Dansaertvlamingen: cast, sketches en meer over Streamz reeks

De nieuwe serie Dansaertvlamingen drijft de spot met millenials en hun grote, als kleine privileges. Hun grootste sterkte? Zelfspot. Dat laat deze reeks, die acht afleveringen telt, wel zien. Ontdek hier meer over Dansaertvlamingen, cast, sketches en meer. Op Streamz te kijken en vanaf zaterdag 1 april wekelijks 2 afleveringen om 21.15 uur op Play4.

Dansaertvlamingen

Het nieuwe sketchprogramma Dansaertvlamingen gaat over millennials in hippe koffiebars, vlotte reclameboys met een koersvelo en vingerwijzende hipsters. De reeks komt uit het brein van Sara Leemans, die eveneens achter het gelijknamig instagramaccount zit. De regie is in handen van Jan Boon, die je kent van de Wat Als-sketches*. Dat belooft veel goeds; want die vond ik in ieder geval geweldig!

Dansaertvlamingen cast

De Dansaertvlamingen cast telt tal van bekende namen, zoals Lize Feryn, Robbert Vervloet, Jelle De Beule, Ella-June Henrard, Charlotte Anne Bongaerts, Els Olaerts, Issam Dakka, Jade Mintjens, Nathan Bouts, Iwein Segers, Oscar Willems, Bert Janssens, Nathan Naenen, Hakim Chatar, Eva Kamanda, Gijs De Corte, Saar-Niragire De Groof en Sergej Lopouchanski. Ook bedenkster Sara Leemans behoort tot de DansaertVlamingen cast.

Acteurs en actrices ken je van…

De acteurs en actrices uit Dansaertvlamingen zijn niet de minste. We zetten ze voor je op een rijtje.

 • Lize Feryn* zag je vorig jaar nog in de Vlaamse The Masked Singer als robots. Je kent haar bijvoorbeeld uit series als Glad IJsBeau Séjour 2, #hetisingewikkeld, Voor wat hoort wat en In Vlaamse Velden. Recent was ze in Nederland op tv te zien in De stamhouder. Op Netflix spot je haar in de nieuwe Vlaamse film Noise. En als er dan nog één tip is – zeker voor degenen die vooroordelen hebben over haar in verband met de zaak De Pauw – kijk dan de documentaire Het Proces Dat Niemand Wou.
 • Robbert Vervloet zag je recent in Deja-Vu, Couples Therapy en Loslopend wild. Bij jonge kijkers is hij bekend als Buck in de gelijknamige Ketnet-serie. Daarnaast was hij ook te zien in Gevoel voor Tumor.
 • Jelle De Beule had in 2022 veel succes met zijn reeks Nonkels, waarin we hem ook zagen als Luc Persyn. Een tijdje geleden kon je op Canvas nog kijken naar één van zijn eerste tv-projecten: Neveneffecten. Recent zag je hem verder in de serie Liefdestips Aan Mezelf. Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan projecten als Callboys, De Anderhalve Meter Show en Black-Out.
 • Ella-June Henrard is op dit moment op Streamz (en Prime Video in Nederland) te zien in Fair Trade seizoen 2. Maar spot haar ook zeker in De Kraaken Mijn Slechtste Beste Vriendin. In Nederland speelde ze één van de hoofdrollen in Swanenburg, waar nu een tweede seizoen van wordt gemaakt. Net als Lize Feryn zie je Ella-June Henrard in Het Proces Dat Niemand Wou. ze zal verder te zien zijn in de nieuwe serie Exen.
 • Charlotte Anne Bongaerts zag je bijvoorbeeld in de film Achter de wolken, maar je kent haar ook uit Gent West. In Nederland zagen we haar in Morten. Maar de laatste tijd zagen we haar vooral in Mijn Slechtste Beste Vriendin.
 • Els Olaerts zal te zien zijn in seizoen 2 De twaalf, net als in de film J’aime la Vie. Maar je kent haar bijvoorbeeld ook uit F*** you very, very much, Bastaard en De hel van Tanger. Ik vond dat Els Olaerts in #hetisingewikkeld een leuke rol speelde; in Gent-West zet ze dan weer helemaal een ander type neer.
 • Issam Dakka is op dit moment dagelijks op tv in de nieuwe Dertigers en wekelijks op Ketnet in Kids on the Block. Eerder zag je hem al in tv-series als Lost Luggages (op Eén), Hidden Assets, Couples Therapy (beiden Streamz) en niet te vergeten als Mikhel in telenovelle Lisa (VTM). Je kunt hem ook kennen als Amir uit De Luizemoeder. Hij zal verder te zien zijn in Everybody Loves Diamonds en Alter Ego.
 • Jade Mintjens ken je als hoofdrolspeelster uit Instafamous. Wist je dat ze daarnaast in 2017 twee afleveringen als Eva te zien was in Ghost Rockers? Maar ze is bovenal stand-op comedian. Je ziet haar bijvoorbeeld bij DIW en op Streamz kun je haar Eindejaars 2022 bekijken.
 • Nathan Bouts zag je als Toby in FOMO. Hij debuteerde in wtFOCK als Jens. Maar we zagen hem ook kort in Match als Daniël. En recent in series als 2DEZIT en Season of Sex. Daarnaast maakt Nathan Bouts muziek onder de naam Nathan Boaz.
 • Iwein Segers zag je in Glad IJs als Karel. In De bende van Jan de Lichte zet hij het personage Vagenende geweldig neer. Maar je kent hem misschien ook van het indrukwekkende Tot Altijd of als komiek. Hij won in 2008 de publieksprijs tijdens het Leids Cabaret Festival. Hij is in 2023 één van de gasten waar Jeroen Meus mee spreekt in zijn documentaire Dagen zonder broer.
 • Oscar Willems zag je de afgelopen tijden in Assisen De afgelopen tijd konden we meer dan 350 afleveringen van hem genieten in telenovelle Lisa. Maar je zag hem bijvoorbeeld ook in Over Water en niet te vergeten natuurlijk in Spitsbroers.
 • Bert Janssens zag je als Stijn in Couples Therapy op Streamz. Daarnaast had hij ook gastrollen in Nonkels en Onder Vuur.
 • Nathan Naenen speelde mee in bijvoorbeeld Altijd Prijs, Code 37Noordzee Texas en Kattenoog*. Maar je kunt ‘m ook kennen uit wtFOCK en de webserie Brak. En je zag ‘m als Benjamin in de film Zeppos Het Mercatorspoor. Recent zag je hem als Silas In Liefdestips Aan Mezelf.
 • Hakim Chatar is comedian. Je kent hem ook van de reeks Sneak Peek.
 • Eva Kamanda is iedere zondag te zien in Jan Jaap op Zondag. Eva Kamanda is geboren in Brussel, de stad waar haar Congolese overgrootvader zich begin twintigste eeuw als nieuwkomer vestigde. Samen met Kristof Bohez schreef ze het boek Een verzwegen leven*, over de zoektocht naar het levensverhaal van haar overgrootvader. In 2008 zag je haar als Maya in Thuis. Recent was ze als Valerie te zien in telenovelle Lisa en als Rena in Liefdestips Aan Mezelf.
 • Gijs De Corte is een jonge Vlaamse acteur, die zijn diploma aan de Amsterdamse toneelschool & Kleinkunstacademie haalde. Je zag hem al in Bathroom Stories. Daarnaast gaan we Gijs De Corte in Arcadia zien als Hugo.
 • Saar-Niragire De Groof zag je bijvoorbeeld in LEEF en Red Light.
 • Sergej Lopouchanski heeft enkele afleveringen Gio in telenovelle Lisa gespeeld. In Cordon zag je hem als gevangene.
 • Sara Leemans is de bedenkster van Dansaertvlamingen; maar we zien haar dus ook in de cast van de reeks. Ze werkt achter de schermen bij tv-programma’s.

Sketches over millennial

Hippe millennials in de grootstad zijn echte meerwaardezoekers, ze zijn anders dan alle anderen, maar ze stuiten ook vaak op onbegrip. Of dat is toch hoe ze zichzelf voorstellen… Maar denk ook aan die ene millennia die denkt alles beter te weten en het niet kan laten dat met iedereen te delen. Of die dertigers die maar niet kunnen zwijgen over de verre reis die ze ooit maakten. En dat liefst met een natuurwijntje in de hand. In deze nieuwe satirische Streamz Original, die acht afleveringen telt – wordt in uiteenlopende sketches de draak gestoken met een gepriviligeerde generatie en hun gekke gewoontes. 

Wat zijn Dansaertvlamingen?

Dansaertvlamingen begon jaren geleden als een bescheiden succes op Facebook, maar anno 2020 maakte ze de overstap naar Twitter en Instagram en begon de groei. Steeds meer Vlamingen ontdekten de hilarische posts van Sara Leemans. Het is zo’n succes dat volgens Streamz een eigen reeks niet mocht uitblijven. Maar wat dat is een Dansaertvlaming nu eigenlijk? Letterlijk verwijst het daar de Dansaertwijk in Brussel, waar hippe, Vlaamse Brusselaars graag vertoeven. Dat doen ze dan natuurijk met een veel te dure match latte in de hand… Maar inmiddels richt Sara Leemans zich op de millenials overal.

Sara Leemans

In de zomer van 2020 zei Sara Leemans tegen Flair: “De droom is om er een fictiereeks of een sketchprogramma van te maken. Dankzij de pagina heb ik enkele personages waarvan ik weet dat ze werken, dat ze iets doen met mensen. Nu moet ik gewoon eens beginnen schrijven (lacht). Het zou geweldig zijn om er iets van te maken dat Vlaanderen een spiegel voorhoudt.”

Dansaertvlamingen kijken

En jawel zover is het nu. Dansaertvlamingen was een weekje (sinds 16 maart 2023) exclusief te kijken bij Streamz. Het is één van de lokale producties waar ze dit jaar bij de streamingdienst op focussen. Maar in de gids zagen we dat Dansaertvlamingen nu ook op tv te kijken is op Play4. Iedere zaterdagavond (vanaf 1 april) kun je om 21.15 uur kijken naar twee korte afleveringen. Of de afleveringen dan ook op GoPlay te zien zijn (en dus vanuit Nederland beschikbaar zijn met een VPN Verbinding*, die je op België zet), durf ik niet te zeggen. Check het gewoon eventjes als je deze reeks wilt kijken, is mijn advies.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 april 2023 /