Dag & Nacht: cast serie Kim van Kooten (komt seizoen 2!)

Dag & Nacht – de Nederlandse tv-serie van Kim van Kooten mét Koen De Bouw – is vanaf maandag 9 oktober 2023 op VRT MAX te vinden. Vanaf zaterdag 14 oktober 2023 kijk je de serie om 20.50 uur ook op VRT1. In Nederland is de reeks te bingewatchen via NPO Plus. Ontdek hier alles over Dag & Nacht (seizoen 2), cast (met o.a. Kim van Kooten, Benja Bruijning, Gijs Naber) en meer over de reeks, die later op Eén te kijken is.

Update 9 oktober: Dag & Nacht met Koen De Bouw nu ook in België te kijken. En seizoen 2 komt eraan! Wil je weten wanneer het start, blijf ons dan volgen via WhatsApp, InstagramFacebook-groep én onze nieuwsbrief.

Tv-serie Dag & Nacht

Dag en nacht staan ze klaar. In het ziekenhuis waar klinisch verloskundige Ella (Kim van Kooten*) hoofd is van de afdeling verloskunde, maakt het personeel lange dagen. Zware werkomstandigheden en een personeelstekort zorgen voor veel stress en problemen. Elke dag begeleidt Ella met haar collega’s de meest uiteenlopende bevallingen, waarbij pijn en extase hand in hand gaan en momenten van diep geluk en peilloos verdriet elkaar binnen een seconde af kunnen wisselen. Alsof het niets is. Maar het is niet niets. Het gaat over nieuw leven. Elke dag weer, ieder uur, iedere minuut van iedere dienst.

Dag & Nacht kijken

Dag & Nacht is iedere zaterdag om 20.50 uur op VRT1 te kijken. Sinds maandag 9 oktober 2023 is de reeks compleet te streamen via VRT MAX. In Nederland was ie in het voorjaar van 2023 al op tv te zien. De afleveringen zijn hier alleen nog te zien via abonnementsdienst NPO Plus. Heb je ‘m destijds gemist? Geen probleem: VRT1 kun je in Nederland ook ontvangen. En als je een VPN Verbinding hebt, kun je ook naar VRT MAX kijken.

Volg ons

Natuurlijk delen we het via onze social media als Dag & Nacht seizoen 2 er is. Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Je ontdekt dan ook meteen meer over nieuwe series en films. Zoals Wil, De Club, Exen, Onderhuids, Het geheugenspel, Anoniem en De droom van de jeugd.

Ontdek hieronder meer over het verhaal en de Dag & Nacht cast:

Dag & Nacht: Kim van Kooten

Ella heeft geen man, geen kinderen en geen privéleven, maar runt wel de beste kraamafdeling van Nederland. Dat lijkt voor haar genoeg, want Ella houdt zielsveel van haar werk. Tegelijkertijd worstelt ze, net als al haar collega’s, met de werkomstandigheden. Dagelijks komen er meer bevallingen binnen dan het ziekenhuis aankan en er is een chronisch tekort aan personeel. Problemen die door het hoofd van het ziekenhuis, Michael (Gijs Naber*), worden weggewuifd.

Dag & Nacht collega’s

Ella vindt steun bij haar collega’s: stuk voor stuk mensen met een groot hart, dito uithoudingsvermogen en passie voor het vak. De op het eerste gezicht wat stugge Louise (Maartje Remmers*) botviert haar nukken op de enige man onder de verloskundigen, stagiair Willem (Daniel Cornelissen). Trui (Bianca Krijgsman*), verpleegkundige, probeert haar uitputtende werk te combineren met een hopeloze verliefdheid op anesthesioloog Jacob (Koen De Bouw*). Hij heeft op zijn beurt zijn trillende handen vol aan een naderende burn-out én aan zijn timide assistent Frederik (Jesse Mensah) die moeite heeft met Jacobs’ autoritaire manier van doen.

Gynaecoloog Milad (Sadettin Kirmiziyüz) wordt verscheurd tussen een groot gevoel van loyaliteit naar Ella en de afdeling, maar tegelijkertijd blijkt Milad niet ongevoelig voor de lokroep van een goed betalende privékliniek. Verloskundige Tina (Frieda Barnhard*) slaapt het liefst in het ziekenhuis, omdat ze dan niet hoeft te voelen hoe eenzaam ze eigenlijk is. Ella’s moeder Vivi (Raymonde de Kuyper*), die in hetzelfde ziekenhuis werkt, maakt er een sport van om Ella te pas en vooral te onpas voor de voeten te lopen.

Kinderarts Jerry

En dan is er de zachtaardige, geduldige kinderarts Jerry (Benja Bruijning*). Hij wil alles voor Ella opgeven: zijn huwelijk, zijn geloof, alles. Ella hoeft het alleen maar te zeggen. “Ik hou ook van jou.” Laten dat nou net woorden zijn waar zij niets mee kan. Wat zeg je tegen iemand die de rest van zijn leven met je wil doorbrengen? Ella heeft daar nog nooit over nagedacht. Daar heeft ze ook helemaal geen tijd voor met gemiddeld acht bevallingen per dag. 

Cast Dag & Nacht

Kim van Kooten schreef niet alleen de tv-serie Dag & Nacht; ze speelt zelf ook de hoofdrol. Verder zien we in de Dag & Nacht cast Benja Bruijning, Gijs Naber, Raymonde de Kuyper, Bianca Krijgsman, Maartje Remmers, Sadettin Kirmiziyüz, Daniel Cornelissen, Frieda Barnhard, Jesse Mensah en Esther Scheldwacht. En natuurlijk niet te vergeten ‘onze’ Koen De Bouw.

Vlaamse acteurs in Dag & Nacht

Naast Koen De Bouw spotten we nog meer Vlaamse acteurs in de tv-serie Dag & Nacht van Kim van Kooten en Joram Lürssen. We zien ook Lina Cleys en Guus Tijssen.

 • Koen De Bouw heeft volgens mij geen enkele introductie nodig bij de lezers van VlaamsKijken. Maar voor wie dit artikel over de Dag & Nacht cast heeft gevonden via Google toch een korte toelichting. Recent zag je deze acteur bijvoorbeeld in Twee zomers, Glad IJs en Red Light. En laten we ook Grenslanders, Professor T. en de Vincke & Verstuyft-films niet vergeten. Hij zal later te zien zijn in Cover, Alter Ego en The Last Front.
 • Lina Cleys, die eigenlijk ontwerpster is en achter de schermen meewerkte aan Ferry.
 • Guus Tijssen werkte ook veel achter de schermen bij diverse producties. Ook hem zien we voorbij komen in Dag & Nacht.

Hier ken je Dag & Nacht cast van…

Nieuwsgierig waar je de Nederlandse acteurs en actrices uit de Dag & Nacht cast van kent? We zetten het op een rijtje:

 • Kim van Kooten zag je recent in De Zitting en Maud & Babs (waar je dit najaar het tweede seizoen van op tv ziet). Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan Hollands Hoop en De verschrikkelijke jaren tachtig.
 • Benja Bruijning zag je recent in series als Moedermaffia, Follow de SOA, Heirs of the Night en Dirty Lines. Maar denk bijvoorbeeld ook aan Undercover, waarin hij toen de vriend speelde van de overleden Anna Drijver (die in werkelijkheid dus ook zijn partner is). Verder gaan we hem zien in Net als in de film, Rundfunk: Duco & Roy en De ring.
 • Gijs Naber speelde recent in De Droom van de Jeugd, Lampje en  Faithfully Yours. Hij heeft al tal van rollen op zijn naam staan. Zo zag je hem bijvoorbeeld in Redbad en Judas.
 • Raymonde de Kuyper ken je als de moeder van Mees Kees uit de films en serie.
 • Bianca Krijgsman was recent nog te zien in de film Of ik gek benDiepe Gronden en De verschrikkelijke jaren tachtig. Ze deed ook mee in Nieuw Zeer, De Luizenmoeder en Videoland-serie Lieve Mama.
 • Maartje Remmers was eerder te zien in bijvoorbeeld Centraal Medisch Centrum, Heer & meester en Flikken Maastricht.
 • Sadettin Kirmiziyüz zag je in Citizen K. Op dit moment is hij als Kaan te zien in de film Toen ik je zag. Maar hij speelde bijvoorbeeld ook in Toen wij de tijd hadden, hakrum en Als de dijken breken.
 • Daniel Cornelissen zag je in Nieuw zeer, maar bijvoorbeeld ook in Jeuk en Centraal Medisch Centrum. Hij zal tevens te zien zijn in Rundfunk: Duco & Roy.
 • Frieda Barnhard zagen we recent nog als Fina in Bestseller Boy. Deze actrice kun je kennen uit de serie Vliegende Hollanders, waarin ze te zien was als de jonge Neeltje Langenberg. Je zag haar ook als de jonge Astrid Holleeder in Judas. Daarnaast speelde ze eerder mee in Ares (Netflix). recent zag je haar in de film Nr. 10* naast Tom Dewispelaere.
 • Jesse Mensah heeft al verschillende (kleine) rollen op zijn naam. Zo zag je hem in KlemAnne Plus en Nieuw Zeer. Hij sprak het luisterboek Weg met Eddy Bellegueule* in. Recent zag je hem nog in de Netflix-film Noise..
 • Esther Scheldwacht zag je bijvoorbeeld in de voorstelling De eeuw van mijn moeder.

Makers Alles is Liefde

De tv-serie Dag & Nacht is gemaakt door de makers van Alles is Liefde, namelijk Joram Lürsen en Kim van Kooten. Joram Lürsen nam de regie voor zijn rekening, dat deed hij bijvoorbeeld ook bij Judas en Vliegende Hollanders. Joram Lürsen deed de regie van Dag & Nacht samen met Kadir Ferati Balci, die ken je dan weer van Amigo’s, Een Goed Jaar, Storm Lara en Hidden Assets. En Kim van Kooten – die ook de hoofdrol speelt in de tv-serie Dag & Nacht – heeft het script geschreven naar een idee van Lone Scherfig. Kim van Kooten schreef bijvoorbeeld ook De verschrikkelijke jaren tachtig. De serie is geproduceerd door Lemming Film en FilmWave en gecoproduceerd door AVROTROS, Lemming Film België en de VRT. 

Dag & Nacht serie NPO

Dag & Nacht is een NPO-serie. De reeks is in Nederland heel succesvol van start gegaan; met name op NPO Plus. De hele reeks (alle afleveringen bij elkaar) is bijna 1 miljoen keer bekeken. De eerste aflevering had op tv, inclusief uitgesteld kijken maar liefst 1,3 miljoen kijkers. Deze start is te vergelijken met succesvolle series als Het jaar van Fortuyn en De Stamhouder. Zeer terecht vind ik het ook; ik heb de reeks via NPO Plus in een paar avonden echt gebingewatcht. Wat heerlijk!

Dag & Nacht seizoen 2

Dag & Nacht seizoen 2 is woensdag 31 mei 2023 bevestigd. Het was natuurlijk al te verwachten bij zo’n succesvolle reeks. Alleen gaat het wel over een bewerking van de Deense serie Dag og Nat van Lone Scherfig*. Dus het is in zo’n geval dan ook spannend of er een Dag & Nacht seizoen 2 en misschien zelfs een seizoen 3 in Denemarken worden gemaakt. Of dat de Nederlandse makers – en dan met name scenarioschrijfster Kim van Kooten – de vrijheid krijgen om een nieuw verhaal te maken.

Dag en Nacht seizoen 2 (dit weten we al)

Wat we inmiddels weten over Dag en Nacht seizoen 2 is dat we Ella weer gaan zien. Deze keer niet op de afdeling verloskunde, maar op een andere afdeling in het ziekenhuis. Voor het tweede seizoen gaat scenarioschrijver Kim van Kooten namelijk een andere afdeling beschrijven waar de focus op komt te liggen, aldus een woordvoerder van AVROTROS. Ik hou er zelf van om dan alvast een beetje te fantaseren over welke afdeling dat zou kunnen zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de kinderafdeling, omdat Jerry natuurlijk kinderarts is. Als we meer weten over Dag en Nacht seizoen 2 laten we het natuurlijk weten. Volg ons ook via onderstaande social media als je niets wil missen.

Voor wie meer wil weten over de Dag & Nacht afleveringen: hieronder hebben we ze op een rijtje gezet:

 1. Augustus – Ella is hoofd van de verloskundeafdeling en worstelt niet alleen met het personeelstekort, maar ook in de liefde. Ze heeft een affaire met de getrouwde kinderarts Jerry. Op de dag dat afdelingsmanager Michael Ella te kennen geeft dat er absoluut geen geld is voor extra mankracht, komt ze er achter dat haar vermoeidheid nog een andere reden heeft.
 2. September – De introductie van stagiair Willem verloopt stroef: verloskundige Louise weigert hem te begeleiden. Ella neemt Willem onder haar hoede bij de geplande bevalling van een doodgeboren baby. Arts-assistent Frederik heeft op zijn beurt moeite met de autoritaire anesthesist Jacob. Intussen tobt Ella met haar eigen zwangerschap. Ze maakt een afspraak bij de abortuskliniek, maar vertelt dit niet aan Jerry.
 3. Oktober – Vivi is de moeder van Ella en werkt in hetzelfde ziekenhuis. Dat vindt Vivi erg gezellig, maar Ella niet. Maria bezwijkt onder de werkdruk, terwijl verloskundige Tina veel tijd steekt in de begeleiding van natuurlijke bevallingen. Jacob is onbereikbaar op het moment dat hij het hardst nodig is. Milad maakt een echo bij Ella, waarna ze besluit om de zwangerschap niet te onderbreken.
 4. November – Tijdens het teamoverleg beschuldigt Jacob verpleegkundige Trui van nalatigheid. Ella is verbijsterd als ze hoort dat haar steunpilaar Milad vertrekt naar een privékliniek. Stagiair Willem mag eindelijk een bevalling begeleiden, maar Louise stuurt hem alsnog de kamer uit. Een confrontatie kan niet uitblijven.
 5. December – Jerry’s puberzoon Sammie komt naar het ziekenhuis om lastige vragen te stellen. Ella’s moeder Vivi wordt geopereerd en dit raakt Ella meer dan verwacht. Tijdens de borrel op oudejaarsavond brengt Ella haar collega’s eindelijk officieel op de hoogte van haar zwangerschap. Dit is, gezien Ella’s buik, voor niemand een verrassing. Trui blijkt weddenschappen te hebben afgesloten op wie de vader is. Intussen krijgt Frederik bijzonder slecht nieuws.
 6. Januari – Milad neemt afscheid van het team. Op zijn laatste werkdag moet hij een zware operatie uitvoeren bij collega Aamina én dealen met de agressie van een toekomstige vader. Intussen mag Willem de 20 weken-echo bij Ella maken en geeft afdelingsmanager Michael zijn zwangere vriendin Monica een rondleiding, waarbij de trap evenveel aandacht krijgt als de ‘placentabak’. Ella en Jerry verklaren elkaar volmondig te liefde.
 7. Dag – Jacob maakt Trui deelgenoot van zijn angsten. Tina komt in de verloskamer een oude schoolliefde tegen: Emmanuel. Emmanuel flirt tijdens de bevalling, wat een bijzonder ongemakkelijke situatie oplevert. De vader van Jerry probeert hem ervan te doordringen dat hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn familie kapot maakt door met Ella verder te willen. Anne is verantwoordelijk voor de planning, maar als het computersysteem crasht staat er niemand ingeroosterd om de volgende dienst over te nemen.
 8. Nacht – De wachtkamer zit bomvol en iedereen is uitgeput, maar door een fout in het systeem worden Ella en haar team niet afgelost. Na een doodvermoeiende dagdienst moet iedereen nu doortrekken, de nacht in. Tijdens de begeleiding van een hoogzwanger tienermeisje voelt Ella tot haar schrik haar eigen weeën op gang komen. Vijf weken te vroeg. Willem is de enige verloskundige die tijd heeft, maar hij is ook degene met de minste ervaring. Een zenuwslopende finale-aflevering.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 oktober 2023 /