Dirty Lines: alles over cast en verhaal | Nu op Netflix te kijken

Dirty Lines is de nieuwe Nederlandse Netflix Original, die nu wereldwijd te kijken is op Netflix. Deze serie gaat over de opkomst van de telefoonsekslijn eind jaren tachtig en speelt zich af in Amsterdam. De serie is geïnspireerd op het boek 06-Cowboys van Fred Saueressig. Het verhaal wordt geschreven door Pieter Bart Korthuis. Met in de Dirty Lines cast onder andere Joy Delima, Minne Koole, Chris Peters, Charlie Chan Dagelet, Abbey Hoes en Benja Bruijning.

Verhaal Dirty Lines (Netflix)

Het verhaal van de serie Dirty Lines begint anno 1987. Psychologiestudente Marly Salomon (Joy Delima) start met een bijbaantje bij een gloednieuw bedrijf: Teledutch. Het telecombedrijf, opgericht door de broers Frank (Minne Koole) en Ramon Stigter (Chris Peters), is Europa’s eerste onderneming in sekstelefoonlijnen. Binnen no-time verdienen Frank en Ramon geld als water en wordt Marly volledig meegezogen in deze wilde en snelle transformatie.

Frank Stigter

De serie vertelt het verhaal van de jonge zakenman Frank Stigter. Na een aantal mislukte pogingen om een eigen zaak te beginnen, ziet Frank zijn kans schoon als de nationale telefoonmaatschappij PTT betaalnummers op de markt gaat brengen. Met hulp van zijn broer en zus en enkele dubieuze investeerders begint hij het eerste telecom-seks bedrijf van Europa. Wat begint als een knullig geïmproviseerd experiment in de garage van hun ouders, ontwikkelt zich in razend tempo tot een miljoenenindustrie.

Sekslijnen

De serie speelt zich af aan het einde van de Koude Oorlog en inspireert een jonge generatie om het doemdenken van de jaren tachtig van zich af te schudden en het leven te vieren. Amsterdam wordt het epicentrum van een culturele revolutie met een radicale nieuwe muziekvorm (house) en een nieuwe lovedrug (XTC). De sekslijnen bieden de mogelijkheid om op een nieuwe manier anoniem seks te ervaren. Ze dwingen de makers om hun eigen verborgen verlangens te onderzoeken.

Cast Dirty Lines

De Dirty Lines cast telt tal van bekende namen van zowel jonge aanstormende talenten als acteurs en actrices die we langer kennen. Joy Delima, Minne Koole, Chris Peters, Charlie Chan Dagelet, Abbey Hoes en Benja Bruijning spelen de hoofdrollen in deze Netflix-serie. Verder behoren ook Julia Akkermans, Yari van der Linden, Joes Brauers, André Dongelmans, Ayla Çekin Satijn, Laura Bakker, Pip Lieke Lucas, Casper Nusselder, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Eric van Sauers tot de cast van Dirty Lines.

Maak kennis met de acteurs en actrices uit Dirty Lines. We hebben de Dirty Lines cast namelijk uitgebreid onder de loep genomen.

Joy Delima

Joy Delima zien we in Dirty Lines als Marly Salamon. Deze actrice studeerde in 2019 af aan de Artez Academie voor Dramatische Kunsten. Tijdens haar studie was Joy Delima te zien in verschillende toneelstukken bij Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater, wat leidde tot een nominatie voor de Colombina, een prestigieuze theaterprijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke rol. In 2020 kreeg ze een vaste aanstelling bij Ivo van Hove’s Internationaal Theater Amsterdam. Daar speelde ze verschillende (hoofd)rollen in verschillende toneelstukken zoals Medea, Flight 49 en Romeo&Julia. Op televisie was Joy te zien in de succesvolle serie Flikken Rotterdam. Recent zag je haar op Netflix al in de film Meskina. Joy Delima is ook schrijver en columnist voor Volkskrant Magazine.

Minne Koole

De rol van Frank Stigter in Dirty Lines wordt gespeeld door Minne Koole. Deze jonge acteur maakte zijn filmdebuut in de speelfilm Niemand in de stad, in deze boekverfilming speelde hij de hoofdrol, wat hem een Gouden Kalf-nominatie opleverde voor ‘Beste Acteur’. Verder was Minne Koole te zien in de eerste Nederlandse Netflix Original Ares, speelde hij de jonge Holleeder in de tv-serie Judas, zag je hem in Penoza spin off Doodstil en vervulde hij een hoofdrol in de dramaserie Thuisfront

Chris Peters

Chris Peters zien we in de cast van Dirty Lines als Ramon Stigter. Deze acteur was eerder te zien in films als Smartlap, Niemand in de Stad en Tonio. Hij speelde een rol in de series Penoza, Moordvrouw en Verborgen Verhalen. Chris Peters is ook actief in theaters: zo had hij een hoofdrol in Turks Fruit en rollen in Wolven Huilen Niet Alleen en Romeo & Julia.

Abbey Hoes

We spotten ook Abbey Hoes in de cast van Dirty Lines. Deze actrice speelt de rol van Anoek. Abbey Hoes begon haar acteercarrière in SpangaS en The Year Zero. Ze kreeg daarna de hoofdrol in Koning van Katoren en Maite Was Hier. Ook speelde ze een rol in films als Verliefd Op Cuba, Nena, Buiten is het feest en Zwaar Verliefd 1 en 2. Abbey Hoes won twee keer een Gouden Kalf voor ‘Beste Actrice’ (Nena en Petticoat). Waar je haar de afgelopen tijd in zag? Denk aan Swanenburg én ze werkt momenteel aan de nieuwe Costa!! film.

Charlie Chan Dagelet

De rol van Natasja wordt gespeeld door Charlie Chan Dagelet. Zij speelde eerder hoofdrollen in speelfilms als Happy end, Vox Populi, Loft, Homies, In limbo, Boy meets gun, Penoza en de korte film Houvast, waarin zij haar muzikale kant laat zien op de cello. Verder is zij onder andere te zien in de televisieseries, Hoogvliegers, Commando’s en de NTR-serie Zusjes. Ook is zij momenteel te zien in de voorstelling Laura H. van Oostpool. De Vlaamse kijkers kennen haar uit het tweede seizoen van Beau Séjour én laten we natuurlijk ook Mocro Maffia niet vergeten.

Benja Bruijning

Benja Bruijning behoort ook tot de cast van Dirty Lines. Hij kruipt in de huid van Leon. Eerder speelde Benja Bruining rollen in verschillende populaire Nederlandse tv-series en films. Zijn grote succes was Alles Is Familie, maar hij was ook te zien in films als Hartenstraat en De Bende van Oss, en in tv-series als Heirs of the Night, Nieuwe Buren, Van God Los, Vechtershart en de nieuwe Videoland-reeks Follow de SOA. Wist je dat hij ook te zien was in het begin van het tweede seizoen Undercover?

Acteurs en actrices in Dirty Lines

Verder zien we in de cast van Dirty Lines acteurs en actrices waar we op VlaamsKijken al eerder over hebben geschreven. We zetten ze op een rijtje.

  • Julia Akkermans zag je bijvoorbeeld eerder in Jongens en Keizersvrouwen. Ze werkt op dit moment aan Pink Moon.
  • Yari van der Linden ken je als Jelle uit Papadag. Hij had daarnaast een gastrol in Flikken Maastricht.
  • Joes Brauers ken je bijvoorbeeld van All Stars & Zonen, De Oost, Do Not Hesitate en Quo Vadis, Aida? Het is op dit moment wachten op De Droom van de Jeugd en Mascotte.
  • André Dongelmans zag je recent bijvoorbeeld in Deep Shit en Niks te melden. Maar hij is vooral bekend van De Luizenmoeder (als Kenneth). Momenteel werkt hij ook aan Happy Single.
  • Ayla Çekin Satijn ken je uit Anne Plus / Anne + (die ook op Netflix te kijken is). Net als André Dongelmans was ze ook te zien in Deep Shit. Ze had net als Yari van der Linden een gastrol in dit seizoen van Flikken Maastricht.
  • Laura Bakker speelde mee in het nieuwe seizoen van Nieuw Zeer. En net als Joes Brauers zal ze te zien zijn in De Droom van de Jeugd.
  • Pip Lieke Lucas kun je kennen uit Follow the Soa.
  • Casper Nusselder zag je recent in de serie Thuisfront. En wist je dat hij ook heeft meegewerkt aan Het verhaal van Nederland; we zien hem hierin als Floris V.
  • Manoushka Zeegelaar Breeveld ken je bijvoorbeeld als actrice uit De Libi en DNA.
  • Eric van Sauers zag je recent in De verschrikkelijke jaren tachtig.

Verrassend verhaal

Tesha Crawford, Director International Originals Noord-Europa bij Netflix is trots dat ze de serie Dirty Lines mag aankondigen. “Het gaat over jonge ondernemers die een unieke kans in hun leven grijpen. De serie is een rauw portret van het liberale Amsterdam in de late jaren 80. Geïnspireerd op het boek van Fred Saueressig. We zijn verheugd om een verrassend verhaal te vertellen dat welbekende elementen uit de geschiedenis van Amsterdam combineert, maar wordt belicht vanuit een invalshoek die nieuw is voor velen. Door samen te werken met Fiction Valley garanderen we het unieke gevoel van toen.”

Pieter Bart Korthuis

“De serie Dirty Lines biedt een unieke kans om een tijd tot leven te brengen waarin Nederland een enorme verandering onderging. De opkomst van het snelle geld en het clubleven in Amsterdam. En de schaduwkanten daarvan. Ze bieden de ideale arena om een spannende serie te maken over begrippen als seksualiteit en macht. Het vertrouwen dat we daarbij van Netflix krijgen, is heel bijzonder om mee te maken.” Dat vertelt Pieter Bart Korthuis, die ook betrokken was bij Penoza en Vechtershart.

Opnames Dirty Lines

Over de start van de opnames van Netflix-serie Dirty Lines zegt Pieter Bart Korthuis: “Amsterdam is tegenwoordig een stuk moderner dan dertig jaar geleden, dus het is een behoorlijke uitdaging om de juiste straten en huizen te vinden die passen bij de ‘look and feel’ van de jaren ‘80. Het is fantastisch hoe ons creatieve team de stad uit die tijd heeft weten na te bootsen. Dirty Lines speelt zich af gedurende een periode waarin Amsterdam snel veranderde. Voor mij persoonlijk was dit de tijd waarin ik in de stad ging studeren. Tijdens de opnames op de universiteit waande ik mij even als Marty MacFly in Back to the Future, ik ging terug naar mijn eigen studententijd. Het is altijd fantastisch om scènes tot leven te zien komen waar je zolang aan hebt gewerkt. Dit keer met nog meer plezier, juist omdat we mijn eigen jeugd opnieuw hebben gecreëerd.”

Fiction Valley

Annemieke van Vliet is Creative Director en producent bij Fiction Valley. Zij vindt het een eer dat zij Dirty Lines voor Netflix mogen produceren. “Ik heb de afgelopen periode ervaren hoe het is om met hen te mogen samenwerken. En heb veel bewondering voor de drive en de professionaliteit waarmee zij in deze tijd constructief haar blik op de toekomst houdt. Ik verheug me dan ook enorm op onze samenwerking.” Dirty Lines is de eerste Nederlandse Originale die in 2022 uitkomt. Later volgen ook F*ck de liefde 2 en de actiethriller The Takeover.

De releasedatum van Dirty Lines is 8 april 2022; dan komt-ie wereldwijd exclusief op Netflix.

Trailer Dirty Lines

Foto: Bete Van Meeuwen / Netflix

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 juni 2020 /