De stamhouder: cast, verhaal én meer

De nieuwe Nederlandse tv-serie De stamhouder is vanaf vanavond – zondag 1 januari 2023 – om 21.28 uur op NPO1 te kijken. Deze reeks is mede geschreven door Vlaming Rik D’hiet. En wat ons opvalt aan De stamhouder cast zijn de namen van Vlaamse acteurs Lize Feryn, Joke Devynck en Bram Kelchtermans. Alle reden dus om eens verder te duiken in het verhaal van De stamhouder, cast en meer.

TV-serie De stamhouder

De stamhouder vertelt de fascinerende familiegeschiedenis van Alexander Münninghoff. Een geschiedenis die gedomineerd wordt door de Tweede Wereldoorlog, met een sluwe grootvader, een naïeve vader en een moeder, die zijn moeder niet mocht zijn. En over hem, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder. Deze groots opgezette, achtdelige historische dramaserie is de verfilming van Alexander Münninghoffs alomgeprezen autobiografische boek. Een verhaal over liefde en een duister familieverleden.

De stamhouder

Dit is het verhaal van de tv-serie De stamhouder:

Eind jaren ’60 valt Alexander als een blok voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen. Wanneer zij na een mooie liefdesnacht erachter komt dat Alexanders vader, Frans Münninghoff, tijdens de oorlog een SS’er was, verdwijnt zij uit zijn leven… om er een goede maand later weer in te verschijnen. Ze is zwanger. Maar om samen een toekomst op te bouwen zal hij eerst de confrontatie moeten aangaan met zijn verdrongen en bewogen familieverleden. Na een eenzame en ongelukkige jeugd in een sfeer van vergoelijking en leugens, weet hij eigenlijk bitter weinig over zijn familie, gedomineerd door zijn machtige, steenrijke  grootvader. Wat volgt is een zoektocht naar de waarheid over zijn vreemde, disfunctionele familie met niet alleen schokkende ontdekkingen maar ook hartverwarmende ontmoetingen. De intense odyssee brengt Ellen en Alexander vooral ook dichter bij elkaar, maar lukt het hen om de oude familiedemonen definitief achter zich te laten? 

De stamhouder cast

In De stamhouder cast zien we Matthijs van de Sande Bakhuyzen als Alexander Münninghof, Sallie Harmsen speelt Ellen Dormeier, Robert de Hoog de jonge Frans Münninghoff, Marcel Hensema de oudere Frans en Gijs Scholten van Aschat als grootvader Joan Münninghoff. Maar in internationale De stamhouder cast zijn ook rollen weggelegd voor Silke Bodenbender, Hildegard Schmahl, Olga von Luckwald, Lisa Karlström, Lukas Miko, Bram Kelchtermans, Lize Feryn en Joke Devynck. 

Acteurs en actrices

Waar je de acteurs en actrices uit De stamhouder cast van kent? We zetten het op een rijtje:

 • Matthijs van de Sande Bakhuyzen begon zijn carrière in jeugdserie De Daltons, waarin hij Erik speelde. Daarna zag je hem bijvoorbeeld in films AfblijvenKenau en Boy 7. Voor die laatste ontving hij een Gouden Kalf-nominatie. Recent zag je hem in Bo en we gaan ‘m in 2023 zien in All Inclusive.
 • Sallie Harmsen zal te zien zijn in de nieuwe Belgisch-Nederlandse serie Noise. Maar je kent haar bijvoorbeeld ook uit Doodstil, Heirs of the Night, Voetbalmaffia en De Jacht. Samen met Gijs Scholten van Aschat – die ook tot de cast van De stamhouder hoort – zag je haar in Zee van tijd. Verder zal ze onder andere te zien zijn in De Vuurlinie, Oei ik groei en Het Boek van Alle Dingen.
 • Robert de Hoog heeft al tal van rollen op zijn naam staan, maar bij het grote publiek is hij inmiddels denk ik het meest bekend als Tatta uit Mocro Maffia. Verder zag je hem ook in series als Red Light en Baantjer het begin. En wat dacht je van het nieuwe Sleepers, waarvan al een tweede reeks werd aangekondigd voordat de eerste op Videoland te kijken was.
 • Marcel Hensema is natuurlijk een rasacteur, die al tal van geweldige rollen op zijn naam heeft staan. Zo zag je hem naast Peter Van den Begin in Hollands Hoop. Je zag hem bijvoorbeeld ook in Goud en Mijn vader is een vliegtuig. Het is daarnaast wachten op de tv-serie Anoniem.
 • Gijs Scholten van Aschat is op dit moment in de bioscoop te zien met Zee van tijd en Piece of My Heart. Op tv zag je hem in de serie Rampvlucht. De afgelopen jaren zag Gijs Scholten van Aschat onder andere in Hoogvliegers, Klem, maar ook in April, May en June. Zelf ben ik ook benieuwd naar Ome Cor.
 • Bram Kelchtermans is een Vlaamse acteur, die eerder in Gevoel voor Tumor als Berre te zien was.
 • Lize Feryn zag je vorig jaar nog in de Vlaamse The Masked Singer als robots. Je kent haar bijvoorbeeld uit series als Glad IJsBeau Séjour 2, #hetisingewikkeld, Voor wat hoort wat en In Vlaamse Velden. Ze zal verder te zien zijn in Noise. En als er dan nog één tip is – zeker voor degenen die vooroordelen hebben over haar in verband met de zaak De Pauw – kijk dan de documentaire Het Proces Dat Niemand Wou.
 • Joke Devynck is op dit moment op zondagavond ook te zien in Onder Vuur. Recent zag je haar verder in Een Goed Jaar. Je zag haar daarnaast in de Nederlandse tv-serie Morten. Maar je kent haar natuurlijk ook van Vermist en Het Goddelijke Monster. Het grote publiek leerde Joke Devynck kennen als Tony Dierickx in Flikken Gent. Ze zal daarnaast te zien zijn in de nieuwe Nederlandse film Sleep.
 • Silke Bodenbender is een Duitse actrice; ze speelde bijvoorbeeld in Das Geheimnis des Totenwaldes.
 • Hildegard Schmal is eveneens een Duitse actrice; ze speelde onder andere in Heirs of the Night en net als Silke Bodenbender in Das Geheimnis des Totenwaldes.
 • Olga von Luckwald is een Duitse actrice die je kunt kennen uit Die Eifelpraxis en Start the Fck Up.
 • Lisa Karlström is een Zweedse actrice, die eerder te zien was in Der Kommissar und das Meer.
 • Lukas Miko is een acteur uit Oostenrijk, die je kunt kennen van Der Pass, Charité en Freud.

Makers

De stamhouder wordt geproduceerd door Chantal van der Horst (Column Film) in samenwerking met AVROTROS. De regie is in handen van Diederik van Rooijen (Penoza). Het scenario is geschreven door Rik D’hiet en Diederik van Rooijen.

De stamhouder kijken

De stamhouder is iedere zondagavond – vanaf 1 januari 2023 – om 21.28 uur te kijken op NPO1. Op NPO Plus zijn alle afleveringen al te kijken. Aflevering gemist en heb je geen NPO Plus, zorg dan dat je de aflevering snel op NPO Start kijkt. Dit kan ook vanuit België of een ander land; zorg dan alleen voor een VPN Verbinding, die je op Nederland kunt zetten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 januari 2023 /