Gent West de Vlaamse variant van Wentworth en Celblok H.

Gent West is de Vlaamse variant van de Australische gevangenisserie Wentworth. In Nederland kennen we deze reeks beter als Celblok H. De cast liegt er niet om met namen als Ruth Becquart, Gilda De Bal, Evelien Bosmans, Charlotte Anne Bongaerts en Joke Devynck.

Op 7 februari zijn de afleveringen gestart op VIER, maar afgelopen zomer werd al bekendgemaakt dat er ook een tweede seizoen aan komt. Niet gek, want de cast liegt er niet om. Alle reden dus voor de Vlaamse volgers om op woensdagavond om 21.35 uur op VIER af te stemmen (helaas heb ik nog geen mogelijkheid gevonden om deze zender ook in Nederland te bekijken). Als de serie op DVD uitkomt, zullen we dit natuurlijk melden.

Het verhaal:
Na jaren van mishandeling komt Veronique Dockx na een mislukte poging tot doodslag op haar man terecht in de vrouwengevangenis van Gent West. Terwijl de datum van haar proces nadert, komt ze tussen twee vuren te staan: twee concurrerende bendes beheersen er het leven en trachten zo snel mogelijk Veronique in te lijven. Veronique vindt maar moeilijk haar draai in deze nieuwe en voor haar bedreigende omgeving waar leugens, manipulatie en chantage meer regel dan uitzondering zijn.

Maak kennis met de cast:
Ruth Becquart speelt Veronique Dockx. Ze wordt ook wel de Rosse genoemd en is de nieuwelinge in Gent West. Ze zit in voorarrest op verdenking van poging tot doodslag, nadat de stoppen bij haar zijn doorgeslagen omdat haar man David haar jarenlang heeft geterroriseerd en mishandeld.

Charlotte Anne Bongaerts kruipt in de huid van Sam(antha) Beckers. Zij is de natuurlijke leider op de afdeling. Ze deinst er niet voor terug haar sexappeal uit te spelen om haar status te verstevigen.

Gilda De Bal duikt in de rol van Kat(leen) Jacobs. Kat is een ancien in Gent West. Ze is een meester-manipulator die – samen met haar man Vincent – een machtig netwerk heeft uitgebouwd waarvan ze de touwtjes graag strak in handen houdt.

Evelien Bosmans speelt beleidscoördinator Sarah Van Marcke. Haar taak bestaat erin om de gevangenen klaar te stomen voor de buitenwereld. Ze zet alles op alles om directeur van de instelling te worden.

Inge Paulussen zie je in Gent West als Vera Deloo, de adjudant van de directeur. Haar job betekent alles voor Vera. Daarnaast heeft ze geen leven, daar zorgt haar manipulatieve en overbeschermende moeder Rita voor.

Els Olaerts kruipt in de huid van Anja Vandael. Zij is blokverantwoordelijke, zij is de gevangene die bemiddelt tussen de gevangenen en als hun woordvoerder optreedt. Binnen de gevangenismuren kan iedereen bij Anja terecht met bezorgdheden of problemen.

Julia Ghysels speelt Sacha Hamid. Zij heeft onder invloed van drank en drugs een ongeluk gehad waarbij haar vriendin overleden is. Ze betaalt een zware tol in de gevangenis voor deze jeugdige misstap.

Gert Winkelmans is cipier Steve De Wulf. De gewezen beroepsmilitair lijdt aan PTSS (posttraumatische-stressstoornis) nadat hij in noodlottige oorlogssituaties collega’s zag omkomen. Hij heeft het hart op de tong.

Michaël Pas heeft de rol van kwartierchef Tom Vrankx. Hij heeft zelf een zwaar verleden van drank en drugs. Hij heeft een punt gezet achter dat liederlijke leven toen hij Christel Wouters ontmoette.

Greet Verstraete neemt de rol van Fiona ofwel ‘Smalle’ voor haar rekening. Fiona Jovanovic is de hondstrouwe rechterhand van Sam Beckers.

Tatyana Beloy speelt Farah Tahiri. Zij heeft een relatie met Sam, en daar komen ze openlijk voor uit. Ze is introvert, zacht van aard en onvoorwaardelijk trouw aan Sam.

Kadèr Gürbüz kruipt in de huid van Linda Dhondt: één van de vrouwelijke cipiers. Ze is kritisch ingesteld en neemt doorgaans geen blad voor de mond.

Veerle Dobbelaere zien we in Gent West als Patsy Van Lancker. Zij is binnen en buiten de gevangenismuren de rechterhand van Kat Jacobs en bij uitbreiding een getrouwe van de ganse clan Jacobs.

Anna De Ceulaer speelt Luna Moreels, de dochter van David Moreels en Veronique Dockx. Als Veronique in de gevangenis belandt en haar vader haar niet goed kan opvangen, begint Luna te rebelleren.

Lucas Van den Eynde, absoluut één van mijn favoriete acteurs, heeft in Gent West de rol van Harry Van den Broeck. Harry is Regionaal Directeur, een afgevaardigde van het Directoraat-Generaal Penitentiaire Instellingen. Hij is een alfamannetje met slechts één doel voor ogen: scoren bij zijn oversten.

Ashley Ntangu speelt Malika Diallo, de zwaar drugsverslaafde celgenote van Sacha.

Lukas Bulteel neemt de rol van Kevin Jacobs voor zijn rekening. Hij is de zoon van Kat en Vincent Jacobs. Hij staat op het punt het leiderschap van het netwerk van de familie Jacobs over te nemen.

Laurence Roothooft kruipt in de huid van Lindsey Moens. Zij is een drugsverslaafde- en koerier, zowel binnen als buiten de gevangenismuren. Buiten de muren is ze ook de alleenstaande moeder van de 10-jarige Lisa.

Joke Devynck – ook weer zo’n topnaam – speelt Christel Wouters. Zij is de directeur van Gent West. Ze is streng, maar rechtvaardig én ervaren in haar job. Ze is getrouwd met kwartierchef Tom Vrankx.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 februari 2018 /