Rampvlucht cast met déze acteurs in tv-serie over Bijlmerramp

De tv-serie Rampvlucht gaat over de Bijlmerramp, die op 4 oktober dertig jaar geleden is. De Rampvlucht cast bestaat uit tal van bekende acteurs en actrices. De hoofdrollen in de dramaserie Rampvlucht worden gespeeld door Thomas Höppener, Joy Delima en Yorick van Wageningen. Ontdek hier alles over de Rampvlucht cast én natuurlijk over deze vijfdelige serie, die je vanaf vanavond – donderdag 29 september – om 21.30 uur op NPO1 bij KRO-NCRV kunt kijken.

Rampvlucht

Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in een klap wereldnieuws. Het onderzoek naar de oorzaak wijst uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Gelukkig was het een goederenvliegtuig met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, zegt Den Haag. De zwarte doos is onvindbaar. Maar in de maanden die volgen krijgen bewoners en reddingswerkers medische klachten en huisdieren worden ziek. Zou het kunnen dat er nog meer werd vervoerd in dit vliegtuig, houdt iemand iets achter? 

Bijna alle journalisten en overheidsmedewerkers zijn inmiddels weer overgegaan tot de orde van de dag, behalve dierenarts Asha Willems (Joy Delima), Trouw-journalist Vincent Dekker (Thomas Höppener) en Volkskrant-journalist Pierre Heijboer (Yorick van Wageningen). Zij belanden door hun aanhoudende vragen in een zes jaar durende strijd met de luchtvaartwereld, geheime diensten en de overheid die uiteindelijk leidt tot de veelbesproken parlementaire enquête in 1998. 

Rampvlucht cast

De Rampvlucht cast wordt gevormd door tal van bekende Nederlandse acteurs en actrices. Joy Delima, Thomas Höppener en Yorick van Wageningen zijn de hoofdrolspelers. Joy Delima neemt de rol van de jonge dierenarts Asha Willems op zich. Thomas Höppener kruipt in de huid van Trouw-journalist Vincent Dekker. En Yorick van Wageningen speelt de rol van Volkskrant-journalist Pierre Heijboer. Samen zoeken zij naar antwoorden rondom een de meest mysterieuze vliegrampen van de twintigste eeuw.

Rampvlucht acteurs en actrices

Verder wordt de Rampvlucht cast gevormd door Guy Clemens, Kenneth Herdigein, Katrien van Beurden, Gijs Scholten van Asschat, Emmanuel Ohene Boafo, Cees Geel, Saskia Temmink, Belinda van der Stoep, Joy Wielkens, Chris Peters, Porgy Franssen, Marieke Heebink, Bart Slegers en Hannah van Lunteren.

Joy Delima

Joy Delima maakte recent op mij veel indruk in de Netflix serie Dirty Lines, waarin ze Marly Salamon speelt. Op televisie was Joy te zien in de succesvolle serie Flikken Rotterdam. Recent zag je haar op Netflix al in de film Meskina. Daarnaast heeft ze veel ervaring in het theater. Joy Delima is ook schrijver en columnist voor Volkskrant Magazine. En we zagen haar op de cover van Cosmopolitan. Ze zal daarnaast de hoofdrol spelen in de Nederlandse Neflix-film Happy Ending.

Thomas Höppener

Thomas Höppener kun je kennen uit bijvoorbeeld Joardy en De Libi. Hij kreeg voor zijn rol in die laatste film een Gouden Kalf voor Beste Mannelijke Bijrol. Daarnaast kun je hem ook kennen uit het theater. De afgelopen twee jaar was Thomas Höppener te zien in voorstellingen van Oostpool, zoals Baby Crazy en Komt Goed.

Yorick van Wageningen

Yorick van Wageningen heeft zowel in binnen- en buitenland al vele rollen op zijn naam. Wist je dat hij door Steven Spielberg werd ontdekt in de Nederlandse film Total Loss en daarna dus ook veel in Amerika mocht spelen. Je ziet Yorick van Wageninen ook in De Belofte van Pisa en op Netflix in The Letter for the King. Recent was hij nog op tv te zien in de film De veroordeling. Verder gaan we hem zien in aangekondigde producties als The Fear of God en Judy.

Acteurs en actrices Rampvlucht cast

Nieuwsgierig naar waar je de andere acteurs en actrices uit (de cast van) Rampvlucht van kent. Zoals je van VlaamsKijken inmiddels gewend bent, zetten we ze natuurlijk voor je op een rijtje.

 • Guy Clemens ken je bijvoorbeeld van Lieve MamaHet A-woord, De Liefhebbers en IM. Maar je zag hem bijvoorbeeld ook in de hoofdrol in Hoe mijn keurige ouders in de bak belandden. Kortom een acteur met een zeer uitgebreid cv.
 • Kenneth Herdigein was bijvoorbeeld te zien in The Spectacular, maar ook in AAP. Hij speelde recent in H3L de rol van Steve Welmoedt, maar je zag hem ook als Oscar Lionaar in Dit zijn wij. Je kunt hem verder kennen uit Goede tijden, slechte tijden als Stanley Mauricius en in Vechterhart speelde hij Rudi Osanto.
 • Katrien van Beurden was net als Guy Clemens ook te zien in Lieve Mama en Het A-woord. Recent zag je haar in Swanenburg als Nina Verheijen. Ze zal volgend jaar te zien zijn als Inez in Goodbye Stranger.
 • Gijs Scholten van Aschat is op dit moment op het Nederlands Film Festival te zien in Zee van tijd (met de Vlaamse actrice Kim Hertogs). Eerder zag je hem bijvoorbeeld in Romeinse tragedies van ITA. Hij heeft al tal van rollen in series en films op zijn naam staan. De afgelopen jaren zag je hem onder andere in Hoogvliegers, Klem, maar ook in April, May en June. We gaan ‘m binnenkort niet alleen zien in De stamhouder, maar ook in Piece of My Heart.
 • Emmanuel Ohene Boafo kun je kennen uit series als Thuisfront en De Maatschap. Recent zag je hem nog op tv in de telefilm Herman vermoordt mensen. Op dit moment is het wachten op de telefilm Dojo.
 • Cees Geel zien we ook in de Rampvlucht cast. Deze acteur heeft al ontzettend veel rollen op zijn naam staan; variërend van Toine in Unit 13 tot aan de indrukwekkende film Simon. Maar denk ook aan Meiden van de Wit, Samen en Levenslied. Op dit moment is hij te zien in Boeien en Flikken Rotterdam, maar ik ben ook benieuwd naar Leeuwin.
 • Saskia Temmink kun je kennen uit tal van series en films. zo kun je haar kennen als Cate in Hollands Hoop, maar je kent haar ook van Smeris (Melin Dieter) en in Flikken Maastricht was ze te zien als Julie Vizee. Recent zag je haar in BuZa als Simone Meinema en ze speelt Stanja Wagemakers in Piece of My Heart.
 • Belinda van der Stoep zag je in 2019 nog op SBS6 in de politieserie DNA (naast Yolanthe Cabau). Je kunt haar verder kennen uit Alleen maar nette mensen, het tweede seizoen van Nieuwe Buren en recent als Sacha uit de Eva-afleveringen van Swanenburg. Ze speelde verder mee in Good Bad Girl.
 • Joy Wielkens (Donna Martina uit Flikken Maastricht) kun je ook kennen van de Nederlandse Dertigers, waarin ze de rol van Nora speelt. Maar je zag haar eerder ook in politieseries als Smeris en Van Speijk (waarin ze haar acteercarrière begon). Daarnaast is Joy Wielkens ook zangeres.
 • Chris Peters zien we ook in de Rampvlucht cast. Hij speelde in Dirty Lines de rol van Ramon Stigter. Deze acteur was eerder te zien in films als Smartlap, Niemand in de Stad en Tonio. Hij speelde een rol in de series Penoza, Moordvrouw en Verborgen Verhalen. Chris Peters is ook actief in theaters: zo had hij een hoofdrol in Turks Fruit en rollen in Wolven Huilen Niet Alleen en Romeo & Julia.
 • Porgy Franssen is ook zo’n ervaren acteur. Je zag hem recent bijvoorbeeld in De Veroordeling en in The Spectacular. Lange tijd speelde hij in Moordvrouw. Maar je kent ‘m misschien ook nog uit Keyzer & de Boer advocaten. Of Wij Alexander.
 • Marieke Heebink hoorde je tijdens de dagboekfragmenten in de documentaire over verzetsvrouw Jacoba van Tongeren. Waar je Marieke Heebink van kent? Nou bijvoorbeeld van Papadag, maar je zag haar ook in Deep Shit, Redbad en Petticoat. En net als Gijs Scholten van Aschat in de Romeinse tragedies van ITA. Ik ben daarnaast ook benieuwd naar Anoniem.
 • Bart Slegers is net als Marieke Heebink verbonden aan ITA. Bart Slegers is een Nederlandse acteur die op zesjarige leeftijd naar Turnhout verhuisde en later naar het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen ging. Daar zat hij in de toneelklas van Dora van der Groen. Je zag hem bijvoorbeeld in Fenix. OP IMDB zien we dat hij werkt aan Bus from Adana en The Man from Rome.
 • Hannah van Lunteren zien we tenslotte ook in de Rampvlucht cast. Je zag Hannah van Lunteren recent in de tv-serie De verschrikkelijke jaren tachtig. Maar ook als Claire in Captain Nova en bijvoorbeeld in series als Maud & BabsSwanenburg en Trecx. Ze zal eveneens te zien zijn in Narcosis en in Anoniem.

Makers

De op de werkelijkheid gebaseerde, gedramatiseerde scenario’s zijn geschreven door creator Michael Leendertse. Hoofdregisseur Lourens Blok en co-regisseur Edson da Conceicao zijn verantwoordelijk voor de regie en de serie is geproduceerd door Fleur Winters van Big Blue. De dramaserie is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie van het Nederlands Film Festival (NFF) 2022. Hij neemt het op tegen Dirty Lines en Het Jaar van Fortuyn in de strijd om de titel Beste Dramaserie.

TV-serie Rampvlucht over Bijlmerramp kijken

Wil jij de vijfdelige tv-serie Rampvlucht over de Bijlmerramp kijken? Dat kan vanaf donderdag 29 september om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO1. De volgende afleveringen staan gepland voor 30 september (na Flikken Rotterdam) en op 2, 3 en 4 oktober. Ze starten dan allemaal zo rond 21.20/21.25 uur. De reeks wordt ook op BVN uitgezonden. Daarnaast staan alle afleveringen van Rampvlucht nu al op NPO Plus en kun je ze na uitzending terugkijken via NPO Start. Dat laatste is ook mogelijk als je buiten Nederland woont; zorg dan wel voor een VPN Verbinding die je op Nederland kunt zetten.

Meer over Rampvlucht en de Bijlmerramp

De tv-serie Rampvlucht over de Bijlmerramp maakt onderdeel uit van het multimediale concept van de KRO-NCRV over de vliegtuigramp. Daarnaast is er een documentaire, podcast en digitale reconstructie beschikbaar. De verschillende vertelvormen van Rampvlucht bieden 30 jaar na dato een unieke inkijk in de Bijlmerramp en staan stil bij de verhalen van Bijlmerbewoners en direct betrokkenen en belichten de ramp vanuit verschillende kanten, inclusief een koppeling naar vandaag de dag. Want wat hebben we eigenlijk geleerd? Met Rampvlucht brengt KRO-NCRV de onbeantwoorde vragen opnieuw in kaart.

Foto: KRO-NCRV – Mark de Blok

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 september 2022 /