Mathijs F. Scheepers en Korneel Hamers maken WhatsApp theater

Mathijs F Scheepers en Korneel Hamers maken WhatsApp theater. Vanaf woensdag 6 mei kun je genieten van WatchApp #1 – Emmi & Leo van SKaGeN & De Studio. Voor 12,50 euro heb je een kaartje en kun je – volledig corona quarantaine proof – thuis genieten. WatchApp #1 is het eerste deel van een reeks social network voorstellingen.

Mathijs F Scheepers

“Het is ook echt super leuk”, vertelt acteur Mathijs F Scheepers VlaamsKijken in een berichtje op Instagram. Waar je hem van kunt kennen? Wat dacht je van onder andere De bende van Jan de Lichte, Spitsbroers, Clan én – waar ik zelf erg naar uit kijk – De Slag om De Schelde. Mathijs F Scheepers heeft het concept voor deze voorstelling bedacht en samen met Korneel Hamers de tekst van Daniel Glattauer en Ulrike Zemme bewerkt.

Emmi & Leo

Emmi & Leo is namelijk van origine een slimme, intieme roman van Daniel Glattauer die voor deze setting is bewerkt tot een subtiele voyeuristische dialoog. In het theater was dit al een groot succes. In Nederland hebben Waldemar Torenstra en Loes Haverkort in 2011 dit stuk op de planken gebracht. Maar een digitale voorstelling – of social network voorstelling zoals ze het bij SKaGeN noemen – is toch iets heel anders.

Vermaak tijdens lockdown

Zelf heb ik alleen de teasers via social media gezien en ik begrijp het enthousiasme van Mathijs F Scheepers helemaal. In deze tijd – waarin we niet meer naar het theater kunnen – zorgt dit voor de afleiding, waar we in deze lockdown aan toe zijn. Wat dat betreft, kunnen we als publiek door het nare corona wel genieten van heel nieuw aanbod via tv, social media en online.

WatchApp #1 – Emmi & Leo

Als bezoeker van de voorstelling WatchApp #1 – Emmi & Leo zit je altijd op de eerste rij. Je bent er namelijk vanaf het begin bij als Emmi & Leo elkaar toevallig leren kennen via WhatsApp. Emmi probeert van haar abonnement af te geraken van het lifestyle magazine Skagen. Maar ze is dyslectisch, verwisselt twee getallen in het telefoonnummer van plaats, en komt zo terecht bij een zekere Leo. Deze toevallige kennismaking vindt plaats tijdens de corona quarantaine in België.

WhatsApp

Jij zit ‘stiekem’ in hetzelfde WhatsApp-groepje en kan meelezen met alle berichten die ze naar elkaar sturen. Je leest hoe ze elkaar stukje bij beetje leren kennen. Dat is spannend, want Emmi en Leo zijn beide tot elkaar aangetrokken. Maar uiteraard loopt dat niet allemaal van een leien dakje. En uiteraard willen ze elkaar ook wel eens zien.

4 weken genieten

Wie een kaartje voor deze voorstelling heeft, ontvangt vier weken lang berichten. Het gebeurt echt real time.  ’s Morgens, ’s middags, ’s avonds, ’s nachts – je weet het nooit. Op werkelijk alle mogelijke uren van de dag en de nacht kan het vervolg binnen komen op de app. Dat betekent dus dat je – net als Emmi en Leo – zit te wachten op een antwoord. SKaGeN omschrijft het zelf als ‘een zalige guilty pleasure, uiterst verslavend, maar oh zo leuk.

SKaGeN

Voor wie theatercollectief SKaGeN nog niet kent; dit Antwerpse gezelschap is in 2000 opgericht door klasgenoten van het Antwerpse conservatorium (het toenmalige Toneel Dora van der Groen). Die klasgenoten zijn niet de minste. Naast Mathijs F Scheepers en Korneel Hamers – die verantwoordelijk zijn voor WatchApp #1: Emmi & Leo – bestaat het gezelschap uit Valentijn Dhaenens (die de geweldige slechterik Carl speelde in Gina & Chantal) en Clara van den Broek. In eerste instantie behoorden ook Yves Degryse en Bruno Vanden Broecke tot dit theatercollectief, maar zij gingen in 2009 hun eigen weg.  

Ticket

Nieuwsgierig naar deze digitale voorstelling via WhatsApp van SKaGeN? Een ticket kost 12,50 euro. Ze starten woensdag 6 mei. Koop je daarna een kaartje, dan start jouw digitale theateravontuur de daaropvolgende woensdag.

Klik hier en koop een kaartje voor WatchApp #1: Emmi & Leo.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 mei 2020 /