Safety First – The Movie (alles over cast)

Safety First – The Movie met Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni, Ben Segers en Ruth Beeckmans wordt vanavond (zaterdag 19 december) uitgezonden om 21.50 uur bij VTM. Ontdek hier alles over deze film, waarbij de bijzondere bewakers Tomorrowland gaan bewaken.

Verhaal Safety First – The Movie

In Safety First – the Movie slepen bewakingsagenten Dirk Porrez (Bruno Vanden Broecke), Luc Turlinckx (Ben Segers), Simon ‘Smos’ Vos (Matteo Simoni) en Ingrid Porrez (Ruth Beeckmans) de job van hun leven in de wacht. Ze mogen de V.I.P. van één van de beste muziekfestivals ter wereld bewaken. Daar doet Luc een schokkende ontdekking die de hele Friendship in gevaar brengt. Discipline, Dedication & Friendship maar Safety First op Tomorrowland!

Comedyfilm mét een boodschap

Safety First – The Movie is een comedyfilm met een boodschap. Tim Van Aelst vertelt in zijn intro in het persdossier: “Deze film gaat over Dirk Porrez die uit de kast komt. En over hoe Smos, Luc en Ingrid daarmee omgaan. Over Dirk, die op het einde van de film eindelijk de moed zal vinden om zichzelf te zijn. En over Smos, die ontdekt dat hij zélf misschien wel de grootste reden is dat zijn beste vriend niet uit de kast durft komen. Een tricky thema voor een comedyfilm, dat we respectvol wilden aanpakken.” En met succes weten we inmiddels, want de film won de Çavaria Media Award.

Cast Safety First

Safety First is wat mij betreft echt een van mijn favoriete Vlaamse comedyseries. Hoe Bruno Vanden Broecke het personage van Dirk Porrez neerzet; dat is echt absolute klasse. De ongemakkelijkheid die zijn personage over zich heen heeft, voel ik altijd tijdens het kijken. Gelukkig kan hij natuurlijk altijd rekenen op Smos, Luc en zijn zus Ingrid, die gespeeld worden door respectievelijk Matteo Simoni, Ben Segers en Ruth Beeckmans. Over hun personages lees je hieronder meer.

Acteurs en actrices in Safety First The Movie

Acteurs en actrices Safety First film

Verder komen we in de cast van Safety First The Movie echt tal van bekende acteurs en actrices tegen. Zo zijn er rollen weggelegd voor Tom Van Dyck, Els Dottermans, Stijn Cole, Bart Hollanders, Dominique Van Malder en Tom Ternest. Tom Waes, Dimitri Vegas & Like Mike, Steve Aoki, Yves V en DJ Jasha spelen in deze film zichzelf. Op VlaamsKijken hebben we over verschillende van deze acteurs en actrices geschreven. Even een kort overzicht van waar ze anno 2020 mee bezig zijn.

  • Els Dottermans zag je recent in beide seizoenen van De Luizenmoeder. Daarnaast blijft haar rol in Gevoel voor Tumor, namelijk die van de moeder van Tristan, ook heel aangrijpend. Een must see als je deze serie nog niet kent. De oplettende kijker zag Els Dottermans trouwens ook heel snel voorbij komen in #hetisingewikkeld.
  • Stijn Cole acteert inderdaad, maar hij is vooral bekend als componist Stan Lee Cole.
  • Bart Hollanders kennen we natuurlijk als Randy Paret uit de Callboys, maar wat speelde hij ook een mooie rol in Professor T en laten we De Bende van Jan de Lichte niet vergeten. Hij zal tevens te zien zijn in de film Dealer.
  • Dominique Van Malder is zo’n acteur die de liefhebbers van Vlaamse series de afgelopen tijd in prachtige producties voorbij zagen komen. Zo heeft hij bijrollen in De Twaalf en Red Light. Bedacht hij Albatros én acteert hierin ook mee. En tot slot is hij de presentator van de Vlaamse Bachelorette.
  • Tom Ternest speelt de hoofdrol in Albatros; een geweldige serie die in 2021 op Canvas te zien zal zijn.
  • Tom Waes is dé man van dit moment. Ik interviewde hem recent nog voor #KijkVlaams. Hij werkt aan een nieuwe Reizen Waes en aan het derde seizoen van Undercover.
  • Dimitri Vegas & Like Mike hebben hun eigen documentaire nu op Streamz.

Dirk Porrez

De rol van de 39-jarige Dirk Porrez wordt gespeeld door Bruno Vanden Broecke. Hij is de grote baas van Safety First. Nadat hij samen met Smos en Luc Turlinckx werd ontslagen bij Bayer, greep Dirk zijn kans om een grote droom waar te maken: ‘CEO’ worden van zijn eigen groot security-bedrijf. Hij haalde er zijn zus Ingrid en zijn enige twee vrienden, Luc en Smos, bij.

Bewaken is Dirks tweede natuur en dat is niet toeval lig. Dirk zal het nooit toegeven, maar diep van binnen is hij een bang vogeltje. Overal ziet hij gevaar: “Een ongeluk zit in een klein hoekje. En heel de wereld is opgebouwd uit kleine hoekjes.” De oorsprong van die achterdocht en zijn grote wantrouwen moeten we zoeken bij zijn pubertijd. Talloze keren was Dirk het mikpunt van spot en pesterijen op school. Het is dan ook niet gemakkelijk om echt tot Dirk door te dringen. Zelfs Ingrid, Smos en Luc zijn daar voorlopig nog niet in geslaagd.

Focus on the job

Sinds de oprichting van Safety First is Dirk dag en nacht met zijn werk bezig. Zijn catchphrase ‘ Focus on the job’ is op zijn lijf geschreven. Hij moet en zal van Safety First een succesvol bedrijf maken. Helaas is de neurotische Dirk helemaal niet bestand tegen de druk dat het leiderschap met zich meebrengt. Hij mist ieder gevoel voor relativering en maakt telkens opnieuw van een mug een olifant. Vaak bemoeilijkt door de drie anderen die ongegeneerd hun persoonlijke besognes mee naar het werk
nemen. Hierdoor blijft er nog maar weinig focus on the job over.

‘Stilstaan is, euh… ook goed’

Als die job dan uiteindelijk in de soep draait, is het ‘Head Of Security’ Dirk die het mag gaan uitleggen bij de opdrachtgever. Maar ook dat is niet bepaald zijn sterkste kant. Communicatie en confrontatie bezorgen Dirk de grootste stress. Hun job eindigt dan ook vaker wel dan niet met een ontslag. Al weet Dirk daar, als volbloed people manager, altijd weer een positieve draai aan te geven: “Als bedrijf hebben we vandaag misschien een stapke achteruit gezet, maar in de friendship hebben we een stap vooruit gezet. Dus als ge dat allemaal bij mekaar optelt dan zijn we ter plaatse blijven trappelen! En dat is ok, want gelijk ze zeggen: stilstaan is, euh… ook goed.”

‘Discipline, Dedication and Friendship’

Laat je echter niet misleiden door al zijn harde werk en grote woorden. In werkelijkheid is dit één grote dekmantel. Dirk wil eigenlijk gewoon graag gezien worden. Hij zoekt voortdurend bevestiging en hanteert daarvoor de meest onorthodoxe methodes. Hij zal het niet snel laten merken, maar Dirk
is erg eenzaam. Hij is 39 jaar oud, heeft nog nooit een relatie gehad en woont nog bij zijn moeder. Hij is sociaal erg onhandig en zijn enige vrienden zijn werknemers van Safety First. Dirk leeft van job tot job, want daar ziet hij zijn vrienden. Hij koos niet voor niets als slogan voor zijn bedrijf “Discipline, Dedication and Friendship.” Want als puntje bij paaltje komt, kiest Dirk altijd voor zijn vrienden, ‘Friendship first’ is zijn enige echte levensmotto.

Bruno Vanden Broecke

Bruno Vanden Broecke speelt dus het bijzondere personage van Dirk Porrez. We zagen hem inmiddels al in tal van andere series en films. Zo maakte hij samen met Matteo Simoni en Ruth Beeckmans bijvoorbeeld de film Trio. En hij speelde de hoofdrol in de telefilm Billy van Theo Maassen. Dit jaar zagen we hem op tv in de rol van Didier Buelens in Over Water. En de kijkers van Streamz of Netflix Nederland kennen hem als Benoit Van Gelderhode uit De bende van Jan de Lichte. Maar de rol waarmee hij in Vlaanderen volgens mij nog het meest mee wordt geconfronteerd is die van Sammy Tanghe in Het Eiland.

Ingrid Porrez

De 34-jarige Ingrid Porrez – zus van Dirk én moeder van Robbe (6 jaar) en Brian (14 weken) – wordt gespeeld door Ruth Beeckmans. Ze heeft een relatie met haar collega Luc Turlinckx, die de papa is van Brian. Hoewel het nu plots erg snel gaat voor Ingrid, kende ze in het verleden vooral veel tegenslag in de liefde. Ze werd er helemaal onzeker van: ze twijfelde aan haar kunnen, haar lichaam, de moedervlek op haar hoofd,… alles werd in vraag gesteld. Toen ze dan ook nog eens door Olivier gedumpt werd met de woorden ‘uw gat is te dik’, stond haar zelfvertrouwen op een heel laag pitje. En haar vertrouwen in ‘de man’ nog lager.

Kwets mij… in braille

De aantrekkingskracht tussen Ingrid en Luc was er altijd, maar nu staan de sterren eindelijk goed. Al vindt ze dat spannend. “Ik ben al zo dikwijls gekwetst geweest. ‘t Is precies of dat staat op mijn voorhoofd geschreven: ‘Kwets mij’. Maar dan in braille. En wie vangt mij dan altijd op? Luc. Maar wat als Luc mij kwetst? Da’s ook ne man hé?” Ingrid is degene die Dirk het beste snapt, maar als ze zijn gedrag uitleg doet ze dat vaak op basis van een gênante anekdote uit hun jeugd. “Zekerheid dat is voor onzen Dirk gewoon echt superbelangrijk. Een vlieger bijvoorbeeld, dat koordje, dat vertrouwde die niet hé. Hij was het enige kindje op ’t strand met ne vlieger op ne stok!”

Ruth Beeckmans

Ruth Beeckmans – die je in deze film ziet als Ingrid Porrez – is anno 2020 één van dé VTM-gezichten. Je zag haar dit jaar als de aap in The Masked Singer, ze presenteerde Snackmasters, speelt nu Cupido Ofzo met Karen Damen én fileert 2020 samen met Jonas Van Geel, Nathalie Meskens en Guga Baul in RIP 2020. Net als Matteo Simoni, Bruno Vanden Broecke en Tom Van Dyck was ook Ruth Beeckmans te zien in De bende van Jan de Lichte. Maar vergeet in het nieuwe jaar ook niet te kijken naar Albatros (of check ‘m nu al op Streamz), want hierin speelt deze actrice ook een prachtige rol. Zo vind ik Studio Tarara waarin zij Sandra Verbeeck speelt ook nog steeds een aanrader.

Luc Turlinckx

Ben Segers speelt de rol van ‘gadgetman’ Luc Turlinckx. Hij noemt zichzelf ook wel Techno Turlinckx. Als ‘doorsnee Vlaming zijn’ staat voor graag eten en drinken, wielrennen kijken en plantrekkerij, dan is Luc een prototype: “In het leven draait alles rond vriendjespolitiek. ‘t Is niet wat ge kent, ‘t is wie ge kent. Zo kan ik bijvoorbeeld altijd gratis binnen in ‘t Modemuseum. Ni s te zien, maar ge kunt daar heel goei croques eten.”

Vrouwen quizmasters van de natuur

Vooral over vrouwen en relaties heeft hij een uitgesproken mening. Al is dat meestal niet meteen de filosofie van ‘de nieuwe man’. “Vrouwen zijn feitelijk de quizmasters van de natuur: die schotelen u constant vragen en problemen voor, en gij moet die dan oplossen. Alleen spijtig dat er zo veel strikvragen bij zijn.” Luc mijdt conflicten, en dat valt hem makkelijk, want er zijn weinig dingen waar Luc zich écht druk in maakt. De koers, goed eten en technologische gadgets zijn zijn stokpaardjes en hij zal hemel en aarde
verzetten als hem dat dreigt afgepakt te worden. Daarbij verliest hij makkelijk de job uit het oog.

Ben Segers

De rol van Luc Turlinckx is er één die perfect wordt gespeeld door Ben Segers. Hij is inmiddels een vaste waarde geworden in het Vlaamse medialandschap. Op dit moment is hij op tv te zien in het vijfde en laatste seizoen van De Zonen van Van As, waarin hij Dick Raymaeckers speelt. Daarnaast zag je hem laatst in #hetisingewikkeld2 op VIER. Of wat dacht je van films als De Collega’s 2.0 en Bad Trip? Maar ik ben zelf erg benieuwd naar zijn rol in de nieuwe film Dealer.

Simon Vos alias Smos

Ik moet toegeven dat ik helemaal niet wist dat Smos (Matteo Simoni) eigenlijk Simon Vos heet. Hij is het piepkuiken van het Safety First team. Hij is een echte Limburgse Johnny die met trots over zijn afkomst spreekt: Limburg 4 Life. Maar achter zijn stoere façade gaat een peperkoeken hartje schuil. Hij is een heel gevoelige jongen voor wie de goedkeuring van zijn vrienden uitermate belangrijk is. Hij mag dan een macho zijn hij is ook veruit de gevoeligste van de bende. Waarbij hij een bijzondere band met Dirk Porrez heeft; ze zijn Batman en Robin – zoals hij dat zelf zou omschrijven. “Als ge mij vraagt wie mijn held is; Ik zeg niet Lionel Messi of Jean-Claude Van Damme, ik zeg Dirk Porrez. En die kat uit Garfield, die is vies grappig die kat. Hoe heet die nu weer?”

Matteo Simoni

Matteo Simoni begon als nieuwkomer aan zijn rol in Safety First. Eerder speelde hij al de hoofdrol in Marina van regisseur Stijn Coninx. Maar inmiddels zijn daar tal rollen bijgekomen. Denk aan Callboys, Trio en de hoofdrol in De Bende van Jan de Lichte. Nora Gharib vertelde in het interview dat we met haar hadden dat ze ontzettend veel van Matteo Simoni heeft geleerd ten tijde van Patser. En daarnaast kunnen we in de bioscoop binnenkort van hem genieten in The Racer (naast Louis Talpe) en Rookie.

Shoot first, ask questions later

Als man van de actie staat Smos altijd scherp: wild, onbezonnen, maar steeds met overgave en goede intenties. Zijn achilleshiel? In het heetst van de strijd durven zijn instincten het wel eens overnemen van zijn verstand. ‘Shoot first, ask questions later’, zelf beschrijft hij het anders: “Op een bepaald moment zegt dat klik in Smos zijn kop, en dan gaat het licht uit… of aan, afhankelijk van hoe de schakelaar stond.”

Tom Van Dyck

In Safety First The Movie zien we Tom Van Dyck voor het eerst. Hij speelt Andy, de Assistant to the Security Manager tijdens Tommorowland. Andy en Dirk Porrez kennen elkaar al van vroeger maar als Dirk gaat solliciteren slaat de vonk over.

Tom Van Dyck was vorige week nog op tv te zien in de film Pippa, toen schreven we al uitvoerig over het nieuwe project waar hij aan werkt. Hij gaat namelijk de hoofdrol spelen in Geldwolven. Later meer over deze serie. Wil je dat nieuws niet missen? Kom dan bij onze Facebook-groep. Nu kun je van Tom Van Dyck genieten in  Over Water én De bende van Jan de Lichte. En vergeet ook niet terug te kijken naar Het Eiland, want hierin speelt Tom Van Dyck Alain Vandam.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 december 2020 /