De Familie Claus: cast, verhaal én meer – kijk op VTM en Netflix

De eerste Familie Claus wil kun je – twee jaar nadat-ie op Netflix kwam – voor het eerst op tv kijken. De Familie Claus is op vrijdagavond 30 december om 20.35 uur te kijken bij VTM. Ontdek in dit artikel alles over de Vlaams Nederlandse kerstfilm, die zelf wereldwijd ontzettend goed bekeken werd op Netflix. Met in De Familie Claus cast Jan Decleir, Mo Bakker, Bracha van Doesburgh, Pommelien Thijs, Sien Eggers, Stefaan Degand en vele andere bekende Nederlandse en Vlaamse acteurs.

Dit is de eerste film; inmiddels vind je op Netflix ook De Familie Claus 2 en De Familie Claus 3 met grotendeels dezelfde acteurs en actrices in de cast.

De Familie Claus

Jules Claus (Mo Bakker) houdt helemaal niet van Kerstmis. Na het overlijden van zijn vader vorig jaar, wil hij niets meer te maken hebben met de zogenaamde ‘mooiste tijd van het jaar’. Als zijn moeder (Bracha van Doesburgh) aan het werk is, brengt Jules graag tijd door in de speelgoedwinkel van zijn grootvader (Jan Decleir). 

Op een dag vindt hij een magische sneeuwbol die hem op bijzondere wijze naar de verste uithoeken van de wereld kan brengen. Tijdens zijn avontuur ontdekt hij iets verbazingwekkends: niemand minder dan zijn eigen grootvader is de enige echte kerstman! De traditie blijkt al jaren in de familie te zitten, en nu Jules zijn vader er niet meer is heeft zijn grootvader de taak weer op zich genomen… 

Wanneer grootvader zijn been breekt besluit Jules hem te helpen. Maar voordat hij het kerstgevoel kan delen met anderen, moet hij eerst zelf weer leren om van het mooiste feest ter wereld te houden.

Het verhaal van de familie Claus lees je ook in het boek van Sofie Leyts.

De Familie Claus cast

De Familie Claus cast telt tal van bekende actrices en acteurs uit Nederland en Vlaanderen. We zien in De Familie Claus cast onder andere Jan Decleir, Mo Bakker, Bracha van Doesburgh, Amber Metdepenningen, Josje Huisman, Renée Soutendijk, Eva Van der Gucht, Janne Desmet, Stefaan Degand, Bert Haelvoet, Sien Eggers, Wim Willaert, Carly Wijs, Maarten Bosmans, Mieke de Groote, Tom de Beckker, Issam Dakka en Pommelien Thijs.

Rolverdeling De Familie Claus

 • Jules Claus – Mo Bakker
 • Suzanne (moeder van Jules) – Bracha van Doesburgh
 • Noor (zusje Jules) – Amber Metdepenningen
 • Pieter Claus (overleden vader van Jules) – Bert Haelvoet
 • Oma (van Jules) – Renée Soutendijk
 • Noël Claus (opa van Jules) – Jan Declair
 • Holger (hulpje meneer Claus) – Stefaan Degand
 • Gunna (hulpje meneer Claus) – Eva Van Der Gucht
 • Ikka (hulpje meneer Claus) – Josje Huisman
 • Assa (hulpje meneer Claus) – Janne Desmet
 • Ella (buurmeisje van Jules) – Pommelien Thijs
 • Stef (vader van Ella) – Wim Willaert
 • Farid (collega van Suzanne in koekjesfabriek) – Issam Dakka
 • Jet (collega van Suzanne in de koekjesfabriek)– Sien Eggers
 • Jantien (bazin van Suzanne in de koekjesfabriek) – Carly Wijs
 • Dokter – Mieke de Groote
 • Inbreker – Tom de Beckker
 • Koppeltje dat wil kerstshoppen in winkel opa Claus: Frances Lefebure en Boris Van Severen

Cast van De Familie Claus

We zien in cast van De Familie Claus dus stuk voor stuk geweldige acteurs en actrices. Het gaat hierbij om een aantal prominente Nederlandse acteurs, maar met name Vlamingen. Waar je de acteurs en actrices uit deze Vlaams – Nederlandse kerstfilm van kunt kennen? We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Jan Decleir

Jan Decleir wat mij betreft één van de beste Vlaamse acteurs allertijden. Hij heeft een rol gehad in de nodige Vlaamse (en Nederlandse) films en series. Als je op mijn blog naar Jan Decleir zoekt, komt je dan ook verschillende berichten tegen.

Mo Bakker

Mo Bakker en Jan Decleir waren al samen te zien in de film Niet Schieten. De jonge acteur speelde de 9-jarige David. Maar Mo is bij het brede publiek toch wel het bekendste van zijn rol in Zie Mij Graag, waarin hij zoon Vic speelt. Hij speelde verder in Binti en Sisyphus at Work (ook wel bekend als Poor Boy).

Bracha van Doesburgh

Bracha van Doesburgh is een Nederlandse actrice, die de lezers van deze site bijvoorbeeld kennen uit Oogappels (met Eva Van der Gucht, die we ook terugzien in De Familie Claus). Bracha van Doesburgh is op dit moment in de bioscoop te zien in Faithfully Yours. Hierin speelt Bracha van Doesburgh de hoofdrol. Verder zag je haar recent nog in een andere kerstfilm, namelijk Kerstappels. Ze is getrouwd met acteur Daan Schuurmans; samen waren zij ook te zien in de indrukwekkende Nieuwe Buren-reeks. Ze hebben een productiebedrijf, waarmee Piece of My Heart produceerden.

Pommelien Thijs

Pommelien Thijs is vooral bekend bij het jonge publiek. Zij brak door dankzij haar rol van Caro in #LikeMe. Al was ze eerder al te zien in Labyrinthus (als Miranda) en in een aflevering van Vriendinnen. Naast actrice is ze ook zangeres. Ze heeft een duet opgenomen met de Nederlandse zanger Jaap Reesema (Jake Reese). En via IMDB ontdek ik dat Pommelien Thijs voor de soundtrack van De Familie Claus het nummer Still Here zingt. In 2023 gaan we haar zien in het laatste seizoen van #LikeMe, maar ook in de nieuwe serie Knokke Off.

Amber Medepenningen

Amber Metdepenningen is het jongere zusje van Alycia-Emma Metdepenningen, die te zien is in Zie Mij Graag en Meisjes. Amber mag dan pas 9 zijn; ook zij heeft al de nodige ervaring. Zo was ze het jongste castlid van musical Annie. En ook op tv is ze geen onbekend gezicht. Ze was te zien in De Luizenmoeder, De Buurtpolitie en Black out. Je kunt haar verder kennen als Yasmine Oostvoghels uit Thuis en ze speelt de jonge Tess in Het Smelt.

Josje Huisman

Josje Huisman leerden we kennen als ‘de nieuwe’ van K3. Zij won K2 zoekt K3, nadat Kathleen Aerts de groep had verlaten. Sinds mei 2016 heeft K3 een compleet nieuwe samenstelling en werkt Josje aan haar solo-carrière. In Nederland deed ze mee als de Eenhoorn in The Masked Singer. Josje Huisman is sowieso een veelzijdige, creatieve tante. Ze was als actrice al te zien in Fashion Planet en in de verschillende K3-films en series. Daarnaast heeft ze twee boeken geschreven: Dresscodejosje en Goed bevallen?

Eva Van der Gucht

Eva Van der Gucht is zowel in Vlaanderen als Nederland ontzettend bekend. De jonge Vlaamse kijker kent haar als Dokter Bea, maar mijn favoriet met deze actrice blijft Connie & Clyde. Al is ze als Sally in Mijn Slechtste Beste Vriendin ook meesterlijk. Voor de liefhebbers van Kerst (die Videoland hebben). Eva speelt ook een mooie rol in Kerst met de Kuipers. Net als Bracha Van Doesburgh speelt Eva Van der Gucht in Oogappels en Kerstappels.

Janne Desmet

Janne Desmet heeft al de nodige rollen op haar cv staan, maar de afgelopen jaren heeft ze een paar prachtige hoofdrollen te pakken. Zo speelt ze Christine De Wolf in Studio Tarara (kijktip voor wie ‘m nog niet gezien heeft). En ook in Albatros maakt ze met haar personage Sybille Wyns indruk. Of wat dacht je van haar rol in het tweede seizoen van Beau Séjour. En ze had ook een kleine, maar gave rol in Chantal. Nu is het wachten op De Club, J’aime la die en Exen.

Stefaan Degand

Stefaan Degand is niet alleen een geweldige acteur, maar inmiddels ook schrijver. Al had hij dit boek liever nooit geschreven. Hij is namelijk een aantal jaar geleden zijn jonge vrouw – en daarmee de moeder van zijn dochtertje Mila – verloren. Hij heeft daarover het boek Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder geschreven. Je zag hem begin dit jaar nog in Een Echte Job seizoen 2.

Renée Soutendijk

Renée Soutendijk is een Nederlandse actrice, die tal van rollen op haar naam heeft. Op VlaamsKijken schreven we eerder nog over Van de koele meren des doods. Liefhebbers van spannende, politieseries kunnen haar ook kennen als Carla Vreeswijk uit Moordvrouw.

Bert Haelvoet

Bert Haelvoet ken je bijvoorbeeld uit series als De Dag, 13 Geboden en #hetisingewikkeld. Maar ook Amigo’s en Nieuw Texas zijn leuke series met deze acteur. Bij mij viel hij op met zijn optreden in Spitsbroers. Maar je zag hem begin dit jaar ook in Zijn Daar Geen Beelden Van?

Sien Eggers

Sien Eggers heeft al heel wat rollen op haar naam staan. Je kunt haar bijvoorbeeld kennen als Ria uit de Eigen Kweek-reeks. Maar zelf vond ik haar ook geweldig als Odette Willekens in Red Sonja. Recent was ze nog op tv te zien in herhalingen van In de gloria.

Wim Willaert

Wim Willaert heeft volgens mij ook geen introductie meer nodig bij de Netflix-kijkers. Hij speelde in Undercover 2 Laurent Berger. Maar je kunt hem ook kennen van Eigen Kweek, Grenslanders en nog tal van andere films en series (waaronder Red Sonja, die ik hierboven tipte bij Sien Eggers). Nu is het wachten op het tweede seizoen van Nonkels, want dit jaar hebben we natuurlijk enorm van hem genoten als Pol Persyn in Nonkels seizoen 1.

Carly Wijs

Carly Wijs zag je net als Eva van der Gucht ook in Kerst met de Kuipers. Maar bij het grote publiek is deze actrice natuurlijk bekend als Tamar uit Divorce. Je zag haar verder onder andere in deze series en films. Wist je trouwens dat ze ook schrijfster is? Ze heeft het boek Het twijfelexperiment geschreven. Afgelopen jaar zag je haar als Gerdi Verbeet in de serie Het jaar van Fortuyn.

Issam Dakka

Issam Dakka kun je dan weer kennen uit de Vlaamse remake van De Luizenmoeder. Maar hij speelde ook in Keizersvrouwen en Geub. In 2022 zag je hem in De verraders, Couples Therapy, Lost Luggage en als Michael in Lisa. Daarnaast is het wachten op de nieuwe Dertigers, Kids on the Block, Alter Ego en Everybody Loves Diamonds.

Maarten Bosmans

Maarten Bosmans werd bekend bij het publiek als Bruno Soetaert in Flikken Gent. Hij was in maar liefst 66 afleveringen van deze reeks te zien. We zagen hem ook nog in series als Spoed en De Rodenburgs. Je zag ‘m verder in Buck en in het tweede seizoen van Fair Trade als Meester Guido Jacobs. In De Familie Claus viel Maarten Bosmans me eigenlijk niet op.

Boris Van Severen en Frances Lefebure

Daarentegen vielen Frances Lefebure en Boris Van Severen me dan weer wel op. Het koppel – dat we kennen uit Een Goed Jaar en F*** you very, very much – speelt kritische klanten die binnen komen in de bijzondere speelgoedwinkel van Opa Claus. Frances Lefebure ken je van haar rol in onder andere Studio Tarara, waarin Boris van Severen ook een rol had. Daarnaast zag je hem bijvoorbeeld in de GR5. Frances Lefebure presenteerde recent Ons DNA.

Makers De Familie Claus

Matthias Temmermans heeft De Familie Claus geregisseerd. Hij regisseerde recent de CEMI-film Rewind. De film is geproduceerd door Dingie Film in samenwerking met Dutch FilmWorks. Hij werd gerealiseerd met de steun van Screen Flanders, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax Shelter. 

Eerste Nederlands Vlaamse Kerstfilm

Willem Pruijssers, Dutch FilmWorks: “De Familie Claus is de állereerste Nederlands-Vlaamse kerstfilm. Een uniek project van de getalenteerde producenten van Dingie Film, met een mooie mix van bekende acteurs uit beide landen. Een universeel verhaal over verdriet, familie en verantwoordelijkheid, ingepakt als een spannend kerstverhaal met een vleugje magie. We zijn dan ook heel trots dat Netflix de film vol enthousiasme heeft aangekocht.” Zo vertelt Pruijssers in het persbericht dat Netflix heeft verzonden.

Maar of het écht de eerste Nederlands-Vlaamse kerstfilm is, dat valt te betwisten. In 2013 kwam tenslotte Midden in de winternacht al uit.

Foto’s Kerstfilm De Familie Claus

Trailer De Familie Claus 1

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

30 december 2022 /