Glad ijs (over ontvoering Phil Frisco) op Streamz | alles over de cast

Glad ijs is vanaf 16 juni op Streamz te kijken. Ontdek alles over de cast met Lucas Van den Eynde, Koen De Bouw, Barbara Sarafian, Nico Sturm, Tiny Bertels, Lize Feryn, Luk Wyns, Jennifer Heylen, Tijs Vanneste en vele anderen. De kijkers hebben geduld moeten hebben, want deze reeks – die eerder De ontvoering van Phil Frisco werd genoemd – lag al een tijdje op de schappen. Ontdek alles over de cast en het verhaal.

Spanning én humor

De VTM-serie Glad ijs is nu te zien op Streamz. Deze reeks is geregisseerd door Raf Reyntjens (Déja Vu en Paradise Trips) & Koen Van Sande (16+ en De Vijfhoek). Koen Van Sande nam samen met Jacques Boon (Souvenir) en Daniel Lambo (Los Flamencos – te kijken bij VTM GO – en Duts) ook het scenario voor zijn rekening. Streamz omschrijft de serie als “een geslaagde combinatie van humor en suspense in een authentieke Kempische setting met onmisbare sappige dialecten en filmische decors.”

Ontvoering Phil Frisco

In Glad ijs volgen we Phil “Frisco” Druyts (Lucas Van den Eynde), een hardwerkende selfmade man die extreem populair is onder zijn werknemers, maar onwetend is over alles wat er gebeurt in zijn eigen familie. Zijn levenswerk verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer zijn vrouw (Viv Van Dingenen) en oudste zoon zijn ijsroom fabriek achter zijn rug verkopen. Wanneer Phil ontvoerd wordt staat het hele land in rep en roer.

De druk op de speurders om te presteren, de angst bij de familie, de sensatiebeluste pers, maar ook de niet altijd zo perfect uitgekiende plannen van de excentrieke ontvoerders, vluchtroutes door de Kempische bossen, gestolen wagens die ontploffen, de grote som losgeld in diamanten en familieleden die in tranen een speech op televisie geven, maakt van ‘Glad ijs’ een komische misdaadreeks die je niet mag missen. 

Cast Glad ijs

Als je het over De Kempen hebt, dan mag natuurlijk een cast met roots in die omgeving niet ontbreken. Lucas Van den Eynde is geboren in Lier. En ook Tiny Bertels en Koen De Bouw hebben Kempische roots. De cast van Glad ijs uit Lucas Van den Eynde, Tiny Bertels, Koen De Bouw, Viv Van Dingenen, Vincent Van Sande, Barbara Sarafian, Luk Wyns, Lize Feryn, Laurence Roothooft, Peter Van den Eede, Jan Hammenecker, Nico Sturm, Ward Kerremans, Marthe Schneider, Jennifer Heylen, Sid Van Oerle, Pieter Verelst en Tijs Vanneste.

Over de acteurs en actrices

De acteurs en actrices in de cast van Glad ijs zijn niet de minste. Over velen van hen hebben we op VlaamsKijken eerder al (veel) geschreven. Anno 2021 zijn verschillende ook met ontzettend interessante projecten bezig. Tijd dus voor een overzicht.

Lucas Van den Eynde

Lucas Van den Eynde kruipt in de huid van Philip Druyts of te wel Phil Frisco. Deze ervaren acteur is op dit moment dagelijks op tv te zien als Mark Albrechts in de telenovelle Lisa. Het afgelopen jaar zag je hem ook nog in Déja Vu, Black-Out, Leef en #LikeMe. Maar één van de meest indrukwekkende rollen, waarin ik Lucas Van den Eynde recent zag, was toch wel die van Piet Mahieu in Gr5.

Koen De Bouw

Koen De Bouw speelt in Glad ijs de rol van ontvoerder Felix. Recent zag je hem nog als Sam De Man in die andere Streamz-series: Red Light en Niets Te Melden. Koen De Bouw heeft daarnaast veel buitenlandse rollen in het verschiet. Series die er voor mij uit springen zijn Grenslanders en Professor T. Wil je een film met Koen De Bouw in de hoofdrol kijken, dan behoort de Vincke & Verstuyft trilogie tot mijn favorieten.

Tiny Bertels

In Glad ijs speelt Tiny Bertels de rol van Berte. Daarnaast zien we haar binnenkort ook op Streamz in F***ck you very, very much. Maar waar ik vooral nieuwsgierig naar ben, is de serie die Tiny Bertels heeft bedacht: Lost Luggage. Verder vond ik haar echt geweldig in Chaussée d’Amour.

Viv Van Dingenen

Viv Van Dingenen is Ariane; de vrouw van Phil Frisco. Ze speelde eerder al de vrouw van Lucas Van den Eynde, maar dan in GR5. Bij het grote publiek is ze vooral bekend als de moeder van Alan en Dennis in Spitsbroers.

Vincent Van Sande

Vincent Van Sande speelt in Glad ijs de rol van ontvoerder Frankie. Je zag ‘m eerder al op Streamz in de rol van Youri in Mijn Slechtste Beste Vriendin. Daarnaast kun je hem kennen uit Wij en de serie Gevoel voor Tumor. Hij werkt op dit moment ook aan de tv-serie Twee Zomers van Tom Lenaerts.

Barbara Sarafian

Barbara Sarafian kruipt in Glad ijs in de huid van Suzy. Recent was ze op tv nog te zien in films als Wij en Aanrijding in Moscou. Ze zal later dit jaar ook te zien zijn in de Netflix-serie Grond. En op Streamz zag je Barbara Sarafian in Deja Vu en Niets Te Melden. Al springen Vossenstreken en Clan er voor mij ook nog steeds uit.

Luk Wyns

Luk Wyns zien we in Glad ijs als Stan. Wat mij betreft, blijft Luk Wyns toch dé man van de Crimi Clowns. Maar je zag hem in het verleden natuurlijk ook al in heel andere rollen. Hij heeft echt al in heel veel series en films gespeeld, maar als er één het terugkijken waard is, vind ik het wel Connie & Clyde. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook jammer dat Coppers, maar bij één seizoen is gebleven.

Lize Feryn

Lize Feryn speelt in Glad ijs de rol van Erika. Op dit moment maakt het Nederlandse publiek kennis met haar; daar wordt namelijk het tweede seizoen van Beau Séjour uitgezonden. Lize Feryn speelt hierin een zeer overtuigende hoofdrol. Verder ken je haar van de VTM Go-serie Brak en uit #hetisingewikkeld. Velen zagen haar voor het eerst in In Vlaamse Velden, maar mijn eerste kennismaking met Lize Feryn was die in Voor wat hoort wat.

Laurence Roothooft

In Glad Ijs zien we Laurence Roothooft als Marie. We zagen haar recent ook in de Streamz-series Black-out (als Leen) en Deja-vu (als balletlerares). Het grote publiek leerde haar kennen als Dominique in de indrukwekkende serie Marsman. Daarnaast speelde ze twee seizoenen in Gent-West.

Peter Van den Eede

Je kent Peter Van den Eede misschien wel het beste als Jempie uit De zonen van Van As. Maar ook zijn optreden in het tweede seizoen van Callboys is velen denk ik wel bijgebleven. en zo zijn er nog tal van rollen, waarvan je Peter Van den Eede kunt kennen. In Glad ijs speelt hij de rol van Bertels.

Jan Hammenecker

Jan Hammenecker is Romain. Deze acteur zag je eerder in De 16 en Voor wat hoort wat. Met zijn hoofdrol in All of Us heeft hij op mij veel indruk gemaakt. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar Cool Abdoul waarin Jan Hammenecker ook te zien zal zijn. Hij speelt daarnaast ook steeds meer rollen in internationale series en films.

Nico Sturm

Nico Sturm kruipt in de huid van Felix Druyts. Nico Sturm speelt een geweldig personage in Gina en Chantal, die alweer een tijdje geleden op VTM te zien was. Daarnaast is hij ook één van de vaste acteurs in Wat Als? Ook Patrouille Linkeroever is zeker het terugkijken waard.

Ward Kerremans

Ward Kerremans speelt Ferre Druyts in Glad Ijs. Recent zag je Ward Kerremans bijvoorbeeld nog als Dimi in Black-out. In de Nederlandse serie Vliegende Hollanders speelde hij de jonge Iwan Smirnoff. Maar waar ik zelf erg nieuwsgierig naar ben, zijn zijn nieuwe projecten. Ward Kerremans speelt namelijk de hoofdrol in Billie vs Benjamin en hij zal te zien zijn in Grond.

Marthe Schneider

Marthe Schneider speelt de rol van Freya Druyts in Glad ijs. Dit is een spannende periode voor de jonge actrice. Marthe Schneider speelt namelijk ook één van de hoofdrollen in de bioscoopfilm De slag om de Schelde, die door Covid steeds werd uitgesteld en nu eindelijk draait in de bios. Je kunt haar verder kennen uit Gevoel voor tumor. Marthe Schneider was voor het eerst op tv te zien in de Vlaamse mini-serie Kongo, waarin Lucas Van den Eynde ook de hoofdrol speelt.

Jennifer Heylen

Jennifer Heylen speelt Kitty in Glad ijs. Daarnaast heeft ze diverse projecten op stapel staan, zoals Dealer, F*** you verry, verry much, H4Z4RD. Daarnaast verwelkomt ze je dit jaar op de #FFONights van Filmfestival Oostende. Je zag haar eerder in Bathroom Stories en Instafamous.

Sid Van Oerle

Sid Van Oerle is Luc. Deze acteur zag je recent nog in De zonen van Van As. En in Een Goed Jaar heeft hij een gastrol. Hij speelde meer dan tweehonderd afleveringen de rol van Kobe in Thuis.

Pieter Verelst

Pieter Verelst speelt Bruno. Je zag hem recent nog op tv als Lexander in Paradise Trips van Glad Ijs-regisseur Raf Reyntjes. Je kunt de cabaretier ook kennen uit Familie en het tweede seizoen van De Bunker.

Tijs Vanneste

Tijs Vanneste – bekend van De Kemping – maakt in Glad ijs zijn acteerdebuut. Tijs Vanneste ken je niet alleen als Jef Van Echelpoel uit het muziekduo Van Echelpoel; hij heeft ook tien jaar lang les gegeven in het buitengewoon onderwijs. In Glad ijs speelt Tijs Vanneste de rol van Alain Pintens.

Glad ijs kijken

Glad ijs is een productie van Cartouche en Deds Film. De serie kwam tot stand met de steun van VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle en de Belgische Tax Shelter. Nu is hij volledig beschikbaar op Streamz en Streamz+, maar later kun je hem ook nog kijken bij VTM.

Foto: Cartouche / VTM

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

16 juni 2021 /