De Familie Claus – eerste Vlaamse Nederlandse Kerstfilm op Netflix

De Familie Claus is de eerste Vlaamse Nederlandse Kerstfilm, die vanaf 7 december 2020 te zien zal zijn op Netflix in Nederland en België. Wereldwijd is deze film te zien vanaf 2021. Met rollen voor Jan Decleir, Pommelien Thijs, Sien Eggers, Stefaan Degand, Bracha van Doesburgh en tal van andere bekende Nederlandse en Vlaamse acteurs in de cast (waarover je verderop in dit artikel uitgebreid meer leest). Regie Matthias Temmermans.

(Onderaan dit artikel kun je de trailer van De Familie Claus bekijken, net als verschillende foto’s uit deze film.)

Verhaal De Familie Claus

Jules Claus (Mo Bakker) houdt helemaal niet van Kerstmis. Na het overlijden van zijn vader vorig jaar, wil hij niets meer te maken hebben met de zogenaamde ‘mooiste tijd van het jaar’. Als zijn moeder (Bracha van Doesburgh) aan het werk is, brengt Jules graag tijd door in de speelgoedwinkel van zijn grootvader (Jan Decleir). 

Op een dag vindt hij een magische sneeuwbol die hem op bijzondere wijze naar de verste uithoeken van de wereld kan brengen. Tijdens zijn avontuur ontdekt hij iets verbazingwekkends: niemand minder dan zijn eigen grootvader is de enige echte kerstman! De traditie blijkt al jaren in de familie te zitten, en nu Jules zijn vader er niet meer is heeft zijn grootvader de taak weer op zich genomen… 

Wanneer grootvader zijn been breekt besluit Jules hem te helpen. Maar voordat hij het kerstgevoel kan delen met anderen, moet hij eerst zelf weer leren om van het mooiste feest ter wereld te houden.

Het verhaal van de familie Claus lees je ook in het boek van Sofie Leyts.

Cast De Familie Claus

De cast van De Familie Claus telt tal van bekende actrices en acteurs uit Nederland en Vlaanderen. We zien onder andere Jan Decleir, Mo Bakker, Bracha van Doesburgh, Amber Metdepenningen, Josje Huisman, Renée Soutendijk, Eva Van der Gucht, Janne Desmet, Stefaan Degand, Bert Haelvoet, Sien Eggers, Wim Willaert, Carly Wijs, Maarten Bosmans, Mieke de Groote, Tom de Beckker, Issam Dakka en Pommelien Thijs.

Rolverdeling De Familie Claus

 • Jules Claus – Mo Bakker
 • Suzanne (moeder van Jules) – Bracha van Doesburgh
 • Noor (zusje Jules) – Amber Metdepenningen
 • Pieter Claus (overleden vader van Jules) – Bert Haelvoet
 • Oma (van Jules) – Renée Soutendijk
 • Noël Claus (opa van Jules) – Jan Declair
 • Holger (hulpje meneer Claus) – Stefaan Degand
 • Gunna (hulpje meneer Claus) – Eva Van Der Gucht
 • Ikka (hulpje meneer Claus) – Josje Huisman
 • Assa (hulpje meneer Claus) – Janne Desmet
 • Ella (buurmeisje van Jules) – Pommelien Thijs
 • Stef (vader van Ella) – Wim Willaert
 • Farid (collega van Suzanne in koekjesfabriek) – Issam Dakka
 • Jet (collega van Suzanne in de koekjesfabriek)– Sien Eggers
 • Jantien (bazin van Suzanne in de koekjesfabriek) – Carly Wijs
 • Dokter – Mieke de Groote
 • Inbreker – Tom de Beckker
 • Koppeltje dat wil kerstshoppen in winkel opa Claus: Frances Lefebure en Boris Van Severen

Acteurs en actrices uit De Familie Claus

We zien in De Familie Claus dus stuk voor stuk geweldige acteurs en actrices. Waarbij we een aantal Nederlanders, maar vooral Vlamingen in de cast zien van deze Nederlands-Vlaamse kerstfilm. Waar je de acteurs en actrices van kunt kennen, zet ik hieronder voor je op een rijtje.

Jan Decleir

Jan Decleir wat mij betreft één van de beste Vlaamse acteurs allertijden. Hij heeft een rol gehad in de nodige Vlaamse (en Nederlandse) films en series. Recent zag je hem nog op tv in Niet Schieten.

Mo Bakker

Mo Bakker en Jan Decleir waren al samen te zien in de film Niet Schieten. De jonge acteur speelde de 9-jarige David. Maar Mo is bij het brede publiek toch wel het bekendste van zijn rol in Zie Mij Graag, waarin hij zoon Vic speelt.

Bracha van Doesburgh

Bracha van Doesburgh is een Nederlandse actrice, die de lezers van deze site bijvoorbeeld kennen uit Oogappels (met Eva Van der Gucht, die we ook terugzien in De Familie Claus). Bracha van Doesburgh is getrouwd met acteur Daan Schuurmans; samen waren zij ook te zien in de indrukwekkende Nieuwe Buren-reeks.

Pommelien Thijs

Pommelien Thijs is vooral bekend bij het jonge publiek. Zij brak door dankzij haar rol van Caro in #LikeMe. Al was ze eerder al te zien in Labyrinthus (als Miranda) en in een aflevering van Vriendinnen. Naast actrice is ze ook zangeres. Ze heeft een duet opgenomen met de Nederlandse zanger Jaap Reesema (Jake Reese). En via IMDB ontdek ik dat Pommelien Thijs voor de soundtrack van De Familie Claus het nummer Still Here zingt.

Amber Medepenningen

Amber Metdepenningen is het jongere zusje van Alycia-Emma Metdepenningen, die te zien is in Zie Mij Graag en Meisjes. Amber mag dan pas 9 zijn; ook zij heeft al de nodige ervaring. Zo was ze het jongste castlid van musical Annie. En ook op tv is ze geen onbekend gezicht. Ze was te zien in De Luizenmoeder, De Buurtpolitie en vanaf dit najaar ook in Black out.

Josje Huisman

Josje Huisman kennen we als ‘de nieuwe’ van K3. Zij won K2 zoekt K3, nadat Kathleen Aerts de groep had verlaten. Sinds mei 2016 heeft K3 een compleet nieuwe samenstelling en werkt Josje aan haar solo-carrière. In Nederland deed ze mee als de Eenhoorn in The Masked Singer. Josje Huisman is sowieso een veelzijdige, creatieve tante. Ze was als actrice al te zien in Fashion Planet en in de verschillende K3-films en series. Daarnaast heeft ze twee boeken geschreven: Dresscodejosje en Goed bevallen?

Eva Van der Gucht

Eva Van der Gucht is zowel in Vlaanderen als Nederland ontzettend bekend. De jonge Vlaamse kijker kent haar als Dokter Bea, maar mijn favoriet met deze actrice blijft Connie & Clyde. Voor de liefhebbers van Kerst (die Videoland hebben). Eva speelt ook een mooie rol in Kerst met de Kuipers.

Janne Desmet

Janne Desmet heeft al de nodige rollen op haar cv staan, maar de afgelopen jaren heeft ze een paar prachtige hoofdrollen te pakken. Zo speelt ze Christine De Wolf in Studio Tarara (kijktip voor wie ‘m nog niet gezien heeft). En ook in Albatros maakt ze met haar personage Sybille Wyns indruk. Deze serie is nu op Streamz te zien en wordt later op Canvas uitgezonden. Janne Desmet behoort ook tot de cast van het tweede seizoen van Beau Séjour.

Stefaan Degand

Stefaan Degand is niet alleen een geweldige acteur, maar inmiddels ook schrijver. Al had hij dit boek liever nooit geschreven. Hij is namelijk een aantal jaar geleden zijn jonge vrouw – en daarmee de moeder van zijn dochtertje Mila – verloren. Hij heeft recent het boek Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder geschreven.

Renée Soutendijk

Renée Soutendijk is een Nederlandse actrice, die tal van rollen op haar naam heeft. Op VlaamsKijken schreven we eerder nog over Van de koele meren des doods. Liefhebbers van spannende, politieseries kunnen haar ook kennen als Carla Vreeswijk uit Moordvrouw.

Bert Haelvoet

Bert Haelvoet ken je bijvoorbeeld uit series als De Dag, 13 Geboden en #hetisingewikkeld. Maar ook Amigo’s en Nieuw Texas zijn leuke series met deze acteur. Bij mij viel hij op met zijn optreden in Spitsbroers.

Sien Eggers

Sien Eggers heeft al heel wat rollen op haar naam staan. Je kunt haar bijvoorbeeld kennen als Ria uit de Eigen Kweek-reeks. Maar zelf vond ik haar ook geweldig als Odette Willekens in Red Sonja. Recent was ze nog op tv te zien in de film Linkeroever met Matthias Schoenaerts.

Wim Willaert

Wim Willaert heeft volgens mij ook geen introductie meer nodig bij de Netflix-kijkers. Hij speelde recent in Undercover 2 Laurent Berger. Maar je kunt hem ook kennen van Eigen Kweek, Grenslanders en nog tal van andere films en series (waaronder Red Sonja, die ik hierboven tipte bij Sien Eggers).

Carly Wijs

Carly Wijs hebben de kerstliefhebbers natuurlijk gespot in Kerst met de Kuipers. Maar bij het grote publiek is deze actrice natuurlijk bekend als Tamar uit Divorce. Je zag haar verder onder andere in deze series en films. Wist je trouwens dat ze ook schrijfster is? Ze heeft het boek Het twijfelexperiment geschreven.

Issam Dakka

Issam Dakka kun je dan weer kennen uit de Vlaamse remake van De Luizenmoeder. Maar hij speelde ook in Keizersvrouwen en Geub.

Maarten Bosmans

Maarten Bosmans werd bekend bij het publiek als Bruno Soetaert in Flikken Gent. Hij was in maar liefst 66 afleveringen van deze reeks te zien. We zagen hem ook nog in series als Spoed en De Rodenburgs. Zijn laatste rol volgens IMDB was die in Buck. Ik heb De Familie Claus gekeken en moet toegeven dat zijn rol me helemaal niet opgevallen is…

Boris Van Severen en Frances Lefebure

Daarentegen vielen Frances Lefebure en Boris Van Severen me dan weer wel op. Het koppel dat we kennen uit Een Goed Jaar spelen kritische klanten die binnen komen in de bijzondere speelgoedwinkel van Opa Claus. Frances Lefebure ken je van haar rol in onder andere Studio Tarara, waarin Boris van Severen ook een rol had. Daarnaast zag je hem recent in de GR5.

Foto’s Kerstfilm De Familie Claus

Makers De Familie Claus

Matthias Temmermans heeft De Familie Claus geregisseerd. De film is geproduceerd door Dingie Film in samenwerking met Dutch FilmWorks. Hij werd gerealiseerd met de steun van Screen Flanders, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax Shelter. 

Eerste Nederlands Vlaamse Kerstfilm

Willem Pruijssers, Dutch FilmWorks: “De Familie Claus is de állereerste Nederlands-Vlaamse kerstfilm. Een uniek project van de getalenteerde producenten van Dingie Film, met een mooie mix van bekende acteurs uit beide landen. Een universeel verhaal over verdriet, familie en verantwoordelijkheid, ingepakt als een spannend kerstverhaal met een vleugje magie. We zijn dan ook heel trots dat Netflix de film vol enthousiasme heeft aangekocht.” Zo vertelt Pruijssers in het persbericht dat Netflix heeft verzonden.

Maar of het écht de eerste Nederlands-Vlaamse kerstfilm is, dat valt te betwisten. In 2013 kwam tenslotte Midden in de winternacht al uit.

Netflix

Janey van Ierland, Manager Acquisitions & Co-Productions Benelux: “Kerst komt vroeg dit jaar! We zijn enorm enthousiast om onze nieuwste kerstfilm, De Familie Claus, op Netflix uit te brengen. We werken opnieuw samen met onze partners bij Dutch FilmWorks en kunnen niet wachten tot onze leden deze gezellige familiefilm van Matthias Temmermans kunnen zien.”

De Familie Claus is vanaf 7 december 2020 te zien op Netflix België en Nederland. De film krijgt een wereldwijde release in 2021. 

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

7 oktober 2020 /