Anoniem: cast en meer over deze tv serie van BNNVARA

De tv-serie Anoniem is sinds vrijdag 26 mei tien weken lang wekelijks om 20.30 uur te kijken bij BNNVARA op NPO1 en op NPO Start. Daarnaast kun je alle afleveringen van Anoniem al bingewatchen via NPO Plus. Ontdek hier alles over Anoniem: cast, verhaal en meer over de makers.

Anoniem (serie BNNVARA)

In de nieuwe crimeserie Anoniem gaan geschiedenisleraar Jurre (Jeroen Spitzenberger*) en officier van justitie Sarah (Anniek Pheifer*) ieder op hun eigen manier de strijd aan met de criminele wereld. Hoewel de twee al jaren met elkaar getrouwd zijn, houden ze hun dubbelleven voor elkaar geheim om zo elkaar en hun gezin te beschermen. De situatie wordt steeds gevaarlijker en ook hun kinderen zijn niet meer veilig.

Wist je dat je Anoniem hoofdrolspelers Jeroen Spitzenberger en Anniek Pheifer al als stel in Bumperkleef zag?

Anoniem

In een tijd waarin de misdaad ons land in haar greep houdt en het systeem lijkt te falen, bevindt het leven van de depressieve geschiedenisleraar Jurre Jansen (Jeroen Spitzenberger) Zich in een sleur. Zijn puberkinderen negeren hem, terwijl zijn echtgenote en officier van justitie Sarah (Anniek Pheifer) achter een grote drugsbaas aanzit en meer op kantoor slaapt dan thuis. Als Jurre op een avond een meisje uit een gevaarlijke situatie bevrijdt, staat hij de volgende dag ineens bekend als de anonieme held op sociale media. Wanneer hij vervolgens ontdekt dat er in drugs wordt gehandeld op de middelbare school waar hij lesgeeft, besluit hij zijn leven radicaal om te gooien. 

Cast Anoniem

De Anoniem cast bestaat naast Jeroen Spitzenberger en Anniek Pheifer uit nog tal van verschillende bekende acteurs en actrices, maar ook uit jong talent. We zien in Anoniem Mies van Rooijen (Ella), Sil van der Zwan (Boet), Xiorèse Romero (Mia), Teun Luijkx (Tom), Jouman Fattal (Eva), Tarikh Janssen (Marco), Amazone Gonsalves, Roeland Fernhout (Stef Cabo), Guido Pollemans (Jack), Aus Greidanus jr., Aus Greidanus sr., Marcel Hensema (Chris Cabo), Peter Blok (Van Zetten), Hannah van Lunteren en Liza Macedo dos Santos. Waar je al die acteurs en actrices uit de Anoniem cast van kent? Dat zetten we natuurlijk voor je op een rijtje.

Acteurs en actrices ken je van…

 • Jeroen Spitzenberger speelde recent in Het jaar van Fortuyn. Maar je kent hem natuurlijk ook van Oogappels (en Kerstappels) en (al wat langer geleden) de hit-serie Divorce. Dit jaar gaan we hem ook zien in De Vuurlinie. En had jij ‘m herkend als Alyssa Amora in Make Up Your Mind 2023?
 • Anniek Pheifer speelde eerder de hoofdrol in onder andere Hoe mijn keurige ouders in de bak belandden en Vliegende Hollanders. Op tv zag je haar recent in (R)Evolutie en Dwaalspoor. We hebben haar ook gespot in de Vlaamse film Dealer. We gaan haar ook zien in Rocco & Sjuul.
 • Mies van Rooijen debuteerde in Keyzer & De Boer advocaten als Sienna. Daarna zagen we haar ook een paar keer in Penoza. Ze is niet alleen actrice, maar ook werkzaam als model. Als ik het goed begrijp is Mies van Rooijen de dochter van regisseur Diederik van Rooijen; ze was ook te zien in de documentaire Mies gaat naar Hollywood (2016).
 • Sil van der Zwan was eerder te zien in de film Het feest van Tante Rita* als Theo.
 • Xiorèse Romero debuteert in Anoniem.
 • Teun Luijkx zag je recent bijvoorbeeld in Het jaar van FortuynAlles van waarde, Quo Vadis, Aida? en de theatervoorstelling Revolutionary Road. Verder ken je hem van Fenix en Retrospekt. Teun Luijkx gaan we ook zien in de Vlaamse serie Exen; hij speelt de rol van Bennie.
 • Jouman Fattal ken je bijvoorbeeld van De Hokje, Anne+, Koppensnellers en de tv-series Thuisfront en Zina. Ze speelde een indrukwekkende gastrol in de nieuwe Nederlandse serie Dag & Nacht. En nu zien we haar dus in de Anoniem cast.
 • Tarikh Janssen zag je recent in de film Ik Wist Het* en op tv in Good Bad Girl. Daarnaast draaide de documentaire Drijfvermogen over hem. Hij was één van de bekende deelnemers aan Kamp van Koningsbrugge Special Edition. We gaan Tarikh Janssen ook zien in de kortfilm Amantea.
 • Amazone Gonsalves debuteerde in Flexe gasten en je zag haar in de kortfilm Malika. Ze is ook zangeres.
 • Roeland Fernhout* ken je onder andere uit Commando’sMeisje van PlezierKeizersvrouwen en tal van andere Nederlandse films en series. Zo zag je hem recent nog in Costa!! en Five Live. Roeland Fernhout is vanaf woensdag 7 juni ook wekelijks te zien in de nieuwe Nederlandse serie De droom van de jeugd.
 • Guido Pollemans heeft al in heel wat Nederlandse series en films gespeeld. Zo ken je hem uit PapadagOogappels en Toren C*. Maar je zag deze acteur ook in bijvoorbeeld Tessa*, Overspel* en Levenslied*. recent zag je hem nog in Vaders & Zonen, Piece of My Heart en Rampvlucht.
 • Aus Greidanus Jr.* is de zoon van (die ook tot de Anoniem cast behoort). Je kent hem bijvoorbeeld uit I.M., maar ook van Vlucht H313, Bellicher en Vuurzee. Recent zag je hem nog in Nood en Het Gouden Uur.
 • Aus Greidanus sr. heeft een indrukwekkend cv. Kijk bijvoorbeeld eens naar series met hem als De 12 van Oldenheim, Brussel en De Zaak Menten* (aanrader!). Recent zag je hem op tv als Jack Praal in Swanenburg en als Simon in Arcadia. En wat dacht je van de telefilm Herman vermoordt mensen. Recent zag je hem in Judas, de film Fijn weekend en het is wachten op de nieuwe Netflix-film van Shady El Hamus.
 • Marcel Hensema* is natuurlijk een rasacteur, die al tal van geweldige rollen op zijn naam heeft staan. Zo zag je hem naast Peter Van den Begin in Hollands Hoop. Je zag hem bijvoorbeeld ook in Goud en Mijn vader is een vliegtuig. Recent speelde hij een hoofdrol in De Stamhouder.
 • Peter Blok* was al in tal van Nederlandse film sen series te zien. Denk aan recente titels zoals Diepe GrondenDe K van Karlijn en Het A-Woord. Maar je zag hem ook in Een Goed Jaar (Videoland / VTM) en De verschrikkelijke jaren tachtig. We gaan Peter Blok verder zien in Alles is nog steeds zoals het zou moeten zijn.
 • Hannah van Lunteren* zag je recent in de series als Rampvlucht en De verschrikkelijke jaren tachtig. Maar ook als Claire in Captain Nova en bijvoorbeeld in series als Maud & BabsSwanenburg en Trecx. Hannah van Lunteren werkt net als Aus Greidanus sr aan de nieuwe film van Shady El Hamus. Daarnaast speelt ze Anna in Ik zal zien.
 • Liza Macedo dos Santos zien we ook in de Anoniem cast. Zij is een Braziliaans-Nederlandse actrice, die met name op de planken stond, bijvoorbeeld in de voorstelling De brieven van Mia.

Diederik van Rooijen

De serie Anoniem is geregisseerd door Diederik van Rooijen. Deze regisseur ken je ook wel als de kracht achter de succesvolle series Penoza en De Stamhouder. Je kent Diederik van Rooijen ook als regisseur van Heirs of the Night en bijvoorbeeld films als Taped en Daglicht.

Anoniem kijken

De tiendelige serie Anoniem is vanaf 26 mei elke vrijdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1 en NPO Start. Alle afleveringen zijn vanaf dan in één keer te bekijken via NPO Plus. Helaas kun je NPO Plus (volgens mij) nog niet uit het buitenland kijken. Maar als je de afleveringen van tv-serie Anoniem toch wil terugkijken, dan kun je dat natuurlijk ook wekelijks doen via NPO Start. Wil je dat doen vanuit het buitenland – zoals bijvoorbeeld in België – zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Anoniem NPO

Meer weten over de inhoud van de afleveringen van de NPO serie Anoniem? We zetten het op een rijtje.

 1. Het leven van geschiedenisdocent Jurre Jansen bevindt zich in een sleur. Zijn echtgenote en officier van justitie Sarah (Saar) slaapt meer op kantoor dan thuis en zijn puberkinderen negeren hem. Als Jurre op hun vaste vrijdag-frietavond een meisje uit een penibele situatie redt, besluit hij dit thuis te verzwijgen. Zijn heldendaad blijkt echter meer in gang te zetten dan hij ooit kon vermoeden.
 2. Na een bedreiging door Stef Cabo heeft Saar de nacht op kantoor doorgebracht. Samen met haar collega Eva zoekt ze Stefs broer Chris op in de gevangenis. Jurre realiseert zich hoe groot de drugshandel op zijn school is. Hij bezoekt Mia in het ziekenhuis en zoekt naar een oplossing om haar drugsschuld in te lossen, maar hij blijkt niet de enige met dit idee.
 3. Jurre weet veel meer van zijn kinderen dan zij prijsgeven en hij maakt zich zorgen. Hij vraagt aan zijn goede vriend Moek om hem vechttechnieken te leren en begint samen met een enthousiaste Boet aan zelfverdediging in de garage. Saar ontvangt van een anonieme afzender een USB-stick met een aanbod wat het Cabo-proces mogelijk kan bepalen. Toms gevoelens nemen de overhand, met grote gevolgen voor zijn carrière. In opdracht van Jack gaat een zenuwachtige Ella voor het eerst de straat op. Jurre probeert zijn gezin anoniem te beschermen, maar in hoeverre is dit realistisch?
 4. Als Ella niet weg kan blijven van de drugsbende, zit er voor Jurre niets anders op dan deze man voor man uit te schakelen. De anonieme held lijkt niet te stoppen, waardoor Stef de druk op Jack opvoert. Jack gaat over tot onomkeerbaar geweld om het Cabo-proces te vertragen. Saar voelt zich verantwoordelijk voor een drama en zoekt steun bij Tom. Mia wordt ontslagen uit het ziekenhuis. Saar vraagt zich ondertussen af waar haar gezin ’s avonds uithangt en dan met name haar man. Heeft hij een affaire?
 5. Jurre gaat op een hockeyclub anoniem de confrontatie aan met de voortvluchtige Jack, waardoor Stef zijn plezierige avond abrupt wordt onderbroken. Terwijl Boet steeds meer voor zichzelf durft op te komen houdt hij ook zijn vader nauwlettend in de gaten. Ella gebruikt voor het eerst drugs en ontdekt een nieuwe kant van zichzelf. Stef neemt de dagelijkse leiding over de drugsdealers en lokt Jurre in een gevaarlijke val. Saar wordt verrast door een mogelijk nieuwe kroongetuige, maar waarom staat deze erop alleen met haar te spreken? En wat heeft Ella hiermee te maken?
 6. De jarige Saar is vastbesloten haar gezin te beschermen en vraagt haar vader om een bijzondere gunst. Jurre ligt in het ziekenhuis en moet zijn wonden verklaren aan de politie. Mia, die door omstandigheden bij het gezin Jansen logeert, wordt door Stef ingeschakeld om de rat te vinden in hun nest. Boet raakt geïnspireerd door een online filmpje om zijn pestkop terug te pakken. Saar bezoekt Jack en besluit, net als haar bijnaam ‘de pitbull’ doet vermoeden, eens terug te bijten.
 7. Saar denkt terug aan haar heftige jeugd en beleeft een pijnlijke confrontatie in de verhoorkamer met Chris Cabo. De worstelingen met haar geweten veranderen in een nachtmerrie en Saar twijfelt hoe eerlijk zij tegen Jurre zal zijn over de video-opname met Tom. Ella schrikt van een actie van Mia, die grote gevolgen heeft. Jurre kijkt in het restaurant uit naar zijn date met Saar die, gek genoeg, maar op zich lijkt te laten wachten. En wat voor gevolgen heeft de nieuwe getuige voor de toekomst van de gebroeders Cabo?
 8. Sylvia van Loon kan niet haar hele verhaal vertellen in het lopende onderzoek naar Van Zetten. Jurre ziet schokkende beelden en voelt zich, ondanks zijn anonieme heldendaden, verslagen. Bij de uitvaart van een collega lopen de emoties bij Saar hoog op als Tom en Van Zetten het verhaal verdraaien in haar nadeel. Ella gaat op zoek naar de weggelopen Mia. Boet bespioneert een gemaskerd gezelschap.
 9. Stef en Chris Cabo hebben een nachtelijk overleg in de gevangenis nadat er een lijk bungelend aan een Rotterdamse brug is aangetroffen. Jurre heeft flashbacks naar zijn jeugd. Anton, de vader van Saar, komt zijn geld halen bij de familie Jansen. Dit schiet bij Jurre in het verkeerde keelgat. Saar probeert Van Zetten te overtuigen om Tom niet het Cabo-proces toe te wijzen. Stef besluit zijn geld op meerdere paarden in te zetten. Saar nodigt Ella uit voor een etentje om haar kant van het verhaal te vertellen.
 10. In de spannende ontknoping blijkt wie de touwtjes voor de schermen in handen heeft en wie de echte helden achter de schermen zijn. Moek introduceert het gezin aan zijn geheime anonieme gezelschap. Stef laat merken dat hij wat Boet betreft geen grapjes maakt. Saar en Jurre spannen Tom voor hun kar. Om het voor eens en voor altijd op te lossen lokken ze Stef met Boet naar een wel heel bijzondere locatie. Anoniem of niet, de familie Jansen staat er niet alleen voor.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

2 juni 2023 /