Judas met Gijs Naber en Rifka Lodeizen op Videoland

Judas met Gijs Naber en Rifka Lodeizen staat sinds vandaag volledig (zes afleveringen) op Videoland. De serie – die vanaf vanavond ook zes wekenlang om 22.00 uur op RTL 4 te zien is – draait om het leven van Astrid Holleeder, de zus van topcrimineel Willem Holleeder. Gijs Naber speelt ‘de neus’ en is – na de nodige grime – niet meer te herkennen. Rifka Lodeizen kruipt in de huid Astrid. Marit van Bohemen is zus Sonja. Carry Tefsen kruipt samen met Bianca Krijgsman in de rol van moeder Stien. Bas Keijzer speelt Cor van Hout – de man van Sonja.

De serie Judas is gebaseerd op het gelijknamige boek, dat Astrid Holleeder schreef. Al op jonge leeftijd blijkt dat zij anders is dan haar volkse broer en zus, Willem en Sonja. Astrid probeert zich te ontwikkelen om weg te komen van haar gewelddadige vader. Maar iedere keer wordt ze weer opgeslokt door haar familie, en in het bijzonder haar criminele broer Willem. Uiteindelijk leidt dit tot het pijnlijke, maar noodzakelijke verraad van Willem aan Justitie. Begin 2012. Willem Holleeder komt na een jarenlange gevangenisstraf weer vrij. Zijn zussen, Astrid en Sonja, zetten een riskant plan op poten om hem zo snel mogelijk weer achter de tralies te krijgen.

Nu denk je misschien: dit is toch een Nederlandse serie, waarom tip je ‘m dan hier? Je hebt gelijk. Maar tijdens het kijken, vallen mij een paar zaken op, waardoor liefhebbers van Vlaamse series ‘m volgens mij wel kunnen waarderen. Het begint al bij de cast. Zo’n Gijs Naber is bijvoorbeeld een acteur, die écht in de huid van iemand kan kruipen en – met een beetje hulp van de grimeur – er ook heel anders uit ziet. En ook Marit van Bohemen is amper te herkennen. Heel gaaf! Dat zie je in Nederlandse series niet veel; daar heb ik wel eens het idee dat ‘bekende koppies’ ook écht ingezet worden voor hun gezicht. In Vlaanderen speelt dat uiterlijk voor mijn gevoel veel minder een rol.

Wat ze in Vlaanderen ook durven, is te experimenteren met de vorm waarin een serie wordt gebracht. Zo zag je bij Over Water bijvoorbeeld flash forwards en bij Tabula Rasa wordt er juist gewerkt met flash backs (tussen het ‘nu’ en drie maanden daarvoor). In Judas gaat het veel meer heen en weer. Niet iedereen zal dat kunnen waarderen, maar persoonlijk vind ik dat wel spannend. Je weet dat er iets staat te gebeuren… Maar wanneer. Zeker omdat het gebaseerd is op nieuwsfeiten, weet je natuurlijk dat bepaalde zaken gaan gebeuren. Door het niet-chronologisch in beeld te brengen, kun je dan wel die spanning er in houden. Ik vind het dus een goede zet.

‘Judas’ is geregisseerd door Joram Lürsen en geproduceerd door RTL Productions.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

6 januari 2019 /