc omdat ze als rijkswachters weinig populair zijn op de linkse universiteitscampus. 

Aanslag op Vernaillen

Aflevering 2 – Na de aanslag op Vernaillen wordt Marc in bescherming genomen door zijn nieuwe overste, adjudant Goffinard. Franky springt dan weer in de bres voor zijn baas, adjudant Debels, die bij een racistisch incident ver over de schreef ging. Als dank introduceert Debels Franky bij Group G, een schimmige organisatie van extreemrechtse rijkswachters. Madani Bouhouche zint op wraak na zijn ontslag bij de Rijkswacht. ​ 

Link tussen zware misdrijven

Aflevering 3 ​ – Marc ontdekt samen met Goffinard dat er een verband bestaat tussen verschillende, op het eerste gezicht niet gelinkte zware misdrijven. Maar Goffinard verbiedt Marc om die info te delen met andere diensten. Hij wil geen pottenkijkers. Franky raakt geleidelijk aan verstrikt in het extreemrechtse netwerk. Vicky mist haar broer, maar slaagt er niet in Franky nog te pakken te krijgen. Marc daarentegen gaat in het geheim naar de feesten waar Vicky dj is. Majoor Vernaillen raakt alsmaar meer geïsoleerd.

Vicky redt Marc bij betoging

Aflevering 4 – Bij een betoging staan Marc als rijkswachter en Vicky als activiste tegenover elkaar. Wanneer een groep studenten Marc aanvalt, redt Vicky hem. Het brengt hen nader tot elkaar. Als beloning voor zijn discretie mag Franky stage lopen bij de Brigade Diane. Marc en Goffinard ontdekken dat verschillende van de recente moorden kunnen worden gelinkt. Vernaillen voert in het geheim een parallel onderzoek. 

Dodelijke raids Bende van Nijvel

Aflevering 5 – Marc en Vicky bouwen hun geheime relatie verder uit, maar discussies over drugs en hun politieke tegenstellingen zorgen voor spanningen. Franky mag als veiligheidsagent op een privéfeest van een minister werken. Bij een overval op een grootwarenhuis in Nijvel worden drie mensen koelbloedig geëxecuteerd, waaronder een rijkswachter. De overvallers wachten de ordediensten op om hen te beschieten: de Bende van Nijvel is geboren.

Geheim onderzoek naar Bende van Nijvel

Aflevering 6 – Vicky is afgestudeerd als advocaat en woont nu samen met Marc. Die laatste voert samen met Goffinard een geheim onderzoek naar de Bende. Vernaillen wordt weggepromoveerd. De Group G vindt dat Marc te nieuwsgierig wordt naar hun activiteiten. Ze sturen Franky op hem af. Het wordt een pijnlijke confrontatie tussen beide vrienden.

Is de bende gestopt?

Aflevering 7 – Na verschillende dodelijke raids lijkt de Bende plots gestopt met haar aanslagen. Het onderzoek is stilgevallen en Marc is overgeplaatst naar een dienst waar hij tot zijn frustratie administratief werk moet doen. Franky vlucht alsmaar vaker in harddrugs. Bouhouche is ongerust omdat Juan Mendez hem verdenkt van de diefstal van zijn wapencollectie. Vernaillen werkt nog altijd verder aan zijn privé-onderzoek en deelt zijn bevindingen met Marc. Vicky weigert haar beroepsgeheim als advocaat te schenden om Marc te helpen.

Wapens Bende van Nijvel

Aflevering 8 – Bouhouche wordt aangehouden voor de moord op zijn vriend Mendez. Samen met Goffinard luistert Marc de gevangenisgesprekken tussen Bouhouche en zijn echtgenote af. Zo komen ze te weten waar de wapens van de Bende zich bevinden. Tijdens de observatie van die plaats komt het tot een confrontatie.

1985 is een productie van Eyeworks, VRT/Eén en RTBF, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van de Vlaamse overheid, Screen Flanders, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Screen.Brussels), en de Belgische tax shelter i.s.m Casa Kafka Pictures, met de deelname van Wallimage (La Wallonie). Deze productie kwam tot stand met de steun van het Vlaams noodfonds corona van de Vlaamse regering en het Garantiefonds voor de Vlaamse onafhankelijke audiovisuele productiesector.

Foto: Eyeworks Film & TV Drama / Thomas Nolf

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 mei 2023 /