Netflix: aanbod Vlaamse series flink uitgebreid

Netflix telt de nodige flinke Vlaamse series. Ze pikken er écht de pareltjes uit met Undercover, Gevoel voor Tumor, Tabula Rasa, Beau Séjour en 13 geboden. Daar komt op 1 januari Marsman bij én op 2 januari Thieves of the Wood, die wij beter kennen als De Bende van Jan de Lichte.

Overzicht Vlaamse series op Netflix

Ik vind persoonlijk het aanbod van Netflix niet altijd even makkelijk te doorgronden. Vandaar dit overzicht én de tip hoe je snel Vlaamse series en films kunt spotten.

Netflix Original: Undercover

Er is maar één serie die dit overzicht kan openen en dat is natuurlijk de Netflix Original Undercover. De best bekeken Netflix-serie van 2019 in Nederland! In dit artikel ontdek je meer over de cast van Undercover 2.

In eerste instantie werd deze serie voor Eén gemaakt, maar vervolgens is-ie ook door Netflix aangekocht. Zij verspreiden ‘m over de hele wereld. De serie was begin dit jaar als eerste op Eén te zien, maar daarna werd het een ware hit op Netflix. Hij scoort daar zo goed dat er zelfs een tweede seizoen is aangekondigd. Of die ook eerst op Eén te zien zal zijn en daarna via Netflix wordt verspreid, durf ik niet te zeggen.

Wil je deze serie zien, dan moet je echt Netflix hebben. Het is absoluut de moeite! Wij zaten iedere week aan de buis gekluisterd voor deze Nederlands-Vlaamse productie toen we ‘m via Eén volgden. Wat een cast; wat een verhaal. Het tweede seizoen wil ik absoluut niet missen.

Kort waar Undercover over gaat: Agenten Bob en Kim gaan undercover om zo drugsdealer Ferry Bouman in het oog te houden. De serie sleept je mee in deze undercoveractie, waarbij je een kijkje krijgt in de Brabantse drugswereld.

Thieves of the Wood

Een andere Vlaamse productie waar Netflix wereldwijd mee uitpakt is Thieves of the Wood. Nu denk je misschien ‘is dat een nieuwe serie’. Neehoor, dat is de internationale naam van De bende van Jan de Lichte waar veel Vlamingen al een aantal jaar op het wachten zijn. De serie is oorspronkelijk gedraaid voor VTM, maar nog nooit op de buis geweest. In België heeft Netflix dan ook de rechten niet. Belgische kijkers moeten nog even geduld hebben. Daar verschijnt hij volgens HLN ‘later in het voorjaar via een nog onbekend platform’. Ik ga er vanuit dat dit op VTM Go is. Toen ik midden december 2019 ontdekte dat De bende van Jan de Lichte naar Netflix kwam, had ik eigenlijk verwacht dat ze ‘m als een kerstcadeautje zouden droppen op VTM Go. Net als Gina & Chantal toen spontaan werd aangekondigd.

Thieves of the Wood belooft echt een spectaculaire serie te worden. Aan de cast zal het in ieder geval niet liggen. Hoofdrolspeler Matteo Simoni is tenslotte een graag geziene acteur van de laatste jaren. Als je het overzicht van cast en verhaal ziet, dan weet je dat het hier om een topreeks gaat.

Zo omschrijft Netflix ‘m: “Historische dramaserie over hoe de beruchte Vlaamse struikrover Jan de Lichte een plaatselijke held werd tijdens de Oostenrijkse bezetting van België in de achttiende eeuw. Cast: Matteo SimoniTom van DyckStef Aerts.”

Marsman

En naast De bende van Jan de Lichte heb ik nog meer goed nieuws! Je kunt namelijk op nieuwjaarsdag uitbrakken met een prachtige nieuwe Vlaamse serie op Netflix: Marsman. Ik kwam ‘m toevallig tegen toen ik keek bij ‘Binnenkort beschikbaar’. Deze reeks betekende de doorbraak voor Lynn van Royen. En wow, wat heeft ze daarna veel mooie producties gedraaid. Daarnaast is het geweldig om te zien hoe David Cantens de rol van de gehandicapte Rudy Marsman neerzet.

Sowieso is de cast van deze Eén-reeks geweldig. Jurgen Delnaet speelt Nico Marsman. Om maar een paar namen te noemen: Robbie Cleiren, Tom Audenaert, Maaike Cafmeyer, Mathias Sercu, Reinhilde Decleir, Eva Van der Gucht, Wouter Bruneel, Nico Sturm, Isabelle van Hecke, Wim Willaert en Ellen Verest.

Het verhaal: “Als zijn moeder steft, wordt een werkloze man gedwongen om voor zijn autistische jongere broer te zorgen. Hij komt oog in oog te staan met de fouten van zijn leven.”

Belgische Netflix Original Into the Night

En 2020 belooft nog meer goeds! De eerste Belgische Netflix Original komt er namelijk aan! Dat is Into the Night. Nu denk je misschien ‘Undercover is toch ook een Netflix Original’… Dat klopt, maar die werd nog een samenwerking met de VRT geproduceerd. Into the Night wordt volledig geproduceerd door Netflix. De regie is in handen van Norman Bates – of wel Inti Calfat en Dirk Verheye. Dat is niet zomaar een duo. Zij zijn namelijk ook verantwoordelijk voor het succes van Over Water. Deze zesdelige reeks wordt geschreven door Jason George, die je kent van The Protector en Narcos.

De internationale cast komt uit België Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Rusland en Turkije. Welke namen we kunnen verwachten? Als we IMDB spotten dan vallen Jan Bijvoet en Nabil Mallat mij op. Jan speelt rik en Nabil kruipt in de huis van Orsman.

Netflix omschrijft het verhaal van Into the Night op de volgende wijze: “Wanneer de zon plotseling alles en iedereen begint te vermoorden, doen passagiers op een nachtvlucht uit Brussel er alles aan om te overleven.”

13 Geboden

13 geboden is afgelopen 30 augustus al toegevoegd aan het Netflix-aanbod. Deze reeks werd in het najaar van 2018 uitgezonden op VTM. Ik vond de cast ijzersterk en werd meermaals op het verkeerde been gezet. In Vlaanderen was het zelfs zo’n succes dat er een prequel-boek werd uitgebracht. Mocht je geen Netflix hebben: je kunt ‘m op dvd aanschaffen via Bol.com of Mediamarkt in België.

Deze serie kwam ik ook tegen bij Amazon Prime. Welke account je daar precies voor nodig hebt, durf ik niet te zeggen… Mocht iemand het weten, stuur mij dan een berichtje via Facebook. Ik vond ‘m zelf namelijk niet toen ik het aanbod voor Nederland van Amazon Prime doornam. En ook dat overzicht wil ik natuurlijk het liefst actueel op deze site hebben, net als van de andere streamingdiensten.

Nog even kort waar 13 Geboden over gaat: Midden in een mediastorm jagen twee Belgische rechercheurs op een seriemoordenaar die inspiratie vindt in de tien geboden en uit is op een spektakel.

Gevoel voor Tumor

Dit overzicht wordt steeds langer, omdat Netflix wat mij betreft écht de series van dit moment in het aanbod heeft. Series van internationale allure. Zo was Gevoel voor Tumor natuurlijk al in België en Nederland op tv te zien. Heb je ‘m toen gemist; dan kun je ‘m via Netflix terugkijken. Deze serie is eventueel ook op dvd verkrijgbaar, net als een boek dat bij de serie hoort.

Kort waar Gevoel voor Tumor over gaat: Bij een jongeman in de bloei van zijn leven wordt lymfeklierkanker geconstateerd. Hij verandert van een ambitieuze geneeskundestudent die volop van het leven geniet in een tegen kanker vechtende patiënt.

Beau Séjour

De opmars van Vlaamse series op Netflix begon natuurlijk met Tabula Rasa en Beau Séjour. Twee Eén series die bij iedere uitzending op een groot publiek konden rekenen. En niet voor niks. Met name het verhaal van Beau Séjour hield mij persoonlijk in zijn macht. In de serie zoekt een jong meisje uit waarom en door wie ze is vermoord. De hoofdrol wordt gespeeld door de geweldige Lynn van Royen. Ik ben dan ook blij dat er een tweede seizoen van deze serie aankomt met Gene Bervoets in de hoofdrol. Heb je ‘m gemist en heb/wil je geen Netflix? Je kunt ‘m op dvd kijken.

Tabula Rasa

De hoofdrol in de meeslepende, psychologische thriller Tabula Rasa wordt gespeeld door Veerle Baetens. Wist je dat zij zelfs meegewerkt heeft aan het scenario als schrijfster? De serie gaat over een jonge vrouw met geheugenverlies die de enige sleutel vormt in een mysterieuze verdwijningszaak. Absoluut de moeite waard om eens voor te gaan zitten. Ook deze is op dvd verkrijgbaar als je niet de mogelijkheid hebt om via Netflix te kijken.

Bevergem

Heb jij Bevergem in 2015 gemist? Geen probleem. Deze Canvas-serie is nu ook te bekijken via Netflix. In deze serie houdt de ruige rock-‘n-roller Freddy De Vadder zich schuil in dit excentrieke plaatsje in West-Vlaanderen. De plaatselijke spanningen lopen er hoog op. Je kunt ‘m ook op dvd aanschaffen.

Eigen Kweek

Op zoek naar een absurde serie waar je absoluut om gaat lachen? Dan moet je Eigen Kweek ook gezien hebben. Op dit moment zijn alleen de eerste twee seizoenen en de kerstspecial te zien. Ik ben benieuwd of het derde seizoen (dat tevens het laatste is) ook binnenkort wordt toegevoegd. In deze serie volg je de familie Welvaert. Wat hebben die brave aardappelboeren eigenlijk met wietteelt te maken? Ontdek het in deze serie en geniet van de taalgrapjes. Natuurlijk is deze serie ook op dvd verkrijgbaar. Er is daarnaast ook een boek en bordspel.

In Vlaamse Velden

Heb jij in januari 2014 In Vlaamse Velden gemist op tv, dan kun je ‘m ook via Netflix terugkijken. De tiendelige serie gaat over Vlaanderen in de Eerste Wereldoorlog. Dit epische familieverhaal over hoe een gezin uit Gent tijdens de oorlog probeert te overleven, is echt heel mooi in beeld gebracht. Je ziet Lize Feryn in de hoofdrol. Ook deze serie is op dvd verkrijgbaar voor het geval je geen Netflix hebt.

Tytgat Chocolat

Wat mij betreft is Tytgat Chocolat een serie die iedereen gezien moet hebben. Volgens mij is het voor het eerst dat jongeren met een geestelijke beperking een hoofdrol spelen in zo’n grote productie. Het verhaal: Een jongeman met het syndroom van Down werkt in een chocoladefabriek en wordt daar verliefd op een collega. Haar immigratiestatus dreigt echt voor problemen te zorgen. Een indrukwekkende serie door het spel, maar ook door het verhaal. Ook te zien op Videoland en natuurlijk op dvd uitgebracht.

De Ridder

Een serie kan mij niet altijd seizoen na seizoen boeien; de makers van De Ridder is dat wel gelukt. Deze serie is op VlaamsKijken ook erg populair bij de bezoekers, zo zie ik in de bezoekerscijfers. De serie gaat over de jonge officier van justitie Helena De Ridder gespeeld door Clara Cleymans. Een spannende serie waarin in iedere afleveringen weer misdaden worden opgelost. Met daarbij ook de nodige zijlijntjes, waardoor je geboeid blijft. Okay, dat Louis Talpe meespeelt is ook fijn 😉 Je kunt ‘m ook bij Videoland bekijken of op dvd scoren.

Als De Dijken Breken

Als De Dijken Breken staat nog tot 31 december 2019 op Netflix. Dit is één van de eerste series waarin Vlaamse en Nederlandse acteurs echt samen schitteren. Het is een coproductie tussen de EO en Eén. Heb jij deze serie destijds gemist, dan kun je ‘m ook gewoon aanschaffen.

La Trêve

La Trêve is een Franstalige Belgische productie. Inmiddels zijn er al twee seizoenen van deze spannende reeks, die ook wel The Break wordt genoemd. Bekende namen voor ons zijn Tom Audenaert, die de rol van René Verelst voor zijn rekening neemt. En Sam Louwyck die Ronald Vermeiren speelt.

Netflix omschrijft deze serie: “Een rechercheur die een verlies aan het verwerken is, gaat terug naar zijn rustige geboortestad. Hij raakt er betrokken bij een moordonderzoek met een duister geheim.”

Unité 42

En ook Unité 42 heeft inmiddels al twee seizoenen. Dit is ok een Franstalige Belgische reeks waarin we Tom Audenaert twee seizoenen lang zien. Ook Hélène Theunissen speelt in deze reeks een rol; je kent haar ook uit de film Girl (je ziet haar in zestien afleveringen). Lucas Van den Eynde (die we binnenkort in GR5 zien) is een aflevering te zien, net als Mourade Zeguendi (de mysterieuze misdadiger uit Gina & Chantal), Koen van Impe (uit Salamander), Michael Vergauwen (die ik leerde kennen in De Ridder, maar die bijvoorbeeld ook in Thieves of the Wood voorbij zal komen), Joren Seldeslachts en Sebastien Dewaele (die afgelopen najaar nog te zien was in Grenslanders).

Klinkt ook als een spannend verhaal, volgens de omschrijving van Netflix. “Een agent die weduwnaar is en een speciale cybercrime-afdeling leidt, gaat samen met een voormalig hacker op jacht naar criminele techneuten die België terroriseren.”

The Team

Ook de internationale reeks The Team staat op Netflix. Zowel seizoen 1 als seizoen 2 kun je bewonderen. In de eerste reeks Veerle Baetens de hoofdrol. In het tweede seizoen van The Team is de Vlaamse hoofdrol weggelegd voor Lynn van Royen.

Het verhaal van The Team: “Europol stelt een team van toprechercheurs samen om de moordenaar op te sporen die verantwoordelijk is voor een reeks gruwelijke moorden in diverse landen.”

Recent aanbod op Netflix doorzoeken doe je zo

Wil je het recente aanbod van Vlaamse series (of films) op Netflix spotten? Dan kun je natuurlijk dit overzicht er weer bijpakken of kijken in mijn lijstje met films. Maar je kunt dit ook doen door het zoekscherm van Netflix er bij te toveren. Typ dan ‘Belgische films’ in of kies voor ‘Belgische series en films’.

Geen Netflix, wel kijken?

Dan kun je natuurlijk even checken of Videoland, Ziggo, KPN of Amazon Prime de betreffende serie (of film) in het aanbod heeft. Anders kun je ze ook via dvd bekijken.

Meepraten over dit artikel? Heb je tips? Of een vraag over een ander artikel? Dan ben je van harte welkom in de VlaamsKijken Facebook-groep.

8 december 2018 /