GR5: cast en personages

De cast van GR5 telt tal van jonge talenten, maar wie kruipen er nu in de huid van de verdwenen Lisa en haar vrienden. Maak kennis met Boris Van Severen, Violet Braeckman, Indra Cauwels, Laurian Callebaut, Saïd Boumazoughe, Michai Geyzen, en niet te vergeten de Nederlandse Dorine Henning en Ghalil Biada.

Indra Cauwels als de vermiste Lisa in GR5

Indra Cauwels

Lisa Mahieu wordt gespeeld door Indra Cauwels. Toen Lisa vijf jaar geleden op haar tocht vertrok, worstelde ze met het leven. Haar breuk met Asim is blijven nazinderen, een nieuwe verliefdheid bleef uit. Lisa voelde zich altijd een buitenbeentje. Ze was het meisje dat meer geïnteresseerd was in poëzie en literatuur dan in uitgaan en fuiven. Echte vriendschap telde voor haar, niet oppervlakkigheden. Maar terwijl ze voor haar vrienden een belangrijke steun en toeverlaat was, zag ze het voor zichzelf allemaal zwarter en complexer dan ze toonde. De GR5-tocht was voor haar een manier om op zoek te gaan naar zichzelf, een gelukkiger ik.

Indra Cauwels was al in verschillende theaterproducties te zien. Op tv kwam ze eerder voorbij als bewoonster van een kraakpand in Flikken Maastricht. Verder was ze te zien in de tv-film Overmorgen (2010) en in de korte film Diepgeworteld (2015).

Violet Braeckman als Zoë en GR5

Violet Braeckman

Zoë – een rol van Violet Braeckman – is een voormalig fotomodel en momenteel filosofe zonder werk. Voor haar moet de GR5 een spirituele tocht worden. Ze wil de laatste weg van Lisa bewandelen om zo dicht mogelijk bij haar vriendin te zijn. Tegelijk wil ze Lisa’s grote droom afmaken door helemaal tot in Nice te stappen. Dat Lisa uiteindelijk in haar eentje aan de tocht begon maar nooit terugkeerde, heeft Zoë opgezadeld met een loodzwaar schuldgevoel. Want eigenlijk was het de bedoeling dat Zoë met Lisa zou meegaan. Het is iets waar ze tijdens de tocht met haar vrienden meer dan ooit mee geconfronteerd zal worden.

Violet Braeckman is één van de jonge actrices van dit moment! Ze was namelijk de afgelopen weken op hetzelfde tijdstip al te zien in het tweede seizoen van Over water. Natuurlijk maakten we in seizoen 1 al kennis met haar als dochter Julie Beckers, maar in het tweede seizoen stal ze wat mij betreft de show. Ze debuteerde in 2012 op tv in Salamander. Ook hier speelde ze de dochter van het hoofdpersonage. Wat mij betreft een dame om in de gaten te houden!

Boris van Severen als Michiel in GR5

Boris Van Severen

Documentairemaker Michiel – gespeeld door Boris Van Severen) – is een gesloten jongeman. Hij pikt het idee om de GR5 te gaan doen op van Zoë. De combinatie van de fysieke uitdaging, de emotionele geladenheid van de tocht en zijn persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp is voor hem de ideale basis voor een nieuwe film: Looking for Lisa. Maar zijn eigenlijke drijfveer gaat veel dieper. Michiel zit door een gebeurtenis in zijn jeugd emotioneel helemaal in de knoop. Tegelijk snakt Michiel naar de naïviteit van zijn kindertijd, een periode toen hij een nauwe band had met Lisa. Onbewust hoopt hij vooral daar iets van terug te vinden.

Als je kijkt naar de jonge talenten uit GR5 dan heeft Boris Van Severen natuurlijk al een aantal pareltjes op zijn naam staan. Zo was hij – net als Violet Braeckman – te zien in Salamander. Bij Baptiste werkte hij al samen met Jan Matthys. Hij fascineerde mij als agent Pascal in Studio Tarara en laten we ook Belgica en De 16 niet vergeten. En er komt weer een tv-serie met hem aan waar ik naar uit kijk, namelijk Een Goed Jaar. Voor deze reeks van VTM en Videoland kruipt hij in de huid van Lenny. Wanneer deze serie wordt uitgezonden is nog niet bekend. Mogelijk heeft het overlijden van Johny Voners – die hier ook een rol in heeft – ook nog een rol.

Laurian Callebaut als Ylena in GR5

Laurian Callebaut

De sportieve en sociaal geëngageerde Ylena Janssens – een rol van Laurian Callebaut – is onlangs door een hersenvliesletsel doof geworden. Ze kan alleen horen via een bionisch gehoorimplantaat. Hoewel ze zich kranig houdt tegenover haar man Bart, haar zoontje Storm en haar vrienden, valt het leven met een handicap haar zwaar. Bovendien kan het probleem met haar hersenvlies zich elk moment opnieuw voordoen. Ze neemt dus een groot risico door mee te gaan op de herdenkingstocht. Ze verdedigt haar keuze door te stellen dat de tocht helemaal past in haar wil om voluit te leven, om zich niet te laten beperken door haar aandoening. Maar klopt dat wel? Is er niet meer aan de hand?

Laurian Callebaut heeft in verschillende theaterproducties gespeeld. Ze is niet alleen actrice, maar ook theatermaakster. Aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord, Dans & Beeld in Lebbeke (Dendermonde) is ze daarnaast docent drama. Als ik haar cv zo zie, dan verwacht ik ook dat dit een blijvertje is in Vlaamse fictiereeksen.

Michai Geyzen als Bart in GR5

Michai Geyzen

We kennen acteur Michai Geyzen als Louise’s man uit de succesvolle film Girl. Hij was daarnaast in een aflevering van Geub te zien en in 2018 speelde hij een gastrol in Professor T. Hij maakt deel uit van de cast van GR5 als man van Ylena. Bart volgt onverwacht enkele etappes van de tocht.

Emiel Schevenhels

Voor Emiel Schevenhels, die het zoontje van Ylena speelt, is dit zijn eerste rol. Hij maakt deel uit van de GR5 cast in de eerste vijf afleveringen volgens IMDB. Zijn karakter heet Storm; zou dat ook wat over zijn personage zeggen? Ik ben benieuwd.

Saïd Boumazoughe als Asim in GR5

Saïd Boumazoughe

Asim Lakdar – gespeeld door Saïd Boumazoughe – was jaren geleden de grote liefde van Lisa. Later in zijn jeugd maakte hij keuzes die hij nu betreurt, maar die hij niet zomaar van zich af kan schudden. Voor Asim staat Piet, de vader van Lisa, voor alles wat in zijn leven fout liep. Piet wou Asim niet aanvaarden en dat zou tot de breuk met Lisa hebben geleid. Zoë is het daar niet mee eens is: Lisa gaf Asim nooit op, het was hij die haar liet vallen. Het was om die ontgoocheling te verwerken, dat Lisa alleen op tocht trok, zo blijkt uit haar dagboek. Het zijn allemaal nieuwe klappen voor Asim wanneer hij zich na een tijdje aansluit bij de groep reisgenoten langs de GR5, terwijl zijn verleden hem letterlijk blijft achtervolgen.

Saïd Boumazoughe is eigenlijk een Antwerpse rapper. Je kunt hem kennen als Eazy Lo. Op het witte doek was hij eerder te zien in Patser van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Hij vertolkt hierin de rol van Volt. Op tv was hij in 2018 te zien in de spelshow De Slimste Mens ter Wereld.

Lucas Van den Eynde als vader Piet in GR5

Lucas Van den Eynde

Schooldirecteur Piet Mahieu – een rol van Lucas Van den Eynde – gaat min of meer tegen de zin van de anderen mee op tocht. Vooral zijn relatie met Michiel en Asim ligt omwille van gebeurtenissen uit het verleden bijzonder moeilijk. Piet wil nog een laatste keer op zoek naar sporen over de verdwijning van zijn dochter. Zo houdt hij onderweg contact met Pol Martin (Eric Godon), een van de Franse rechercheurs die nauw betrokken was bij de zoektocht naar Lisa. Piet is een stuk ouder dan de anderen en heeft het fysiek erg lastig om mee te kunnen.

Lucas Van den Eynde behoort al jarenlang tot de beste acteurs van België. Bij het grote publiek is hij natuurlijk bekend als brigadier Guido Versavel uit Aspe. En laten we niet vergeten dat hij in het tweede seizoen van Het Eiland de legendarische Bert ‘Bucky’ Laplasse speelde. Die serie is geniaal! Maar je zag ‘m ook in (Van vlees en bloedMet man en macht en Spitsbroers). Tevens speelt hij de hoofdrol in Phil Frisco. Wanneer deze serie op tv komt, is nog niet bekend. En laten we niet vergeten dat hij ook in de serie over Albert II meespeelde.

Viv Van Dingenen als moeder Karen in GR5

Viv Van Dingenen

Karen Mahie, de moeder van Lisa (gespeeld door Viv Van Dingenen), weigert te geloven dat haar dochter overleden is. Die overtuiging is gebaseerd op een briefje dat in de kamer van Lisa opdook na haar verdwijning. Wie anders zou het daar gelegd hebben dan Lisa? Karen zit daarmee duidelijk op een andere golflengte dan Piet en bovendien spelen er dingen uit het verleden die hun relatie op een laag pitje hebben gezet.

Viv Van Dingenen, is net als Lucas Van den Eynde, een bekende naam voor de liefhebbers van Vlaamse series. Sterker nog: ze komen elkaar ook regelmatig tegen op de set. Ook zij zal te zien zijn in Phil Frisco en ook in Spitsbroers kon je ze samen aan het werk zien. Ze was ook te zien in de heerlijke Vlaamse politieserie Witse.

Herwig Ilegems

In de bijrollen komen we niet de minste namen tegen. Wim Danckaert en Herwig Ilegems hebben tenslotte allebei een flinke staat van dienst. Zo schitterde Herwig Ilegems recent nog in Grenslanders en in Professor T. zet hij een geweldige ‘Paul Rabet’ neer. In de tweede aflevering van GR5 speelt hij een hotel manager. Nu ben ik natuurlijk razend nieuwsgierig naar deze serie, maar nog benieuwder ben ik naar zijn rol in Red Light van Carice van Houten en Halina Reijn.

Wim Danckaert

Wim Danckaert zie je in de derde aflevering als Wout. Waar je hem van kent? Bijvoorbeeld als Stijn De Ridder van De Rodenburgs en bijvoorbeeld uit Flikken Gent.

Eric Godon, Erico Salomone en Franz-Xaver Brückner

Als je een serie maakt over een internationaal wandelpad dan mogen anderstalige en buitenlandse acteurs natuurlijk niet ontbreken. Zo zijn er rollen voor de Franstalige Belgen Eric Godon, Erico Salomone en de Duitser Franz-Xaver Brückner.

Dorine Henning

Deze serie kent natuurlij ook een aantal Nederlandse namen. Zo maak je kennis met Dorine Henning. Zij speelde bijvoorbeeld gastrollen in Morten en Sneekweek.

Ghalil Biada

Om Ghalil Biada kun je op dit moment niet heen. Hij is niet alleen te zien als de jonge Asim in GR5. Je ziet hem ook als Stoner in het tweede seizoen van Mocro Maffia (op Videoland, gebaseerd op deze boeken) en als Halt Jongen in het derde seizoen van Hollands Hoop. Net als dat hij te zien was in verschillende afleveringen van De Slet van 6 vwo.

Foto’s van de cast van GR5

Foto’s: VRT / Zodiak Belgium

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 maart 2020 /