De verschrikkelijke jaren tachtig: cast en verhaal | Hier ontdek je alles!

De verschrikkelijke jaren tachtig is de nieuwe Nederlandse tv-serie van VPRO. Je kunt ‘m sinds zondag 6 februari kijken om 21.15 uur op NPO3. Alle acht de afleveringen zijn al te kijken op NPO Plus. In dit artikel ontdek je alles over het verhaal en de cast van De verschrikkelijke jaren tachtig.

De verschrikkelijke jaren tachtig

De achtdelige dramaserie De verschrikkelijke jaren tachtig, gebaseerd op de gelijknamige roman van Tim Kamps, speelt zich af in de absurde realiteit van een woongroep in de jaren tachtig. Het negenjarige meisje Piet (Rosa van Leeuwen) probeert zich staande te houden binnen het ongewone gezin. Het idee achter de woongroep van Bert (Jacob Derwig) was lief en simpel: alles is van iedereen. Het huis, geld, kleding, yoghurt en de kinderen. Maar als de kinderbescherming de kinderen uit huis dreigt te plaatsen, realiseert de woongroep zich dat het pijnlijke verleden niet langer onbenoemd kan blijven. Leuk detail: Bert heeft één ultieme droom. Hij wil meedoen aan Te land, ter zee en in de lucht. Dat moet tevens alles weer goed maken…

Jacob Derwig

“De rol van Bert heeft een André van Duin-achtige slapstick kant.”, vertelt Jacob Derwig in het persbericht van de VPRO. “Heerlijk, want daar word ik niet vaak voor gecast. Bert beweegt veel en wild en verkeert eigenlijk constant in een staat van paniek. […] Bert is extreem dominant. Hij heeft zichzelf tot leider van de woongroep gebombardeerd maar laat de vrouwen al het werk doen. Dat is op zich al heel leuk om te spelen, maar het allermooiste is dat onder al dat geschreeuw en gedoe een hele verdrietige man verstopt zit die een enorm schuldgevoel met zich meedraagt. Dat verhaal is fantastisch en hartverscheurend.”

Cast De verschrikkelijke jaren tachtig

De cast van De verschrikkelijke jaren tachtig bestaat uit bekende Nederlandse acteurs en actrices. De woongroep bestaat uit vier vrouwen (Malou Gorter, Maria Kraakman, Bianca Krijgsman en Hannah van Lunteren), vier kinderen (onder andere Rosa van Leeuwen en Kylian de Pagter) en één man: Bert (Jacob Derwig). Ook Eric van Sauers zien we in de cast van De verschrikkelijke jaren tachtig.

Meer over acteurs:

  • Jacob Derwig kruipt in de huid van Bert. Je kent Jacob Derwig natuurlijk van tal van verschillende rollen én als de winnaar van De Slimste Mens. We zagen hem recent in zagen hem recent ook op tv in BuZaDe ZittingRed Light en niet te vergeten Klem.
  • Malou Gorter ken je bijvoorbeeld uit Oogappels, maar je zag haar ook in Dwaalspoor, Mocro Maffia, Hollands Hoop en Annie MG. Je zag haar recent naast Jacob Derwig in het toneelstuk Revolutionary Road, dat te zien was via ITALive. Ook Teun Luijkx en Alejandra Theus speelden hier in mee.
  • Maria Kraakman zag je recent nog op tv in In Blue, de Nederlandse film waarin zij de hoofdrol speelt. En nog niet zo lang geleden werd ook De Bende van Oss nog eens uitgezonden.
  • Bianca Krijgsman was recent nog te zien in Diepe Gronden, als de moeder van de vermoorde Daphne. Maar je zag haar bijvoorbeeld ook in Nieuw Zeer, De Luizenmoeder en Videoland-serie Lieve Mama. Het is nu wachten op Kwestie van geduld, waarin Bianca Krijgsman te zien is als Liesbeth.
  • Hannah van Lunteren was recent bijvoorbeeld te zien als Claire in Captain Nova, maar je zag haar ook in Maud & Babs, Swanenburg en Trecx.

Makers De verschrikkelijke jaren tachtig

De tv-serie De verschrikkelijke jaren tachtig is een verfilming van het gelijknamige boek van Tim Kamps. Hij heeft de serie eveneens geregisseerd. Kim van Kooten heeft het boek bewerkt tot een scenario. Topkapi series heeft De Verschrikkelijke jaren tachtig geproduceerd in samenwerking met de VPRO.

De verschrikkelijke jaren tachtig kent acht aflevering; hieronder de beschrijving per uitzending én wanneer je ‘m kunt kijken. Alle afleveringen van De verschrikkelijke jaren tachtig zijn al te kijken op NPO Plus.

De woongroep

Aflevering 1 – De woongroep – zondag 6 februari 2022 – Het is 1986. Als kindertelefoonmedewerker Ivo in gesprek raakt met Piet (een meisje van 9) krijgt hij een inkijkje in haar lastige thuissituatie: Piet woont in een commune. De woongroep bestaat uit vier vrouwen, vier kinderen en één man: Bert. Gedurende het gesprek valt Ivo van de ene verbazing in de andere, maar wat hem de meeste zorgen baart, is dat Piet te kennen geeft dat zij en haar beste vriend Donnie (die ook in de woongroep woont) het plan hebben opgevat om Bert te vermoorden.

Tsjernobyl

Aflevering 2 – Tsjernobyl – zondag 13 februari 2022 – Kindertelefoonmedewerker Ivo raakt meer en meer betrokken bij de problemen van woongroepkinderen Piet en Donnie. Piet maakt zich zorgen: de moord op communeleider Bert is mislukt, er zijn geen schone broeken meer, de moeder van Piet lijdt aan depressies en in Rusland is een kerncentrale ontploft. Volgens Donnie is het zaak dat ze zo snel mogelijk van huis weglopen, liefst naar België, voordat de straling vanuit Tsjernobyl naar Nederland komt…

Stiltedag

Aflevering 3 – Stiltedag – zondag 20 februari 2022 – Om het groepsgevoel een boost te geven, dwingt communeleider Bert de woongroep om samen een lange wandeling te maken. De wandeling valt vies tegen want Bert kan niet kaartlezen, Piet valt in de brandnetels en de moeder van Donnie moet onbedaarlijk huilen. Blijkbaar is er in het verleden iets heel verdrietigs gebeurd. Iets waar de woongroep niet over praat. Maar verdriet kan niet tegen stilte: hoe minder erover gezegd wordt hoe groter het wordt.

Ivo

Aflevering 4 – Ivo – zondag 27 februari 2022 – In de woongroep is veel aan de hand: Karin denkt besmet te zijn met HIV, de moeder van Piet is depressiever dan ooit en Bert heeft stress want hij zit hartstikke vast met zijn roman. Gelukkig heeft Piet een nieuwe vriendin: Melissa. Als Piet met Melissa mee naar huis gaat, doet ze daar een ongelofelijke ontdekking…

Donnie

Aflevering 5 – Donnie – zondag 6 maart 2022 – Berts grootste wens komt uit, maar de woongroep reageert niet enthousiast. Bert is kwaad en Piet vlucht naar Melissa. Als Bert haar ophaalt, wordt eindelijk het grote verdriet de woongroep duidelijk.

Piet

Aflevering 6 – Piet – zondag 13 maart 2022 – Grote paniek in de woongroep wanneer Jeugdzorg ingrijpt en de kinderen uit huis plaatst. Piet moet in therapie en voelt zich eenzamer dan ooit. Donnie lijkt zich steeds meer van haar te verwijderen.

Jeugdzorg

Aflevering 7 – Jeugdzorg – zondag 20 maart – De volwassenen moeten naar Jeugdzorg. Zijn ze wel geschikt om kinderen op te voeden? Bert probeert zich kwetsbaar op te stellen. Piets moeder lijkt zich te realiseren dat Piet aandacht nodig heeft.

Kut Gorkum

Aflevering 8 – Kut Gorkum – zondag 27 maart – Bert krijgt slecht nieuws: de tobbe voor de zeephelling is afgekeurd. Is er dan geen enkele manier waarop ze kunnen laten zien hoeveel ze samen hebben doorgemaakt en hoe sterk ze daaruit zijn gekomen?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 februari 2022 /