De Oost op Prime Video (met in cast o.a. Jeroen Perceval)

De nieuwe Nederlandse film De Oost van Jim Taihuttu gaat op 13 mei in première op Prime Video. In deze film spelen Martijn Lakemeijer en Marwan Kenzari de hoofdrol. En wat ook opvalt: de Vlaming Jeroen Perceval behoort ook tot de cast van De Oost. Tijd om eens verder in het verhaal en de cast van De Oost te duiken.

Verhaal De Oost

In het persdossier vertelt regisseur Jim Taihuttu meer over het verhaal van De Oost. “De Oost vertelt in de eerste plaats het verhaal van Johan (Martijn Lakemeijer), een jonge man, die na de bevrijding van Nederland in 1945, zich aanmeldt om als soldaat naar Nederlands-Indië te gaan, de Nederlandse kolonie waar net de onafhankelijkheid is uitgeroepen en een oorlog op het punt staat te beginnen. Johan stort zich vol eerzucht en vaderlandsliefde in dit avontuur op een ander continent. Hij wil het verraad van zijn vader, die samenwerkte met de Duitse bezetter, compenseren en een bijdrage leveren in de strijd in Indonesië.”

“Gaandeweg raakt hij in de ban van een nieuw vaderfiguur: de legerkapitein met de bijnaam De Turk (Marwan Kenzari). Johan sluit zich aan bij de elite-eenheid die geleid wordt door deze charismatische Kapitein. Wanneer de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking tegen de koloniale bezetting steeds genadelozer neerslaat, begint Johan te twijfelen aan zijn voorbeeld en aan zijn idealen. Hij ontsnapt uiteindelijk ternauwernood, maar komt volledig gebroken terug in Nederland, waar hij als veteraan geconfronteerd wordt met de harde realiteit van het leven tijdens de Wederopbouw.”

De Oost op Amazon Prime

Heb je nog geen Prime Video? Kies dan voor een gratis proefperiode van 30 dagen. Daarna kost Amazon Prime 2,99 euro per maand. Je kunt altijd opzeggen. Een aanrader: zeker voor dit lange weekend, waarbij de weersvoorspellingen niet al te best zijn. Naast De Oost kun je op Prime Video nog tal van geweldige internationale films en tv-series bekijken. En wat dacht je van de nieuwe serie van Jiskefet-held Michiel Romeyn?

Jim Taihuttu

Regisseur Jim Taihuttu vertelt in het persdossier meer over hoe hij tot het idee voor De Oost is gekomen. “Rabat (2011) en Wolf (2013), mijn eerste twee speelfilms, gingen over immigranten en hun zoektocht naar identiteit in het Europa van nu. Tijdens maken van deze films begon bij mijzelf steeds meer de vraag te rijzen wat mijn eigen roots eigenlijk zijn. Ik stam af van een Moluks-Indonesische soldaat die in Nederlands-Indië vocht in het koloniale leger tegen de onafhankelijkheid, maar die naar Nederland moest vluchten toen de oorlog in Indonesië werd verloren door de Nederlanders.”

“Mijn vader groeide op als tweede generatie allochtoon. En ook ik, als derde generatie, heb ondervonden hoe het is om op te groeien met de constante vraag waar ik thuishoor. Wij vormen een deel van de Nederlandse bevolking dat met één been op de wal en met één been op het schip staat. Een gevoel dat me vaak heeft gestuurd, zowel bij het maken van Rabat en Wolf als hij het schrijven van De Oost.” Jim Taihuttu schreef De Oost samen met Mustafa Duygulu.

Cast De Oost

De cast van De Oost kent tel van bekende namen van Nederlandse acteurs. Denk aan Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Joes Brauers, Huub Smit, Jeroen Perceval, Peter Paul Muller, Jim Deddes, Reinout Scholten van Aschat, David Wristers, Abel van Gijlswijk, Coen Bril, Mike Reus, Joenoes Polnaija, Denise Aznam, Putri Ayudya en Lukman Sardi.

Jeroen Perceval

Voor de trouwe lezers van VlaamsKijken is Jeroen Perceval natuurlijk de meest opvallende naam. De Vlaamse acteur zagen we de afgelopen tijd al in tal van series en films waar we over schreven. Denk bijvoorbeeld aan Fair Trade, Over Water, maar ook aan De Bende van Jan de Lichte (als De Schele) en vergeet de Nederlands – Vlaamse serie Red Light niet. Hij werkt momenteel aan zijn eigen film De Dealer. En je kunt hem ook verwachten in de nieuwe VTM-serie Billie vs Benjamin. In De Oost speelt Jeroen Perceval de rol van kapelaan Janssen.

Acteurs en actrices uit De Oost

Maar we kennen de veel van de andere acteurs natuurlijk ook. Ik zet het voor je op een rijtje.

 • Martijn Lakemeier speelt de rol van Johan de Vries. We zagen hem recent in de serie over Luther uit Penoza: Doodstil.
 • Marwan Kenzari zien we in De Oost als Raymond ‘De Turk’ Westerling. Ken je uit Instinct met Carice van Houten. Maar je zag hem ook op Netflix in The Old Guard.
 • Jonas Smulders is Mattias Cohen. De laatste tijd zag je Jonas Smulders bijvoorbeeld op tv in Jongens, maar ook in Niemand in de stad en op Videoland in Paradise Drifters.
 • Joes Brauers speelt Herman Keizer. Je zag hem recent in All Stars & Zonen.
 • Huub Smit zien we als Luitenant Hartman.Wist je dat hij meedeed in het eerste seizoen van Undercover.
 • Peter Paul Muller kruipt in de huid van Majoor Penders. Je kent hem onder andere van Meisje van Plezier en Morten.
 • Jim Deddes is Werner de Val. Je zag hem recent in Niks te melden en Trecx.
 • Reinout Scholten van Aschat zien we als Tinus de Val.
 • David Wristers speelt Marcus Waterman.
 • Abel van Gijlswijk kruipt in de huid van Sjaak ‘Charlie’ Rondhuis.
 • Coen Bril is Eddy Coolen. Je zag hem recent in Vliegende Hollanders.
 • Mike Reus speelt kampcommandant Mulder.
 • Joenoes Polnaija zien we in De Oost als Samuel Manuhio.
 • Denise Aznam is Gita Tamin. Je zag deze actrice net als Martijn Lakemeier ook in Doodstil.
 • Putri Ayudya speelt Myra.
 • Lukman Sardi is Bakar.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (zodat je ook tv over de grens kunt kijken), Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

12 mei 2021 /