Een Goed Jaar met Joke Devynck op VTM en Videoland

Een goed Jaar met Joke Devynck, Boris Van Severen, Jurgen Delnaet, Frances Lefebure en Kürt Rogiers is het nieuwste fictie-project van VTM en Videoland. Het wordt een dramatische fictiereeks van het team dat ook verantwoordelijk was voor Amigo’s.

Een Goed Jaar is vanaf 27 oktober 2020 in Nederland op Videoland te zien; wanneer deze reeks op VTM (of Streamz) te zien is in België is nog onbekend. We houden je op de hoogte via onze Facebook-groep.

Een Goed Jaar verhaal

Waar de serie Een Goed Jaar over gaat? Het belooft een spannend verhaal te worden over twee mannen die in de Ardennen per toeval een kelder met wapens en wijn uit de Tweede Wereldoorlog vinden. Ze hebben allebei dringend geld nodig en pretenderen de wijnkelder van Hitler te hebben gevonden. Hun oplichtersverhaal loopt helemaal uit de hand.

Ik verwacht er veel van; het verhaal werd in april 2019 namelijk geselecteerd voor het tweede Cannes Drama Creative Forum, als één van 12 projecten uit 376 inzendingen uit 41 landen. Vakblad Screen International sprak van een “hot new project” met een originele pitch.

Alles over cast en verhaal Een Goed Jaar op Videoland en VTM met Jurgen Delnaet, Boris Van Severen, Frances Lefebure, Joke Devynck en Johny Voners

Cast Een Goed Jaar

De cast van Een Goed Jaar bevat stuk voor stuk prominente Belgische acteurs en actrices. Begin oktober 2019 werden de eerste vijf namen bekendgemaakt. Zo ga je Joke Devynck zien, deze actrice schitterde recent nog in de Nederlandse tv-serie Morten. Je kent haar natuurlijk ook van Vermist en Het Goddelijke Monster. De andere dame die gepresenteerd is, is Frances Lefebure. Een veelzijdige tante die je onder andere kent van Studio Tarara, Gina & Chantal en natuurlijk Amigo’s.

Gedaanteverwisseling voor Frances Lefebure

Frances Lefebure heeft voor Een Goed Jaar echt een gedaanteverwisseling ondergaan. Ze speelt Rosy, de dochter van maffiabaas Michel (gespeeld door Johny Voners). De regisseur wilde van haar een kruising maken tussen Ariana Grande en Beyoncé Knowles, maar ik vind haar wel een tikkeltje meer ‘Anita’ dan dat ze zo glamoureus is als de twee zangeressen.

Boris Van Severen en Jurgen Delnaet

Bij de heren voor de Nederlandse kijkers een opvallende naam: Kürt Rogiers. Voor mijn leeftijdsgenoten – de middendertigers – je keek vast ook naar hem toen hij in Costa enzovoorts speelde. Maar inmiddels is het een indrukwekkende lijst geworden. Verder zal ook Boris Van Severen te zien zijn; zijn rol als politieagent in Studio Tarara vond ik echt heel overtuigend neergezet en ook in de GR5 heb ik van hem genoten. Heel benieuwd wat deze acteur in deze serie laat zien. Tot slot is de naam van Jurgen Delnaet bekendgemaakt. Als je één serie van hem moet zien, dan is het Marsman wel.

Boris Van Severen en Jurgen Delnaet zijn de acteurs, waarmee je direct kennismaakt als je naar de eerste aflevering van Een Goed Jaar kijkt. De start is in ieder geval veelbelovend.

Make-over voor en Johny Voners

Al tijdens de opnames van Een Goed Jaar zijn nog meer namen van acteurs en actrices bekendgemaakt. Een heel bijzondere acteur in de cast is Johny Voners. De acteur die we kennen als Xavier uit FC De Kampioen is onherkenbaar. Zelfs zijn dochter had hem niet meer herkend, vertelt hij tegen Het Laatste Nieuws. Hij is kaal, heeft een kort grijs ringbaardje en een streng zwart montuur. Ik kijk er nu al naar uit! Al gaat dat ook wel indrukwekkend zijn, want Johny Voners is dit jaar overleden.

Acteurs en actrices in Een Goed Jaar

Inmiddels kan ik nog meer namen van acteurs en actrices presenteren. Burak Balci, Matthieu Sys, Jeroen Perceval, Niels Gomperts, Inge Paulussen en Jean Benoit Ugeux worden aangekondigd in de leader Een Goed Jaar. En ook dat zijn niet de minste namen. Waar je ze van kent?

  • Burak Balci was te zien in het eerste seizoen van De Bunker. Hij debuteerde in de film Turquaze. En we zagen ‘m ook in Trouw Met Mij.
  • Matthieu Sys is een jonge Vlaamse acteur, die al verschillende gave rollen op zijn naam heeft staan. Dit jaar kun je echt niet om hem heen. Je ziet Matthieu Sys namelijk niet alleen in Een Goed Jaar, maar ook in de knaller Black Out. Meer van deze acteur zien, dan mag Amigo’s niet ontbreken, net als 13 Geboden en ook In Vlaamse Velden blijft een aanrader.
  • Jeroen Perceval is ook zo’n acteur van dit moment. Je zag hem al in tal van films en series. Welke je echt moet zien? Dan noem ik toch dé reeksen van dit moment: De Bende van Jan de Lichte, Over Water en het nieuwe Fair Trade.
  • Niels Gomperts is een Nederlandse acteur, die je het Nederlandse publiek heeft zien opgroeien van puber tot stoere vent in Penoza (hij speelt Lucien van Walraven, de oudste zoon van Carmen). Ik had ‘m in Een goed Jaar niet meteen herkend.
  • Inge Paulussen is een Vlaamse actrice, die ik ontzettend graag aan het werk zie. Ze wist mij voor het eerst te raken met haar spel in de serie Clan, maar wat heeft deze vrouw al geweldige rollen gehad in Vlaamse series. Mijn favorieten? Beau Séjour en De Bende van Jan de Lichte (haar personage is echt indrukwekkend). Daarnaast kun je in Nederland – via Videoland – nu ook Ketnet-serie Hoodie terugkijken.
  • Jean Benoit Ugeuz is een acteur uit Brussel, die te zien was in tal van Franstalige series en films. Netflix-kijkers kunnen hem kennen uit La Treve.

Nog meer bekende gezichten…

Via Instagram heb ik nog een aantal acteurs en actrices ontdekt die we gaan zien in de cast van Een Goed Jaar. Ik volg daar verschillende Vlaamse acteurs en actrices en zie dat Sid van Oerle (die ik ken van zijn rol in Zonen van Van As), Wouter Bruneel (in Nederland het meest bekende dankzij Zie Mij Graag) en Ikram Aoulad (die je kent van De Luizenmoeder) ook aandacht voor deze serie hebben. Net als de Amerikaanse acteur James Reade Venable, die momenteel in Europa werkzaam is.

Team achter Een Goed Jaar

Een Goed Jaar wordt geregisseerd door Kadir Balci. Hij draaide eerder de speelfilms Turquaze en Trouw Met Mij (twee films met acteur Burak Balci, die ook meespeelt in deze nieuwe reeks) en de tv-serie Amigo’s. Voor Amigo’s werkte hij al samen met Jean-Claude van Rijckeghem en Pierre Declercq. Zij creëerden en schreven toen het verhaal; dat doen ze ook voor Een Goed Jaar. Konrad Widelski is verantwoordelijk voor camera en dat is niet de minste; zo werkte hij mee aan Patrouille Linkeroever, Studio Tarara en Undercover. Producenten zijn Bruno Wyndaele en Dries Phlypo van het nieuwe productiehuis Mockingbird.

De reeks kreeg reeds de steun van het Mediafonds van het VAF, De Belgische Tax Shelter ism Belga Productions, de Nederlandse Production Incentive en Wallimage.

Op Videoland te zien

Goed nieuws dus voor de Nederlandse fans van Vlaamse series, want daarmee komt er weer een nieuwe productie aan die eenvoudig gekeken kan worden vanuit eigen land. Het aanbod van zowel Videoland als Netflix wordt hierin ook steeds ruimer. The Film Kitchen is de Nederlandse co-producent.

Foto van Joke Devynck, gemaakt door Luc Gijbels. Afbeelding via persbericht van VTM.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland, Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

7 oktober 2019 /