Cast Quo Vadis, Aida? Johan Heldenbergh als kolonel Karremans

Johan Heldenbergh speelt de rol van kolonel Karremans in de bekroonde Bosnische speelfilm Quo Vadis, Aida? Deze film van Jasmila Žbanić is vanavond – vrijdag 27 oktober 2023 – om 23.47 uur te kijken op NPO2. Het is een zeer aangrijpende film, die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebenica. Met naast Johan Heldenbergh* ook Raymond Thiry als Dutchbatters. Daarnaast zien we nog meer bekende gezichten in de cast van Quo Vadis, Aida?

Dit artikel publiceerde Patricia de Ryck op 26 juli 2021 op VlaamsKijken; het heeft op 27 oktober 2023 een uitgebreide update gekregen.

Verhaal Quo Vadis, Aida?

Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

Cast Quo Vadis, Aida?

De cast van Quo Vadis, Aida? wordt gevormd door internationale en Nederlandse acteurs. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje. Voor de lezers van VlaamsKijken springt natuurlijk Johan Heldenbergh eruit en Raymond Thiry is dankzij zijn rol in Undercover 1 en de Ferry-film natuurlijk ook geen onbekende.

Johan Heldenbergh

Johan Heldenbergh speelt in Quo Vadis, Aida? de rol van kolonel Karremans. Deze Vlaamse acteur heeft al heel wat rollen* op zijn naam staan. Denk bijvoorbeeld recent aan Vlaamse films als Cool Abdoul en Mijn vader is een saucisse. Hij maakte natuurlijk al veel indruk met The Broken Circle Breakdown, maar dankzij zijn hoofdrol in De Twaalf kunnen Netflix-kijkers wereldwijd echt niet meer om deze acteur heen. En op tv zag je ‘m nog in de film Aanrijding in Moscou. Nu is hij ook te zien in de internationale productie Everybody Loves Diamonds, die te kijken is op Prime Video.

Raymond Thiry

Nog zo’n acteur, die wereldwijd bekend is dankzij een Netflix-serie is Raymond Thiry. We zagen hem in het eerste seizoen van Undercover in de hoofdrol. En ook in de Ferry-film mocht hij niet ontbreken. Dat geldt tevens voor Ferry De Serie, die er nu aan komt. Daarnaast is hij te zien in de nieuwe Netflix-film van Shady El-Hamus. In Nederland is Raymond Thiry vooral bekend geworden als Luther uit Penoza. Zijn personage kreeg zelfs een spin off: Doodstil. Ontdek nog meer films en series met Raymond Thiry*.

Acteurs en actrices Quo Vadis, Aida?

Rolverdeling Quo Vadis, Aida?

 • Aida Selmanagic – JASNA ĐURIČIĆ
 • Nihad – IZUDIN BAJROVIĆ
 • Hamdija – BORIS LER
 • Sejo – DINO BAJROVIĆ
 • General Ratko Mladic- BORIS ISAKOVIĆ
 • Colonel Karremans – Johan Heldenbergh
 • Major Franken – Raymond Thiry
 • Lieutenant Rutten – Juda Goslinga
 • Captain Mintjes- Teun Luijkx
 • Colonel Dr. Robben – Reinout Bussemaker
 • Soldier Lammerts – Sol Vinken
 • Adjutant Rave – Job Raaijmakers
 • Soldier Ils – Sanne den Hartogh
 • Major De Haan – Micha Hulshof
 • Boudwijn – Joes Brauers

Bekroonde film

Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Variety.

Quo Vadis, Aida? kijken

De film Quo Vadis, Aida? is te kijken op vrijdag 27 oktober 2023 op NPO2. Ik verwacht dat-ie daarna terug te kijken is via NPO Start. Wil je dit vanuit België doen, maak dan gebruik van een VPN Verbinding die je op België zet. Daarnaast staat deze film ook op Prime Video. De film is ook op dvd verkrijgbaar en bijvoorbeeld te huren via Pathé Thuis, en Apple TV.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 oktober 2023 /