Cast Swanenburg met Ella-June Henrard en Joren Seldeslachts | 19 juli

Update: Swanenburg seizoen 2 is nu op tv. Klik op de gekleurde tekst en lees er meer over.

Ella-June Henrard en Joren Seldeslachts hebben een rol in de KRO-NCRV-serie Swanenburg. Deze reeks die maar liefst twintig afleveringen van veertig minuten telt, wordt uitgezonden vanaf maandag 19 juli. Je kunt iedere maandag tot en met donderdag naar Swanenburg kijken rond de klok van 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Nieuwsgierig? Hier lees je alles over het familiedrama Swanenburg, de cast en het verhaal.

Swanenburg

Swanenburg is dus een twintigdelige familiedrama, gemaakt voor KRO-NCRV door producenten Stepping Stone Producties en KeyFilm. In de serie gaat het de rijke familie Praal voor de wind. Zoals in elke familie spelen de gebruikelijke ups-and-downs, maar dat staat hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar nooit in de weg.

Verhaal drama-serie Swanenburg

De familie Praal wordt meegezogen in een web van intriges en verraad als pater familias Jack Praal (Aus Greidanus Sr.) wordt geconfronteerd met zijn grootste angst. Zijn jongste zoon Dirk (Jan-Paul Buijs) wordt daarnaast in verband gebracht met de dood van een vrouw. Vanaf dat moment wordt de familie Praal meegezogen in een web van intriges en verraad.

Vijf weken lang volgen we de gezinsleden die er alles aan doen om de eigen belangen opzij te zetten om de boel te redden. Maar niet iedereen speelt het spel volgens dezelfde regels, waardoor de teloorgang van de eens zo hechte familie Praal niet meer te stoppen lijkt.

Meer weten over de inhoud, lees dan snel verder. We stellen eerst de acteurs en actrices uit Swanenburg aan je voor, maar daarna lees je meer over de inhoud per week (onderaan dit artikel).

Familie Praal aan tafel in drama-serie Swanenburg met o.a. Aus Greidanus sr, Tine Joustra, Frederik Brom, Sanne Langelaar, Jan-Paul Buijs, Ella June Henrard, Yfke Wegman, Werner Kolf
Cast van Swanenburg met Ella June Henrard. Foto: Mark de Blok.

Cast Swanenburg

De familie Praal bestaat uit vader Jack Praal (Aus Greidanus Sr.), moeder Caroline Praal (Tine Joustra), oudste zoon Benno Praal (Frederik Brom), dochter Iris Praal (Sanne Langelaar), zoon Dirk Praal (Jan-Paul Buijs) en jongste dochter Eva Praal (Ella-June Henrard). Andere belangrijke rollen worden gespeeld door Yfke Wegman, Werner Kolf, Joren Seldeslachts, Jannell Gersie, Jahleesa Soesman en Ilias Addab. Daarnaast zien we in de cast van Swanenburg onder andere Juliette van Ardenne, Katrien van Beurden, Markoesa Hamer en Lottie Hellingman.

Ella-June Henrard

De eerste naam die ons opvalt in het cast overzicht van Swanenburg is Ella-June Henrard. Zij speelt Eva, de jongste dochter van de familie Praal. Deze Vlaamse actrice heeft in Nederland gestudeerd aan de toneelacademie van Maastricht. Het is dan ook niet gek dat op haar cv, zowel rollen in Nederlandse tv-series en films te vinden zijn, als in Vlaamse producties. Wist je zelfs dat ze genomineerd werd voor een Gouden Kalf voor de beste vrouwelijke bijrol in de film Boy 7.

Ella June Henrard debuteerde in 2010 met de hoofdrol in Bo van Hans Herbots en was aan de zijde van Rutger Hauer te zien in Portable Life. Verder volgden rollen in onder andere De Vijfhoek, Crème de la Crème (aanrader), Generatie B, Hemel op aarde en Renesse. Je zag haar recent op tv in de film Torpedo en series als Fair Trade. Ze is tevens één van de hoofdrolspeelsters in de reeks Mijn Slechtste Beste Vriendin, waarvan nu het tweede seizoen wordt opgenomen. Hierin speelt ze de minnares van Joren Seldeslachts, die we net als Ella June Henrard spotten in de cast van Swanenburg.

Joren Seldeslachts

In het overzicht van acteurs en actrices die een rol in Swanenburg spelen, viel de naam van Joren Seldeslachts mij meteen op. Hij speelt Victor Devos. Waar je Joren Seldeslachts van kent? Van Spitsbroers natuurlijk. Hij speelt Alan, de oudere broer van profvoetballer Dennis Moerman (een rol van Oscar Willems). Zijn acteercarrière begon al lang voor die rol, namelijk op dertienjarige leeftijd als Blinker in de Blinker-films, naar de boeken van Marc de Bel.

Het cv van Joren Seldeslachts bevat tal van films en series waarin je hem al zag schitteren. Ik heb ontzettend van hem genoten in Beau Séjour, waar hij zijn tegenspeelster uit Spitsbroers Lynn Van Royen weer treft (net als in het tweede seizoen van The Team). Verder kun je op Netflix In Vlaamse Velden terugkijken, waarin hij Ludovic speelt. En op Videoland vind je Dubbelleven, waarin hij in de huid van Maarten Nuyens kruipt. De Nederlandse kijkers kunnen ‘m verder kennen uit Baantjer Het Begin en Red Light.

Acteurs en actrices uit Swanenburg

Ben je nu nieuwsgierig naar waar je de andere acteurs en actrices uit Swanenburg van kent? Ik zet ze op een rijtje voor je. Zo doe je meteen wat kijkinspiratie op voor de periode dat we nog op deze spannende serie moeten wachten.

 • Aus Greidanus Sr. speelt vader Jack Praal. Deze acteur uit 1950 heeft een indrukwekkend cv. Kijk bijvoorbeeld een naar series met hem als De 12 van Oldenheim, Brussel en De Zaak Menten (aanrader!)
 • Tine Joustra kruipt in de huid van moeder Caroline Praal. Haar heb je wellicht gezien in bijvoorbeeld Zuidas, Rafaël en De 12 van Oldenheim (en dat is maar een kleine greep uit haar cv).
 • Frederik Brom vertolkt de rol van Benno Praal. Wat heb ik al genoten van deze acteur, bijvoorbeeld in series als Julia’s Tango, Verborgen gebreken, Overspel en de Familie Kruys (waarin hij Morten speelt).
 • Sanne Langelaar is dochter Iris Praal. Je kent haar onder andere van Dagboek van een Callgirl en recent in de prachtige Nederlandse serie Hoogvliegers (dat is echt een aanrader!).
 • Jan-Paul Buijs speelt zoon Dirk Praal. Wist je dat hij als Nederlandse hooligan te zien was in Spider-Man: Far From Home. Je kunt hem ook kennen van TreurTeeVee; hij was daarbij niet alleen acteur, maar ook scriptschrijver.
 • Yfke Wegman speelt Coco Praal, de kleindochter van Jack en Caroline, dochter van Benno Praal. Je kunt haar kennen als Sterre uit Iedereen is gek op Jack, maar ook als Lieke uit de Mees Kees-films.
 • Werner Kolf is Didi Dominic Derby. Hij speelde eerder in Weemoedt, Vechtershart, Patser en Catacombe.
 • Jannell Gersie en Jahleesa Soesman spelen respectievelijk de rollen van Mick Derby en Maan Derby. De kinderen van Iris Praal. Jannell Gersie was eerder al te zien in De regels van Floor. Voor Jahleesa Soesman is dit – zoals ik terug kan vinden – haar eerste rol.
 • Ilias Addab speelt de rol van Semi Demir, de advocaat van Dirk Praal. Je zag hem eerder in bijvoorbeeld Layla M. en Smeris.
 • Juliette van Ardenne kruipt in de huid van barvrouw Katja. In de aftiteling staat dat deze rol door Juliette van Leeuwen wordt gespeeld. Nu hebben de dames wel wat weg van elkaar, maar dit is toch echt Juliette van Ardenne. Recent zag je haar bijvoorbeeld in series als Kerstgezel.nl en Thuisfront. Tevens was ze te zien in de Ferry film.
 • Katrien van Beurden speelt Nina Verheijen. Recent was ze te zien in Lieve Mama en Het A-Woord.
 • Markoesa Hamer zien we als Samantha. Zij was jarenlang te zien in Dokter Deen als dochter Isa van Buren.
 • Lottie Hellingman kruipt in de huid van Monique; de moeder van Coco Praal (en daarmee de ex van Benno Praal). Zij heeft al tal van rollen gespeeld (bijvoorbeeld in Retrospekt en De Storm), maar ook veel luisterboeken ingesproken.

Inhoud afleveringen Swanenburg

Elke week heeft een ander familielid de hoofdrol. Zo kom je – als kijker – steeds dichter bij de waarheid. De eerste week begint bij Benno Praal (Frederik Bron), de oudste zoon. Hij runt een nachtclub, maar wordt daar geconfronteerd met drugsdealers.

Daarna volgen de weken van Iris (Sanne Langelaar), Dirk (Jan-Paul Buijs) en Eva (Ella June Henrard), om in de vijfde week alles samen te laten komen. Hieronder lees je de highlights uit de verschillende afleveringen van Swanenburg van die week.

Iris Praal (week 2)

 • Wanneer Iris het idee heeft om een nieuwe crème voor het familiebedrijf Castor te lanceren, wordt dit matig ontvangen door haar vader en broer. Ze hebben de benarde financiële situatie verzwegen.
 • Wanneer Maan in het ziekenhuis belandt, verzwijgt Iris voor Didi dat haar nieuwe crème de allergische reactie heeft veroorzaakt. Wanneer Didi s ‘avonds de crème vindt, voelt hij zich bedrogen.
 • Iris wordt steeds meer onder druk gezet: de klanten willen hun geld terug van de crème en haar moeder wil haar paard in laten slapen. Dan confronteert Didi haar met de vraag of ze vreemdgaat.
 • Iris ontdekt dat Castor de klanten van de crème niet heeft terugbetaald, maar dat al het geld is overgeboekt naar een Turkse bv. Ze vermoedt de betrokkenheid van haar vader en besluit hem te volgen.

Dirk Praal (week 3)

 • In een poging op eigen benen te staan, besluit Dirk op zoek te gaan naar een geschikte vrouw. In de club van Benno ontmoet hij Nina. Wanneer ze hem probeert te zoenen, raakt Dirk in paniek.
 • Dirk wordt opgepakt door de politie voor de moord op Nina. Wanneer hij een nacht in de cel moet blijven, raakt hij volledig in paniek en komen al zijn traumatische jeugdherinneringen weer boven.
 • Dirk probeert de gaten in zijn geheugen rond de dood van Nina in te vullen. Maar elke keer als hij iets nieuws ontdekt, werkt Jack hem tegen. Het lijkt wel alsof hij zich iets niet mag herinneren.
 • Dirk kan niet leven met de moord op zijn geweten. Daarnaast heft de bank beslag op alle spullen op het kantoor van Castor. Hij ziet nog maar een oplossing voor alle ellende die hij veroorzaakt heeft.

Eva Praal (week 4)

 • Wanneer Dirk wordt opgepakt huurt Eva een gespecialiseerde advocaat in in plaats van een advocaat van hun vaste kantoor. Jack is woedend wanneer Eva hem voorstelt en ontslaat hem ter plekke.
 • Wanneer Dirk in de ziekenboeg van de gevangenis belandt, besluit Eva naar Aletta te gaan om hulp te vragen. Wanneer zij weigert, zet Eva haar onder druk om de uitkomst van de autopsie te veranderen.
 • Eva twijfelt of de doodsoorzaak die Aletta heeft vastgesteld wel klopt. Wanneer ze Aletta opzoekt treft ze haar dronken en verwaarloosd in huis aan, ze is door het ziekenhuis op non-actief gesteld.
 • Aletta geeft toe dat Jack haar een ton beloofd heeft om het rapport te vervalsen, maar ze het geld nog niet heeft gekregen. Wanneer Eva Jack hiermee confronteert, belooft hij het in orde te maken.

Ontknoping Swanenburg (week 5)

 • Jack vermoedt dat hij een vorm van dementie heeft en probeert het met Caroline te bespreken. Wanneer het gesprek eindigt in een ruzie, besluit Jack impulsief zijn oude vlam Pinar weer op te zoeken.
 • Na de moord op Nina begint Jack als een bezetene alle sporen van hem en Dirk te wissen.
 • Wanneer de bank belt dat Castor op omvallen staat, probeert Jack wanhopig het geld van de Tara lijn over te maken aan een BV in Turkije. Wanneer het geld blijft hangen, ziet jack nog maar een uitweg.
 • Jack is verdwenen en Castor failliet. De familie is ten einde raad, vooral als ze horen dat Victor zijn 5 ton cash terug wil. Caroline vraagt de kinderen om vertrouwen, ze werkt aan een oplossing.

Makers Swanenburg

De regie van Swanenburg is in handen van Thomas Korthals Altes, Aniëlle Webster en Hans Somers. Verhaal en eindredactie door Simone van den Ende en Dorien Goertzen. Swanenburg wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties (De slet van 6 VWO, Made in Europe, Napoleon) en KeyFilm (Soof films, Ventoux, Nena) in coproductie met KRO-NCRV.

Je kunt vanaf maandag 19 juli om 21.30 uur naar Swanenburg kijken.

Swanenburg bij KRO NCRV met Ella June Henrard en Joren Seldeslachts

Foto KRO-NCRV / Mark de Blok (beeld uit serie).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 juni 2020 /