Het jaar van Fortuyn cast met Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr

Je kunt sinds vrijdag 25 maart om 21.30 uur op NPO 1 bij AVROTROS kijken naar de nieuwe Nederlandse tv-serie Het jaar van Fortuyn. Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr zijn te zien in een nieuwe serie over Pim Fortuyn en Ad Melkert. De cast van Het jaar van Fortuyn telt tal van bekende acteurs, zoals Frank Lammers, Fedja van Huêt, Carly Wijs, Jaap Spijkers, Thijs Römer, Teun Luijkx, Tijn Docter, Jeroen De Man en Olinda Larralde Ortiz. Ontdek hier alles over de serie, die direct na Flikken Maastricht te kijken is.

Acteur Pim Fortuyn

De opnames voor Het jaar van Fortuyn gingen in het voorjaar van 2021 van start. In deze serie staat de verkiezingsstrijd in 2002 tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert centraal. De flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn wordt gespeeld door acteur Jeroen Spitzenberger. Ramsey Nasr geeft gestalte aan PvdA-lijsttrekker en beoogd opvolger van minister-president Wim Kok Ad Melkert. Het is niet de eerste keer dat deze acteurs in dezelfde serie spelen; zo zie je ze nu samen in Oogappels. Hieronder ontdek je meer over de Het jaar van Fortuyn cast; er doen namelijk nog meer bekende acteurs en actrices mee.

Miniserie Het jaar van Fortuyn

Het politieke establishment schrikt op van de stormachtige opkomst van de flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn (Jeroen Spitzenberger). PvdA-lijsttrekker Ad Melkert (Ramsey Nasr), de belangrijkste kanshebber in de strijd om het Torentje, ziet hoe het politieke spel onder invloed van de eigenzinnige populist Fortuyn razendsnel verandert. Wat volgt is een verkiezingsstrijd die zijn weerga niet kent. De snel stijgende populariteit van Fortuyn dwingt de gevestigde orde om krachtig stelling te nemen. De dramatische gebeurtenissen die hiervan het gevolg zijn, laten hun sporen na in de samenleving en het persoonlijk leven van de hoofdrolspelers.

Vijf afleveringen

De vijfdelige miniserie Het jaar van Fortuyn laat zien hoe in een periode van nog geen jaar het politieke landschap in Nederland voorgoed verandert. Een verhaal over nieuwe politiek, de opkomst van het populisme, toenemende polarisatie, een democratie onder druk en het verlangen om gehoord te worden.

Verhaal Het jaar van Fortuyn

Niks lijkt Ad Melkert in de weg te staan om het stokje over te nemen van minister-president Wim Kok. Maar als twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boren, brengt dit een schokgolf teweeg die ook in Nederland voelbaar is. De spraakmakende columnist Pim Fortuyn besluit de politiek in te gaan en sluit zich aan bij de nieuwe partij Leefbaar Nederland. In de verkiezingsstrijd die volgt, zien we hoe Fortuyn onder vuur komt te liggen als hij de islam een achterlijke cultuur noemt. Fortuyn wordt uit de partij gezet en hij richt zijn eigen partij op: de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Ondertussen probeert Melkert de regie over de campagne terug te krijgen. Maar in zijn pogingen de juiste strategie te vinden, wordt hij dwarsgezeten door zijn eigen partijgenoten. 

Aanslag op Pim Fortuyn

Naarmate de populariteit van Fortuyn groeit, wordt ook het verzet tegen zijn persoon steeds heviger. Terwijl de gemoederen in het land steeds hoger oplopen, nadert de LPF in de peilingen de PvdA. Op 6 mei 2002, enkele dagen voor de verkiezingen, wordt Fortuyn neergeschoten. Hij overleeft de aanslag niet. De woede die uitbreekt in het land keert zich tegen Melkert, die in het zicht van de eindstreep alles op alles zet om overeind te blijven. 

Niets voor jou? Kijk voor tips dan op Guidinc.

Het jaar van Fortuyn cast

Naast Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr zijn er in de cast van Het jaar van Fortuyn rollen weggelegd voor onder anderen Fedja van Huêt, Carly Wijs, Jaap Spijkers, Frank Lammers, Thijs Römer, Teun Luijkx, Tijn Docter, Jeroen De Man en Olinda Larralde Ortiz. Kortom: een heel divers gezelschap, waarbij we veel acteurs en actrices natuurlijk kennen uit andere series en films. We zetten de Het jaar van Fortuyn cast – zoals je van ons gewend bent – op een rijtje.

Jeroen Spitzenberger

Jeroen Spitzenberger ken je bijvoorbeeld uit Oogappels, maar je zag hem ook in De regels van Floor. Verder was hij in tal van Nederlandse films en series te zien, waarbij het grote publiek Jeroen Spitzenberger natuurlijk uit de hit-serie Divorce kent. Hij werkt aan dit moment aan Dormis en Hotel Sinestra, aldus zijn IMDB-pagina.

Ramsey Nasr

Ramsey Nasr speelde recent de hoofdrol in de serie IM – over het leven van Ischa Meijer. Net als Jeroen Spitzenberger ken je deze acteur ook uit Oogappels. Hij is bij het Vlaamse publiek dan weer bekend als kunstenaar Kaïn uit het eerste seizoen van Over Water. Hij is momenteel op Amazon Prime Video te zien in de film Alles op tafel. Wist je dat hij daarnaast ook actief als schrijver is?

Fedja van Huêt

Fedja van Huêt speelde de afgelopen jaren verschillende mooie hoofdrollen. Denk bijvoorbeeld aan Athony Fokker in Vliegende Hollanders. Maar we zagen hem ook in Herrie in Huize Gerri. En in de film De Veroordeling. Het is daarnaast nog steeds wachten op Soof 3. Maar wat mij betreft, blijft zijn rol in de Nederlands-Vlaamse serie Grenslanders er toch uit springen. Maar je kent hem ook uit andere Nederlandse films en series, zoals Penoza, Overspel en meer…

Carly Wijs

Carly Wijs is een Nederlandse actrice die in België woont. Recent zag je haar in Netflix kerstfilm De Familie Claus (en natuurlijk ook deel 2). Ze is ook te zien in Oude Liefde met Gene Bervoets. Ze is actrice én schrijfster. Net als Ramsey Nasr was Carly Wijs ook te zien in IM>

Jaap Spijkers

Jaap Spijkers is op dit moment ook te zien in de De verschrikkelijke jaren tachtig. Verder zag je hem in telefilm De Zitting. Je hoorde hem ook in de Podcast-thriller Wraak met Rifka Lodeizen. Wist je dat hij net als Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr ook in Oogappels te zien is; als de vader van Fabie. Daarnaast speelde hij mee in Keizersvrouwen. Een serie met Jaap Spijkers die ik nog steeds wil terugkijken is Ik Weet Wie Je Bent. En zo zijn er nog tal van series en films waar je deze acteur van kent.

Frank Lammers

Volgens mij kan Frank Lammers absoluut niet stil zitten. De Undercover-fans hebben de Ferry-film, waarin hij de hoofdrol speelde, natuurlijk al gezien. Maar er is veel meer… Zo horen we hem wekelijks weer als voice-over bij Massa is Kassa en De Alleskunner VIPS 2022. En we zagen hem de afgelopen twee jaar in veel rollen gezien. Denk aan Rikkert in de Edelfigurant, Slager Ad in Little Amsterdam (Onze Straat) en niet te vergeten, hij ontwikkelde twee Gerri-films. We schreven allebei: Groeten van Gerri en Herrie in Huize Gerri. Daarnaast ontdek ik net dat hij ook een rol speelt in de Vlaamse film H4Z4RD. Zo speelde hij al vaker mee in Vlaamse producties, zoals Grenslanders (als Rinus ‘Klauwe’ de Geulen), Als de dijken breken (als Willem Wienesse) en als Patron in Crimi Clowns.

Thijs Römer

Thijs Römer zag je als laatst in Keizersvrouwen, maar ik vond hem misschien wel het leukste in Weemoedt. Hij werkt momenteel ook mee aan de tv-serie Jos. Natuurlijk schrijven we daar ook meer over als we er meer over weten. En er zijn nog veel meer series en films… Hier ken je Thijs Römer van… Al is Thijs Römer vooral achter de schermen actief de laatste jaren.

Teun Luijkx

Teun Luijkx zag je recent in de telefilm Alles van Waarde, de film Quo Vadis Aida en de theaterregistratie Revolutionary Road (met de Vlaamse actrice Alejandra Theus). Verder ken je hem van Fenix, Retrospekt en niet te vergeten A’dam – E.V.A.

Tijn Docter

Tijn Docter zag je vorig jaar in de Nederlandse series BuZa en Hoe mijn keurige ouders in de bak belandden. En zo zijn er nog veel meer series en films met Tijn Docter. Op IMDB ontdek ik in ieder geval dat hij ook te zien zal zijn in Lucy ist jetz Gangster…

Jeroen De Man

Jeroen De Man is voor mij nog een onbekende acteur. Ik heb op VlaamsKijken ook nog niet eerder over hem geschreven. Je zag hem in series als Toen wij de tijd hadden en De ontmaskering van de Vastgoedfraude. En vorig jaar kwam hij voorbij als professor Klompenzak in Herrie in Huize Gerri (van Frank Lammers)

Olinda Larralde Ortiz

Olinda Larralde Ortiz is voor mij ook nog een nieuwe naam. Deze actrice zag je eerder in Nieuwe Buren en ze had gastrollen in bijvoorbeeld Deadline, Flikken Maastricht, Familieweekend, Brussel en Flikken Rotterdam. Wie weet betekent Het jaar van Fortuyn wel haar doorbraak naar meer grote rollen.

Dick van den Toorn

Dick van den Toorn ken je bijvoorbeeld van Loenatik, maar bijvoorbeeld ook als Wellespiet. Hij speelt daarnaast ook één van de hoofdrollen in Soof. En je zag hem recent in Deep Shit. Momenteel is het wachten op de films Happy Single en Soof3.

Jorrit Ruijs

De naam Jorrit Ruijs zei mij niet meeteen heel erg veel, maar als ik op IMDB kijk, dan heeft deze acteur al heel wat rollen op zijn naam staan. Zo kun je hem kennen uit Nieuw Buren, De spa en Bloedverwanten.

Malou Gorter

Malou Gorter is op dit moment wekelijks te zien in De verschrikkelijke jaren tachtig. Maar je kent deze actrice bijvoorbeeld ook uit Oogappels, maar je zag haar ook in Dwaalspoor, Mocro Maffia, Hollands Hoop en Annie MG. Net als Teun Luijkx was ze ook te zien in het toneelstuk Revolutionary Road.

Cast serie Pim Fortuyn

Benieuwd wie welke rol voor zijn of haar rekening neemt in de serie over Pim Fortuyn; we zetten de cast en hun personage op een rijtje. Een aantal rollen zijn voor mij op dit moment nog onbekend, zoals die van Olinda Larralde Ortiz, Dick van den Toorn, Jorrit Ruijs en Malou Gorter. Als we daar meer over weten vullen we het overzicht van Het jaar van Fortuyn cast natuurlijk aan.

 • Jeroen Spitzenberger: Pim Fortuyn
 • Ramsey Nasr: Ad Melkert
 • Fedja van Huêt: Mat herben
 • Jaap Spijkers: Wim Kok
 • Carly Wijs: Gerdi Verbeet
 • Frank Lammers: Peter Langendam
 • Thijs Römer: Kay van der Linde
 • Teun Luijkx: Jacques Monasch
 • Tijd Docter: Dick Benschop
 • Olinda Larralde Ortiz
 • Jeroen de Man: Albert de Booij
 • Dick van den Toorn: Jan Nagel
 • Jorrit Ruijs: Herman Dikkers
 • Malou Gorter: Verslaggeefster NOS

Makers

De serie is geschreven door Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht. Pieter Bart Korthuis, ken je van Penoza en Vechtershart. Hij werkt daarnaast voor Netflix aan de serie Dirty Lines die vanaf 8 april te kijken is. Nathan Vecht schreef het scenario van Missie Aarde. De regie is in handen van Michiel van Jaarsveld, deze regisseur ken je bijvoorbeeld van Koppensnellers, De Maatschap en Stellenbosch. Hollands Licht tekent in samenwerking met AVROTROS voor de productie.

Het jaar van Fortuyn kijken

Het jaar van Fortuyn is een vijfdelige serie, die te kijken is vanaf vrijdag 25 maart om 21.30 uur op NPO 1 bij AVROTROS. Je kunt de afleveringen ook kijken via NPO Plus en NPO Start. Ben je (woonachtig) buiten Nederland, dan kun je NPO Start kijken als je een VPN Verbinding hebt die je op Nederland kunt zetten.

Foto’s: AVROTROS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 april 2021 /