Cast en verhaal Thuisfront: met Lykele Muus en Bram Suijker

Ontdek alles over de cast en verhaal van de nieuwe BNNVARA-serie Thuisfront. De hoofdrollen worden onder andere gespeeld door Lykele Muus, Minne Koole, Bram Suijer, Mamoun Elyounoussi, Melody Klaver en Genelva Krind. Thuisfront telt vier afleveringen en is te kijken vanaf zondag 9 mei om 20.20 uur op NPO 3.

Thuisfront

De mini-serie is geïnspireerd op ware gebeurtenissen. In Thuisfront volgen we een groep militairen na hun terugkeer van een internationale missie in Uruzgan, Afghanistan. Ze worstelen allemaal met de gevolgen van een heftige gebeurtenis die daar heeft plaatsgevonden. Terwijl ik die omschrijving in het persbericht lees, doet het me ook wel een beetje denken aan Commando’s. Toch gaat het wel een andere kant op… Ook de cast van Thuisfront telt heel andere namen.

Verhaal

Een tragische gebeurtenis brengt een groep veteranen voor het eerst sinds hun missie in Uruzgan weer samen, maar de bijeenkomst legt oude wonden bloot. Ze worden nog altijd achtervolgd door een voorval tijdens hun missie. Terwijl de oorlog nog in hun hoofd woedt, strijden ze voor erkenning aan het thuisfront. Enkelen van hen zijn bereid een ultieme daad te stellen. Anderen proberen escalatie te voorkomen.

Cast Thuisfront

De cast van Thuisfront telt tal van bekende namen. Denk bijvoorbeeld aan Bram Suijker, Lykele Muus, Mamoun Elyounouissi, Melody Klaver, maar ook Minne Koole en Genelva Krind. zoals je van VlaamsKijken gewend bent, zetten we ze natuurlijk weer mooi op een rijtje. Het mag dan een Nederlandse serie zijn; ik weet dat sinds de Nederlandse remake van Dertigers er best wat Lykele Muus volgers VlaamsKijken ook weten te vinden. Kortom: maak bij deze kennis met de cast van Thuisfront.

Lykele Muus

Lykele Muus zag je – net als Bram Suijker – in Vliegende Hollanders. Hij speelde de rol van Kone Dirk Parmentier. In Thuisfront kruipt Lykele Muus in de huid van Jeroen Leenders. Waar de lezers van VlaamsKijken hem van kennen? Nou, Lykele Muus speelt de rol van Bart in de Nederlandse remake van Dertigers. Naast acteur is hij ook schrijver. Begin dit jaar kwam zijn nieuwste boek uit: Zo kan het dus ook – Een nieuw leven als single ouder.

Juliette van Ardenne

Juliette van Ardenne brak door met jongerenserie Zoop als Sira Schilt. Daarna was ze te zien als assistente Kim Franken van Dokter Tinus en als Lotte in Smeris. Voor Kerst zag je haar nog in de hoofdrol van Kerstgezel.nl. En wat helemaal geweldig is: Juliette van Ardenne behoort tot de cast van Ferry. In de tv-serie Thuisfront speelt Juliette van Ardenne de rol van Marloes Leenders, de partner van Jeroen Leenders (Lykele Muus).

Melody Klaver in cast Thuisfront; haar vriend Timo overleed in Afghanistan

Melody Klaver

Melody Klaver speelt de rol van Sandrine Feitsema. Je kent haar bijvoorbeeld uit Rafaël. Maar wat zo bijzonder is aan het feit dat Melody Klaver tot de cast van Thuisfront behoort, is het feit dat ze zelf als geen ander weet hoe het is om tot de thuisblijvers te horen. Helaas kreeg Melody Klaver het verschrikkelijkste nieuws dat je aan het Thuisfront kunt krijgen; haar vriend Timo Smeehuijzen is in 2007 overleden in Afghanistan. Hij diende in Uruzgan en kwam om het leven bij een zelfmoordaanslag. Melody Klaver was toen zestien; Timo werd slechts twintig jaar. De actrice speelde al in tal van films en series.

Bram Suijker

Bram Suijker speelt in Thuisfront de rol van Joppe Fietsema. Recent zag je hem nog als de jonge Anthony Fokker in Vliegende Hollanders. Je zag hem verder bijvoorbeeld in Volgens JacquelineHet Geheim Van Eyck en Zuidas.

 • Genelva Krind debuteerde in de film Hoe duur was de suiker. In Thuisfront speelt Genelva Krind de rol van Tirza Mehciz. Daarnaast zal ze in het nieuwe jaar te zien zijn in Kwestie van geduld met onder andere Huub Smit en Barbara Sloesen.
 • Casper Nusselder kruipt voor Thuisfront in de huid van Tom van Dijk. Het is niet de eerste keer dat Casper Nusselder in een tv-serie is te zien met militairen; hij speelde namelijk ook mee in Commando’s. Verder zag je hem ruim zestig afleveringen in Nieuwe tijden.
 • Jouman Fattal is te zien in Thuisfront als Aisha Bouali. Je zag haar recent ook nog op tv in De Hokje. Verder zal ze te zien zijn in de film Meskina met Maryam Hassouni in de hoofdrol. Eerder zag je Jouman Fattal in bjvoorbeeld Anne+ en Zuidas.
 • Minne Koole speelt in Thuisfront de rol van Olivier Hessels. Hij was recent nog te zien in Doodstil, maar ook in de film Niemand in de stad en als de jonge Willem Holleeder in Judas. Je ziet hem ook in Netflix-serie Ares.
 • Tobias Nierop is te zien als Gerben Hellemonds in Thuisfront. Je zag hem in het derde seizoen van Meisje van Plezier als collega van Remco. Maar bijvoorbeeld ook in Project Orpheus, Lijn 32 en Hotnews.nl.
 • Mamoun Elyounoussi heeft al tal van rollen op zijn naam staan. Variëren van Het Paard van Sinterklaas tot ‘Gladde’ in Mocro Maffia. In Thuisfront speelt Mamoun Elyounoussi de rol van Ismail Bouali. En wist je dat je hem in 2019 ook nog in Morten zag?
 • Kiefer Zwart kruipt voor Thuisfront in de huid van Bright Cabral. Je kent hem bijvoorbeeld als Boaz uit Zomer in Zeeland en uit de mini-serie De Vlucht.

Bekende acteurs en actrices in Thuisfront

En dat zijn nog niet eens alle acteurs en actrices in de cast van Thuisfront. Nee, wat dacht je van deze bekende namen:

 • Henk Poort zien we als Hugo van Dijk in Thuisfront. De zanger ken je misschien nog wel uit De Beste Zangers of van zijn theatershow Ik ben mijn lied. Maar wist je dat Henk Poort ook verschillende rollen in tv-series en films op zijn naam heeft staan? Bijvoorbeeld in Vechtershart, Bureau Raampoort en Gebak van Krul.
 • Carine Crutzen was recent te horen in de podcast thriller Wraak. Daarnaast zag je haar vorig jaar nog in de tv-serie Het A-woord. En je kent haar uit tal van Nederlandse series en films. In Thuisfront speelt ze de moeder van Gerben (Tobias Nierop).
 • Frans van Deursen heeft een ontzettend uitgebreid cv als het gaat om tv-series en films, maar ook stemwerk. In Thuisfront zie je hem als Kolonel de Vries. Inmiddels is het vijf jaar geleden dat je hem bijvoorbeeld zag in La Famiglia en Als de dijken breken.
 • Ariane Schluter was onder andere te zien in Instinct met Carice van Houten en in Niemand in de stad. Je zag haar vorig jaar nog op tv in de film Terug naar de kust met Koen De Bouw. Ariane Schluter speelt Vera Koster in Thuisfront.
 • Eline van Gils ken je uit Anne+ en Toen wij de tijd hadden. Ze is in Thuisfront te zien als Christa Cabral, de partner van Bright Cabral (Kiefer Zwart).
 • Nico de Vries speelt de vader van Gerben in Thuisfront. Je kent hem onder andere uit Klem, Grenslanders en tal van andere series en films.

We werken dit bericht in het weekend van 8 mei verder uit. Als-ie aangevuld is, melden we dat via onze Facebook-groep en Instagram.

Makers Thuisfront

Tim Oliehoek heeft de regie van mini-serie Thuisfront verzorgd. Dat deed hij eerder voor De Zaak Menten, Het geheime dagboek van Hendrik Groen, Stanley H. en Vet Hard. De scenario’s zijn geschreven door Paul Jan Nelissen (bekend van o.a. Van God Los, Oorlogswinter, Riphagen en De bende van Oss), samen met Peter De Graef, Jeroen Horrevorts en Elisabeth Lodeizen.

Peter De Graef

Voor de Vlaamse lezers van dit artikel is de naam van Peter De Graef misschien wel de bekendste. Hij is namelijk een zeer bekende acteur in Vlaanderen. En wie De bende van Jan de Lichte heeft gezien, kent Peter De Graef ook. Hij speelde namelijk Michel Embo. Ik ben vooral nieuwsgierig naar F*** you very, very mucht die binnenkort op Streamz komt en waarin hij ook te zien zal zijn. Dit schreef ik eerder over Peter De Graef op VlaamsKijken.

Ontdek alles over verhaal en cast Thuisfront (Tim Oliehoek, BNNVARA)

Wil je nog meer weten over de inhoud van Thuisfront, dan kun je hieronder de omschrijvingen per aflevering al lezen.

FUBAR = Fucked up beyond all recognition

Een tragische gebeurtenis brengt een groep veteranen voor het eerst sinds hun missie in Uruzgan weer samen, maar de bijeenkomst legt oude wonden bloot. Het onderzoek naar de dood van korporaal Bright Cabral (Kiefer Zwart), brengt een wapendiefstal uit het verleden aan het licht. Ex-militair Joppe Feitsema (Bram Suijker) worstelt met het afscheid van zijn hulphond Zappa. De frustraties leiden tot een confrontatie die uit de hand loopt.

Knakmomentje

Majoor Vera Koster (Ariane Schluter) van de Koninklijke Marechaussee leidt de jacht op veteraan Joppe Feitsma die gezocht wordt. Aisha (Jouman Fattal) dwingt Ismail (Mamoun Elyounoussi) om hulp te zoeken, als hij tijdens een paniekaanval hun dochtertje in gevaar brengt. Korporaal Gerben Hellemons (Tobias Nierop) treft een onverwachte bezoeker die zijn isolement doorbreekt. Sandrine (Melody Klaver) doet een beroep op Tom van Dijk (Casper Nusselder), omdat ze denkt dat hij weet waar Joppe zich schuilhoudt.

KUT = Kwalitatief Uitermate Teleurstellend

Joppe en Olivier (Minne Koole) wagen een brutale actie op het kazerneterrein. Ismail twijfelt aan het nut van zijn therapie. Wanneer uitkomt dat Gerben behulpzaam is geweest bij Joppe’s vlucht, stelt majoor Koster hem voor een onmogelijke keuze. Kolonel de Vries (Frans van Deursen) doet een dringend beroep op de loyaliteit van Jeroen (Lykele Muus). Kiest hij voor loyaliteit aan zijn manschappen of kiest hij voor Defensie?

Blue on blue

Het net sluit zich om Joppe en Olivier als duidelijk wordt dat zij een daad willen stellen op Veteranendag. Vera Koster ziet zich gedwongen de veiligheidsdiensten in te schakelen en gezamenlijk wordt een grootscheepse interceptie voorbereid. Tom ziet zich gedwongen zijn vader alleen achter te laten om een dreigende catastrofe te voorkomen. Sandrine staat Marlous (Juliette van Ardenne) bij wanneer Jeroen in geen velden of wegen te bekennen is. Tirza (Genelva Krind) mobiliseert Gerben en Ismail om gezamenlijk op te trekken naar Den Haag en daar een daad te stellen.

Thuisfront is voorzien van audiodescriptie voor blinden en slechtzienden en terug te vinden in de Earcatch app. 

Foto: BNNVARA – Mark de Blok

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 mei 2021 /