Ontdek alles over verhaal en cast Zina | nu te kijken op NPO3 / NPO Plus

Ontdek alles over het verhaal en de cast van Zina. Deze nieuwe, achtdelige dramaserie van KRO-NCRV is vanaf vanavond – dinsdag 7 december – om 21.20 uur te kijken op NPO3. Alle afleveringen staan al op NPO Plus; ze duren een klein half uurtje. Het verhaal gaat over vijf vriendinnen en hun onstilbare drang om te worden wie ze willen zijn en speelt zich af tussen de Marokkaanse cultuur en Hollandse polderrealiteit.

Zina

In Zina maken we kennis met Amal (Soumaya Ahouaoui) en haar vriendinnen Lamya (Asma El Mouden), Sofia (Jouman Fattal), Nisrine (Dunya Khayame) en zus Samira (Sofia Yousfi). Amal is een Marokkaans-Nederlandse vrouw die haar leven op de rit heeft. Ze heeft een baan, een huis en staat op het punt te trouwen met Younes, type ideale schoonzoon. Juist dat doet haar twijfelen aan alle verwachtingen die haar door anderen en door zichzelf worden opgelegd. Ze heeft bijna alle hokjes op haar lijstje afgevinkt. Maar is ze gelukkig? 

Huwelijksdag drama

In de eerste aflevering van Zina wordt Amals leven overhoopgegooid. Haar huwelijksdag verloopt niet zoals verwacht. Liever gezegd; het wordt een groot drama, waarna iedereen binnen haar familie en schoonfamilie een mening heeft. Vooral over Amal. Gelukkig wordt Amal omringd door haar vriendinnen die haar steunen en helpen, maar in hun eigen leven ook tegen onmogelijke keuzes aanlopen. Dus hoeveel steun hebben de vriendinnen nog aan elkaar? Of aan hun familie?

Cast Zina

De cast van Zina wordt gevormd door Soumaya Ahouaoui, Asma El Mouden, Jouman Fattal, Dunya Khayame en Sofia Yousfi. Alleen de naam van Jouman Fattal zei bij in eerste instantie wat, dus ik heb meteen even naar alle actrices uit de cast van Zina gegoogled.

  • Soumaya Ahouaoui is een actrice, die al in verschillende series te zien was. In 2013 debuteerde ze als Lisa in Bellicher. Je zag haar daarna als Bouchra in Volgens Jacqueline. En in het Land van Lubbers speelde ze Ghaaliya. Er komen daarnaast veel producties met haar aan; ze zal te zien zijn in Marokkaanse bruiloft, Marcotte en Zwanger & Co. Ze behoort tot het acteursensemble van Het Nationale Theater.
  • Asma El Mouden speelt de rol van Lamya. Volgens mij is dit haar debuut; in kan online namelijk niets meer over haar vinden dan dat ze behoort tot de cast van Zina.
  • Jouman Fattal ken je uit de film Meskina, De Hokje, Anne Plus, Koppensnellers en de tv-serie Thuisfront. Daarnaast zag je haar recent in de telefilm De Zitting en in de net uitgekomen film (R)Evolutie.
  • Dunya Khayame heeft ook al heel wat rollen op haar naam staan. Zo kun je haar kennen als Esma uit De Luizenmoeder. Maar ook als Aya uit Klem en als juf uit De regels van Floor. En zo zijn er nog tal van films en series op te noemen. Ze maakte De Hokje, waarin Jouman Fattal te zien was. Dat deed ze met Tim Kamps.
  • Sofia Yousfi is net als Asma El Mouden nog een onbekende actrice; ik kan in ieder geval niet meer vinden dan dat ze tot de cast van Zina behoort. Sofia Yousfi speelt de rol van zus Samira.

Makers

De achtdelige KRO-NCRV dramaserie is een nieuw verhaal over vijf Marokkaans-Nederlandse vriendinnen, bedacht door onder andere creative producer Daria Bukvić en Fadua El Akchaoui (de makers van de succesvolle theatervoorstelling Melk & Dadels & de film Meskina). De scenario’s zijn geschreven door Willem Bosch, Dunya Khayame, Fadua El Akchaoui en Manju Reijmer. Er komen persoonlijke dilemma’s aan bod waar veel vrouwen zich in zullen herkennen. De regie ligt in handen van Michael Middelkoop en de serie is geproduceerd door MediaLane in opdracht van KRO-NCRV.  

Marokkaanse en Nederlandse cultuur in Zina

Peter Kuipers, directeur KRO-NCRV: “Zina is een Nederlandse dramaserie over vriendschap en familiebanden. Over liefde en verdriet, met een lach en een traan. Zina laat een actuele mix van de Marokkaanse en Nederlandse cultuur zien. Er komen thema’s voorbij zoals persoonlijke ontwikkeling, genderidentiteit en emancipatie. KRO-NCRV vindt het belangrijk om bewustzijn te creëren rondom deze thema’s.”  

Foto: Mounir Raji

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 december 2021 /