D’Ardennen: vanavond op VTM

D’Ardennen was woensdagavond 21 augustus 22.50 uur te zien op VTM. Gemist? Je kunt ‘m vanaf dat moment een week bekijken via VTM GO. In Nederland stond deze film tot een tijdje geleden op Videoland, maar daar is-ie verwijderd. Alle reden dus om er een laat filmavondje van te maken. Want het is absoluut een top film!

D’Ardennen was destijds (september 2016) de Belgische inzending voor de Oscars. Ik heb dit speelfilmdebuut van regisseur Robin Pront met bekende Vlaamse acteurs als Jeroen Perceval, Kevin Janssens en Veerle Baetens helaas nog niet gezien. Maar hij staat echt op mijn verlanglijstje. Dat schreef ik al in 2016, met daarbij de woorden “Gelukkig heb ik recent ontdekt dat hij in Nederland op DVD en Blu-ray verkrijgbaar is”.

Lovende reacties

De reacties op D’Ardennen zijn lovend. Zo is hij vorig jaar in première gegaan op het Filmfestival van Toronto en volgde de Europese première tijdens het Filmfestival van Gent. D’Ardennen wordt op meerdere plaatsen in Amerika vertoond en de remakerechten zijn inmiddels al verkocht.

Kortom: in het buitenland is er in ieder geval al enthousiasme. Of dat voldoende is om de jury te overtuigen, weten we in december. Dan wordt de shortlist van maximaal negen films in de categorie beste niet-Engelstalige film bekendgemaakt. Een maandje later volgen de genomineerden.

Verhaal: D’Ardennen

Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet z’n broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft z’n leven op de rails gekregen en probeert z’n broer te helpen waar mogelijk maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles z’n ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen.

Tip: Een kenner raadt de Blu-ray aan. Regisseur Robin Pront heeft hem namelijk verteld dat het audio-commentaar een ‘must hear’ is.

Productie

D’Ardennen is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film (bekend van Rundskop en Labyrinthus) in coproductie met Eyeworks België en PRPL in Nederland, en werd financieel gesteund door het VAF/Filmfonds, Screen Flanders, Creative Europe, het Nederlands Filmfonds, Telenet-STAP, Medialaan/VTM, en de Belgische taxshelter voor filmfinanciering.   

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

2 september 2016 /