Videoland serie Sphinx met in cast deze (Vlaamse) acteurs

De Nederlandse serie Sphinx is vanaf vrijdag 22 maart te bingewatchen bij Videoland. De Sphinx cast telt tal van Vlaamse acteurs, waarin Ruth Becquart zelfs één van de hoofdrollen speelt. Verder zien we ook Tom Audenaert, Ben Segers, Johan Heldenbergh en Emilie De Roo. De serie telt zes afleveringen. Ontdek hier alles over het verhaal en de cast.

Videoland serie Sphinx

De Videoland serie Sphinx is vanaf vrijdag 22 maart volledig te kijken op het Nederlandse streamingplatform. De reeks telt zes afleveringen. Diederik van Rooijen is de regisseur van deze Videoland Original, die het verhaal vertelt van de veertienjarige Minke Moorman (gespeeld door de debuterende Andrea Vass). Exact drie jaar naar haar vermissing duikt Minke op met een geheimzinnige vleugeltatoeage op haar rug. Wat volgt is een meeslepende thriller waarin Minke nog altijd verkeert onder de vleugels van de raadselachtige Sphinx.

De trailer deelden we een tijdje geleden al op onze TikTok. Volg je VlaamsKijken daar al?

Sphinx

Wanneer Minke weer thuis is en moet re-integreren, zorgt dit voor problemen bij zowel Minke als de andere leden van het gezin. Minke is Minke niet meer. Wat is er met haar gebeurd en wat betekenen de op haar rug getatoeëerde vleugels? Haar vader Lucas (Marcel Hensema *) is vastberaden om de waarheid te achterhalen over haar ontvoering, terwijl rechercheurs Asha (Joy Wielkens *) en Fenna (Ruth Becquart) een mysterieus spoor van gruwelijke (zelf)moorden en raadsels volgen, dat leidt tot meer vragen dan antwoorden. Moeder Eva (Rifka Lodeizen *) probeert ondertussen de band met haar dochter te herstellen, maar vermoedt dat Minke nog steeds in de ban is van haar mystieke ontvoerder, die aan een angstaanjagend wraakplan werkt.

Sphinx cast

De hoofdrol in Sphinx wordt gespeeld door Andrea Vass. Marcel Hensema en Rifka Lodeizen zien we als haar ouders. De zaak wordt onderzocht door twee rechercheurs, die gespeeld worden door Joy Wielkens en de Vlaamse Ruth Becquaert *. Andere rollen in deze Videoland Original worden vertolkt door onder anderen Sallie Harmsen, Benja Bruijning, Delilah Warcup – Van Eyk, Sil van der Zwan, Eva van Heijningen, Juda Goslinga en Rami Kooti Arab. Maar we zien ook de Vlaamse acteurs Tom Audenaert, Ben Segers, Johan Heldenbergh en Emilie De Roo.

Hieronder een overzicht waarvan je de acteurs en actrices uit de Sphinx cast kunt kennen, we hebben daarbij even de schifting gemaakt tussen de Vlaamse en Nederlandse. We blijven natuurlijk VlaamsKijken 😉

Vlaamse acteurs

Nederlandse acteurs

 • Andrea Vass debuteert als Minke in de Videoland serie Sphinx.
 • Marcel Hensema * is natuurlijk een rasacteur, die al tal van geweldige rollen op zijn naam heeft staan. Zo zag je hem naast Peter Van den Begin in Hollands Hoop. Je zag hem bijvoorbeeld ook in Goud en Mijn vader is een vliegtuig. Recent speelde hij een hoofdrol in De Stamhouder en we zagen hem in Anoniem. Deze week gaan we hem ook zien in Koningshuis de Musical.
 • Rifka Lodeizen ken je bijvoorbeeld van De K van KarlijnLieve MamaJudas, Fenix en tal van andere series en films. Ze was ook te horen in de podcast thriller Wraak. Recent zag je haar op tv in Modern Love Amsterdam, Sleepers en natuurlijk in het indrukwekkende Maud & Babs.
 • Joy Wielkens zag je recent in Onder de blote hemel (net als Rifka Lodeizen), Modern Love Amsterdam en Rampvlucht, maar ze speelde ook in Flikken Maastricht en de Nederlandse Dertigers. Verder ken je haar uit Smeris en Van Speijk (waarin ze haar acteercarrière begon). Daarnaast is Joy Wielkens ook zangeres. 
 • Sallie Harmsen ken je bijvoorbeeld uit Doodstil, Heirs of the Night, maar ook uit Voetbalmaffia * en De Jacht*. Recent zag je haar in de serie De stamhouder en de indrukwekkende film Zee van tijd. Op Netflix kun je haar zien in Oei, ik groei en De Vuurlinie. Ze zal ook te zien zijn in Het Boek an Alle Dingen, die momenteel in post production is.
 • Benja Bruijning zag je recent in series als Dag & Nacht, Moedermaffia, Follow de SOA, Heirs of the Night en Dirty Lines. Maar denk bijvoorbeeld ook aan Undercover, waarin hij toen de vriend speelde van de overleden Anna Drijver (die in werkelijkheid dus ook zijn partner is). We gaan hem ook zien in de tv-serie De ring (net als Delilah Warcup – Van Eyk).
 • Delilah Warcup – Van Eyck was eerder bijvoorbeeld te zien in Smeris en Dokter Tinus, maar ook in BuZa, Het gouden Uur en Swanenburg.
 • Sil van der Zwan was eerder ook te zien in Anoniem en in de film Het feest van Tante Rita * als Theo. 
 • Eva van Heijningen zag je in 1991 als Joke in Goede tijden, slechte tijden.
 • Juda Goslinga zag je in het tweede seizoen van Undercover. Maar je kent hem bijvoorbeeld ook uit Klem en Flikken Maastricht. En wat dacht je van Hardcore Never Dies en Faithfully Yours.
 • Ramie Kooti Arab debuteerde in Zeven Kleine Criminelen. Hij speelde Wahid. We zagen hem als Sabir in Hoe mijn keurige ouders in de bak belandden. In Brugklas speelde hij meer dan honderd aflevering Farid en in Wadoeje de rol van Amir. Recent zag je hem verder in Sihame.

Diederik van Rooijen

Regisseur en schrijver Diederik van Rooijen * ken je van Anoniem, De stamhouder, maar ook van Heirs of the Night en Penoza. Diederik van Rooijen vertelt over Sphinx: “SPHINX is een meeslepende en grensverleggende psychologische thriller waarin ik de kijker uitdaag met complexe verhaallijnen, angstaanjagende twists en mysterieuze raadsels. De verweving van mystiek, herkenbare familiedrama, en het willen oplossen van de puzzel maken deze serie een spannende, emotionele rollercoaster.”

Sphinx op Streamz

Streamz heeft Sphinx nog niet aangekondigd, maar ik verwacht deze Nederlandse serie ook wel op de Vlaamse streamingdienst. Twee redenen: Videoland en Streamz werken nauw samen. En de Sphinx cast telt wel heel veel Vlaamse acteurs en actrices. Daarbij zijn Ruth Becquaert, Tom Audenaert, Ben Segers, Johan Heldenbergh en Emilie De Roo natuurlijk ook niet de minste.

Foto: Videoland – Jasper Suyk (via beeldbank en persbericht)

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 maart 2024 /