Streamz aanbod 2023: investeringen in Vlaamse producties

Streamz CEO Bart De Groote heeft op Next Episode laten weten dat het streamingplatform van Telenet en DPG Media meer gaat investeren in Vlaamse producties. Het doel is om jaarlijks twaalf kwaliteitsvolle series van eigen bodem aan te bieden. Zo willen ze de nummer 2 worden in de Vlaamse streamingmarkt.

Streamz aanbod 2023

Na de lancering ruim twee jaar geleden, is het Vlaamse streamingplatform toe aan een nieuw hoofdstuk. Streamz zal vanaf 2023 – nog meer dan voorheen – investeren in exclusieve, lokale reeksen, gaande van hoogkwalitatieve fictie tot docu en reality. De investeringen tussen lokale en internationale reeksen worden opnieuw verdeeld. En dat in het voordeel van de lokale reeksen en producties. De focus verschuift dus zodat er méér fictie van eigen bodem komt: 12 fictiereeksen per jaar, minstens 1 documentaire per maand en 4 nieuwe realityreeksen. In totaal minstens 28 lokale en exclusieve titels per jaar. De internationale samenwerking met HBO wordt ook verdergezet.

Nieuwe Vlaamse series Streamz 2023

Wat je in 2023 aan nieuwe Vlaamse series op Streamz kunt verwachten? Denk aan Fair Trade seizoen 2, Déjà-vu seizoen 2, F*** You Very Very Much seizoen 2. Maar ook aan nieuwe Vlaamse series als high-end fictie Alter Ego, dramedy Onderhuids en het komische Dansaertvlamingen (gebaseerd op het populaire Instagram-account). Maar er is nog meer…

Op VlaamsKijken lees je snel meer over de nieuwe Vlaamse series die Streamz heeft aangekondigd. Wil je dat niet missen? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief (die maximaal 1x per week wordt verzonden).

Vlaamse series best bekeken

Bart De Groote, CEO van Streamz, vertelt tijdens Next Episode “Het is geen geheim dat we in Vlaanderen een traditie hebben van ijzersterke fictiereeksen. We beschikken over steengoede scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs. Ook de cijfers vertellen ons zwart op wit dat de kijkers fictie van eigen bodem enorm appreciëren. Wanneer iemand klant wordt bij Streamz, is de eerste serie die men kijkt op ons platform in meer dan 1 op de 2 gevallen een Vlaamse serie. Als we naar de top 20 kijken van eerste reeksen die een nieuwe abonnee kijkt, dan zien we dat er 14 van deze reeksen lokale content zijn. Door een radicale shift naar lokale producties kunnen we dus nog beter tegengewicht bieden aan de internationale spelers.”

Vlaamse series wereldwijd populair

“We geloven heel sterk in deze aanpak. Vergelijk het een beetje met de Scandinavische landen: ook daar zijn ze erin geslaagd topkwaliteit te maken in regio’s die qua inwoners- en kijkersaantallen vergelijkbaar zijn met de onze. Ondanks de beperkte grootte van de markt is Vlaamse fictie een referentie geworden in de wereld. Die verworvenheid mogen we niet zomaar afstaan”, aldus Streamz directeur Bart De Groote tijdens Next Episode.

Lokale partners

Streamz benadrukt dat het nauw wil samenwerken met de lokale producenten en productiehuizen. Het streamingplatform wil in een ondersteunende rol betrokken zijn bij het hele productieproces: van de eerste brainstorm en pitches, over de promotie, tot de première op het streamingplatform. Deze manier van werken is de beste garantie om tot een kwaliteitsvol product te komen en een zo groot mogelijk publiek te bereiken. 

Streamz Academy

Met Streamz Academy lanceert het streamingplatform een ontwikkelingstraject voor nieuw talent. Acht kandidaten zullen gedurende een jaar begeleid worden door ervaren coaches en experts tijdens workshops en lezingen, om zo hun idee voor een thrillerreeks verder te perfectioneren. Op het einde van het Streamz Academy-traject wordt de pitch van één talent gekozen om gemaakt te worden. Dat concept wordt omgezet in een volwaardige Streamz Original-serie van 4 keer 30 minuten. Inschrijven kan op www.streamzacademy.be

Streamz & Videoland

Met de Streamz Academy volgt het Vlaamse streamingplatform het voorbeeld van Videoland in Nederland. Sowieso werken Streamz en Videoland veel samen. Dat zie je bijvoorbeeld bij realityreeksen als Love Island, documentaires als De Sneeuwman, maar ook bij series als Mocro Maffia en Bonnie & Clyde.

Streamz series in Nederland kijken

In een interview met De Standaard geeft Bart De Groote tevens aan dat ze met de lokale producties ook internationaal willen aan. Hij geeft aan dat ze hierbij vooral naar de Nederlandse markt kijken. Goed nieuws dus voor de Nederlandse liefhebbers van Vlaamse series die voor Streamz worden gemaakt. “Hoe meer eigen producties we lanceren, hoe meer inkomsten we willen halen uit de internationale verkoop van die titels zeker in Europa”, zegt hij in De Standaard. Je ziet nu dat veel Vlaamse series van Streamz op Prime Video te zien zijn. Sterker Fair Trade 2 is daar al eerder te zien dan op Streamz. Maar ik denk ook aan titels als Geldwolven, Glad IJs, De Kraak en de film Zillion.

Foto: Streamz – Philippe Wuyts

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 januari 2023 /