De Club: tv-serie over IVF & vriendschap van VRT en Prime Video

De Club is de nieuwe tv-serie over IVF en vriendschap, die sinds woensdag 6 september te kijken is op VRT1. En te bingewatchen is in België via VRT MAX en in Nederland via Prime Video. De serie is onder andere bedacht en geschreven door Leander Verdievel, die je kent van Gevoel voor tumor. Ontdek in dit artikel alles over het verhaal en de Vlaams-Nederlandse cast van De Club met onder andere Janne Desmet, Dominique Van Malder, Jade Olieberg, Evelien Bosmans, Roos Dickmann, Achraf Koutet en Lies Visschedijk.

Dit bericht publiceerde ik voor het eerst op 11 april 2022; het heeft een update gekregen op woensdag 6 september 2023, omdat De Club nu te zien is bij VRT1, VRT MAX en sinds 7 september op Prime Video. Start nu 30 dagen gratis kijken op Prime Video.

De Club

De opnames van de tragikomische serie De Club begonnen op 11 april 2022. En nu – een kleine anderhalf jaar later – kunnen we de serie dan eindelijk kijken op VRT1, VRT MAX in België en Prime Video in Nederland. De achtdelige serie volgt drie koppels (Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie en Ellen en Ellen) die vrienden worden in de wachtkamer van de IVF-kliniek. Zij hadden hun toekomst al helemaal gepland, maar moeten zich aanpassen wanneer hun kinderwens niet zo vanzelfsprekend blijkt… De reeks is bedacht door scenario Leander Verdievel, die je ook kent van Gevoel voor tumor.

De Club kijken

De Club is iedere woensdag (vanaf 6 september) om 20.50 uur te kijken op VRT1. Dan volgen er twee afleveringen. Je kunt de reeks nu al compleet bingewatchen via VRT MAX (daar vind je ook de reeks Welkom bij de club, waar je onderaan het artikel meer over leest).

De Club: Prime Video

Wie vanuit Nederland wil kijken, kan De Club op Prime Video zien. Wist je dat je voor 2,99 euro per maand al een abonnement op Prime Video hebt? Je kunt deze dienst ook 30 dagen gratis testen. Echt een aanrader voor Nederlandse liefhebbers van Vlaamse series, want je ontdekt hier bijvoorbeeld ook Fair Trade, De Kraak en Geldwolven.

In dit bericht lees je alles over (in deze volgorde):

 • Het verhaal van serie De Club (VRT / Prime Video)
 • De Club Cast
 • Personages
 • Makers Leander Verdievel en Zita Theunynck
 • Video-reeks
 • Podcast

De Club serie (VRT)

Daar zitten ze dan, beschaamd voor zich uit te staren in de kille wachtzaal van de dienst fertiliteit. Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, en Ellen en Ellen. Drie koppels die nooit gedacht hadden dat ze terecht zouden komen bij de afstandelijk academische en wat vreemde fertiliteitsarts Eva Deseure. Een kindje krijgen zou makkelijk moeten zijn, toch?  Ze hadden ook nooit verwacht dat ze een hechte vriendschap zouden sluiten met elkaar. Maar toch gebeurt het. Omdat ze elkaar begrijpen en samen vluchten voor de vaak botte en onverschillige buitenwereld die hen helemaal niet begrijpt. Zo worden de drie koppels ‘De club waar ze eigenlijk nooit bij wilden horen’. Maar hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Zijn ze echt vrienden of vluchten ze gewoon van de bittere realiteit? Overleeft hun vriendschap én hun relatie de beproeving die IVF is?  

De Club cast

De Club cast bestaat uit Vlaamse en Nederlandse acteurs en actrices. Hoofdrollen worden gespeeld door Janne Desmet, Dominique Van Malder, Jade Olieberg, Evelien Bosmans, Roos Dickmann, Achraf Koutet en Lies Visschedijk. Ben je benieuwd waar je De Club cast van kent? We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Acteurs en actrices De Club

 • Janne Desmet is wat mij betreft toch wel één van de actrices van dit moment. Zo kon je van haar genieten in Beau Séjour 2Deja VuDe Familie Claus en Albatros. Al blijft haar rol in Studio Tarara één van mijn favorieten. Verder zien we haar op dit moment in Exen en is het wachten op J’aime la vie en Skunk.
 • Dominique Van Malder heeft recent de indrukwekkende documentaire reeks Patiënt Dompi gemaakt. Maar je kent hem ook uit Roomies en Doe Zo Voort en als presentator van Viervoeters, Radio Gaga en De Bachelorette. Net als Jade Desmet zag je Dominique Van Malder in Albatros. Maar je zag hem ook in fantastische Vlaamse series als De Twaalf seizoen 1, De Dag en Zuidflank. Daarnaast is het wachten op Waarom Wettelen.
 • Jade Olieberg debuteerde in Hoe overleef ik… in 2008. Daarna heeft ze tal van rollen gespeeld; zoals Feline in Dokter Deen, Sara in Penoza, Lola in Ik Weet Wie Je Bent* en meer recent bijvoorbeeld Sara in Ares, Jip in Anne+ en de moeder van Summer in AAP. Jade Olieberg speelde tevens de hoofdrol in Good Bad Girl. En laten we vooral Geldwolven niet vergeten.
 • Evelien Bosmans zagen we recent natuurlijk in de hilarische serie F*** you very, very much, in The art of lying, in de herhaling van Welp en Gent West. Toen zei ik het al: geef deze vrouw meer rollen, dus ik ben blij dat ze tot de De Club cast hoort. Ik genoot ook ontzettend van Evelien Bosmans in Chaussee d’Amour en als ik haar IMDB zo spot, heb ik nog heel wat andere oudere series en films in te halen*.
 • Roos Dickmann kun je kennen als Sacha uit de Soof-reeks, maar ook als Naomi uit Als de dijken breken. We leerden haar kennen dankzij Hoe overleef ik? waarin ze Katrien speelde. Ze was ook in Ares te zien.
 • Achraf Koutet was te zien in De slet van 6VWO, Instinct, De Kuthoer en Mocro Maffia. Hij debuteerde in Land Van Lubbers. Recent zag je hem nog in de telefilm Alles van Waarde.
 • Lies Visschedijk* ken je dus uit Soof, maar ze speelde ook mee in Singel 39 en de indrukwekkende serie Het A-Woord. Ze is daarnaast één van de actrices uit de cast van de Nederlandse Loft (waarin haar tegenspeler in Soof – Fedja van Huêt – één van de hoofdrollen speelt. Recent zag je Lies Visschedijk in Jos, Five Live, Zenith, maar ook in de Vlaamse film Aller/Retour.

Personages De Club

Nu ben je natuurlijk benieuwd naar de personages die die geweldige cast in De Club speelt. In de eerste drie afleveringen van de reeks wordt telkens een koppel voorgesteld. Dat doen wij ook hier.

Late liefde. Luie zwemmers

Late liefde. Luie zwemmers – zo worden Bert (37) en Kirstie (39) voorgesteld. Zij worden gespeeld door Janne Desmet en Dominique Van Malder.

 • Kirstie Van der Plaetsen is een bevlogen kleuterjuf. Pas op haar zesendertigste kwam ze Bert tegen en viel alles op zijn plaats. Tot ze aan kinderen begonnen. Ondertussen is Kirstie 39 en nog steeds geen mama. Een graag geziene kleuterjuf die zelf geen kinderen heeft … Het gemis wordt steeds groter en pijnlijker. Dus probeert ze eerst geduldig maar steeds gefrustreerder Bert duidelijk te maken dat er andere opties bestaan dan ‘hopen op beter zaad’. Maar Bert weigert te luisteren. 
 • Bert De Brabandere zou zichzelf als een eenvoudige vent omschrijven: het basismodel, zonder al te veel ingewikkelde opties. Maar vergis je niet: Bert is geen macho bullebak. Hij zal er niet snel mee te koop lopen maar hij is een warme, amicale gevoelsmens met een klein hartje. En hij is een trouwe en goede man voor Kirstie. Maar het vreet enorm aan hem dat hun relatie in het slop zit omdat ze geen kind kunnen krijgen. Omdat Bert luie zwemmers heeft: “10 baantjes op ’t gemak en dan naar de cafetaria”. Hij is beschaamd en probeert wanhopig om zijn zaadkwaliteit te verbeteren. Want is hij wel een echte vent als hij zijn vrouw geen kind kan geven?   

Treinstel. Perrongeluk

De omschrijving voor Ellen (32) en Ellen (Twee) (34)  is Treinstel. Perrongeluk. Deze rollen worden gespeeld door Jade Olieberg en Evelien Bosmans.

 • Ellen Mukunde is een empathische chaoot, een dromer. Haar kinderwens heeft ze altijd gehad. Ze is de treinbegeleider die iedereen onthoudt. Die van de lange aandoenlijke intercomboodschappen, waarin ze passagiers oproept om naar buiten te kijken, want de wolken zijn zo speciaal. Boetes geven vindt ze verschrikkelijk, tenzij ze gerechtvaardigd zijn, want met onrecht kan ze echt niet om. Maar zelfs dan valt het haar zwaar. Want Ellen is eigenlijk te lief voor de soms harde wereld.  En dat die wereld soms snoeihard kan zijn, zal ze helaas aan den lijve ondervinden.  
 • Ellen (ook wel Twee genoemd) Olaerts is een no-nonsense vrouw. En ja, ze heet ook Ellen maar maak er dan voor de duidelijkheid meteen Twee van, oké? Twee is top in haar vak als treinbestuurder: de verantwoordelijkheid, de snelheid, de controle over die gigantische machine … Ze kan het met iedereen vinden, ondanks het feit dat ze wat bot is. Ze kan er niet aan doen. Ze is gewoon eerlijk. Die botheid maakt haar heel grappig, zelfs al bedoelt zij het zelf niet zo. Maar tegelijk heeft Twee een fragiele kant. Ze worstelt met haar genderidentiteit. Haar hardnekkige weigering om zelf zwanger te worden, brengt onverwerkte emoties naar boven. Wie is ze eigenlijk? Waarom heeft ze het gevoel dat ze zelf in geen enkel hokje thuishoort? En bestaat haar hokje überhaupt?   

Yin en Yang. Gin en Tonic

Charlie (23) en Ziggy (24)  zijn ‘yin en yang – gin en toni’. Roos Dickmann en Achraf Koutet spelen deze personages in De Club.

 • Charlie (Charlotte) Duyssen is het prototype van een millennial. Ze praat over alles. Onzekerheden heeft ze met hopen: over haar lichaam, haar capaciteiten en keuzes in het leven. Maar tegelijk is ze rebels, luid en mondig. Ze stelt alles constant in vraag. Haar onafhankelijkheid is haar kracht, maar ook wel haar grootste valkuil. Want haar behoefte aan verandering en avontuur, haar nood om de status quo constant in vraag te stellen, heeft ook een keerzijde. Charlie loopt weg als het moeilijk wordt, het is haar manier om zichzelf te beschermen. Maar zal ze inzien dat je soms zo ook wegloopt van het allerbeste in je leven? 
 • Ziggy (Zinedine) Cherkaoui heeft als filosofie: alles komt goed. Hij zegt het niet alleen, hij gelooft het ook. Ziggy maakt zich niet druk in de dingen. Ziggy is zen, Ziggy goes with the flow. Nee, Ziggy is de flow. Een tikje speels en kinderachtig misschien. Maar wel een onverstoorbare optimist. En de rust zelve. Als Charlie de wervelwind is, dan is Ziggy het zachte briesje. Ziggy zou alles doen voor Charlie maar houdt haar ook met de voeten op de grond wanneer nodig. Maar Ziggy cijfert zich daardoor soms te veel weg …  

Dokter Deseure  

En dan hebben we dokter Deseure; gespeeld door Lies Visschedijk. Sinds 1981 is Dr. Eva Deseure haar voornaamste klinische belangstelling en carrière gewijd aan reproductieve geneeskunde. Ze publiceerde 107 artikels in peer reviewed internationale magazines over ambulante endoscopische exploratie (hysteroscopie) en geassisteerde procreatie. Als diensthoofd van een multidisciplinair team bouwde ze de fertiliteitsafdeling van het AZ uit tot een world leading authority. 

Deze introductietekst van Dr. Deseure op de website van het ziekenhuis vat exact samen hoe ze is: internationaal gerenommeerd, immens gedreven en perfectionistisch. Maar daardoor is ze soms zo academisch accuraat dat het bot en bizar overkomt. Een kinderwens is voor haar geen emotioneel maar een wetenschappelijk proces: een opeenvolging van chemische cycli en moleculaire diagnostiek gekoppeld aan statistische ovariële factoren die uiteindelijk resulteren in de cruciale luteale fase. Zoiets. Maar haar academische attitude is vaak een schild. Een schild dat ze doorheen de reeks steeds meer laat zakken …  

Vruchtbaarheidsproblemen

Een kind krijgen: het lijkt vanzelfsprekend, kinderspel. Maar: 1 op de 6 stellen in Nederland en België kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Er is een steeds groter wordende club mensen in onze maatschappij, die medische hulp nodig heeft om een kind te kunnen krijgen. Steeds meer mensen worden lid van een club waar ze nooit deel van wilden uitmaken.

Makers De Club

Ook scenaristen Leander Verdievel (Gevoel voor tumor) en Zita Theunynck (Arcadia) maakten onverwacht deel uit van de club. Hun ervaringen waren de aanleiding voor De Club. Ze schreven de serie met Sara Theunynck, Hilde Pallen (Zie mij graag) en Astrid van Keulen. De Club wordt geregisseerd door Toon Slembrouck, die je kent van Tom & Harry. Persoonlijk vond ik dat echt een heel sterke serie. En ook van Gevoel voor Tumor heb ik genoten. Dus dat moet bij De Club ook goed komen, zeker in combinatie met de geweldige cast.

De Club & Gevoel voor tumor

Net als bij Gevoel voor tumor wordt een moeilijk maatschappelijk thema openhartig, zonder taboes en met humor benaderd.  Niets wordt verbloemd en De club toont de harde realiteit van IVF: de pijnlijke puncties, de verwoestende impact op relaties, de eenzaamheid van iets wat je samen doet … Maar tegelijkertijd toont de reeks ook de absurditeit en humor van die situaties. Een onvervulde kinderwens is meer dan kommer en kwel. Ook bij IVF en andere behandelingen is er een dunne grens tussen humor en verdriet. De club is dan ook een tragikomisch verhaal over humor, hoop en op de proef gestelde liefde in periodes van puncties en gierende hormonen.  

Onvruchtbaar na kanker behandeling

Scenarist Leander Verdievel (40) werd onvruchtbaar na een slopende kankerbehandeling. Over zijn strijd tegen kanker schreef hij de serie Gevoel voor tumor. Er volgden turbulente jaren vol mislukte IVF-pogingen en een moeilijke adoptieprocedure. Hij kreeg het idee om een serie te maken over die fertiliteitswereld die zoveel mensen kennen. Maar waar tegelijkertijd zo weinig over wordt gepraat. Een wereld waar veel onverwerkt verdriet is, maar ook onverwachte humor.  

Leander Verdievel

Leander Verdievel vertelt: “Ik had altijd gedacht dat we uitzonderingen waren. Want bij iedereen van onze vrienden lukte het zonder problemen om kindjes te krijgen. Maar plots zit je in een nokvolle, muisstille wachtzaal, vol koppels met hetzelfde probleem. Om kwart na zes ’s ochtends, starend naar melige foto’s van baby’s in bloemkolen en een muur vol geboortekaartjes van zij die het wél haalden. Net daarom wil ik dit verhaal vertellen. Om het surrealisme van een kinderwens te beschrijven, maar ook om hopelijk een eind te maken aan het stille verdriet van de onvruchtbaren.” Hij schreef hierover ook het boek Het volgend-jaar-gezin.

Zita Theunynck

Bedenker en scenariste Zita Theunynck (32) wilde samen met haar lief graag een kindje en stopte met de pil. Maar na 1,5 jaar had ze nog altijd geen eisprong. Dus volgde de fertiliteitskliniek met spuiten vol hormonen en kunstmatige inseminatie. Net na het schrijven van De club werd Zita mama van een tweeling. “Het is fijn én therapeutisch om je eigen ervaringen en gevoelens van je af te kunnen schrijven in een reeks. Wat de personages meemaken en voelen is écht, dat was ook het doel. Behalve dan het aantal keer dat er gehuild wordt in de reeks. Dat is niet gebaseerd op eigen ervaringen. Want blijkbaar is er in fictie een grens aan het aantal keer dat personages kunnen huilen. En die grens ligt ontiegelijk veel lager dan de mate waarin ik huil, zo blijkt. Verder héél tevreden met het resultaat.”

Welkom bij de club (VRT MAX)

Op VRT MAX komt er een extra videoreeks rond De club. In Welkom bij de club gaan acteur Dominique Van Malder en programmamaker Leander Verdievel in gesprek met zes diverse koppels over hun moeilijke kinderwens. De koppels willen hun verhaal niet meer achter de gordijnen wegmoffelen en vertellen spontaan, open en eerlijk over het proces dat bij hen op dit moment aan de gang is. Dompi stelt vragen vanuit het hart, Leander vanuit eigen ervaringen die herkenbaar zijn voor andere koppels en veel verhalen losweken. Een moeilijke kinderwens is meer dan miserie alleen: Welkom bij de club gaat over de rauwe realiteit maar ook humoristische absurditeit. De serie Welkom bij de club is vanaf 6 september te kijken op VRT MAX. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.

Podcast Project Baby

Op VRT MAX komt er ook een Radio2-podcast rond het thema van De club. Nele Ameloot en haar vriend kwamen in een fertiliteitstraject terecht en ze ontdekten door erover te praten dat ze niet alleen zijn. Nele gaat in de podcast Project baby in gesprek met lotgenoten over de soms heel lachwekkende situaties waarin ze terecht kwamen, maar ook over de hoop en gevoelens die zo’n traject met zich meebrengt. Onder anderen Karolien Debecker, Tijs Vanneste en Mathieu Engels (Mathieu & Guillaume) praten open over hun ervaringen. De podcast Project Baby is vanaf 12 september beschikbaar via VRT MAX.

Tv-serie over kinderwens, ivf en onvruchtbaarheid

Lotte Vermeir, netmanager bij Eén, vertelt na de introductie van de tv-serie De club het volgende. “De club wordt een herkenbare en gedurfde reeks over een onzichtbaar maar alomtegenwoordig thema in onze maatschappij: onvruchtbaarheid en een moeilijke kinderwens. Iedereen kent wel iemand waarbij de kinderwens niet van een leien dakje ging. Maar vaak wordt er pas over gepraat wanneer het eindelijk wél gelukt is. Terwijl het net kan helpen om te horen dat je niet alleen staat en een hele ‘club’ met hetzelfde worstelt. Scenaristen Leander Verdievel en Zita Theunynck maakten het uit eerste hand mee. Ze benaderen het delicate thema vol zorg maar durven ook de soms absurde situaties te benoemen. Net dat zorgt voor het ontzettend sterke en herkenbare verhaal van deze reeks.”

De Club: tv-serie over IVF & vriendschap van Eén en Prime Video met deze cast
De Club: tv-serie over IVF & vriendschap van VRT1 en Prime Video met deze cast

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 september 2023 /