Ontdek alles over cast Glad ijs (over ontvoering Phil Frisco) | Veronica

Glad ijs is sinds vrijdag 20 mei ook in Nederland te kijken; om 21.30 uur kun je op vrijdag de afleveringen kijken. Gemist? Geen probleem, want Glad ijs staat ook op Amazon Prime Video. Ontdek alles over de Glad ijs cast met Lucas Van den Eynde, Koen De Bouw, Barbara Sarafian, Nico Sturm, Tiny Bertels, Lize Feryn, Luk Wyns, Jennifer Heylen, Tijs Vanneste en vele anderen. De kijkers hebben geduld moeten hebben, want deze reeks – die eerder De ontvoering van Phil Frisco werd genoemd – lag al een tijdje op de schappen. In Vlaanderen kun je ‘m terugkijken via Streamz.

Spanning én humor

De Glad ijs is een Vlaamse tv-serie, die eerder te zien was bij Streamz en VTM. Deze reeks is geregisseerd door Raf Reyntjens (Déja Vu en Paradise Trips) & Koen Van Sande (16+ en De Vijfhoek). Koen Van Sande nam samen met Jacques Boon (Souvenir) en Daniel Lambo (Los Flamencos – te kijken bij VTM GO – en Duts) ook het scenario voor zijn rekening. Streamz omschrijft de serie als “een geslaagde combinatie van humor en suspense in een authentieke Kempische setting met onmisbare sappige dialecten en filmische decors.” De Glad ijs cast liegt er in ieder geval niet om. Zelf heb ik ‘m al via Streamz gekeken én ik kan ‘m absoluut aanraden.

Ontvoering Phil Frisco

In Glad ijs volgen we Phil “Frisco” Druyts (Lucas Van den Eynde), een hardwerkende selfmade man die extreem populair is onder zijn werknemers, maar onwetend is over alles wat er gebeurt in zijn eigen familie. Zijn levenswerk verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer zijn vrouw (Viv Van Dingenen) en oudste zoon zijn ijsroom fabriek achter zijn rug verkopen. Wanneer Phil ontvoerd wordt staat het hele land in rep en roer.

De druk op de speurders om te presteren, de angst bij de familie, de sensatiebeluste pers, maar ook de niet altijd zo perfect uitgekiende plannen van de excentrieke ontvoerders, vluchtroutes door de Kempische bossen, gestolen wagens die ontploffen, de grote som losgeld in diamanten en familieleden die in tranen een speech op televisie geven, maakt van ‘Glad ijs’ een komische misdaadreeks die je niet mag missen. 

Glad ijs kijken

Wil je Glad ijs kijken? Dat kan in België op Streamz en Streamz+. Eerder was-ie op VTM te kijken. In Nederland is Glad Ijs nu dus wekelijks op vrijdagavond te kijken op Veronica (om 21.30 uur). Aansluitend kun je wekelijks een nieuwe aflevering kijken op Amazon Prime Video. De eerste 30 dagen gratis kijken; daarna betaal je 2,99 per maand. Voor de liefhebbers van Vlaamse series staan er in ieder geval nu een aantal aanraders op Prime Video, zoals De Kraak, Fair Trade en Coppers, maar denk ook aan wat oudere series als Matroesjka’s (2 seizoenen), Crimi Clowns en Code 37.

Cast Glad ijs

Als je het over De Kempen hebt, dan mag natuurlijk een cast met roots in die omgeving niet ontbreken. Lucas Van den Eynde is geboren in Lier. En ook Tiny Bertels en Koen De Bouw hebben Kempische roots. De Glad ijs cast bestaat uit Lucas Van den Eynde, Tiny Bertels, Koen De Bouw, Viv Van Dingenen, Vincent Van Sande, Barbara Sarafian, Luk Wyns, Lize Feryn, Laurence Roothooft, Peter Van den Eede, Jan Hammenecker, Nico Sturm, Ward Kerremans, Marthe Schneider, Jennifer Heylen, Sid Van Oerle, Pieter Verelst en Tijs Vanneste.

Over de acteurs en actrices

De acteurs en actrices in Glad ijs cast zijn niet de minste. Over velen van hen hebben we op VlaamsKijken eerder al (veel) geschreven. Anno 2022 zijn verschillende ook met ontzettend interessante projecten bezig. Tijd dus voor een overzicht.

Lucas Van den Eynde

Lucas Van den Eynde kruipt in de huid van Philip Druyts of te wel Phil Frisco. Deze ervaren acteur was in 2021 dagelijks op tv te zien als Mark Albrechts in de telenovelle Lisa. Het afgelopen jaar zag je hem ook nog in Déja Vu, Black-Out, Leef en #LikeMe. Maar één van de meest indrukwekkende rollen, waarin ik Lucas Van den Eynde recent zag, was toch wel die van Piet Mahieu in Gr5.

Koen De Bouw

Koen De Bouw speelt in Glad ijs de rol van ontvoerder Felix. Recent zag je hem nog als Sam De Man in die andere Streamz-series: Red Light. En hij speelde een van de hoofdrollen in Niets Te Melden. Koen De Bouw heeft daarnaast veel buitenlandse rollen in het verschiet. Series die er voor mij uit springen zijn Grenslanders en Professor T. Wil je een film met Koen De Bouw in de hoofdrol kijken, dan behoort de Vincke & Verstuyft trilogie tot mijn favorieten. En natuurlijk Twee Zomers, die op dit moment een ware hit is op Netflix.

Tiny Bertels

In Glad ijs speelt Tiny Bertels de rol van Berte. Daarnaast zagen we haar ook op Streamz in F***ck you very, very much. Maar waar ik vooral nieuwsgierig naar ben, is de serie die Tiny Bertels heeft bedacht: Lost Luggage (die werd eerder dit jaar uitgezonden op Eén en ik hoop dat-ie ook naar Nederland komt). Verder vond ik haar echt geweldig in Chaussée d’Amour.

Viv Van Dingenen

Viv Van Dingenen is Ariane; de vrouw van Phil Frisco. Ze speelde eerder al de vrouw van Lucas Van den Eynde, maar dan in GR5. Bij het grote publiek is ze vooral bekend als de moeder van Alan en Dennis in Spitsbroers.

Vincent Van Sande

Vincent Van Sande speelt in Glad ijs de rol van ontvoerder Frankie. Je zag ‘m eerder al op Streamz in de rol van Youri in Mijn Slechtste Beste Vriendin. Daarnaast kun je hem kennen uit Wij en de serie Gevoel voor Tumor. Hij speelde de ‘jonge Koen De Bouw’ in Twee Zomers van Tom Lenaerts.

Barbara Sarafian

Barbara Sarafian kruipt in Glad ijs in de huid van Suzy. Recent was ze op tv nog te zien in films als Wij en Aanrijding in Moscou. Verder speelde ze mee in Grond, die op Netflix te zien is. En op Streamz zag je Barbara Sarafian in Deja Vu en Niets Te Melden. Al springen Vossenstreken en Clan er voor mij ook nog steeds uit. Nederlandse kijkers kunnen haar kennen uit Keizersvrouwen.

Luk Wyns

Luk Wyns zien we in Glad ijs als Stan. Wat mij betreft, blijft Luk Wyns toch dé man van de Crimi Clowns. Maar je zag hem in het verleden natuurlijk ook al in heel andere rollen. Hij heeft echt al in heel veel series en films gespeeld, maar als er één het terugkijken waard is, vind ik het wel Connie & Clyde. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook jammer dat Coppers, maar bij één seizoen is gebleven. Daarnaast heeft hij de nieuwe Netflix-serie Knokke Off geschreven.

Lize Feryn

Lize Feryn speelt in Glad ijs de rol van Erika. Je zag haar vorig jaar in het tweede seizoen van Beau Séjour. Lize Feryn speelt hierin een zeer overtuigende hoofdrol. Verder ken je haar van de VTM Go-serie Brak en uit #hetisingewikkeld. Velen zagen haar voor het eerst in In Vlaamse Velden, maar mijn eerste kennismaking met Lize Feryn was die in Voor wat hoort wat. Daarnaast doet ze haar verhaal in de indrukwekkende documentaire Het proces dat niemand wou over de zaak Bart De Pauw.

Laurence Roothooft

In Glad Ijs zien we Laurence Roothooft als Marie. We zagen haar ook in de Streamz-series Black-out (als Leen) en Deja-vu (als balletlerares). Het grote publiek leerde haar kennen als Dominique in de indrukwekkende serie Marsman. Daarnaast speelde ze twee seizoenen in Gent-West.

Peter Van den Eede

Je kent Peter Van den Eede misschien wel het beste als Jempie uit De zonen van Van As. Maar ook zijn optreden in het tweede seizoen van Callboys is velen denk ik wel bijgebleven. en zo zijn er nog tal van rollen, waarvan je Peter Van den Eede kunt kennen. In Glad ijs speelt hij de rol van Bertels.

Jan Hammenecker

Jan Hammenecker is Romain. Deze acteur zag je eerder in De 16 en Voor wat hoort wat. Met zijn hoofdrol in All of Us heeft hij op mij veel indruk gemaakt. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar Cool Abdoul waarin Jan Hammenecker ook te zien zal zijn. Hij speelt daarnaast ook steeds meer rollen in internationale series en films.

Nico Sturm

Nico Sturm kruipt in de huid van Felix Druyts. Nico Sturm speelt een geweldig personage in Gina en Chantal, die alweer een tijdje geleden op VTM te zien was. Daarnaast is hij ook één van de vaste acteurs in Wat Als? Ook Patrouille Linkeroever is zeker het terugkijken waard. En vergeet op VRT NU ook de nieuwe reeks Match niet te kijken.

Ward Kerremans

Ward Kerremans speelt Ferre Druyts in Glad Ijs. Recent zag je Ward Kerremans bijvoorbeeld nog als Dimi in Black-out. In de Nederlandse serie Vliegende Hollanders speelde hij de jonge Iwan Smirnoff. Daarnaast zag je hem op Play4 in Grond. En Streamz-kijkers zien hem in een fantastische hoofdrol in Billie vs Benjamin. Wat een reeks is dat! Van deze acteur gaan we volgens mij nog veel horen. Zo is deze week bekendgemaakt dat hij de hoofdrol speelt in de nieuwe Belgisch-Nederlandse Netflix-film Noise.

Marthe Schneider

Marthe Schneider speelt de rol van Freya Druyts in Glad ijs. Dit is een spannende periode voor de jonge actrice. Marthe Schneider speelt namelijk ook één van de hoofdrollen in de bioscoopfilm De slag om de Schelde. Je kunt haar verder kennen uit Gevoel voor tumor. Marthe Schneider was voor het eerst op tv te zien in de Vlaamse mini-serie Kongo, waarin Lucas Van den Eynde ook de hoofdrol speelt.

Jennifer Heylen

Jennifer Heylen speelt Kitty in Glad ijs. Maar je zag haar ook in het tweede seizoen van Mijn Slechtste Beste Vriendin (MSBV) en in Twee Zomers. Het is daarnaast wachten op H4Z4RD en op haar Instagram zag ik voorbij komen dat ze in het tweede seizoen van Onder Vuur speelt. Verder kun je haar kennen van Bathroom Stories en Instafamous.

Sid Van Oerle

Sid Van Oerle is Luc. Deze acteur zag je recent nog in De zonen van Van As. En in Een Goed Jaar heeft hij een gastrol. Hij speelde meer dan tweehonderd afleveringen de rol van Kobe in Thuis.

Pieter Verelst

Pieter Verelst speelt Bruno. Je zag hem recent nog op tv als Lexander in Paradise Trips van Glad Ijs-regisseur Raf Reyntjes. Je kunt de cabaretier ook kennen uit Familie en het tweede seizoen van De Bunker.

Sid Van Oerle en Pieter Verelst waren samen te zien in Belgium’s Got Talent als de Vliegende Bompa’s.

Tijs Vanneste

Tijs Vanneste – bekend van De Kemping – maakt in Glad ijs zijn acteerdebuut. Tijs Vanneste ken je niet alleen als Jef Van Echelpoel uit het muziekduo Van Echelpoel; hij heeft ook tien jaar lang les gegeven in het buitengewoon onderwijs. Op dit moment werkt hij voor Eén dan ook aan het nieuwe programma Meneer Vanneste (vanaf donderdag 26 mei op tv). In Glad ijs speelt Tijs Vanneste de rol van Alain Pintens.

Makers

Glad ijs is een productie van Cartouche en Deds Film. De serie kwam tot stand met de steun van VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle en de Belgische Tax Shelter. Dankzij het verrassende verhaal en de geweldige cast is Glad ijs echt een aanrader.

Foto: Cartouche / VTM

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 juni 2021 /