Het A-Woord met Lies Visschedijk en Guy Clemens

De dramaserie Het A-Woord met Lies Visschedijk en Guy Clemens gaat vanavond – maandag 21 september – om 21.35 uur van start op NPO 1 bij de EO. De rol van de autistische Sam wordt gespeeld door Bart van den Berg.

Verhaal: A-Woord

Deze dramaserie vertelt het verhaal van een gezin waarbinnen het jongste kind autisme heeft. Moeder Mariël (gespeeld door Lies Visschedijk), vader Teun (gespeeld door Guy Clemens) en de rest van de familie proberen om te gaan met het feit dat Sam anders is dan anderen. Ze doen er alles aan om het beruchte A-woord te vermijden.

Autisme

Sam luistert het liefst naar Nederlandse muziek op zijn koptelefoon en zingt de meest ingewikkelde teksten moeiteloos mee. Volgens zijn ouders geen probleem, ieder kind heeft zijn eigenaardigheden, maar de rest van de familie ziet dat er meer aan de hand is. Wanneer uiteindelijk de diagnose onomkeerbaar autisme blijkt, slaat dat in als een bom. Aanvankelijk doen ze er alles aan om het beruchte a-woord te vermijden, maar ondanks hun goed bedoelde, ontroerende en soms hilarische pogingen het beste voor Sam te doen, moeten ze eraan geloven dat het leven niet altijd maakbaar is en dat de norm niet altijd de norm hoeft te zijn.

Cast A-Woord

Naast Lies Visschedijk, Guy Clemens en Bart van den Berg bestaat de cast van Het A-Woord onder andere uit Peter Blok (Familie Kruys, Volgens Robert), Aiko Beemsterboer (Vechtmeisje – zondag 27 september 2020 op tv te zien), Marcel Harteveld (die je kent van De Gebroeders Fretz) en Yootha Wong-Loi-Sing (Oprah-serie Love is en Hoe duur was de suiker).

Lies Visschedijk

Actrice Lies Visschedijk, die moeder Mariël speelt in Het A-Woord, vindt de serie een bijzonder project: “Dat je zo verschillend bent en dat je soms zo weinig van elkaar begrijpt, is soms ook een bron van inspiratie. Het leert je om ook op een andere manier naar het leven te kijken. Ik denk dat je een leuker en mooier persoon wordt als je omgaat met iemand waar je weinig van begrijpt maar die je wel wil snappen.”

Foto’s uit de serie

Yellow Peppers

Het A-Woord is een Nederlandse adaptatie van de Israëlische serie Yellow Peppers. Bij de totstandkoming van de Nederlandse serie spraken de makers met ervaringsdeskundigen om zo de serie te kunnen toespitsen op onze specifieke Nederlandse situatie. Inmiddels brachten meerdere landen al succesvolle eigen versies. De BBC maakte onlangs bekend om met een derde seizoen van hun versie The A word te komen.

Makers Het A-Woord

Het A-Woord wordt in opdracht van de EO door Fiction Valley geproduceerd. De regie is in handen van Anna van der Heide (De Liefhebbers – op zaterdag 26 september op tv – en Brammetje Baas) en Remy van Heugten (Gluckauf, de 12 van Oldenheim). De Nederlandse scenario’s zijn van Karin van der Meer (Als de Dijken Breken, Penoza) en Myranda Jongeling (Alleen op de Wereld).

7 Afleveringen Het A-Woord

Benieuwd wat er in alle afleveringen staat te gebeuren, dan volgt hier alvast de aankondiging per aflevering (met uitzondering van maandag 19 oktober).

21 september – Aflevering 1 – Het A-woord – Wat is er met Sam?

Tijdens het verjaardagsfeestje van de kleine Sam wordt pijnlijk duidelijk dat hij anders is dan zijn leeftijdgenootjes. Hoewel Mariël en Teun ontkennen dat er iets aan de hand is met hun bijzondere kind laten ze hem toch testen. De uitkomst van het onderzoek is een splijtzwam in de familie.

28 september – Aflevering 2 – Het A-woord – Bijles

Mariël schakelt de hele familie in om Sam ‘bij te scholen’. Ondertussen vraagt ze een second opinion aan. Helaas laat het eindoordeel van de specialist geen enkele ruimte voor twijfel: Sam heeft autisme. Kan Mariël dit accepteren? En moet Teun nu zijn droom en zijn vrijheid opofferen?

5 oktober – Aflevering 3 – Het A-woord – De gezinscoach

Een ingevlogen coach blijkt een oude bekende van Mariël die nog een rekening heeft openstaan. De hele familie moet met de billen bloot, want er schort nogal iets aan de communicatie. In haar zorg om Sam verliest Mariël de rest van het gezin uit het oog. Wordt dochter Emma de dupe?

12 oktober – Aflevering 4 – Het A-woord – Het koortseffect

Sam heeft griep en opeens is het heel gemakkelijk om contact met hem te krijgen. Mariël is ervan overtuigd dat alle extra aandacht heeft gewerkt. Ze deelt haar euforie met Teun. Maar gaat het echt beter met Sam?

19 oktober – Alevering 5 –  Het A-woord

>> de informatie over deze aflevering heb ik nog niet goed ontvangen… Wordt dus later toegevoegd.

26 oktober – Aflevering 6 – Het A-woord – Hoogvliegers

Teun verheugt zich op een toekomst met nog meer kinderen en Mariël heeft eindelijk een beetje rust. Maar als Adil, de Syrische jongen die Sam regelmatig opvangt, plots wordt uitgezet, stort het wankele kaartenhuis in.

2 november – Aflevering 7 – Het A-Woord – De weg naar huis

De opening van Teuns bedrijf is een groot succes. Maar tijdens de feestelijke speech blijkt Sam te zijn verdwenen. Er volgt een wanhopige zoektocht waar het hele dorp aan meewerkt. Teun en Mariël beseffen hoeveel ze van Sam houden, gewoon zoals hij is, maar is dat nog op tijd?

A-Woord is vanaf maandag 21 september om 21.35 uur bij de EO op NPO 1 te zien. De laatste aflevering staat gepland op 2 november 2020.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (zodat je ook tv over de grens kunt kijken), Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

21 september 2020 /