Trilogie Vincke en Verstuyft van Jef Geeraerts wordt tv-serie

De trilogie van commissaris Vincke (Koen De Bouw) en inspecteur Verstuyft (Werner De Smedt) – gebaseerd op de boeken van misdaadschrijver Jef Geeraerts – wordt als tv-serie op tv-gebracht vanaf woensdag 22 april. Elke reeks is telkens na de eerste uitzending op televisie integraal op VRT NU te bekijken.

TV tijdens coronacrisis

De coronacrisis vraagt om creativiteit bij tv-makers. Opnames voor verschillende projecten liggen stil. Wat doe je dan om niet in een gat te vallen? Bij Eén dachten ze: we brengen Vlaamse topfictie naar de huiskamer met de trilogie De zaak Alzheimer, Dossier K. en Het tweede gelaat. Ergens hoop ik dat dit het moment is dat series die nog op de plank liggen op tv komen. Denk aan Phil Frisco (waarin we verschillende GR5-castleden gaan zien) en Geluk is…

Trilogie Vincke en Verstuyft met Koen De Bouw en Werner De Smedt

Drie afleveringen

De films met Koen De Bouw en Werner De Smedt in de hoofdrol zijn in drie afleveringen gesplitst. Zo kun je dus negen weken genieten van De zaak Alzheimer (mijn favoriet!), Dossier K. en Het tweede gelaat. Goed nieuws voor de Nederlandse fans, die nu de mogelijkheid hebben om op Eén naar deze reeks te kijken.

  • De zaak Alzheimer: op 22 april om 21.25 uur en vanaf 29 april om 20.35 uur op Eén. Vanaf 22 april volledig op VRT NU.
  • Dossier K: vanaf 13 mei elke woensdag om 20.35 uur op Eén. Vanaf 13 mei volledig op VRT NU.
  • Het tweede gelaat: vanaf 3 juni elke woensdag om 20.35 uur op Eén. Vanaf 3 juni volledig op VRT NU.

Kun je hier niet op wachten? Ze zijn natuurlijk ook alledrie op dvd verkrijgbaar (klik op de naam voor meer informatie).

Hieronder lees je alles over de trilogie van Vincke en Verstuyft.

Trilogie Vincke en Verstuyft

Koen De Bouw en Werner De Smedt schitteren als commissaris Vincke en inspecteur Verstuyft in de verfilming van de boeken van Jef Geeraerts. We maken kennis met ze in De zaak Alzheimer; het bioscoopsucces van Erik van Looy en persoonlijk nog steeds één van mijn Vlaamse favorieten. Ik vind het niet gek dat dit nog steeds een van de best bekeken Vlaamse films aller tijden is. In het eerste deel van de trilogie komt het recherche-duo Vincke en Verstuyft – na de moord op een topambtenaar – huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir) op het spoor. Ledda, die de ziekte van Alzheimer heeft, besluit om achter zijn eigen opdrachtgevers aan te gaan.

Jan Verheyen over de trilogie

Jan Verheyen, regisseur van Dossier K. en Het tweede gelaat: “De zaak Alzheimer is en blijft een mijlpaal in de Vlaamse filmgeschiedenis. Een op Amerikaanse leest geschoeide, stijlvolle, spannende genrefilm.” Hij gaat verder: “Wat mij persoonlijk boeit in de boeken van Jef Geeraerts is dat ze psychologisch complex zijn. Ze gaan over mensen van vlees en bloed, moreel ambigue mensen vaak, mensen die worstelen met de realiteiten van een moreel corrupte samenleving en de impact van hun werk op hun leven.”

De zaak Alzheimer

Voor wie De zaak Alzheimer nog niet kent, is het absoluut een aanrader om op 22 april voor de buis te zitten. In deze film maak je dus kennis met het beste recherche-duo van de Antwerpse politie: Vincke en Verstuyft. Wanneer ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar, stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda. Ledda lijdt aan de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Wanneer hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtspelletje, besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren. En te vermijden dat er nog doden vallen.

De zaak Alzheimer telt een topcast met – naast Koen De Bouw als Vincke, Werner De Smedt als Verstuyft en Jan Decleir als huurmoordenaar Ledda – Hilde De Baerdemaeker, Jo De Meyere en Geert Van Rampelberg. Ook onder andere Tom Van Dyck, Tom Waes en Lucas Van den Eynde zijn te zien in De zaak Alzheimer. Deze start van de trilogie werd geregisseerd door Erik Van Looy, die ook het scenario schreef samen met Carl Joos.

Dossier K

Vanaf 13 mei volgt Dossier K, waarin Vincke en Verstuyft een brutale clanoorlog van de Albanese maffia in Antwerpen proberen te bedwingen. Deze is in gang gezet door een brutale moord op een spilfiguur van de Albanese maffia. Volgens de wetten van de Kanun – een eeuwenoude erecode uit de onherbergzame bergen van Albanië – moet bloed worden gewroken met bloed, en het is dan ook een kwestie van tijd voor er meer slachtoffers vallen. Vincke en Verstuyft worden meegesleurd in een noodlottige spiraal waaruit niemand nog lijkt te kunnen ontsnappen.

Naast Koen De Bouw en Werner De Smedt zijn Hilde De Baerdemaeker, Filip Peeters, Blerim Destani en Erkan Albay in deze tweede film rond Vincke en Verstuyft te zien. Marieke Dilles maakt haar filmdebuut. Dossier K. is geregisseerd door Jan Verheyen. Hij schreef het scenario samen met Erik Van Looy en Carl Joos.

Erik Van Looy vertelt: “We hebben vijf jaar aan het scenario van Dossier K. gesleuteld. Maar snel-snel met een flauw afkooksel inhaken op het succes van De zaak Alzheimer was geen optie. We wilden opnieuw topwerk afleveren, op alle niveaus. En wat voor ons héél belangrijk is: Dossier K. heeft net als de eerste film een ziel. Het is een dieper, scherper en emotioneler verhaal  dan we in het misdaadgenre gewoon zijn; een verhaal over ménsen.”

Het tweede gelaat

Vanaf 3 juni kijk je naar het sluitstuk: Het tweede gelaat. Hierin worden de commissarissen geconfronteerd met een seriemoordenaar. De ooit onvoorwaardelijke vriendschap tussen commissarissen Vincke en Verstuyft gaat door diepe dalen bij een confrontatie met een reeks gruwelijke moorden. Een overlevend slachtoffer drijft een wig tussen de vrienden wanneer Verstuyft valt voor haar charmes. En ondertussen heeft de seriemoordenaar een nieuwe prooi in het vizier…

Het tweede gelaat is geregisseerd door Jan Verheyen. Naast Koen De Bouw en Werner De Smedt zien we Sofie Hoflack, Chris Van den Durpel, Kadèr Gürbüz, Michiel De Meyer, Frances Lefebure en Marijke Pinoy. Carl Joos schreef het scenario.

Erik Van Looy over Vincke en Verstuyft trilogie

Erik Van Looy: “Het duo Vincke en Verstuyft heeft een sterke evolutie doorgemaakt doorheen de films. Met Het tweede gelaat als waardige afsluiter voor het verhaal dat we met De zaak Alzheimer zijn gestart.” De zaak Alzheimer, Dossier K. en Het tweede gelaat is geproduceerd door Eyeworks.

Iedere woensdag vanaf 22 april kun je genieten van een aflevering. De eerste start om 21.25 uur. Vanaf 29 april worden de afleveringen uitgezonden om 20.35 uur. Vanaf het moment dat de serie wordt uitgezonden is deze integraal te zien op VRT NU. Dat betekent dat je hier vanaf 22 april kunt kijken naar De zaak Alzheimer. Dossier K is vanaf 13 mei volledig op VRT NU te zien. En Het tweede gelaat volgt op 3 juni.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland, Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

9 april 2020 /