Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland

Ben je net als ik een liefhebber van Vlaamse tv-programma’s, series en films? Wil je al die shows en reeksen uit Vlaanderen ook in Nederland kijken (op je tv)? Dan hebben we bij deze een korte handleiding voor je. Ontdek hoe je programma’s van Vlaamse tv-zenders als Één, Canvas, VTM en Play4 gewoon kunt kijken. Maak ook in Nederland gebruik van de gratis Vlaamse streamingdiensten als VRT MAX, GoPlay en VTM Go. En tot slotte staan we ook stil bij hoe je Streamz vanuit Nederland kunt kijken.

Verschillende Vlaamse producties kijk je voordelig bij Prime Video (kijk 30 dagen gratis).

Vlaamse series in Nederland kijken

Wil je Vlaamse series in Nederland kijken, dan is dat helemaal niet zo lastig. Zorg dat je goed op de hoogte blijft van wanneer welke tv-serie wordt uitgezonden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door ons te volgen via Instagram, de Facebook-groep en onze nieuwsbrief. De meeste series – die vaak ook nog eens goed worden beoordeeld – komen op Eén. Zo kon je bijvoorbeeld kijken naar Undercover, Twee Zomers en Lost Luggage. Undercover kon je meteen daarna ook op Netflix kijken vanuit Nederland, maar op Twee Zomers hebben Nederlandse kijkers toch een tijdje moeten wachten. Dan is het fijn dat je gewoon al op tv hebt mee kunnen kijken.

Vlaamse tv-zenders in Nederland kijken

Heb je een tv-abonnement, dan zitten de VRT-kanalen Eén, Canvas en Ketnet, als het goed is standaard in je pakket. Dit is namelijk in Nederland vanuit de Mediawet geregeld; je dient naar de publieke Vlaamse tv-zenders te kunnen kijken. Voor commerciële tv geldt dit niet, dus zijn de commerciële Vlaamse zenders, zoals VTM en Play4, wat lastiger te ontvangen. Gelukkig beschikken zijn wel over gratis streaming mogelijkheden, zoals VTM Go en Go Play, die in combinatie met een VPN Verbinding perfect te gebruiken zijn. Hieronder leg ik uit hoe ik dat doe.

VRT NU in Nederland gebruiken

Wil je programma’s van Eén, Canvas, Ketnet terug kijken, dan kan dat gratis via VRT MAX. Op dit gratis streamingplatform worden zo’n beetje alle programma’s na uitzending aangeboden. Daarnaast hebben ze ook een ruim archief en maken ze VRT MAX Originals, zoals Match en Bathroom Stories. Maar denk ook aan De Studio’s in samenwerking met Prime Video Nederland.

Ik kijk VRT MAX op verschillende manieren, namelijk via de app voor de iPhone als via de website https://www.vrt.be/vrtnu/. Als er bij het aanmelden om een adres gevraagd wordt, kies ik gewoon voor het adres van de organisatie zelf. Een Nederlands adres wordt niet geaccepteerd; een Nederlands e-mailadres is geen enkel probleem. Maar dat is niet voldoende, je zult bij de filmpjes zien dat hij dan nog zegt ‘Woonplaats bevestigen – Om deze video te bekijken moet je in België wonen’. Dan komt de VPN Verbinding om de hoek kijken. Ik maak zelf gebruik van VPN Nederland, waarbij ik voor mijn pc en laptop een eenvoudige plugin heb, waarmee ik de server-locatie kan aangeven. Die zet ik dus op België en het kijken kan beginnen. Hetzelfde geldt voor mijn smartphone; ik zet de app van VPN Nederland een en kies serverlocatie België, open de VRT NU app en start met kijken. Ik kan zelfs streamen naar mijn tv via de Apple TV.

VTM Go in Nederland kijken

Zelf gebruik ik VTM GO al jaren om de programma’s van VTM in Nederland te kijken. Dit was destijds nog heel eenvoudig; je installeerde gewoon de app en kon kijken. Later moest je wel een profiel aanmaken, maar dat leverde verder geen problemen op. Anno 2023 is het wel wat lastiger. Je kunt de app niet meer zomaar installeren en ook de VTM GO-site kent steeds meer beperkingen. Zo staat bij B&B zoekt Lief een wereldbolletje met een streepje door. Dat betekent dat een programma niet beschikbaar is buiten België of via VPN. Althans, zo meldt de omroep erbij. Toch is het ons in combinatie met een VPN Verbinding wel gelukt. Al zie je daar (begin augustus 2023) ook verandering in komen. Het is soms echt even testen welke server je van de VPN moet gebruiken. Zo kijk ik in ieder geval nog via de app en de website.

Let op: kies je voor een VPN Verbinding en werkt het toch niet, zeg ‘m dan meteen op. De meeste hebben namelijk een kosteloze testperiode van een aantal dagen.

VTM Go & VPN

Nu vraag ik me persoonlijk wel af of het klopt dat hij bepaalde VPN diensten dan weigert, maar ik kan met mijn VPN Verbinding ook naar deze programma’s kijken. Dat geldt zowel voor op de app als via de website (op mijn smartphone en pc). De vraag is alleen of dit ook zo blijft of dat het steeds lastiger worden. Eén voordeel: verschillende steeds meer Vlaamse programma’s van de commerciële zenders zijn ook op Videoland te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Helden van Hier-reeksen, maar ook De Verraders België staat op Videoland. Of wat dacht je van de serie Spitsbroers en En Een Goed Jaar?

GoPlay in Nederland kijken

De programma’s van Play4, Play5, Play6 en Play7 zijn allemaal te vinden op GoPlay. Daarnaast bieden ze ook unieke GoPlay-series aan. Programma’s die ik via GoPlay heb gekeken, zijn bijvoorbeeld De Bachelor België en Blind Gekocht. Deze programma’s staan inmiddels ook op Videoland. Dat geldt ook voor de razend populaire serie De Verhulstjes. In Nederland komt-ie ook op Videoland. In België kun je meteen kijken én hadden ze recent bijvoorbeeld een Verhulstjes-special over het afscheid van Samson en Gert. Maar ik kijk hier ook naar James De Musical.

Er is een GoPlay app beschikbaar, maar ik heb zelf nog niet getest of-ie in Nederland ook werkt. Ik kijk namelijk via de website, zowel op mijn pc/laptop als smartphone. Even een profiel aanmaken op GoPlay, waarbij je gewoon het adres van de organisatie aangeeft en dan kun je in combinatie met een VPN Verbinding alles zo kijken.

VPN Nederland

Zelf heb ik bewust voor VPN Nederland gekozen als aanbieder van een VPN Verbinding. Voordeel van een Nederlandse partij is dat je alles op hun site gewoon in je eigen taal kunt lezen. En als je vragen hebt, kun je die gewoon aan een Nederlandse helpdesk vragen. Ik ben zelf alles behalve technisch en dacht altijd dat je voor het gebruik van een VPN Verbinding dat wel moest zijn. Nou, dat is nergens voor nodig. Ik had zowel de app als plugin zo geïnstalleerd.

Prijs VPN Verbinding

Daarnaast VPN Nederland qua prijs ook vergelijkbaar met andere aanbieders; maar je kunt al een jaarabonnement nemen om van voordeel te profiteren (en zit er dus niet meteen drie jaar aan vast zoals bij anderen). Ze stunten regelmatig met prijzen, bijvoorbeeld tijdens Black Friday. De prijs lag toen op 1,49 euro per maand bij een jaarabonnement. Maar vaak hebben ze ook al aanbiedingen van 2,99 ofzo per maand. Altijd goed om even te checken vooraf. Zo’n deal van 1 jaar van VPN Nederland is dus heel interessant. En de prijs is echt voorlig.

Voordelig tv kijken met VPN

Zeker als je daarmee verschillende gratis diensten uit het buitenland kunt gebruiken. Want niet alleen VRT NU, VTM Go en Go Play kun je nu kijken; je hebt via een VPN Verbinding ook toegang tot de BBC iPlayer (zet je vooraf even de serverlocatie op Groot-Brittannie en bezoek je dan de site). Hier mee kun je dus besparen op een abonnement op Netflix of Videoland en dus ideaal om meer Vlaamse tv (series, programma’s en films) te kijken in Nederland.

Streamz in Nederland kijken

Een walhalla voor liefhebbers van Vlaamse tv-programma’s, series en film is natuurlijk de streamingdienst Streamz. Eigenlijk is dit de Vlaamse variant van Videoland; qua aanbod zie je dat ze veel programma’s allebei hebben. Alleen is het een stuk lastiger om Streamz in Nederland te kijken. Althans; het kijken zelf is niet zo’n probleem. Dat kan eenvoudig via de Streamz-website. De app installeren is dan weer een stuk lastiger.

Maar het grootste obstakel bij Streamz in Nederland kijken, blijft het aanmaken van een account. Dit kan namelijk echt alleen vanuit België. Zelf heb ik Vlaamse familie, dus zij hebben voor mij een abonnement genomen, waar ik zo al veel series en films heb kunnen kijken. Ik ben zelf niet zo van het delen van accounts op streamingdiensten met vreemden, maar met vrienden of familie is het natuurlijk een ander verhaal. En als je een site als VlaamsKijken maakt, vind ik het ook niet meer dan logisch dat je er alles aan doet om zoveel mogelijk Vlaamse tv ook in Nederland te kijken.

Zo kijk je Vlaamse tv in Nederland

Ik heb nog even voor je op een rijtje gezet hoe je Vlaamse tv in Nederland kunt kijken:

 • Eén zit in het standaard pakket van Nederlandse tv-aanbieders.
 • Canvas zit in het standaard pakket van Nederlandse tv-aanbieders.
 • Ketnet zit in het standaard pakket van Nederlandse tv-aanbieders.
 • VTM, VTM2, VTM3 en VTM4 kun je kijken via VTM Go in combinatie (soms met een VPN Verbinding die je op België zet om landbeperkingen te voorkomen)
 • Play4, Play5, Play6 en Play7 programma’s zijn dan weer te vinden via GoPlay; ook hier geldt dat een VPN Verbinding nodig is om landbeperkingen te voorkomen.
 • Streamz kun je vanuit Nederland niet afsluiten, maar kijken via de browser is dan weer geen probleem. Als je Belgische vrienden of familie hebt, die je hierbij willen helpen, kun je toch je favoriete Streamz programma’s kijken in Nederland.
 • Steeds meer Vlaamse programma’s en series worden ook in Nederland uitgezonden; zorg dus dat je onze social media kanalen dagelijks volgt, zodat je precies weet wanneer het geval is. Daarnaast wordt er ook steeds meer samengewerkt door bijvoorbeeld Eén en Netflix, maar ook met Prime Video. Nieuwe Nederlands-Vlaamse producties zijn bijvoorbeeld De Club, Knokke Off en Ferry De Serie.

Vlaams Kijken: aanraders

Wat mijn aanraders op dit moment zijn? Het tv-aanbod in de zomer is natuurlijk karig, dus dit is het ideale moment om te kiezen uit het aanbod van de streamingdiensten. Waarbij we met de stijgende prijzen in ons achterhoofd ook nog eens hebben gekeken naar wat er zo voordelig mogelijk wordt aangeboden.

 • De Kraak wordt in Vlaanderen via Streamz aangeboden, maar in Nederland staat het complete seizoen inmiddels op PrimeVideo.
 • Als je je 30 dagen gratis op PrimeVideo nu activeert, kun je sowieso verschillende Vlaamse topseries bingewatchen. Denk aan Glad IJs, Fair Trade, Matroesjka’s, Code 37 en Coppers.
 • Knokke Off staat op Netflix, maar kun je ook gratis op VRT MAX kijken als je gebruik maakt van een VPN Verbinding die je op België zet.
 • Nonkels is op dit moment dé hitserie in Vlaanderen. Deze reeks van Streamz is ook via GoPlay te kijken.

Vlaamse tv-series en films op Prime Video, Netflix en Videoland

Zoals je in dit overzicht al kunt zien, worden er dus op Prime Video best wat Vlaamse tv-series aangeboden, die je zo in Nederland voordelig kunt kijken. Na de gratis proefmaand kost een abonnement namelijk ook maar 4,99 euro per maand of 49,99 euro per maand(nieuwe prijs). Maar ook op Netflix, Videoland, HBO Max en Disney Plus vinden we wel het nodige aan Vlaamse series en films. Deze zomer gaan we dit allemaal voor je op een rijtje zetten. Blijf VlaamsKijken volgen via onderstaande socials en je blijft op de hoogte.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 juni 2022 /