De Slag om de Schelde op tv kijken | cast en verhaal

De Slag om de Schelde is al een tijdje op Netflix te kijken; heb je deze streamingdienst niet, dan kun je ‘m vanavond – kerstavond 24 december – om 20.30 uur kijken op tv. Deze indrukwekkende film wordt uitgezonden door de EO op NPO 1. Ik kijk deze film zelf met extra interesse, omdat er verschillende Vlaamse acteurs in de cast te vinden zijn, zoals Marthe Schneider, Jan Bijvoet, Koen De Sutter en Mathijs F. Scheepers.

Verhaal De Slag om de Schelde

November ’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Centraal in de film staat ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als een van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa en toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Cast De Slag om de Schelde

De cast van De Slag om de Schelde kent tal van acteurs en actrices. Met in de hoofdrol Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters en Tom Felton. Bij VlaamsKijken vallen ons de namen van de Vlamingen in de cast van De Slag om de Schelde. Dat zijn Marthe Schneider, Jan Bijvoet, Koen De Sutter en Mathijs F. Scheepers. Toen we Mathijs F. Scheepers een hele tijd geleden interviewde vertelde hij al kort over zijn rol in de film.

  • Gijs Blom ken je bijvoorbeeld van films als De Libi en Jongens, van de serie The Letter for the King op Netflix. Hij werkt op dit moment aan de nieuwe film Piece of My Heart.
  • Susan Radder ken je bijvoorbeeld van Oogappels en Keizersvrouwen. Ze was verder te zien in Soof: een nieuw begin en in Vechtershart.
  • Jamie Flatters is een jonge Britse acteur.
  • Tom Felton ken je vooral van zijn rol als Draco Malfidus in de Harry Potter-films.
  • Marthe Schneider zag je recent in Glad IJs. Je kunt haar verder kennen uit Gevoel voor tumor. Marthe Schneider was voor het eerst op tv te zien in de Vlaamse mini-serie Kongo.
  • Jan Bijvoet heeft een cv om U tegen te zeggen. Recent zag je hem bijvoorbeeld nog in de Netflix-serie Into the Night (waar ik uitvoerig verder over hem schrijf).
  • Koen De Sutter ken je bijvoorbeeld van  De twaalf en Cordon. Je zag hem ook in de voorstelling Bovary samen met Maaike Neuville.
  • Mathijs F. Scheepers kennen velen waarschijnlijk als acteur. Maar hij heeft veel meer in zijn mars. Dat ontdekte we meteen toen corona zijn intrede deed en de theaters moesten sluiten. Hij ontwikkelde samen met Korneel Hamers WhatsApp theater. Wat heb ik genoten van de verschillende voorstellingen als Imke, #Thomize en Emmi en Leo (Part 2). Wist je dat hij recent ook een kinderboek heeft geschreven: De laatste ijsbeer. En niet te vergeten hij regisseert ook; zo kon je laatst kijken naar The art of lying.

Makers

De Slag om de Schelde is geregisseerd door Matthijs van Heijningen. Het scenario is geschreven door Paula van der Oest. Levitate Film heeft het oorlogsdrama geproduceerd in co-productie met EO en Caviar.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 december 2021 /