Kerstappels: cast, verhaal en meer over Oogappels kerstfilm

De serie Oogappels – met onder andere de Vlaamse Eva van der Gucht in de cast – is ontzettend populair. Reden dus voor BNNVARA om in 2022 een Oogappels kerstfilm te maken. Kerstappels kun je vanavond – woensdag 13 december – om 20.34 uur nogmaals kijken bij BNNVARA op NPO1. Ontdek in dit artikel alles over Kerstappels: cast, verhaal en meer over de Oogappels kerstfilm.

Dit bericht publiceerde auteur Patricia de Ryck voor het eerst op VlaamsKijken op 22 december 2022; op woensdag 13 december 2023 heeft ze het artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over de cast van Kerstappels.

Kerstfilm Oogappels

BNNVARA komt met een speciale kerstfilm van de populaire serie Oogappels *. Want ook al lijkt kerst de gezelligste tijd van het jaar met spelletjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom en goede gesprekken aan een vijfgangendiner, de werkelijkheid is meestal toch anders. Ook bij de Oogappels-families komt de boel behoorlijk Under Pressure te staan deze kerst en dat is een feest van herkenning. Met al die onderdrukte irritaties, verplichte diners en borrels, opspelend oud zeer of een overspannen kok achter het fornuis kan het behoorlijk uit de hand lopen.

Kerstappels

Dit is het verhaal van Kerstappels, de Oogappels-kerstfilm: “Erik (Ramsey Nasr) en Chris (Thor Braun) willen de feestdagen eigenlijk een jaartje overslaan, maar moeten hun plan op het laatste moment drastisch aanpassen. Fabie (Bracha van Doesburgh *) krijgt te maken met een grote teleurstelling en Carola (Eva van der Gucht) en Marcel (Mike Libanon) worden tijdens het kerstdiner opgeschrikt door een schokkende gebeurtenis. Ook bij Tim (Jeroen Spitzenberger) en Dina (Sam Ghilane) laat de sfeer te wensen over, na een uit de hand gelopen kerstborrel op Tims werk. De grootouders weten precies hoe het zit en leveren zoals altijd haarscherp commentaar: hoe meer we ons best doen om alles wat ingewikkeld of negatief is weg te drukken, hoe groter de kans op hevige explosies.”

Kerstappels cast

De Kerstappels cast bestaat uit dezelfde acteurs en actrices als de Oogappels cast. Wie je kent verwachten? Denk aan Malou Gorter, Ramsey Nasr, Thor Braun, Bracha van Doesburgh, Eva van der Gucht, Mike Libanon, Jeroen Spitzenberger en Sam Ghilane. Maar ook Susan Radder, Maas Bronkhuyzen, Vera de Vries, Noah de Nooij, Aiko Mila Beemsterboer, Juna de Leeuw, Ciraj Amalal en Tim Haars. En zo zijn er nog veel meer bekende gezichten in de Kerstappels cast.

Acteurs en actrices

 • Malou Gorter * krijgt veel lof voor haar rol van Merel in Oogappels. Han Lips schreef eerder in het Parool. “Als er een prijs zou zijn voor de actrice die de kijker het beste het bloed onder de nagels vandaan speelt: dit jaar gaat die naar Malou Gorter.” Je kunt haar verder kennen uit bijvoorbeeld Hollands Hoop en Mocro Maffia. In 2022 zag je haar bijvoorbeeld in De verschrikkelijke jaren tachtig, Het Jaar van Fortuyn en in Modern Love Amsterdam. Nu is het wachten op De Joodse Raad, die in 2024 op tv komt.
 • Ramsey Nasr * kennen de Vlaamse lezers als de kunstenaar uit Over Water. Het is een ontzettend veelzijdig acteur. Wist je trouwens dat Ramsey Nasr ook schrijver en dichter * is? Mijn favoriet met Ramsey Nasr is absoluut Overspel, maar ik heb ook erg genoten van hoe hij Ischa Meijer speelt in de serie I.M. Hij was net als Malou Gorter in Het Jaar van Fortuyn te zien; hij speelde hierin Ad Melkert.
 • Thor Braun * brak door met Het geheim, waarin hij samenspeelde met onder andere Theo Maassen. Verder was hij te zien in Rabarber, De Boskampi’s en De Belofte van Pisa. Ze zag hem recent nog in Mijn vader is een vliegtuig.
 • Bracha Van Doesburgh ken je bijvoorbeeld uit Adem in Adem uit en De Familie Claus kerstfilms. Ze is getrouwd met acteur Daan Schuurmans; samen waren zij ook te zien in de indrukwekkende Nieuwe Buren-reeks *. Ze hebben eveneens een productiebedrijf, waarmee ze bijvoorbeeld de nieuwe film Piece of My Heart van Dana Nechushtan maakten. Je zag haar vorig jaar ook in Faithfully Yours. Op dit moment is het wachten op De Z van Zus.
 • Eva van der Gucht * ken je netals Bracha Van Doesburgh uit de Familie Claus kerstfilms. Maar in Vlaanderen zag je haar recent bijvoorbeeld in Mijn Slechste Beste Vriendin als Sally. Zowel in Nederland als België heeft Eva van der Gucht al tal van mooie rollen gespeeld. Mijn favoriet blijft Connie & Clyde *, maar vergeet ook Den Elfde van den Elfde en natuurlijk De Dokter Bea Show niet. 
 • Mike Libanon * was eerder te zien in Keizersvrouwen, maar je kunt hem ook kennen van De Maatschap, Bloedverwanten en vele andere series en films. Zoals recent Casa Coco en de serie Incognito. Net als Sam Ghilane speelde hij ook in het afgelopen seizoen van Flikken Rotterdam. Verder gaan we Mike Libanon zien in Sly en de kortfilm Dromen in Beton.
 • Jeroen Spitzenberger speelde eveneens in Het jaar van Fortuyn. Hij nam de rol van Pim Fortuyn voor zijn rekening. Het grote publiek kent Jeroen Spitzenberger * natuurlijk uit de hit-serie Divorce. Het afgelopen jaar zagen we hem bijvoorbeeld in de film De vuurlinie, maar ook in Anoniem en De Zaak Schaap.
 • Sam Ghilane kun je kennen als Juf Pauline uit Mees Kees. Je zag haar ook in een aflevering van Odds. Recent was ze te zien in Flikken Rotterdam.
 • Susan Radder zag je recent in de film The Takeover en op tv in Bestseller Boy. Deze actrice ken je verder bijvoorbeeld van Keizersvrouwen en uit De Slag om de Schelde. Ze was verder te zien in Soof: een nieuw begin en in Vechtershart. Het is nu wachten op Buenas Chicas, waarin Susan Radder de rol van Billie op haar neemt.
 • Maas Bronkhuyzen debuteerde in Bellicher, maar was ook te zien in fims als Dolfje Weerwolfje, Oorlogsgeheimen en Spijt!
 • Vera de Vries debuteerde in de kortfilm Sterren; daarna zagen we haar alleen als Pip in Oogappels.
 • Noah de Nooij * zag je eerder in Dummie de Mummie-films als Ebbie. Hij speelde Zazu in Kasper en de Kerstengelen en Lo in Lost in the Game. Maar denk ook aan de Misfis-serie en de film Silverstar.
 • Aiko Beemsterboer kun je kennen uit onder andere Lieve Mama, Het A-Woord, De Liefhebbers en  Vechtmeisje. Recent zag je haar als Anne in de film Mijn beste vriendin Anne Frank. We gaan haar verder zien in Het Boek van Alle Dingen en Ik zal zien.
 • Juna de Leeuw zag je bijvoorbeeld in Buiten is het feest en Vliegende Hollanders. Verder speelt ze mee in Kwestie van geduld.
 • Ciraj Amalal zagen we in de reeks echt opgroeien. Op dit moment is hij tevens te zien in Shotgun. Daarnaast speelde Ciraj Amalal ook in de serie H3L.
 • Tim Haars leerden we in seizoen 4 van Oogappels kennen als Willem. Tim Haars is op dit moment te zien in Ferry: de serie. We leerden hem beter kennen in Special Forces VIPS.  Hij werd bekend van New Kids. Maar je zag hem verder bijvoorbeeld in Dwaalspoor en Ron Goossens: Low Budget Stuntman.

Kerstappels en Oogappels kijken

Kerstappels is op woensdag 13 december 2023 om 20.35 uur in herhaling bij BNNVARA op NPO1 te kijken. Je kunt ‘m daarnaast aansluitend kijken bij NPO Start (wat ook mogelijk is als je in België woont, maar gebruik dan een VPN Verbinding en zet die op Nederland). Wil je Oogappels terug kijken? De eerste vier seizoenen staan op NPO Plus; Oogappels seizoen 5 is nog via NPO Start te kijken. Oogappels seizoen 1 en seizoen 2 zijn ook op dvd verkrijgbaar.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 december 2023 /