Ontdek alles over cast van Over water

Ontdek alles over de cast van Over Water. Deze Vlaamse serie kent twee seizoenen, die vanaf 3 juli 2020 beide te bekijken zijn via Netflix in Nederland en België. Eerder werd deze serie uitgezonden op Eén.

Tom Dewispelaere

Tom Dewispelaere als John Beckers in Over Water
Tom Dewispelaere als John Beckers

John Beckers (39) is een gevallen tv-idool die verslaafd is aan drank en gokken en een beter leven wil voor zichzelf en zijn gezin. In het eerste seizoen zagen we hoe hij zijn gok- en drankverslaving achter zich probeert te laten en aan de slag gaat in het havenbedrijf van zijn schoonvader. Macht, geld en adrenaline zijn zijn nieuwe verslavingen. Aan het eind van het eerste seizoen wordt hij opgepakt door de politie op verdenking van drugshandel.

Dit personage wordt vertolkt door Tom Dewispelaere (1976), die in Vlaanderen naam maakte als toptalent van zijn generatie, met grote rollen in series zoals De parelvissers, Van vlees en bloed en Cordon. Wist je dat Cordon momenteel te zien is op Videoland? Als je deze reeks nog niet hebt bekeken, dan wil ik ‘m bij deze echt aanraden. Lees er hier meer over.

Tom Van Dyck

Tom Van Dyck als Carl Dockx in Over Water
Tom Van Dyck als Carl Dockx

Carl Dockx (54) is al meer dan vijfentwintig jaar gescheiden en leeft sindsdien “voorlopig nog even” alleen in een huisje aan de rand van Antwerpen. Hij werkt ook net dertig jaar bij Michielsen wanneer John er aan de slag gaat. Carl is de rechterhand van Freddy en weet alles van de firma. In het eerste seizoen was er natuurlijk al aandacht voor het privéleven van Carl, maar dat wordt in het tweede seizoen van Over Water nog meer.

Dit is een rol van Tom Van Dyck (1972) . Van Dyck werd na zijn rollen in onder andere Het eiland, In de gloria, De parelvissers, Matroesjka’s en Van vlees en bloed deel van het collectief tv-geheugen in Vlaanderen. Zijn talent voor zowel het komische als het dramatische werd zelden geëvenaard. Wist je dat hij getrouwd is met een Nederlandse? Samen maakten ze deze serie. En recent heb ik ontzettend van hem genoten in de serie De Bende van Jan de Lichte. Die kun je (vanuit Nederland) op Netflix kijken. Dacht je dat Matteo Simoni de hoofdrol in deze reeks speelde? Nou, Tom Van Dyck doet niet voor hem onder.

Natali Broods

Natali Broods als Marjan Michielsen in Over Water
Natali Broods als Marjan Michielsen

Marjan Michielsen (39) is de innemende en gedreven kracht achter haar eigen kunstgalerij. Ze is ook de vrouw van John en het enige kind van Freddy Michielsen en Rita Loontjes. Haar moeder is jong gestorven en Freddy voedde haar dus haast alleen op.

Deze rol wordt gespeeld door Natali Broods (1976). Broods speelde onder andere in de films Waste land, Anyway the wind blows, en in de vorige serie van Tom Lenaerts en Tom Van Dyck: Met man en macht. Natali Broods is kernlid bij “De koe”.

Herman Gilis

Herman Gilis als Freddy Michielsen in eerste seizoen Over Water
Herman Gilis als Freddy Michielsen

Freddy Michielsen (67) leerde alles van de haven en de haven leerde Freddy Michielsen alles wat hij weet. Freddy heeft een gigantische liefde voor zijn enige kind en projecteert de droom van een zoon die hij zo lang koesterde op zijn schoonzoon, John.

Herman Gilis (1951) neemt deze rol voor zijn rekening. Gilis schreef een stuk theatergeschiedenis in het Antwerpse Fakkeltheater en het Gentse Arcatheater. Gilis won de Louis d’Or in 1997 voor zijn rol in Vrijdag in regie van Alize Zandwijk met Theatergroep Stella. En hij is te zien in The Best of Dorien B.

Jeroen Perceval

Jeroen Perceval als Barry Snoeck, cast Over Water
Herman Gilis als Freddy Michielsen

Barry Snoeck (38) is de boezemvriend van John en was ook zijn manager en chauffeur tijdens de succesjaren. Maar Barry is ook iemand die graag drinkt en speelt, en daarom geen goede invloed op John is. Net zoals John geen goede invloed is op Barry. Samen kenden ze hoogte- maar ook dieptepunten. We zien in het eerste seizoen dat Barry in coma ligt én dat John hem ondanks alles (in het geheim) blijft verzorgen. In het tweede seizoen ontdekken we een heel andere kant van hem…

Een mooie rol voor Jeroen Perceval (1982). Perceval werd bekend door zijn rol in het Oscargenomineerde Rundskop van Michael R. Roskam. Voor de rol in die fim won hij ook de Belgische Ensor. Perceval speelt ook een hoofdrol in D’Ardennen van Robin Pront. Wil je meer van hem kijken, dan zie je hem op Netflix ook als één van de sleutelfiguren in De Bende van Jan de Lichte. Daarnaast gaan we hem zien in de serie Red Light – die bedacht is door Carice van Houten en Halina Reijn en naast Kevin Janssens en Ella June Henrard in VTM-serie Fair Trade.

Kevin Janssens

Kevin Janssens als Patrick De Beco, cast Over Water
Kevin Janssens als Patrick De Beco

Patrick De Beco (40) controleert veruit het grootste deel van de inkomende cocaïne en heeft voor zover hij kan zien niemand meer te vrezen. Hij kent iedereen en weet alles. Hij heeft ook net een plan om de strategisch perfect gelegen terreinen van Freddy Michielsen over te nemen en zo nog meer te controleren…

Dit is een rol van Kevin Janssens (1979); hij genoot van een opleiding aan het Herman Teirlinck Instituut. Kevin Janssens was te zien in verschillende series zoals Koning van de wereld, De smaak van de Keyser, Het goddelijk monster, Salamander en Vermist. Hij speelde mee in films als D’Ardennen en Het varken van Madonna. Over Kevin Janssens hebben we hier al ontzettend veel geschreven, bijvoorbeeld over zijn rol in De Patrick en over de nieuwe tv-serie Fair Trade.

Evgenia Brendes

Evgenia Brendes als Ella Goes, cast Over Water
Evgenia Brendes als Ella Goes

Ella Goes (27) is enig kind en woont alleen in een modern appartement in Antwerpen. Ella liep al tijdens haar studies stage bij Michielsen NV en kon meteen aan de slag na ze afstudeerde. De komst van John zorgt voor een frisse wind in het kantoor en Ella zorgt ervoor dat hij op zijn pootjes terecht komt in de havenwereld. Ella is de dochter van Carl, maar weet dat zelf niet.

Deze rol wordt vertolkt door Evgenia Brendes. Zij behaalde haar Masterdiploma Acteren aan het Conservatorium te Antwerpen. In 2007 speelde ze mee in de serie Matroesjka’s 2 en in 2015 was ze te zien in de film Problemski hotel. Ze vormt samen met Jonas De Vuyst en Simon Lemmens een nieuw theatergezelschap: De erfgenamen van Pia Fraus.

Jef Hellemans

Jef Hellemans als Arno Beckers, cast Over Water
Jef Hellemans als Arno Beckers

Arno Beckers is John en Marjans introverte zoon. Arno is rustiger en ook gevoeliger dan zijn oudere zus. Hij heeft niet de moed om te zeggen wat hij denkt en voelt. Misschien omdat hij gepest wordt op school. Arno evolueert van een redelijk gemakkelijke puber naar een koppige jonge man die steeds meer voor zichzelf opkomt en iemand die niet langer zijn opgehoopt agressie kan ophouden.

Dit is de eerste rol van Jef Hellemans voor een televisiereeks. Eerder dit jaar stond hij op de planken in een stuk van Michael De Cock en Patrick Lateur: Odysseus. Een zwerver komt thuis.

Violet Braeckman

Violet Braeckman als Julie Beckers, cast Over Water
Violet Braeckman als Julie Beckers

Julie Beckers, dochter van John en Marjan, heeft alles mee als jonge vrouw. Ze is assertief, mooi en ze is gezegend met een sterke persoonlijkheid en een schijnbaar onbreekbare karakter. Wordt ze in het eerste seizoen verliefd op een kunstenaar uit de stal van haar moeder (gespeeld door Ramsey Nasr).

Een rol die Violet Braeckman op het lijf geschreven is. Zij acteerde al in het kinder- en jeugdtheater Kopergietery, en had een terugkerende rol in grote reeksen zoals Aspe en Salamander. Naast Over Water behoort ze ook tot de cast van GR5.

Ruth Becquart

Ruth Bequart als De Pelsmaecker, cast Over Water
Ruth Becquart als De Pelsmaecker

De Pelsmaecker – “Pels” – is een advocate die eigenlijk een stroman is voor het Mexicaanse kartel in Antwerpen. Ze bemiddelt tussen het kartel en importeurs zoals Patrick De Beco. Een uiterst diplomatiek en beleefd iemand, hoewel enigszins saai uitziende vrouw. Spreekt kalm en rustig, maar is zonder twijfel de machtigste vrouw van de haven.

Ruth Becquart neemt deze rol voor haar rekening. Zij studeerde af aan Studio Herman Teirlinck in 1999. Na haar studies stond ze in het theater met Theater Malpertuis, het Toneelhuis en Het Paleis. Becquart vertolkte rollen in de langspeelfilms Linkeroever, Dode hoek en Dirty mind, en tv-reeksen als Clan, Amigo’s, De Dag en Gent West en Chaussee D’Amour.

Ikram Aoulad

Ikram Aoulad als rechercheur Rasha Talhaoui (Over Water)
Ikram Aoulad als Rasha Talhaoui

Rasha Talhaoui is een vastbesloten detective met een sterk moreel kompas. Ze krijgt veel kritiek in de mannelijke wereld van de haven en de politie op grond van haar naam of het feit dat ze een vrouw is. Ze is in constante oorlog met haar corrupte baas.

Een rol van Ikram Aoulad, die deel uit maakt van het collectief De Fatima’s en speelt met Het arsenaal en het gezelschap Sincollectief. Dat laatste richtte ze ook mee op. In 2016 speelde ze een van de hoofdrollen in De 16. Dat jaar speelde ze ook mee in Cordon en had ze gastrollen in Callboys, Vermist, De Ridder, Achter de wolken en Generatie B. Wist je dat ze ook meespeelt in de De Luizenmoeder.

Oscar Willems

Oscar Willems speelt in zowel het eerste als het tweede seizoen van Over Water inspecteur Sven Van Oevelen. Deze jonge acteur brak door in de rol van Dennis Moerman in Spitsbroers. Hij zal daarnaast in de winter te zien zijn in de nieuwe telenovelle van VTM: Lisa.

Soufiane Chilah

Soufiane Chilah als Wallid El Idrissi (cast Over Water)
Soufiane Chilah als Wallid El Idrissi

Wallid El Idrissi is Patrick De Beco’s rechterhand. Stamt uit een familie van gegoede Marokkaanse winkeliers, die geen idee hebben wat voor werk hij doet. Hij is slim maar weet ook wanneer hij zijn mond moet houden. Fysiek sterk, maar tegelijk een klankbord voor De Beco.

Hij wordt gespeeld door Soufiane Chilah. Deze voormalig Ritsstudent, toerde al rond met Nic Balthazar en diens theaterstuk Neeland, voor hij echt naam begon te maken met zijn rol in Black. Daarna had hij ook een rol in Home van Fien Troch en Dode Hoek, de politieke thriller van Nabil Ben Yadir. Hij is te zien in het tweede seizoen van The Team.

Frank Vercruyssen

Frank Vercruyssen speelt zowel in het eerste als in het tweede seizoen van Over Water commessaris. Hij was dit jaar al te zien in De Patrick en De Twaalf.

Martha Canga Antonio

Martha Canga Antionio als Ticha
Martha Canga Antonio als Ticha

Ticha studeede kunstgeschiedenis wanneer ze terecht kwam bij Marjans gallerij, waar ze nu vast werkt als haar assistente. Ze kijkt enorm op naar Marjan, en volgt altijd haar advies op, in tegenstelling tot Julie.

Een rol van Martha Canga Antonio (1995); een Belgische actrice van Angolese afkomst. Ze brak in 2015 door met haar rol in de film Black. In december 2015 werd ze ook genomineerd als European shooting star op het filmfestival van Berlijn. Wat mij betreft een verrassing in de cast van Over water. Ze was verder te zien in Baptiste.

Gert Winkelmans

Gert Winckelmans als chauffeur van De Pels
Gert Winkelmans

Chauffeur maar ook all-round assistent, klusjesman en rechterhand van “Pels”. Gespeeld door Gert Winkelmans, bekend van zijn rollen in onder andere Deadline 14/10. Recent had hij ook gastrollen in Callboys, Chaussée d’amour, Crimi clowns, Cordon en Gent-West. En je kunt weer van een jonge Gert Winckelmans genieten nu Sara opnieuw wordt uitgezonden op VTM.

Gert Portael

Gert Portael speelt Daisy, de secretaresse van De Pelsmaecker. Deze Vlaamse actrice was te zien in Gent-West, Tytgat Chocolat, maar ook in Flikken Gent.

Tiny Bertels

Tiny Bertels als therapeute van Carl in Over Water (Seizoen 2) Netflix
Tiny Bertels

We maken kennis met Tiny als therapeute. Zij begeleidt de ernstig ziekte Carl, die zijn dochter Ella en haar moeder Ritje weer aan haar leven wil.

Als er één serie is met Tiny Bertels die je gezien moet hebben dan is het Chaussée D’amour. Die reeks is geweldig! (Klik op de titel en ontdek er meer over). Zou echt top zijn als Netflix of Videoland die aan hun aanbod kunnen toevoegen. Maar Tiny Bertels was in meer series en films te zien, denk bijvoorbeeld aan Voor wat hoort wat (over die serie schreef ik één van mijn eerste artikelen), Beau Séjour en ze speelt ook een rol in de nieuwe VTM-reeks De ontvoering van Phil Frisco.

Chris Nietvelt

Tom Van Dyck en Chris Nietvelt in Over Water seizoen 2
Chris Nietvelt als moeder Ritje

Christ Nietvelt speelt de rol van Ritje, de moeder van Ella. Ze heeft in het verleden een relatie gehad met Carl, waaruit Ella is geboren. Ook Chris Nietvelt is zo’n Vlaamse actrice die al in tal van series en film te zien was. Zo kun je haar op Netflix ook zien in Fenix. Maar ze speelde ook mee in Grenslanders en het bizarre Fiskepark. Dit jaar had ze nog een gastrol in Flikken Maastricht.

Stijn Van Opstal

Stijn van Opstal in het tweede seizoen van Over Water
Stijn Van Opstal als Wim Van Cauwenberghe.
Foto: Nick Claeskens

In het tweede seizoen maken we kennis met havenschepen Wim Van Cauwenberghe, die gespeeld wordt door Stijn Van Opstal. Een intelligente, ambitieuze man, die heel gewiektst met zijn politieke carrière bezig is… Dan kruist zijn leven dat van Marjan Michielsen. Ze vullen elkaar erg natuurlijk aan en zijn smoorverliefd. Maar dat zij de ex is van één van de grote namen in het groots opgezette actieplan tegen de havencriminaliteit, is voor Wim Van Cauwenberghe wel een probleem.

Stijn Van Opstal kun je kennen van Tabula Rasa (ook op Netflix te vinden), als chauffeur uit De Premier, maar ook uit Met man en macht en De Parelvissers (wat een oudje is, maar nog steeds een fijne serie om te kijken!)

Bruno Vanden Broecke

Bruno Vanden Broecke speelt Didier Buelens, de rechterhand van Wim Van Cauwenberghe. Zijn zijn de politieke tegenstanders van John Beckers. Al blijkt op het Stadhuis ook niets te zijn wat het lijkt…

Bruno Vanden Broecke in seizoen 2 Over Water Netflix
Bruno Vanden Broecke als Didier Buelens.
Foto: Jo Voets.

Voor mij is Bruno Vanden Broecke absoluut één van mijn favoriete Vlaamse acteurs. De personages die hij heeft neergezet in zijn carrière zijn zo divers. Al hebben ze vaak wel iets ongemakkelijks over zich heen. Ik leerde hem kennen als Sammy in Het Eiland. Daarna volgden vele rollen.

Ze allemaal opnoemen gaat wat ver, maar dit zijn mijn persoonlijke favorieten waarin een hoofdrol voor Bruno Vanden Broecke is weggelegd. De reeks en film van Safety First mogen daarin niet ontbreken. En hoe hilarisch die reeks is; met zijn tegenspelers Matteo Simoni en Ruth Beeckmans zie je hem in de film Trio juist van een heel andere kant. Maar kijk ook absoluut naar De Ronde en vergeet Den elfden van den elfden niet te kijken. Zijn rol in Callboys (seizoen 1 en 2) is niet groot, maar wel de moeite waard. En tot slot natuurlijk niet te vergeten De bende van Jan de Lichte.

Tom Vermeir en andere bekende gezichten

Wist je dat de nodige gastrollen in Over Water ook door bekende gezichten worden gespeeld. Wat denk je van dé man van dit moment: Tom Vermeir. Die speelt in beide seizoen een dokter. Je kent Tom Vermeir uit De Twaalf en Porselein.

Michael Vergauwen (die je kent uit De Ridder) was wat langer te zien in het eerste seizoen; zes afleveringen behoorde hij tot de cast van Over Water met zijn personage Mirko. Peter Thyssen, dé hoofdrolspeler uit De zonen van Van As, had zelfs geen naam in het eerste seizoen. Op IMDB wordt hij omschreven als ‘Man in roze polo op de golfclub’. Valentijn Dhaenens (die je kent uit Gina & Chantal) is Dokter Rehab. David Cantens speelt wetsdokter. Deze acteur speelt onder andere een geweldige rol in Marsman (die je op Netflix kunt zien).

Bekende gastrollen in tweede seizoen Over Water

In het tweede seizoen ontdekken we in de cast van Over Water ook Alejandra Theus – bekend van Zie Mij Graag – een aflevering voorbij als Karen Demesmaecker. Tanja Oostvogels is onderzoeksrechter. Maaike Neuville – die schitterde in De Twaalf en nu werkt aan Red Light – is een dokteres. Peter De Graef (die je bijvoorbeeld zag in De bende van Jan de Lichte) is dokter van Barry. Isabelle van Hecke dierenarts; zij is momenteel te zien op Telenet Play (More) in de nieuwe Canvas-serie Albatros. Laurence Roothooft is de dokter van Carl en behoort zo in het tweede seizoen van Over Water ook tot de cast.

Makers van Over Water

Het scenario van Over Water werd geschreven door Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda. De regie is in handen van het regisseursduo Norman Bates. Zij hebben in het tweede seizoen de hulp gekregen van Deben van Dam. Met zo’n cast moet het met Over water wel goed komen!

Foto’s: VRT – Toon Aerts

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 maart 2018 /