Tweede seizoen Een Echte Job (in de zorg) met deze bekende Vlamingen

Het tweede seizoen Een Echte Job gaat vanavond – donderdag 13 januari – om 20.35 uur van start op VTM met vijf nieuwe bekende Vlamingen. De bekende Vlamingen die tijdelijk in de zorg gaan werken als stagiair zijn Frances Lefebure, Stefaan Degand, Jonas Van Geel, Nora Gharib en Joris van Rossem (aka Metejoor). Ontdek in dit artikel wat zij precies gaan doen in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. En lees waarom Frances Lefebure, Stefaan Degand, Jonas Van Geel, Nora Gharib en Joris van Rossem (aka Metejoor) het belangrijk vinden om mee te doen in Een Echte Job en zo te ervaren hoe het is om in de zorg te werken.

Tweede seizoen Een Echte Job

Verpleging is een job met een roeping, maar is het ook iets voor vijf bekende Vlamingen?  Frances Lefebure, Jonas Van Geel, Stefaan Degand, Nora Gharib en Joris van Rossem, beter bekend als Metejoor, zoeken het uit. In het tweede seizoen van Een Echte Job ruilen ze de spotlights in voor een stage als verpleegkundigen. Tijdens dag- en nachtshiften in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt worden de BV’s op sleeptouw genomen door vijf ervaren verpleegkundigen die hen de kneepjes van het vak leren. Wat gebeurt er wanneer ze uit hun comfortzone stappen? Hoe gaan ze om met de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen? En hoe voelt het om dagelijks in het ziekenhuis te werken in deze moeilijke tijden?

Wij zijn benieuwd naar het avontuur van deze bekende Vlamingen in de zorg. Het eerste seizoen van Een Echte Job was tenslotte erg indrukwekkend. Ook in Nederland gingen vervolgens tv-persoonlijkheden in het ziekenhuis aan het werk. De afleveringen van Een Echte Job seizoen 1 zijn via VTM GO nog terug te kijken.

Werken in de zorg

De bekende gezichten lopen elk stage op een eigen afdeling en worden daarbij niet gespaard: ze leren parameters afnemen, ontmoeten patiënten die net uit de operatiekamer komen, moeten wonden verzorgen en mensen wassen die niet meer uit bed kunnen. Het belooft een rollercoaster aan emoties te worden met een lach en een traan. Zo moet onder andere Jonas Van Geel, die geen bloed kan zien, zijn angsten overwinnen, komt Frances Lefebure terecht op de afdeling oncologie, wat voor haar persoonlijke herinneringen oproept, en daagt de mentor van Stefaan Degand hem uit om zijn grenzen te verleggen tijdens een bloedafname.

Lees eerst meer over de deelnemers aan Een Echte Job. Onderaan het artikel vertellen we dan meer over de afleveringen van het tweede seizoen.

Bekende Vlamingen tweede seizoen Een Echte Job

De bekende Vlamingen die meedoen aan het tweede seizoen van Een Echte Job zijn Stefaan Degand, Frances Lefebure, Jonas Van Geel, Nora Gharib en Joris van Rossem (aka Metejoor). Wil je meer over ze weten, klik dan op hun naam.

Stefaan Degand

Op de afdeling pediatrie zal acteur Stefaan Degand de kleintjes verzorgen, iets waar hij zelf erg blij om is: “Ik heb zelf een kind waar ik al 5 jaar alleen voor moet zorgen. Ik voel wel een klik met deze afdeling en ga mijn uiterste best doen. Mijn vrouw die verpleegkundige was kwam elke dag thuis met sterke verhalen, zowel hilarisch als schrijnend. Dat was voor mij een enorme prikkel om hieraan mee te doen. Nu wil ik zelf eens ervaren wat het is en wat zij heeft meegemaakt.”

“We nemen verpleegkundigen te veel als vanzelfsprekend in deze samenleving. Tot je hen ontmoet, je ze nodig hebt, hun onbegrensde energie je kwetsbare lijf volledig omarmt. Leve de verpleegkundigen”, besluit Stefaan Degand, die helaas dus zijn vrouw heeft verloren en er nu alleen voor staat met zijn dochtertje. Hij schreef hierover ook het indrukwekkende boek: Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder.

Klik hier voor het Stefaan Degand-overzicht van VlaamsKijken.

Frances Lefebure

Frances Lefebure – die op dit moment ook te zien is in Cupido Ofzo – komt terecht op de afdeling oncologie en dat raakt haar meteen persoonlijk: “Ik haat ziekenhuizen. Toen ik 14 jaar was, is mijn mama ziek geworden. Ze had een hersentumor. Ik weet totaal niet wat ik moet verwachten en wat dit zal doen met mij. Ik herinner me weinig van die periode, dus misschien komen er wel herinneringen terug. En misschien verandert dit mijn beeld van ziekenhuizen wel nu ik het eens van binnenuit mag meemaken.” 

Eerder vertelde Frances Lefebure over haar deelname aan Een Echte Job het volgende. “De reden dat ik hieraan mee wilde doen is heel simpel maar heel gemeend. Voor een ander zorgen is het allermooiste gebaar dat er bestaat. Dat doen deze mensen elke dag. Ik ben blij dat ik daar mee een schijnwerper op kan zetten.”

Klik hier voor het Frances Lefebure-overzicht van VlaamsKijken.

Jonas Van Geel

Acteur en presentator Jonas Van Geel ontfermt zich over de oudsten onder de patiënten op de dienst Geriatrie. “Ik had ouderenzorg totaal niet verwacht. Dit wordt een pittige ervaring denk ik. Het is ongelooflijk wat het zorgpersoneel doet en ik besefte meteen waarom ik doe wat ik doe en zij wat zij doen. Ik vind het spannend om te ontdekken wat heel dit avontuur met mij zal doen, hoe ik met bepaalde situaties moet omgaan en hoe ik erop zal reageren.”

Waarom hij meedoet? Jonas Van Geel vertelt: “Ik beschouw onze deelname als een eerbetoon aan de zwaar getroffen zorgsector. Ik kijk ernaar uit en hopelijk kunnen we een klein verschil maken in hun dagelijkse routine.”

Klik hier voor het Jonas Van Geel-overzicht van VlaamsKijken.

Nora Gharib

Nora Gharib komt terecht op de dienst neurochirurgie, waar ze patiënten zal verzorgen die een aandoening hebben aan de hersenen, ruggenmerg of wervelkolom. “Ik hou van adrenaline. Ook in stressvolle situaties kan ik rustig blijven en ik ben niet vies van bloed. Ik vind het super spannend en ik zie mijn stage keihard zitten. Ik weet alleen niet goed wat het allemaal zal inhouden en wat ik er precies van moet verwachten.” Nora Gharib is misschien wel hét Vlaamse tv-gezicht van dit moment. Ze doet mee aan Dancing with the Stars, je ziet haar in de nieuwe Nachtwacht-film en later in dit voorjaar ook met haar eigen tv-show over jobswitches en in de nieuwe Kapitein Zeppos-film.

Over haar deelname aan Een Echte Job zei Nora Gharib vooraf: “Ik ben enorm blij dat ik in dit avontuur mag stappen. Het is een mooie kans om eens een kijkje te nemen aan de andere kant van het ziekenhuisbed, waar ik zelf ook al wel gelegen heb. Ik ben ook enorm blij met de afdeling waar ik terecht ben gekomen. Er komt wel veel meer bij kijken dan ik had verwacht!”

Klik hier voor het Nora Gharib-overzicht van VlaamsKijken.

Joris van Rossem aka Metejoor

Joris van Rossem (aka Metejoor) loopt stage in het revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis. Revalidatie is een belangrijk middel om het leven van vele patiënten terug op de rails te zetten, iets wat Joris maar al te goed beseft: “Ik ben enorm blij dat ik hier mag staan. 11 jaar geleden heeft een goede vriend van mij een auto-ongeluk gehad. Hij is met zijn hoofd op de motorkap terecht gekomen en is al jaren aan het revalideren. Zo’n revalidatie is hartverscheurend om te zien, maar ook mooi tegelijkertijd.”

Toen bekend werd dat Joris van Rossem aka Metejoor zou meedoen aan Een Echte Job vertelde hij al het volgende. “Ik werd zelf al enkele keren meer dan prima verzorgd door verpleegkundigen binnen het ziekenhuis alsook daarbuiten, de thuisverpleging. Ik wilde zelf dan ook wel eens de leuke en minder leuke kanten van dit beroep ondervinden. Petje af en mondmasker op dus voor deze helden. Het zal sowieso een emotionele rollercoaster worden.” Recent had hij ook weer verzorging nodig; hij viel namelijk geblesseerd uit tijdens Dancing with the stars.


Stoomcursus verpleegkunde voor bekende Vlamingen

In de eerste aflevering van het tweede seizoen Een Echte Job zien we dat de bekende Vlamingen een stoomcursus verpleegkunde krijgen. Tijdens deze cursus leren docenten Catherine en Adinda van de Hogeschool PXL hoe patiënten te verplegen en verzorgen. Van handhygiëne tot spuiten zetten en reanimeren. Alles moet uiterst correct gebeuren en meteen wordt duidelijk dat de vijf stagiaires begonnen zijn aan een heus avontuur. “Tijdens de eerste uren van de opleiding was ik aan het flippen. Ik had meteen door: ik heb het onderschat en het gaat alleen maar erger worden”, vertelt Frances Lefebure. Jonas Van Geel is bezorgd:“Ik wil zeker niet op de spoed terechtkomen. Ik kan absoluut niet tegen bloed en val vrij snel flauw.” Nora Gharib maakt zich minder zorgen over waar ze stage zal lopen: “Ik hou van adrenaline en ik ben leergierig. Het leren reanimeren tijdens de cursus was wel een shockmomentje voor mij.” 

Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Eerste dag in de zorg

Na een stevige introductie worden de vijf stagiaires er meteen ingesmeten. Frances Lefebure op de afdeling oncologie, Jonas Van Geel op de geriatrie, Nora Gharib bij neurochirurgie en Joris Van Rossem (Metejoor) in het revalidatiecentrum. Stefaan Degand komt terecht op de afdeling pediatrie en ontpopt zich als redder van alle kinderen, maar hij deinst wel terug voor al te technische handelingen… Voor Frances Lefebure is de eerste kennismaking met haar patiënten meteen heftig. Ze ontmoet een vrouw met keelkanker en dat maakt bij haar de nodige emoties los: “Dit is heel heftig, ik ben er helemaal slecht van.” Onder het motto ‘rust roest’ vliegen ook Jonas Van Geel, Stefaan Degand en Joris Van Rossem er meteen in samen met hun ervaren mentors. Nora Gharib kan haar nieuwsgierigheid op de eerste stagedag nauwelijks onderdrukken: “Is dat bloed en mag ik dat eens zien?”

Tweede aflevering

In de tweede aflevering zien we dat Stefaan Degand beseft hoe machteloos ouders zich voelen als hun kindje ziek is. “In het leven kan je alles regelen maar als je kind ziek is, word je gepakt op je kwetsbaarheid. Dan voel je dat gezondheid het belangrijkste is wat we in het leven hebben.” Frances Lefebure schiet in de paniek.  Ze moet de medicatie van een patiënt voorbereiden en een infuus aanhangen, iets wat de nodige dosis stress met zich meebrengt: “Oh my god, er zit een knoop in de draad. Ik blokkeerde en wist niet meer hoe ik de dingen moest doen.” Ook Joris Van Rossem. wordt door zijn mentor op de proef gesteld. Hij maakt kennis met Enes, een jongeman die een beroerte had, en mag hem ondersteunen tijdens zijn ochtendverzorging. “Het is heel confronterend om te zien hoe iemand van 26 jaar al heel zijn leven moet aanpassen. Alle kleine mini-dingen die daar gebeuren op de kamer zijn wondertjes.” 

Luisteren

Op de afdeling geriatrie maakt Jonas Van Geel kennis met Sylvain. De man heeft dementie en dat doet hem aan zijn eigen oma denken. “Zij heeft ook dementie en zit in een rusthuis. Ik ga haar eigenlijk maar weinig bezoeken en daar voel ik mezelf wel schuldig over. Ik vind het wel bijzonder om te merken dat je als verpleger al kan bijdragen door gewoon te luisteren naar deze patiënten.” En luisteren is iets wat ook Nora Gharib het liefst van al doet: “Babbelen en dingen te weten komen, dat is wat ik tof vind. Eén van mijn patiënten heeft bijna elk bot in zijn lijf gebroken en nog was hij goed gezind en begon hij te vertellen over zijn carrière.” 

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (zodat je ook tv over de grens kunt kijken), Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

13 januari 2022 /