Trilogie Vincke en Verstuyft van Jef Geeraerts op VRT NU te kijken

De trilogie van commissaris Vincke (Koen De Bouw) en inspecteur Verstuyft (Werner De Smedt) – gebaseerd op de boeken van misdaadschrijver Jef Geeraerts – is nu op VRT Nu te kijken. Het laatste deel wordt daarnaast vanavond (zaterdag 12 maart) om 21.35 uur op Eén uitgezonden. Hieronder lees je alles over alle drie de delen van deze must see.

Deze films zijn te kijken in het kader van de Week van de Vlaamse film. Wil je de films vanuit Nederland – of een ander land buiten België – op VRT NU kijken? Dat kan alleen met een VPN-verbinding.

Trilogie Vincke en Verstuyft

Koen De Bouw en Werner De Smedt schitteren als commissaris Vincke en inspecteur Verstuyft in de verfilming van de boeken van Jef Geeraerts. We maken kennis met ze in De zaak Alzheimer; het bioscoopsucces van Erik van Looy en persoonlijk nog steeds één van mijn Vlaamse favorieten. Ik vind het niet gek dat dit nog steeds een van de best bekeken Vlaamse films aller tijden is. In het eerste deel van de trilogie komt het recherche-duo Vincke en Verstuyft – na de moord op een topambtenaar – huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir) op het spoor. Ledda, die de ziekte van Alzheimer heeft, besluit om achter zijn eigen opdrachtgevers aan te gaan.

Jan Verheyen over de trilogie

Jan Verheyen, regisseur van Dossier K. en Het tweede gelaat: “De zaak Alzheimer is en blijft een mijlpaal in de Vlaamse filmgeschiedenis. Een op Amerikaanse leest geschoeide, stijlvolle, spannende genrefilm.” Hij gaat verder: “Wat mij persoonlijk boeit in de boeken van Jef Geeraerts is dat ze psychologisch complex zijn. Ze gaan over mensen van vlees en bloed, moreel ambigue mensen vaak, mensen die worstelen met de realiteiten van een moreel corrupte samenleving en de impact van hun werk op hun leven.”

De zaak Alzheimer

Voor wie De zaak Alzheimer nog niet kent, is het absoluut een aanrader om dit ‘oudje’ nog eens te kijken. In deze film maak je dus kennis met het beste recherche-duo van de Antwerpse politie: Vincke en Verstuyft. Wanneer ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar, stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda. Ledda lijdt aan de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Wanneer hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtspelletje, besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren. En te vermijden dat er nog doden vallen.

De zaak Alzheimer telt een topcast met – naast Koen De Bouw als Vincke, Werner De Smedt als Verstuyft en Jan Decleir als huurmoordenaar Ledda – Hilde De Baerdemaeker, Jo De Meyere en Geert Van Rampelberg. Ook onder andere Tom Van Dyck, Tom Waes en Lucas Van den Eynde zijn te zien in De zaak Alzheimer. Deze start van de trilogie werd geregisseerd door Erik Van Looy, die ook het scenario schreef samen met Carl Joos.

Dossier K

Het tweede deel in de trilogie is Dossier K, waarin Vincke en Verstuyft een brutale clanoorlog van de Albanese maffia in Antwerpen proberen te bedwingen. Deze is in gang gezet door een brutale moord op een spilfiguur van de Albanese maffia. Volgens de wetten van de Kanun – een eeuwenoude erecode uit de onherbergzame bergen van Albanië – moet bloed worden gewroken met bloed, en het is dan ook een kwestie van tijd voor er meer slachtoffers vallen. Vincke en Verstuyft worden meegesleurd in een noodlottige spiraal waaruit niemand nog lijkt te kunnen ontsnappen.

Naast Koen De Bouw en Werner De Smedt zijn Hilde De Baerdemaeker, Filip Peeters, Blerim Destani en Erkan Albay in deze tweede film rond Vincke en Verstuyft te zien. Marieke Dilles maakt haar filmdebuut. Dossier K. is geregisseerd door Jan Verheyen. Hij schreef het scenario samen met Erik Van Looy en Carl Joos.

Erik Van Looy vertelt: “We hebben vijf jaar aan het scenario van Dossier K. gesleuteld. Maar snel-snel met een flauw afkooksel inhaken op het succes van De zaak Alzheimer was geen optie. We wilden opnieuw topwerk afleveren, op alle niveaus. En wat voor ons héél belangrijk is: Dossier K. heeft net als de eerste film een ziel. Het is een dieper, scherper en emotioneler verhaal  dan we in het misdaadgenre gewoon zijn; een verhaal over ménsen.”

Het tweede gelaat

Het tweede gelaat is het sluitstuk van de reeks. De film kun je dus op zaterdag 12 maart 2022 nog eens op Eén kijken. Hierin worden de commissarissen geconfronteerd met een seriemoordenaar. De ooit onvoorwaardelijke vriendschap tussen commissarissen Vincke en Verstuyft gaat door diepe dalen bij een confrontatie met een reeks gruwelijke moorden. Een overlevend slachtoffer drijft een wig tussen de vrienden wanneer Verstuyft valt voor haar charmes. En ondertussen heeft de seriemoordenaar een nieuwe prooi in het vizier…

Het tweede gelaat is geregisseerd door Jan Verheyen. Naast Koen De Bouw en Werner De Smedt zien we Sofie Hoflack, Chris Van den Durpel, Kadèr Gürbüz, Michiel De Meyer, Frances Lefebure en Marijke Pinoy. Carl Joos schreef het scenario.

Erik Van Looy over Vincke en Verstuyft trilogie

Erik Van Looy: “Het duo Vincke en Verstuyft heeft een sterke evolutie doorgemaakt doorheen de films. Met Het tweede gelaat als waardige afsluiter voor het verhaal dat we met De zaak Alzheimer zijn gestart.” De zaak Alzheimer, Dossier K. en Het tweede gelaat is geproduceerd door Eyeworks.

TV tijdens coronacrisis

De coronacrisis vraagt om creativiteit bij tv-makers. Opnames voor verschillende projecten liggen stil. Wat doe je dan om niet in een gat te vallen? Bij Eén hadden ze daar een goed idee voor. Ze hebben namelijk in het voorjaar van 2022 de Vincke en Verstuyft trilogie als tv-serie uitgezonden. Alle drie de films werden in drie afleveringen opgehakt. Nu zijn ze dus alle drie op VRT NU te kijken. Woon je buiten België dan zijn ze alleen te bekijken met een VPN Verbinding.

Trilogie Vincke en Verstuyft met Koen De Bouw en Werner De Smedt

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 april 2020 /