Arcadia: cast, personages én meer over deze tv-serie

De Vlaams-Nederlandse tv-serie Arcadia is sinds zondag 19 maart te bingewachten op zowel VRT MAX als NPO PLUS. De serie gaat daarnaast vanaf vanavond van start op zowel Eén als NPO3. Ontdek hier alles over Arcadia, cast, personages én meer over de tv-serie waarin één vraag centraal staat ‘hoe ver ga jij om jouw gezin te beschermen?’ Kies je voor vrijheid of voor veiligheid?

Arcadia

Arcadia neemt je mee naar een nabije toekomst, een nieuwe ideale wereld, waar wetten en regels je een veilig gevoel bezorgen en een burgerscore je levenskwaliteit beoordeelt. Maar wat als je als burger niet kan of wil voldoen aan de verwachtingen? 

Pieter Hendriks (Gene Bervoets*) leeft met zijn vrouw Cato Christiaens (Monic Hendrickx*) en zijn vier dochters Milly (Abigail Abraham*), Luz (Lynn Van Royen*), Hanna (Ellie de Lange*) en Alex (Melody Klaver*) in de nieuwe maatschappij Arcadia. Als gezagsgetrouwe burgers hebben ze een hoge score en leiden ze een goed leven. Wanneer aan het licht komt dat Pieter met de score van een van zijn dochters heeft gefraudeerd, wordt hij verbannen naar de onbewoonbare buitenwereld. Cato en haar vier dochters blijven alleen achter en krijgen strafpunten voor Pieters fraude. Ze komen terecht in een kluwen van bedrog en verraad, waarbij de solidariteit tussen de vrouwen steeds meer op de proef wordt gesteld. Kiezen ze voor zichzelf of elkaar?

Arcadia kijken (met audiodescriptie)

Arcadia kun je kijken vanaf zondag 19 maart om 10.22 uur op NPO3 in Nederland en om 20.35 uur op Eén in België. Vanaf 19 maart zijn alle afleveringen van Arcadia meteen in via VRT MAX (vanaf 20.35 uur) en NPO PLUS (zelfs nu al) te bekijken. Wist je dat je VRT MAX ook in Nederland kunt kijken als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op België zet. Je kunt zo dan meer Vlaamse programma’s in Nederland kijken.

Lees hier: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland.

Arcadia cast

De cast van Arcadia bestaat uit een mix van grote Vlaamse en Nederlandse namen, en frisse nieuwe talenten. De hoofdrollen worden vertolkt door Gene Bervoets, Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Natali Broods, Monic Hendrickx, Melody Klaver, Ellie de Lange, Maarten Heijmans en Aus Greidanus Sr. Andere belangrijke rollen zijn voor Jean Janssens, Wim Opbrouck, Boris Van Severen, Lukas Bulteel, Rutger Messerschmidt, Mustafa Duygulu, Mathijs Scheepers en Ward Kerremans. En we zien bijvoorbeeld ook de jonge Vlaamse acteur Gijs De Corte.

Regisseur en scenaristen

Arcadia werd geschreven door Philippe De Schepper, Bas Adriaensen en Zita Theunynck. Tim Oliehoek is de regisseur van Arcadia. Waar je de regisseur en scenaristen van kent? We zetten het op een rijtje:

 • Tim Oliehoek ken je bijvoorbeeld van Vet hard, maar recenter van Thuisfront
 • Philippe De Schepper werkte eerder mee aan series als Vermist, Dubbelleven, Vossenstreken en Black-out.
 • Bas Adriaensen schreef mee aan Black-out, De infiltrant en Vermist, maar bijvoorbeeld ook aan Eigen kweek en Witse.
 • Zita Theunynck debuteert met Arcadia en heeft ook meegewerkt aan een andere nieuwe serie waar we naar uitkijken: De Club (waar niemand bij wil horen).

Laten we eens verder duiken in het verhaal van Arcadia, personages en de Vlaamse en Nederlandse cast van deze tv-serie.

Nieuwe samenleving: Arcadia

Na een grote catastrofe is een nieuwe samenleving ontstaan: Arcadia. Omdat grondstoffen schaars zijn geworden, heeft de overheid een aantal specifieke regels ingevoerd. Die moeten ervoor zorgen dat de mensen gezond, gedisciplineerd en productief blijven. De sociale status van de bewoners van Arcadia wordt bepaald door de mate waarin ze zich houden aan die regels. Om dat te controleren is bij iedereen een chip ingeplant, zodat de overheid haar burgers overal en altijd kan volgen. Daarnaast is een puntensysteem geïntroduceerd: de burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt.

Personages Arcadia

Zoals je van VlaamsKijken inmiddels wel gewend bent, delen we ook graag meer informatie over personage en de acteurs en actrices die we in een bepaalde productie zien schitteren. Hieronder een overzicht van personages en Arcadia cast. Na het overzicht van de personages kun je ook nog meer lezen over de acteurs, die belangrijke rollen spelen in Arcadia.

Gene Bervoets

Pieter Hendriks (Gene Bervoets) is de pater familias van de familie Hendriks-Jans en directeur van de Dienst Algoritme in Arcadia. Als ambtenaar is hij verantwoordelijk voor het algoritme dat de burgerscore van alle burgers van Arcadia beheert. Ondanks zijn status en het harde werk, is hij in de eerste plaats een betrokken familieman.

Gene Bervoets heeft meer dan honderd projecten in film, televisie en theater op zijn palmares staan. Hij won een Ensor voor Beste Acteur (Paradise trips) en is ook bekend voor grote rollen in een aantal reeksen zoals Beau Séjour 2, Professor T., Tabula rasa, Lockdown-kortfilm Transfer, Déjà vu en Aspe.

Monic Hendrickx

Cato Christiaens (Monic Hendrickx) is de mama van Alex en Hanna. Ze werd weduwe na een tragisch voorval en is hertrouwd met weduwnaar Pieter Hendriks. 

Monic Hendrickx is een gevierde Nederlandse actrice, bekend van onder andere de Nederlandse serie Penoza als Carmen van Walraeven. Voor deze vertolking won ze meerdere prijzen waaronder een Gouden Kalf voor Beste Actrice in een dramareeks. Ze speelde ook mee in Café Derby van Lenny van Wesemael en verscheen in de internationale vampierenreeks Heirs of the night. En wat dacht je van nieuwe series als Geldwolven en Ferry De Serie. ​ 

Abigail Abraham

Milly Hendriks (Abigail Abraham) is de oudste dochter van Pieter Hendriks. Ze is een ambitieuze officier bij het Schild, de politiedienst van Arcadia. Hoewel Milly een rechtgeaarde burger en een plichtsgetrouwe officier is, komt haar familie altijd op de eerste plaats.

Abigail Abraham is een actrice, zangeres en presentatrice. Abigail is te zien in Dealer, The chapel en Kom hier dat ik u kus. Daarnaast vertolkte ze verschillende rollen in televisiereeksen waaronder Vermist, Storm Lara, Spitsbroers, Hidden assets en binnenkort in de tweede reeks van De twaalf. 

Lynn Van Royen

Luz Hendriks (Lynn Van Royen): Al snel wordt voor Luz’ vader Pieter en Cato duidelijk dat ze ‘anders’ is. Luz leeft in haar eigen wereld en doet vooral waar ze zin in heeft. Ze heeft altijd een beschermd leven geleid, dankzij de hoge scores van haar ouders én het frauduleus script dat Pieter op haar eigen score heeft geprogrammeerd.

Lynn Van Royen is vooral bekend vanwege haar hoofdrol in Beau Séjour (2016) waarvoor ze in 2018 op het televisiefestival van Monte Carlo de prijs voor beste actrice voor dramareeks ontving. Ze verscheen naast Veerle Baetens in de internationaal geprezen Eén-reeks Tabula rasa (2017) en in 2018 kreeg ze de hoofdrol in het tweede seizoen van de succesvolle Duits-Deens-Belgische coproductie The team (2015). Ze speelde ook belangrijke rollen in de reeksen De dag, De twaalf, Spitsbroers en Luizenmoeder. Maar je zag haar bijvoorbeeld ook in Onder Vuur.

Melody Klaver

Alex Jans (Melody Klaver) is de dochter van Cato Christiaens en wordt net zoals Milly lid van het Schild. Alex werkt hard voor haar hoge score en stort zich na een tragische gebeurtenis in haar leven helemaal op het werk. Ze is een trouwe soldaat, krijgt lovende evaluaties en geldt als voorbeeld voor de natie.

Op 14-jarige leeftijd werd Melody al genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste actrice voor de film Diep. Ze studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht en won op het ITS-Festival de Kemna-Award voor meest veelbelovende acteur/actrice van Nederland en België. Ze speelde in meerdere films en televisieseries, waaronder Oorlogswinter van Martin Koolhoven, waarvoor ze een Rembrandt-Award voor Beste Actrice won. Voor haar hoofdrol in de internationale speelfilm Rafaël ontving ze in 2019 het Gouden Kalf voor Beste actrice. Daarnaast speelt ze de hoofdrol in de nieuwe Videoland-serie Incognito.

Ellie de Lange

Hanna Jans (Ellie de Lange) is de tweede dochter van Cato Christiaens en een arts in opleiding. Ze is daarnaast ook een kritische twintiger. Rebels zelfs, tenminste naar de maatstaven van Arcadia. In het ziekenhuis waar ze werkt, wordt ze geconfronteerd met de onrechtvaardigheid van het systeem. 

Ellie de Lange studeerde in 2019 af als acteur aan de Toneelacademie van Maastricht. Sindsdien heeft ze diverse rollen vertolkt in reeksen zoals Keizersvrouwen en The Serpent. Op dit moment is Ellie de Lange in de Videoland-serie Hockeyvaders te zien.

Maarten Heijmans

Marco Simons (Maarten Heijmans) is een trouwe soldaat van het Schild. Hij stelt de wetten niet in vraag, maar controleert streng of ze worden nageleefd. Als ‘Regulator’ voert hij onderzoek naar de waarheid. Dat is voor Marco het hoogste goed en daarom bijt hij zich vast in het dossier van de familie Hendriks. 

Maarten Heijmans vertolkte de hoofdrol in de reeks Ramses, waarvoor hij een Gouden Kalf, een TV-beeld en een Emmy Award voor Beste acteur ontving. Sindsdien is hij te bewonderen in Klem, Wat is dan liefde, De 12 van Schouwendam, Penoza: The final chapter en Hemelrijken

Aus Greidanus sr

Simon Simons (Aus Greidanus sr.): is de vader van Marco en een eigenwijze oude man die ondanks zijn leeftijd nog altijd hard moet werken om zijn score op peil te houden. 

Aus Greidanus sr. speelde onder andere mee in de speelfilm Hoge hakken, echte liefde. In 2016 vertolkte hij de rol van Pieter Menten in de tv-serie De zaak Menten, hij was daarnaast te zien in de film Taiki en de dramaserie Swanenburg

Natali Broods

Lena Harms (Natali Broods): nadat Lena Harms haar moeder verliest bij de aanslag op de Koepel, gooit ze zich op haar carrière als Revisor bij het Vizier (staatsveiligheid), om te vergeten en te onderzoeken wat er nu écht gebeurd is die dag. Ze is ondertussen acht maand zwanger. Net zoals haar moeder kiest ze voor wel een kind, maar geen man.

Natali Broods maakt al jaren deel uit van de artistieke kern van theatergezelschap De Koe. Ze vertolkte een van de hoofdrollen Any way the wind blows, was te zien in Een ander zijn geluk en De helaasheid der dingen. In 2016 won ze de Ensor voor Beste actrice in een bijrol voor de film Galloping mind van Vandekeybus en in 2018 won ze een Ensor voor Beste actrice in de film Façades. Broods was ook te zien in tal van televisieseries, zoals Tabula rasa, Over water, De infiltrant en Déjà vu.

Arcadia acteurs

Ontdek hier meer over de Arcadia acteurs, die verder belangrijke rollen spelen in de reeks. Ook daar zitten voor ons weer een hoop bekende namen bij. Maak kennis met Jean Janssens, Wim Opbrouck, Boris Van Severen, Lukas Bulteel, Rutger Messerschmidt, Mustafa Duygulu, Mathijs F. Scheepers, Ward Kerremans en Gijs De Corte.

 • Jean Janssens ken je als Sari uit GameKeepers en uit Campus 12 (de rol van Hanne Dubois). Daarnaast zag je Jean – die voorheen door het leven ging als Naomi Janssens en non-binair is – eerder ook als Britt in D5R, als Julie in Echte Verhalen: SOS 112. De afgelopen tijd zagen we Jean Janssens in een belangrijke rol in telenovelle Lisa en Schijtlluizen. Of wat dacht je van Liefdestips aan Mezelf.
 • Wim Opbrouck heeft als acteur al heel wat rollen op zijn naam staan. Op VlaamsKijken hebben we al regelmatig over hem geschreven. Hier alle berichten over: Wim Opbrouck. Zo zag je hem bijvoorbeeld in Chantal, maar sprak hij ook de documentaire Onze natuur in en vergeet ‘golden oldie’ In de gloria niet.
 • Boris Van Severen heeft al heel wat rollen op zijn naam staan. Zo zag je ‘m in de indrukwekkende tv-series Déjà VuGR5 en in Studio Tarara. Maar denk ook aan F*** you very, very much en Een Goed Jaar. Het is nu wachten op Skunk.
 • Lukas Bulteel ken je bijvoorbeeld uit Twee Zomers en Assisen. Deze jonge acteur heeft al de nodige rollen op zijn naam staan. Zo zag je hem – net als Ben Segers – in Grensoverschrijdend. Eerder zag je Lukas Bulteel in BastaardGent-WestDeja-Vu. En hij heeft rollen in Ritueel en Kreupelhout.
 • Rutger Messerschmidt kun je kennen uit Kerst bij Koosje en als Boudewijn in Het A-Woord.
 • Mustafa Duygulu is niet alleen regisseur, maar ook acteur. Hij nam de regie van Meltem (de Mocro Maffia kortfilm) voor zijn rekening. Hij werkte ook mee aan De Oost en Catacombe. Als Mike is hij in Dertigers te zien.
 • Mathijs F. Scheepers kennen velen waarschijnlijk als acteur* (wat zag je hem in Black-out opeens in een andere rol). Maar hij heeft veel meer in zijn mars. Dat ontdekte we meteen toen corona zijn intrede deed en de theaters moesten sluiten. Hij ontwikkelde samen met Korneel Hamers WhatsApp theater. Wat heb ik genoten van de verschillende voorstellingen als Imke, #Thomize en Emmi en Leo (Part 2). Wist je dat hij recent ook een kinderboek heeft geschreven: De laatste ijsbeer*. En niet te vergeten hij regisseert ook; zo kon je kijken naar The art of lying.
 • Ward Kerremans  is één van de Vlaamse acteurs van dit moment; zo speelt hij de hoofdrol in de nieuwe Netflix-film Noise. Je kent hem van Grond (Netflix), Glad IJs (Prime Video/Streamz), Billie vs Benjamin (Streamz – en we hebben goed nieuws: er komt een tweede seizoen aan), maar ook uit Black out en Vliegende Hollanders. Nederlandse kijkers kunnen hem ook kennen uit series als Smeris en Penoza. Momenteel werkt hij aan de Streamz-serie Alter Ego.
 • Gijs De Corte is een jonge Vlaamse acteur, die zijn diploma aan de Amsterdamse toneelschool & Kleinkunstacademie haalde. Je zag hem al in Bathroom Stories en recent in Dansaertvlamingen.
 • Ikram Aoulad (de actrice die je ziet als verpleegster Nora) kun je kennen uit De Kraak, Black-Out, maar ook uit De Luizenmoeder en Over Water.

Arcadia telt 8 afleveringen:

Arcadia telt acht afleveringen. Hieronder kun je de korte inhoud per aflevering lezen:

 1. In Arcadia leeft iedereen met een score. Pieter Hendriks fraudeert met de scores van zijn dochters en dat heeft zware gevolgen. 
 2. Milly wil haar vader gaan zoeken. Terwijl moeder Cato probeert de familie bij elkaar te houden wordt Alex onder druk gezet om hen te verraden. 
 3. Alex heeft een opname van haar moeder Cato waarin zij bekent dat ze op de hoogte was van de fraude van Pieter. Milly doet een ontdekking. 
 4. De score van Cato blijft zakken, er lijkt sprake van manipulatie door het Vizier. Luz krijgt onverwachte hulp van Regulator Simons. 
 5. Hanna komt in de problemen met het verzet, terwijl Alex gaat spioneren voor het Vizier. Milly krijgt slecht nieuws. 
 6. Milly doet opnieuw een ontdekking. Regulator Simons zet een val op voor Hanna maar komt zelf ook voor een grote verrassing te staan. 
 7. Hanna brengt zichzelf en de familie in grote problemen. Regulator Simons gaat zijn boekje te buiten. 
 8. Milly gaat voor een laatste keer naar het Buitengebied. Lena ontdekt het geheim van Cas Wessels. Hoe ver gaat Alex voor het Vizier? 

Arcadia audiodescriptie

Arcadia is ook beschikbaar met VRT-audiodescriptie. De audiodescriptie kan je op Eén activeren via het taalkeuzemenu van je decorder, of elke zondag rond 21.10 uur op het Ketnet-kanaal afstemmen. Je vindt alle programma’s met audiodescriptie ook op VRT MAX.

Vlaams-Nederlandse serie; internationale samenwerking

Arcadia is een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD). De reeks wordt gemaakt door het Vlaamse productiehuis jonnydepony in coproductie met de Nederlandse producent Big Blue. De reeks is dus niet enkel in Vlaanderen op Eén te zien, maar is vanaf 19 maart meteen ook in Nederland en later in Duitsland te bekijken. De samenwerking tussen de verschillende omroepen en producenten heeft de ruimte gecreëerd om van Arcadia een grootschalige productie te maken, met een sterke en diverse cast, een meeslepend verhaal, uitgekiende sets en spectaculaire locaties in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. 

Makers Arcadia

Scenarist Philippe De Schepper vertelt: “Met ons productiehuis jonnydepony proberen we onze projecten te enten op wat speelt in de samenleving. Dat hebben we ook met Arcadia gedaan. Het idee van een maatschappij die een betere versie van zichzelf wil worden na een ramp, is fascinerend. Toen we er vijf jaar geleden, nog voor de uitbraak van corona, aan begonnen, konden we niet voorzien dat dit basisidee plots zo dichtbij zou komen.”

Philippe De Schepper gaat verder: “Ik ben erg trots op het resultaat dat we nu eindelijk aan het publiek kunnen tonen. Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen, maar dat is alleen maar gelukt dankzij de geweldige cast en crew waarmee wij hebben mogen samenwerken. Samen hebben wij een verhaal gecreëerd dat meer dan ooit relevant is en zal blijven. Ik ben ervan overtuigd dat we de kijkers mee zullen krijgen in de wereld van Arcadia.” Producer Helen Perquy: “Arcadia vertelt een verhaal dat ons nauw aan het hart ligt. We hopen dat het publiek dat voelt, en de reeks ook hen weet te raken.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 april 2023 /