Netflix: aanbod Vlaamse series (augustus 2020)

Netflix telt de nodige flinke Vlaamse series. Ze pikken er écht de pareltjes uit met Undercover, Marsman, Tabula Rasa, Beau Séjour en 13 geboden. En natuurlijk niet te vergeten Thieves of the Wood, die wij beter kennen als De Bende van Jan de Lichte. Daar zijn recent De Twaalf, Into the Night en Over Water bijgekomen. Nu is het wachten op Undercover seizoen 2 + Undercover 3 en Grond. Over het aanbod aan Vlaamse tv-series op Netflix praat ik je in dit artikel uitgebreid bij.

Dit artikel is bijgewerkt op 6 augustus 2020. Let op: het aanbod in België kan anders zijn. Dit heeft te maken met de rechten per land. Ik kijk zelf vanuit Nederland.

Overzicht Vlaamse series op Netflix

Wat zijn er de afgelopen tijd veel Vlaamse series op Netflix bij gekomen. Daarnaast zijn verschillende nieuwe titels aangekondigd, waarbij ik zelf ook uitkijk naar de Nederlandse productie Dirty Lines. En ik denk dat dat alleen maar meer gaat worden, want Netflix heeft Janey van Ierland aangenomen. Zij is de voormalig manager van onder andere Carice van Houten en Marwan Kenzari. Sinds augustus 2020 is zij Manager Acquisitions & Coproductions Benelux. Ze gaat zich richten op content uit de Benelux. Wat ons betreft een goede zet, want we kijken graag Nederlandstalige series op Netflix!

Het aanbod – wat ik soms erg lastig te doorgronden vind – is nog steeds ontzettend uitgebreid. Alle Vlaamse series die je op Netflix treft, ontdek je hieronder in het overzicht. Natuurlijk mag de tip hoe je snel Vlaamse series en Vlaamse films kunt spotten ook niet ontbreken (onderaan dit artikel vind je ‘m).

Grond

Netflix heeft recent aangekondigd dat VIER-serie Grond wereldwijd te zien zal zijn. In Nederland gewoon als Grond, in de rest van de wereld als Soil. De Belgische Netflix-kijkers moeten geduld hebben, want de serie zal eerst op VIER worden uitgezonden. Deze reeks wordt gemaakt door Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans en kent een geweldige cast.

Netflix omschrijft Soil op de volgende manier: “Twee Belgische broers denken dat ze goud in handen hebben. Ze starten een bedrijf dat grond uit Marokko importeert om overleden moslims in België te kunnen begraven.”

Lees hier het uitgebreide artikel over het verhaal, cast en makers van Grond.

Over Water

Nieuw op Netflix is ook Over Water. Deze serie is gemaakt door Norman Bates, die ook verantwoordelijk zijn voor Into the Night (hieronder meer over deze reeks). Over Water draait om John Beckers (gespeeld door Tom Dewispelaere). Ooit was hij één van Vlaanderens favoriete tv-presentatoren. Dat succes had een prijs: hij raakte namelijk bijna alles kwijt door zijn verslavingen aan drank en gokken. Populariteit, vrienden en succes verdwenen veel sneller dan ze kwamen.

Persoonlijk vond ik het eerste seizoen van Over Water een beetje traag, maar het tweede werd steeds spannender. Het loont dus om door te kijken. Ook deze reeks kent een heel sterke cast met bijvoorbeeld Natali Broods, Violet Braeckman, Ruth Becquaert, Evgenia Brendes, Jeroen Perceval en Tom Van Dyck.

Benieuwd of er ook nog een derde seizoen van Over Water komt? Of nieuwsgierig naar de cast van Over Water? Klik op de tekst en je ontdekt de artikelen.

Belgische Netflix Original Into the Night

De eerste Belgische Netflix Original Into the Night is op 1 mei 2020 toegevoegd aan het aanbod. Nu denk je misschien ‘Undercover is toch ook een Netflix Original’… Dat klopt, maar die werd nog een samenwerking met de VRT geproduceerd. Into the Night wordt volledig geproduceerd door Netflix. De regie is in handen van Norman Bates – of wel Inti Calfat en Dirk Verheye. Dat is niet zomaar een duo. Zij zijn namelijk ook verantwoordelijk voor het succes van Over Water (die sinds kort dus ook op Netflix staat). Deze zesdelige reeks wordt geschreven door Jason George, die je kent van The Protector en Narcos.

De internationale cast komt uit België Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Rusland en Turkije. Met Vlaamse acteurs als Jan Bijvoet en Nabil Mallat. Jan speelt Richard – Rik – Mertens en Nabil kruipt in de huis van Osman Azizi. Alle acteurs en actrice leren kennen? Lees: Kennismaking met cast Into the Night. Goed nieuws trouwens voor iedereen die van Into the Night heeft genoten. Het tweede seizoen Into the Night is aangekondigd.

Netflix omschrijft het verhaal van Into the Night op de volgende wijze: “Wanneer de zon plotseling alles en iedereen begint te vermoorden, doen passagiers op een nachtvlucht uit Brussel er alles aan om te overleven.”

Jan Bijvoet

Voor Jan Bijvoet is Into the Night niet de enige Netflix-serie waarmee hij op dit moment hoge ogen gooit. Hij is ook te zien in The Letter for the King. Deze reeks is natuurlijk gebaseerd op het bekende boek De brief voor de koning van Tonke Dragt.

De Twaalf

De Twaalf is op 17 april 2020 toegevoegd aan het aanbod van Netflix. En doet het daar fantastisch! Deze reeks hoort namelijk bij de 10 best bekeken series van het moment. Hoe gaaf is dat! Ik heb deze serie meteen via Eén gevolgd begin dit jaar. Ik heb dus #zwijgplicht. Maar één advies: kijk ‘m en zorg dat je de nodige uren achter elkaar blockt. Dit is namelijk een echte bingewatcher. Netflix omschrijft ‘m zo: “Twaalf gewone burgers moeten als juryleden het lot van een gerespecteerde schooldirectrice, die wordt verdacht van twee moorden, bepalen.” Wil je nu meer lezen, klik dan hier voor het artikel waarin je alles over De Twaalf leest. De trailer kun je sowieso al via Netflix zien.

Fenix

De Nederlands-Vlaamse misdaadserie Fenix is begin 2020 toegevoegd aan het Netflix aanbod. De reeks kent 8 afleveringen en was eerder te zien via de streamingdienst van KPN. Dit is het verhaal: “Een rechercheur en de zoon van een criminele familie keren terug naar huis voor familiezaken, maar raken verwikkeld in een drugsvete in de Brabantse onderwereld.” Met hoofdrollen voor Teun Luijkx en Rifka Lodeizen. Meer over de cast van Fenix lees je hier.

Netflix Original: Undercover

Er is maar één serie die dit overzicht kan openen en dat is natuurlijk de Netflix Original Undercover. De best bekeken Netflix-serie van 2019 in Nederland! In dit artikel ontdek je meer over de cast van Undercover 2. Wist je dat er zelfs een derde seizoen Undercover komt? Dat zou zelfs al binnenkort het geval zijn… Op dit moment wordt zelfs een spin-off gedraaid, namelijk Ferry De Film.

In eerste instantie werd deze serie voor Eén gemaakt, maar vervolgens is-ie ook door Netflix aangekocht. Zij verspreiden ‘m over de hele wereld. De serie was begin dit jaar als eerste op Eén te zien, maar daarna werd het een ware hit op Netflix. Hij scoort daar zo goed dat er zelfs een tweede seizoen is aangekondigd. Of die ook eerst op Eén te zien zal zijn en daarna via Netflix wordt verspreid, durf ik niet te zeggen.

Wil je deze serie zien, dan moet je echt Netflix hebben. Het is absoluut de moeite! Wij zaten iedere week aan de buis gekluisterd voor deze Nederlands-Vlaamse productie toen we ‘m via Eén volgden. Wat een cast; wat een verhaal. Het tweede seizoen wil ik absoluut niet missen.

Kort waar Undercover over gaat: Agenten Bob en Kim gaan undercover om zo drugsdealer Ferry Bouman in het oog te houden. De serie sleept je mee in deze undercoveractie, waarbij je een kijkje krijgt in de Brabantse drugswereld.

Thieves of the Wood

Een andere Vlaamse productie die wereldwijd wordt bekeken is Thieves of the Wood. Of te wel: De bende van Jan de Lichte, waar veel Vlamingen al een aantal jaar op het wachten zijn. De serie is oorspronkelijk gedraaid voor VTM, maar nog nooit op de buis geweest. In België heeft Netflix dan ook de rechten niet. Belgische kijkers moeten nog even geduld hebben.

Thieves of the Wood is een spectaculaire serie! Aan de cast zal het in ieder geval niet liggen. Hoofdrolspeler Matteo Simoni is de laatste jaren een graag geziene acteur. Als je gaat kijken, blijkt uiteindelijk heel prominent acterend Vlaanderen mee te spelen (al zijn ze daar wel een paar jaartjes jonger). Kijk maar eens naar het overzicht van cast en verhaal, dan weet je dat het hier om een topreeks gaat. Ik heb ‘m in een paar daagjes gekeken; kon niet stoppen

Zo omschrijft Netflix ‘m: “Historische dramaserie over hoe de beruchte Vlaamse struikrover Jan de Lichte een plaatselijke held werd tijdens de Oostenrijkse bezetting van België in de achttiende eeuw. Cast: Matteo SimoniTom van DyckStef Aerts.”

Marsman

Als er één oudere Vlaamse serie is, die je absoluut op Netflix moet bekijken dan is dat Marsman. Deze is – net als De bende van Jan de Lichte – begin 2020 toegevoegd. Deze reeks betekende de doorbraak voor Lynn van Royen. En wow, wat heeft ze daarna veel mooie producties gedraaid. Daarnaast is het geweldig om te zien hoe David Cantens de rol van de gehandicapte Rudy Marsman neerzet.

Sowieso is de cast van deze Eén-reeks geweldig. Jurgen Delnaet speelt Nico Marsman. Om maar een paar namen te noemen: Robbie Cleiren, Tom Audenaert, Maaike Cafmeyer, Mathias Sercu, Reinhilde Decleir, Eva Van der Gucht, Wouter Bruneel, Nico Sturm, Isabelle van Hecke, Wim Willaert en Ellen Verest.

Het verhaal: “Als zijn moeder steft, wordt een werkloze man gedwongen om voor zijn autistische jongere broer te zorgen. Hij komt oog in oog te staan met de fouten van zijn leven.”

13 Geboden

13 geboden is in de zomer van 2019 toegevoegd aan het Netflix-aanbod. Deze reeks werd in het najaar van 2018 uitgezonden op VTM. Ik vond de cast ijzersterk en werd meermaals op het verkeerde been gezet. In Vlaanderen was het zelfs zo’n succes dat er een prequel-boek werd uitgebracht. Mocht je geen Netflix hebben: je kunt ‘m op dvd aanschaffen via Bol.com of Mediamarkt in België.

Nog even kort waar 13 Geboden over gaat: Midden in een mediastorm jagen twee Belgische rechercheurs op een seriemoordenaar die inspiratie vindt in de tien geboden en uit is op een spektakel.

Tabula Rasa

De hoofdrol in de meeslepende, psychologische thriller Tabula Rasa wordt gespeeld door Veerle Baetens. Wist je dat zij zelfs meegewerkt heeft aan het scenario als schrijfster? De serie gaat over een jonge vrouw met geheugenverlies die de enige sleutel vormt in een mysterieuze verdwijningszaak. Absoluut de moeite waard om eens voor te gaan zitten. Ook deze is op dvd verkrijgbaar als je niet de mogelijkheid hebt om via Netflix te kijken.

Bevergem

Heb jij Bevergem in 2015 gemist? Geen probleem. Deze Canvas-serie is nu ook te bekijken via Netflix. In deze serie houdt de ruige rock-‘n-roller Freddy De Vadder zich schuil in dit excentrieke plaatsje in West-Vlaanderen. De plaatselijke spanningen lopen er hoog op. Je kunt ‘m ook op dvd aanschaffen.

Eigen Kweek

Op zoek naar een absurde serie waar je absoluut om gaat lachen? Dan moet je Eigen Kweek ook gezien hebben. De hele reeks – drie seizoenen en een kerstspecial – staat op Netflix. In deze serie volg je de familie Welvaert. Wat hebben die brave aardappelboeren eigenlijk met wietteelt te maken? Ontdek het in deze serie en geniet van de taalgrapjes. Natuurlijk is deze serie ook op dvd verkrijgbaar. Er is daarnaast ook een boek en bordspel.

Tytgat Chocolat

Wat mij betreft is Tytgat Chocolat een serie die iedereen gezien moet hebben. Volgens mij is het voor het eerst dat jongeren met een geestelijke beperking een hoofdrol spelen in zo’n grote productie. Het verhaal: Een jongeman met het syndroom van Down werkt in een chocoladefabriek en wordt daar verliefd op een collega. Haar immigratiestatus dreigt echt voor problemen te zorgen. Een indrukwekkende serie door het spel, maar ook door het verhaal. Ook te zien op Videoland en natuurlijk op dvd uitgebracht.

De Ridder

Een serie kan mij niet altijd seizoen na seizoen boeien; de makers van De Ridder is dat wel gelukt. Deze serie is op VlaamsKijken ook erg populair bij de bezoekers, zo zie ik in de bezoekerscijfers. De serie gaat over de jonge officier van justitie Helena De Ridder gespeeld door Clara Cleymans. Een spannende serie waarin in iedere afleveringen weer misdaden worden opgelost. Met daarbij ook de nodige zijlijntjes, waardoor je geboeid blijft. Okay, dat Louis Talpe meespeelt is ook fijn 😉 Je kunt ‘m ook bij Videoland bekijken of op dvd scoren.

La Trêve

La Trêve is een Franstalige Belgische productie. Inmiddels zijn er al twee seizoenen van deze spannende reeks, die ook wel The Break wordt genoemd. Bekende namen voor ons zijn Tom Audenaert, die de rol van René Verelst voor zijn rekening neemt. En Sam Louwyck die Ronald Vermeiren speelt.

Netflix omschrijft deze serie: “Een rechercheur die een verlies aan het verwerken is, gaat terug naar zijn rustige geboortestad. Hij raakt er betrokken bij een moordonderzoek met een duister geheim.”

Unité 42

En ook Unité 42 heeft inmiddels al twee seizoenen. Dit is ok een Franstalige Belgische reeks waarin we Tom Audenaert twee seizoenen lang zien. Ook Hélène Theunissen speelt in deze reeks een rol; je kent haar ook uit de film Girl (je ziet haar in zestien afleveringen). Lucas Van den Eynde (die we binnenkort in GR5 zien) is een aflevering te zien, net als Mourade Zeguendi (de mysterieuze misdadiger uit Gina & Chantal), Koen van Impe (uit Salamander), Michael Vergauwen (die ik leerde kennen in De Ridder, maar die bijvoorbeeld ook in Thieves of the Wood voorbij zal komen), Joren Seldeslachts en Sebastien Dewaele (die afgelopen najaar nog te zien was in Grenslanders).

Klinkt ook als een spannend verhaal, volgens de omschrijving van Netflix. “Een agent die weduwnaar is en een speciale cybercrime-afdeling leidt, gaat samen met een voormalig hacker op jacht naar criminele techneuten die België terroriseren.”

The Team

Ook de internationale reeks The Team staat op Netflix. Zowel seizoen 1 als seizoen 2 kun je bewonderen. In de eerste reeks Veerle Baetens de hoofdrol. In het tweede seizoen van The Team is de Vlaamse hoofdrol weggelegd voor Lynn van Royen.

Het verhaal van The Team: “Europol stelt een team van toprechercheurs samen om de moordenaar op te sporen die verantwoordelijk is voor een reeks gruwelijke moorden in diverse landen.”

The Missing

Nog een internationale reeks waarin verschillende bekende gezichten voorbij komen, namelijk The Missing. In deze Britse-Belgische serie (met maar liefst drie seizoenen) komen niet de minste namen voorbij, denk bijvoorbeeld aan Filip Peeters, Eric Godon, Titus De Voogdt (waar ik van genoten heb in Broer), Johan Leysen, Maarten Goffin (uit Spitsbroers) Gilles De Schryver (die je kent uit één van mijn Vlaamse film favorieten Hasta la Vista én natuurlijk uit de reeks die ieder gezien moet hebben: Tom & Harry – die op Videoland staat) en Anemone Valcke, die je recent zag in De Bende van Jan de Lichte.

Maar ook Yassine Fadel is zo’n naam, die we steeds vaker voorbij zien komen. Hij speelde mee in The Team, Mocro Maffia en zal hij speelt Nabil in Netflix-serie Into The Night. En voor wie opeens denkt, waarvan ken ik die Duitse verpleegster toch. Dat is Truus de Boer, die je ook in Dertigers al zag. Ook Julie Maes, die in een aflevering van Een Goed Jaar te zien zal zijn, speelt een gastrolletje in The Missing. En dan mis ik er vast nog een aantal…

Netflix omschrijft The Missing op de volgende wijze: “De briljante Franse rechercheur Julien Baptiste keert terug van pensioen om dossiers van vermiste personen te heropenen waarin de politie geen enkele aanwijzing heeft.”

Recent aanbod op Netflix doorzoeken

Wil je het recente aanbod van Vlaamse series (of films) op Netflix spotten? Dan kun je natuurlijk dit overzicht er weer bijpakken of kijken in mijn lijstje met films. Maar je kunt dit ook doen door het zoekscherm van Netflix er bij te toveren. Typ dan ‘Belgische films’ in of kies voor ‘Belgische series en films’. Zo ontdekken we ook dat één van de series waar de Vlaamse opmars mee begon, niet meer op Netflix te vinden is. Beau Séjour moeten we inmiddels missen.

Beau Séjour niet meer op Netflix

Het verhaal van Beau Séjour hield mij persoonlijk echt in zijn macht toen deze reeks op tv kwam. In de serie zoekt een jong meisje uit waarom en door wie ze is vermoord. De hoofdrol wordt gespeeld door de geweldige Lynn van Royen. Ik ben dan ook blij dat er een tweede seizoen van deze serie aankomt met Gene Bervoets in de hoofdrol. Heb je ‘m op Netflix gemist? Geen probleem: je kunt ‘m op dvd kijken.

Een tijdje kon je op Netflix ook genieten van Als De Dijken Breken, maar ook die Nederlands-Vlaamse serie is helaas al eerder verwijderd. Deze spannende reeks over een watersnoodramp in Nederland en België is nog wel op dvd en blu-ray te krijgen. Bij Mediamarkt is-ie flink afgesprijsd. Je hebt de dvd al voor 3,99 euro.

Geen Netflix, wel kijken?

Dan kun je natuurlijk even checken of Videoland, Ziggo, KPN of Amazon Prime de betreffende serie (of film) in het aanbod heeft. Anders kun je ze ook via dvd bekijken.

Het overzicht van Vlaamse Netflix series is voor het laatst bijgewerkt op 6 augustus 2020.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 december 2018 /