Koningshuis the musical: cast en meer over afleveringen

Koningshuis the musical is vanaf zondag 24 maart wekelijks om 20.20 uur te kijken bij AVROTROS op NPO3. Ontdek in dit artikel alles over het cast, het verhaal en de zes afleveringen (die nu allemaal al op NPO Plus staan).

Koningshuis the musical

De spanning loopt hoog op wanneer de cast van Koningshuis the Musical groot nieuws te horen krijgt: het koninklijk echtpaar komt naar de honderdste voorstelling, die over een week plaatsvindt. Frits Lohman (Marcel Hensema *), de producent van de musical, haalt alles uit de kast voor deze belangrijke voorstelling, want de musical trekt nog niet bepaald volle zalen en de recensies zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Of is het omdat de musical al een rel voor de première heeft veroorzaakt?

Cast Koningshuis the musical

We zien in de cast van Koningshuis the musical tal van bekende gezichten, maar daarnaast ontdekken we ook nieuwe namen. Natuurlijk kun je hieronder een uitgebreid overzicht lezen van wat de Koningshuis the musical cast verder allemaal al heeft gedaan. Maak kennis met Valentijn Benard, Sarah Janneh, Noortje Herlaar, Robbert van den Bergh, Daniel Cornelissen, Henk Poort, Marcel Hensema, Kok-Hwa Lie, Beppie Melissen, Diederik Ebbinge, Mitch Blaauw, Sanne Franssen, Mark Kraan, Peter van de Witte en Sadettin Kirmiziyüz.

Als je verder leest, ontdek je het complete cast overzicht met verschillende kijktips. En ook de rolverdeling staat op een rijtje. Onderaan dan weer een extra lange beschrijving van dezer serie en de inhoud van de zes afleveringen.

Diederik Ebbinge

We zien Diederik Ebbinge niet alleen in de cast van Koningshuis the musical; hij is ook de man die het idee bedacht voor deze komische serie. Diederik Ebbinge schreef het scenario en verzorgde de regie. Recent zag je hem zelf nog in de hoofdrol in de komische dramaserie Jos, eveneens van AVROTROS.

Koningshuis the musical gemist?

Koningshuis the musical is vanaf zondag 24 maart zes weken lang om 20.20 uur te kijken bij AVROTROS op NPO3. Afleveringen zijn daarnaast terug te kijken bij NPO Start en NPO Plus (waar zelfs alle afleveringen al te zien zijn). Let op: wil je vanuit het buitenland kijken, dan kan dat via een VPN Verbinding (die je op Nederland zet, voordat je naar NPO Start gaat). 

Cast ken je van…

VlaamsKijken ken je natuurlijk van de uitgebreide artikelen over Nederlandstalige series en films. Daarin mag een overzicht van de cast natuurlijk niet ontbreken. Want ook de acteurs en actrices uit Koningshuis The Musical hebben al de de nodige ervaring.

 • Valentijn Benard zag je recent in telefilms als Happy Palace en De Vaandeldrager Vijf. Maar je kent hem ook van TrecxHockeyvaders en als Onno in De Poli
 • Sarah Janneh * is actrice en zangeres. Je zag haar bijvoorbeeld in het derde seizoen van Undercover als de vriendin an Danielle, maar je kunt haar ook kennen van All Stars & Zonen en Tropenjaren. Sarah Janneh was voor het eerst op tv te zien in Zwarte tulp als gedetineerde. Verder zal ze te zien zijn in Superkrachten voor je hoofd en De Z van Zus (die er ook snel aan komt).
 • Noortje Herlaar schitterde de afgelopen tijd in tal van Nederlandse films, zoals Net als in de Film en Toen ik je zag. Maar denk ook aan The Takeover en laten we haar rol van Maria in The Passion niet vergeten. Wist je dat ze ook te zien was in de Vlaamse film Paradise Trips. Ze brak door als muscialactrice in Mary Poppins, maar ze heeft al tal van prachtige tv- en filmrollen * op haar naam staan. Op dit moment werkt ze aan Alice volgens IMDB.
 • Robbert van den Bergh kun je kennen uit de series als Centraal Medisch Centrum en De spa.
 • Daniel Cornelissen zag je in Nieuw zeer, maar bijvoorbeeld ook in Jeuk en eveneens in Centraal Medisch Centrum. Recent zag je hem als Willem in Dag & Nacht.
 • Henk Poort heeft met zijn vele jaren ervaring in de verschillende operahuizen van Europa vooral een goed oor ontwikkeld voor klankkleur, die gebruikte hij in Aria. Je kent Henk Poort van zijn optreden in Beste Zangers *, maar ook van zijn theatershow. Afgelopen jaar speelde hij één van de hoofdrollen in Scrooge en zagen we hem als Bob in Dertigers. Ook in Tweede Hans en Thuisfront zagen we hem als acteur.
 • Marcel Hensema * is natuurlijk een rasacteur, die al tal van geweldige rollen op zijn naam heeft staan. Zo zag je hem naast Peter Van den Begin in Hollands Hoop. Je zag hem bijvoorbeeld ook in Goud en Mijn vader is een vliegtuig. Maar denk ook aan De Stamhouder en Anoniem. Vrijdag is op Videoland Sphinx online gegaan, waarin hij een indrukwekkende hoofdrol speelt. Sphinx is sowieso een kijktip voor liefhebbers van Nederlandse series.
 • Kok-Hwa Lie was te zien in tal van Nederlandse films en series. In Caps Club speelde hij Meester Fu. Ook hij was – net als Noortje Herlaar – te zien in de Netflix film The Takeover.
 • Beppie Melissen *  ken je bijvoorbeeld van Kapsalon Romy, Oogappels en niet te vergeten De Family Kruys en Gooische Vrouwen. Op Videoland zag je haar in Vaders & Zonen en Moedermaffia. Beppie Melissen speelde recent mee in Rocco & Sjuul, Saïd en Anna en ze werkt aan De Idylle.
 • Diederik Ebbinge ken je als presentator van Kiespijn. Maar je zag hem bijvoorbeeld ook in de film Alles op tafel of als directeur Anton in De luizenmoeder. Zo heeft hij in de loop ter jaren al heel veel verschillende rollen * gespeeld. En zoals hierboven natuurlijk al geschreven; hij speelde recent de hoofdrol in Jos.
 • Mitch Blaauw herken je misschien niet meteen, maar hij speelde Pipo in de nieuwe Pipo de Clown reeks uit 2017. In theater speelde hij bijvoorbeeld jaren in Soldaat van Oranje. En nu toert hij met 14 de musical.
 • Sanne Franssen zag je recent in Flikken Rotterdam. Ze heeft veel ervaring in het theater.
 • Mark Kraan zag je als Ernest Louwes in De veroordeling. Voor mij is hij nog een nieuwe naam, maar hij blijkt na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht in 2006 tal van rollen te hebben gespeeld bij diverse theatergezelschappen. Je zag hem daarnaast ook op tv waar hij vaak bijrollen speelt, zoals in Mocro Maffia en Oogappels. En hij kwam dit jaar voorbij in een aflevering van Dag & Nacht.
 • Peter van de Witte zag je bijvoorbeeld als Peter in De Poli, maar hij speelde ook verschillende rollen in Trecx.
 • Sadettin Kirmiziyüz zag je in Dag & Nacht. Verder speelde hij bijvoorbeeld mee in Toen ik je zag, Tot zonsondergang en Toen wij de tijd hadden. Maar vergeet ook Als de dijken breken niet.

Personages en rolverdeling Koningshuis the musical:

 • Roel Verdonk – Valentijn Benard
 • Naomi Zwaan (Máxima) – Sarah Janneh
 • Debby Peters (Beatrix) – Noortje Herlaar
 • Hans 1 (Willem-Alexander) – Robbert van den Bergh
 • Hans 2 (Willem-Alexander) – Daniel Cornelissen
 • Cor Spaan (Bernard) – Henk Poort
 • Frits Lohman – Marcel Hensema
 • Ming Kan – Kok-Hwa Lie
 • Lousewies – Beppie Melissen
 • Dominique Elsschot – Diederik Ebbinge 
 • Brett – Mitch Blaauw
 • Kelly – Sanne Franssen
 • Sywert – Mark Kraan
 • Laurens Kroes – Peter van de Witte
 • Jan-Willem Dijkstra – Sadettin Kirmiziyüz

Tv-serie over musical over de Oranjes

De zesdelige komische serie, Koningshuis the Musical, speelt zich af achter de schermen bij een musicalproductie over het Koningshuis. We volgen het wel en wee van de cast en crew in de week voor de honderdste voorstelling van de show. De spanning stijgt tot ongekende hoogte wanneer sterverslaggever Roel Verdonk (Valentijn Benard) van het showbizzprogramma Studio Avenue tijdens deze spannende week ook nog de voorbereidingen vast komt leggen voor een dagelijks tv-item. Zo komt onder andere het casten van de zwarte actrice Naomi Zwaan (Sarah Janneh) als Koningin Máxima ter sprake. Dominique Elschot (Diederik Ebbinge), de ambitieuze regisseur, heeft deze musical namelijk colour-blind gecast.

Maar dat is niet het enige: er speelt meer, veel meer… Zo blijkt de wereld achter de schermen een stuk minder rooskleurig en glamourous te zijn dan op het toneel. Wanneer de grote dag is aangebroken van de honderdste voorstelling van Koningshuis the Musical, slaat de stemming volledig om wanneer Studio Avenue een zeer schokkende onthulling doet. Lukt het de cast nog om zich na dit nieuws te focussen op de belangrijke voorstelling of loopt alles volledig in de soep? Eén ding is zeker: the show must go on…

Ontdek hier alles over de afleveringen van Koningshuis the musical:

Colour blind

De cast van Koningshuis the musical krijgt groot nieuws te horen: later die week zal het koninklijk echtpaar de honderdste voorstelling bijwonen. Presentator Roel Verdonk van het tv-programma Studio Avenue zal tijdens deze spannende week het wel en wee achter de schermen in het theater vastleggen voor een dagelijks tv-item. Ook het casten van de zwarte Naomi als Koningin Máxima komt ter sprake.

Non-binair

Wanneer Willem-Alexander-vertolker Hans 1 zijn stem kwijt dreigt te raken, levert dat spanningen op voor zijn understudy, Hans 2. Biedt een spuitje van de KNO-arts uitkomst? Will the show go on? Ondertussen wordt castlid Cor door dancecaptain Ming beschuldigd van anti-Aziatisch racisme en moet companymanager Loesewies dit brandje blussen. Beatrix-vertolkster Debby en presentator Roel blijken elkaar al behoorlijk goed van vroeger te kennen.

Cultural appropriation

De nominaties voor de Musical Awards worden bekendgemaakt en wanneer alleen Naomi voor een prijs genomineerd blijkt, is niet elk castlid daar even blij mee. Omdat Hans 1 zijn stem nu toch echt kwijt is, debuteert Hans 2 als Willem-Alexander deze avond. Hij ondervindt er vooral stress van en heeft behoorlijk moeite in zijn koninklijke rol te komen.

Grensoverschrijdend gedrag

De sfeer achter de schermen is te snijden. De spanningen tussen dancecaptain Ming en Hans 2 lopen weer op en Loesewies moet dit conflict oplossen. Ondertussen hebben Naomi en Debby schreeuwende ruzie. Musicalregisseur Dominique blijkt een week voor de première ontslagen te zijn wegens grensoverschrijdend gedrag. Er is een onderzoek lopende.

White privilege

Het is de dag voor de honderdste voorstelling en de lontjes bij de cast en crew worden steeds korter. Wanneer Hans 2 alsnog bezwijkt onder de druk, wordt Ming de derde vertolker van Willem-Alexander die week. Roel en zijn cameraploeg doen door toedoen van geluidsman Sywert een schokkende ontdekking in de paardenstal backstage, waardoor Roel een breekpunt bereikt.

De zachte sector

De grote dag is aangebroken: vandaag is de honderdste voorstelling van Koningshuis the musical. De feeststemming slaat helaas al snel om wanneer Studio Avenue zeer geruchtmakende onthullingen doet over wat er stiekem speelt tussen Debby en Cor. Lukt het de cast zich voldoende te focussen op deze belangrijke voorstelling? En zullen het koninklijk paar en André en Janny van Heel Holland Bakt nog steeds het jubileum bijwonen?

Foto: AVROTROS – Jurre Rompa – Koningshuis the Musical is een productie van Topkapi Series in samenwerking met AVROTROS. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 maart 2024 /