#KijkVlaams met Tom Waes

Als er één man is waar de lezers van VlaamsKijken nieuwsgierig naar zijn, dan is het Tom Waes. Een tv-duizendpoot wat mij betreft. Waar hij nu op Eén te zien is met nieuwe afleveringen van Reizen Waes, daar hebben we ‘m natuurlijk vorig jaar als acteur gezien in het geweldige Undercover. En laten we ook Kamp Waes niet vergeten. Wat een show was dat! Maar wat moeten we volgens Tom Waes nu nog meer kijken? #KijkVlaams met Tom Waes!

#KijkVlaams

De blogreeks #KijkVlaams heb ik in het leven geroepen, omdat ik vind dat er in deze rare corona-tijd te weinig aandacht is voor cultuur. Laten we niet alleen lokaal shoppen en luisteren, maar ook kijken. En wie kun je dan het beste vragen? Juist, de makers zelf. Mathijs F Scheepers gaf de aftrap én nu kun je genieten van een interview met Tom Waes.

Welke Vlaamse film moet iedereen absoluut kijken?

“Girl van Lukas Dhont. Een fantastisch verhaal! Ongelooflijk goed geacteerd ook. Het is het debuut van deze regisseur en hij wordt meteen voor allerlei prijzen genomineerd. Het was zelfs de Belgische inzendig voor de Oscar’s. Ongelooflijk!”

Ken jij Girl nog niet? Goed nieuws voor de Nederlandse Netflix kijkers: je kunt ‘m daar – net als deze Vlaamse films – ook kijken.

En wat een fictiereeks betreft?

“Dan kies ik voor een oudere reeks: In de gloria. Een programma met allerhande sketches. Het mag dan in 2000 zijn uitgezonden; er zijn nog steeds zaken die ik tegenkom, waarbij ik denk ‘dat zou een goede zijn voor een scene van In de gloria’. Hoe zij de kleine dingen van het leven neer konden zetten; ik vond het hilarisch.”

Welke tv-programma’s springen er anno 2020 voor jou uit?

“Dat zijn er wat mij betreft twee: Down the Road en De Columbus. Kijk je naar Down the Road dan is het geweldig om te zien hoe mensen met een beperking naar het leven kijken. Daarnaast is Dieter Coppens een fantastische presentator. Ontzettend empathisch en ontwapendend. Echt, ze hadden geen betere man voor dit programma kunnen vinden. Ik vind het echt hartverwarmend.”

En waarom springt De Columbus er uit?

“Het format van De Columbus vind ik bijzonder. Wim Lybaert en zijn gasten komen nooit uit waar ze naar toe willen. Ze maken er keer op keer een onvergetelijke trip van. Het is ook bijzonder om te zien dat mensen met veel cameraervaring na een paar dagen vergeten zijn dat er camera’s op hun neus staan. Wim Lybaert is hier de juiste man voor; hij staat echt met zijn Vlaamse poten in de Vlaamse grond. Een echte Bourgondiër, die met een goed stuk vlees en lekker glas wijn, gezelligheid brengt.”

Zijn er nog tv-gezichten die we volgens jou in de gaten moeten houden?

“Tom Audenaert – dat is een acteur die ik graag zie spelen! In Vlaanderen krijgt hij altijd wat klungelige rolletjes, maar hij heeft echt zoveel meer in zijn mars. Dat zie je in La trêve, waarin hij een heel serieuze rol speelt.”

La trêve is één van de vele Belgische series, die je op Netflix kunt bekijken. Wil je meer over Tom Audenaert ontdekken? Klik dan op zijn naam en ontdek alle artikelen die ik op VlaamsKijken over hem heb geschreven.

Valt er in deze tijd voor jou een programma extra op?

De Container Cup vind ik echt schitterend bedacht. Het toont hoe creatief we in Vlaanderen om gaan met tv-maken. We hebben hier namelijk ongelooflijk goede tv-makers en productiehuizen. Een ander mooi voorbeeld van hoe je met beperkte mogelijkheden tot een boeiende show neer kunt zetten vind ik hoe Gert Verhulst en James Cooke nu Gert Late Night aanpakken. Bij de zenders en streamingdiensten is het op dit moment echt alle hands aan dek; er gaan namelijk overal gaten  in de programmering vallen. Wat dat betreft zijn we even hard getroffen als eender wie.”

Stream jij in deze periode meer of kijk je meer tv?

“Ik heb zeker meer gekeken. Al merk ik dat de laatste weken mijn job weer op gang begint te komen. Zo ben ik de corona-aflevering van Reizen Waes aan het finetunen en Reizen Waes Japan aan het inlezen. Wat ik zoal gekeken heb? Natuurlijk de truecrimedocumentaire van Tiger King,  maar ook The Last Dance over de carrière van Michael Jordan. En ik heb enorm genoten van de drie seizoenen van The Crown.”

Reizen Waes blijft thuis is tot 16 juni 2020 terug te kijken via VRT NU. Hier zal Reizen Waes Japan ook terug te kijken zijn. Deze reeks start vanavond (24 mei 2020) om 20.15 uur op Eén. We spraken Tom Waes aan de vooravond van deze nieuwe programma’s.

Naar welke productie kijk jij uit?

De bende van Jan de Lichte. Ik hoor er van alle acteurs zoveel goede dingen over. Wereldwijd staat-ie natuurlijk ook al op Netflix. Dan denk ik ‘komaan mannen, wat is het probleem, zendt het uit’. Maar dat is natuurlijk ook gewoon een financiële kwestie; deze productie heeft zoveel geldt gekost, dan wil je ‘m op het goede moment programmeren.”

En hoe zit het met Undercover 2? Dat is zo’n productie waar wij ontzettend naar uit kijken.

“Ik denk dat Netflix dat heel snel bekend gaat maken, maar dat gaat past dit najaar worden. De opnames van het derde seizoen zouden eigenlijk zo goed als nu starten. We zouden in juni repeteren en dan juli, augustus en september filmen. Maar dat staat nu on hold. Aan het eerste seizoen begon ik trouwens wel met een bang hart. De mensen waren vergeten dat ik eigenlijk ooit ben begonnen als acteur*. Het is geweldig om weer bij deze oude liefde terug te zijn.”

* Tom Waes speelde bijvoorbeeld de rol van Tom De Pauw, in Het geslacht De Pauw. Dit was een parodie op de docusoap van De Pfaffs.

En jawel, net nadat wij Tom Waes hadden gesproken voor #KijkVlaams kwamen zowel Netflix als Eén met nieuws over Undercover 2. Deze reeks is vanaf 6 september te zien. Bekijk hier de trailer van Undercover 2 en ontdek meer over de cast.


* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 mei 2020 /