Ella-June Henrard en Joren Seldeslachts in Swanenburg

Ella-June Henrard en Joren Seldeslachts hebben een rol in de KRO-NCRV-serie Swanenburg. De opnames zijn in het najaar van 2019 gestart en lopen nog eventjes door. Niet gek, want deze Nederlandse serie telt maar liefst twintig afleveringen van 40 minuten! Als er een uitzenddatum bekend is, dan maken we dat hier natuurlijk bekend. Wel kunnen we inmiddels al meer vertellen over het familiedrama Swanenburg, bijvoorbeeld over de cast en het verhaal.

Swanenburg

Swanenburg is dus een twintig-delige familiedrama, gemaakt voor KRO-NCRV door producenten Stepping Stone Producties en KeyFilm. In de serie gaat het de rijke familie Praal voor de wind. Zoals in elke familie spelen de gebruikelijke ups-and-downs, maar dat staat hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar nooit in de weg.

Verhaal drama-serie Swanenburg

De familie Praal wordt meegezogen in een web van intriges en verraad als pater familias Jack Praal (Aus Greidanus Sr.) wordt geconfronteerd met zijn grootste angst. Zijn jongste zoon Dirk (Jan-Paul Buijs) wordt daarnaast in verband gebracht met de dood van een vrouw. Vanaf dat moment wordt de familie Praal meegezogen in een web van intriges en verraad.

Vijf weken lang volgen we de gezinsleden die er alles aan doen om de eigen belangen opzij te zetten om de boel te redden. Maar niet iedereen speelt het spel volgens dezelfde regels, waardoor de teloorgang van de eens zo hechte familie Praal niet meer te stoppen lijkt.

Familie Praal aan tafel in drama-serie Swanenburg met o.a. Aus Greidanus sr, Tine Joustra, Frederik Brom, Sanne Langelaar, Jan-Paul Buijs, Ella June Henrard, Yfke Wegman, Werner Kolf
Cast van Swanenburg met Ella June Henrard. Foto: Mark de Blok.

Cast Swanenburg

De familie Praal bestaat uit vader Jack Praal (Aus Greidanus Sr.), moeder Caroline Praal (Tine Joustra), oudste zoon Benno Praal (Frederik Brom), dochter Iris Praal (Sanne Langelaar), zoon Dirk Praal (Jan-Paul Buijs) en jongste dochter Eva Praal (Ella-June Henrard). Andere rollen worden gespeeld door Yfke Wegman, Werner Kolf, Joren Seldeslachts en Ilias Addab.

Ella-June Henrard

De eerste naam die ons opvalt in het cast overzicht van Swanenburg is Ella-June Henrard. Zij speelt Eva, de jongste dochter van de familie Praal. Deze Vlaamse actrice heeft in Nederland gestudeerd aan de toneelacademie van Maastricht. Het is dan ook niet gek dat op haar cv, zowel rollen in Nederlandse tv-series en films te vinden zijn, als in Vlaamse producties. Wist je zelfs dat ze genomineerd werd voor een Gouden Kalf voor de beste vrouwelijke bijrol in de film Boy 7.

Ella June Henrard debuteerde in 2010 met de hoofdrol in Bo van Hans Herbots en was aan de zijde van Rutger Hauer te zien in Portable Life. Verder volgden rollen in onder andere De Vijfhoek, Crème de la Crème (aanrader), Generatie B, Hemel op aarde en Renesse. Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar haar nieuwste werk. Zo heb ik Torpedo – die inmiddels op dvd uit is – nog niet gezien. En ik kijk ontzettend uit naar Fair Trade. In Fair Trade speelt Ella June Henrard de hoofdrol naast Kevin Janssens.

Joren Seldeslachts

En er valt nog een Vlaamse naam op in het overzicht van acteurs en actrices die een rol in Swanenburg spelen, namelijk Joren Seldeslachts. Hij speelt Victor Devos. Waar je Joren Seldeslachts van kent? Van Spitsbroers natuurlijk. Hij speelt Alan, de oudere broer van profvoetballer Dennis Moerman (een rol van Oscar Willems). Zijn acteercarrière begon al lang voor die rol, namelijk op dertienjarige leeftijd als Blinker in de Blinker-films, naar de boeken van Marc de Bel.

Het cv van Joren Seldeslachts bevat tal van films en series waarin je hem al zag schitteren. Ook hij zit bijvoorbeeld in Torpedo, dus het wordt echt tijd dat ik die ga zien. Verder heb ik ontzettend van hem genoten in Beau Séjour, waar hij zijn tegenspeelster uit Spitsbroers Lynn Van Royen weer treft (net als in het tweede seizoen van The Team). Verder kun je op Netflix In Vlaamse Velden terugkijken, waarin hij Ludovic speelt. En op Videoland vind je Dubbelleven, waarin hij in de huid van Maarten Nuyens kruipt. Je ziet hem daarnaast in Baantjer Het Begin.

Acteurs en actrices uit Swanenburg

Ben je nu nieuwsgierig naar waar je de andere acteurs en actrices uit Swanenburg van kent? Ik zet ze op een rijtje voor je. Zo doe je meteen wat kijkinspiratie op voor de periode dat we nog op deze spannende serie moeten wachten.

  • Aus Greidanus Sr. speelt vader Jack Praal. Deze acteur uit 1950 heeft een indrukwekkend cv. Kijk bijvoorbeeld een naar series met hem als De 12 van Oldenheim, Brussel en De Zaak Menten (aanrader!)
  • Tine Joustra kruipt in de huid van moeder Caroline Praal. Haar heb je wellicht gezien in bijvoorbeeld Zuidas, Rafaël en De 12 van Oldenheim (en dat is maar een kleine greep uit haar cv).
  • Frederik Brom vertolkt de rol van Benno Praal. Wat heb ik al genoten van deze acteur, bijvoorbeeld in series als Julia’s Tango, Verborgen gebreken, Overspel en de Familie Kruys (waarin hij Morten speelt).
  • Sanne Langelaar is dochter Iris Praal. Je kent haar onder andere van Dagboek van een Callgirl en recent in de prachtige Nederlandse serie Hoogvliegers (dat is echt een aanrader!).
  • Jan-Paul Buijs speelt zoon Dirk Praal. Wist je dat hij als Nederlandse hooligan te zien was in Spider-Man: Far From Home. Je kunt hem ook kennen van TreurTeeVee; hij was daarbij niet alleen acteur, maar ook scriptschrijver.
  • Yfke Wegman speelt Coco Praal, de kleindochter van Jack en Caroline, dochter van Benno Praal. Je kunt haar kennen als Sterre uit Iedereen is gek op Jack, maar ook als Lieke uit de Mees Kees-films.
  • Werner Kolf is Didi Dominic Derby. Hij speelde eerder in Weemoedt, Vechtershart, Patser en Catacombe.
  • Ilias Addab speelt ook mee, maar over zijn personage kan ik nog niets vinden. Je zag hem eerder in bijvoorbeeld Layla M. en Smeris.

Makers Swanenburg

De regie van Swanenburg is in handen van Thomas Korthals Altes, Aniëlle Webster en Hans Somers. Verhaal en eindredactie door Simone van den Ende en Dorien Goertzen. Swanenburg wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties (De slet van 6 VWO, Made in Europe, Napoleon) en KeyFilm (Soof films, Ventoux, Nena) in coproductie met KRO-NCRV.

Als we meer weten over de uitzenddatum, dan delen we dat natuurlijk meteen.

Swanenburg bij KRO NCRV met Ella June Henrard en Joren Seldeslachts

Foto: Mark de Blok.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

25 juni 2020 /