Baantjer het Begin: cast en verhaal

Baantjer het Begin – tijd om meer te ontdekken over de cast en het verhaal. De reeks is tenslotte vanaf nu te zien op Videoland en RTL4. Waarom ik ‘m op VlaamsKijken deel? VTM zendt de tv-serie later uit. En tal van Vlaamse acteurs en actrices zijn in Baantjer te zien.

Wist je bijvoorbeeld dat heel veel leden uit de cast al eerder in de oorspronkelijke Baantjer reeks te zien waren? Velen hebben een gastrol van een of twee afleveringen gehad. In het cast overzicht lees je er meer over.

De serie ‘Baantjer het Begin’ komt in navolging van de gelijknamige speelfilm (opgedeeld in afl. 1 en 2). Heb je de film al gezien, dan kun je in principe starten bij aflevering drie. Op Videoland zijn alle afleveringen (acht in totaal) nu te zien.

Verhaal Baantjer het Begin

Amsterdam, 1980. Het is de tijd van grote maatschappelijke verandering. Te midden van de krakersrellen en demonstraties begint de idealistische jonge rechercheur Jurre de Cock (Waldemar Torenstra) op bureau Warmoesstraat. Zijn partner, de rasechte Amsterdammer, Tonnie Montijn (Tygo Gernandt) maakt hem wegwijs in de stad. Het duo stuit gaandeweg op een criminele samenzwering, die onderdeel blijkt van een groter plan. Dan krijgt De Cock een nieuwe partner toegewezen: de 30-jarige Andy Ruiter (Yannick Jozefzoon), die wordt overgeplaatst vanuit de Bijlmer.

Ondertussen wordt Amsterdam overspoeld door zware wapens en is de politiemacht nog niet opgewassen tegen georganiseerde misdaad. Bureau Warmoesstraat blijkt zo lek als een mandje en het wordt De Cock snel duidelijk dat hij niet iedereen blindelings kan vertrouwen. De criminaliteit is hard, de druk ligt hoog en een verkeerde beslissing is snel gemaakt.

Cast Baantjer het Begin

De tv-serie Baantjer het Begin telt tal van bekende Nederlandse en Vlaamse acteurs en actrices. In de oorspronkelijke reeks zagen we zo een heleboel bekende lijken voorbij komen. Dat is nu niet het geval. Hoofdrolspeler Waldemar Torenstra zegt daarover tegen Nu.nl. “Een Annechien Steenhuizen zou natuurlijk heel grappig zijn als lijk. Iemand die het journaal presenteert verwacht je niet daar en kun je goed gebruiken om de spanning een beetje te breken. Maar omdat deze serie anders is opgebouwd en je juist in die spanning wil blijven, zou het het verhaal kunnen afbreken. En dat wil je niet.”

Waldemar Torenstra

Waldemar Torenstra kruipt in de huid van de legendarische inspecteur De Cock. Voor de acteur is het niet de eerste keer dat hij in Baantjer te zien is. In 2000 was hij te zien als Dennis Kempers in de aflevering De Cock en de man die zijn gezicht verloor. Hij was te zien in tal van televisieseries en films. De laatste die ik zag, was de nieuwe Singel 39. Zijn leukste rol is waarschijnlijk die in Divorce. Al keek ik ook graag naar Vechtershart.

Yannick Jozefzoon

Yannick Jozefzoon speelt de rol van de 30-jarige Andy Ruiter, de nieuwe partner van De Cock. Deze acteur kende ik zelf nog niet, maar hij was wel al in verschillende films en series te zien met kleine rolletjes, zoals in Boy 7 en All You Need Is Love.

Tygo Gernandt

Tygo Gernandt is Tonnie Montijn. Als je de film hebt gezien, dan weet je dat dit een heel verrassend percentage is. Om spoilers te voorkomen, schrijf ik hier verder niets over. Tygo Gernandt is een veelzijdige acteur. Zelf maakte ik kennis met hem in Fort Alpha, maar ook Van God Los is een aanrader. Ook hij was al in Baantjer te zien, namelijk als Rijk van Laak in de aflevering De Cock en de moord op internet uit 1999.

Robert de Hoog

Robert de Hoog speelt Siem Looder. Zijn bekendste film? Dat is toch wel die in Nova Zembla, maar ook in Feuten en Homies heb ik van ‘m genoten. En als ik nog 1 tip mag geven. Hij speelt hacker Danny in de serie Heer & Meester, en ook dat is een geweldige reeks.

Lisa Smit

Lisa Smit kruipt in de huid van Pien Montijn, het zusje van Tonnie. Als twaalfjarige debuteerde ze in De Griezelbus, maar Nederland kent haar het beste uit de tv-serie Dokter Deen. Deze actrice zal tevens te zien zijn in de eerste Nederlandse Netflix Original-serie Ares. Deze psychologische horrorseriewordt in meer dan 190 landen vertoond.

Ruben van der Meer en Horace Cohen

Ruben van der Meer is rechercheur Van Kemenade, die een duo vormt met rechercheur Baks. Dat is een rol van Horace Cohen. Die twee worden sinds jaar en dag al in één adem genoemd. Wist je dat Horace Cohen zijn acteercarrière is gestart als Henkie. De jongste zoon van de familie Flodder. Hij was te zien in de eerste Flodder film. En als we het over Ruben van der Meer hebben, die ken je van De Lama’s en van de film Plan C. En laten we natuurlijk ook de tv-serie Papadag niet vergeten. In het tweede seizoen speelt hij een belangrijke verhaallijn. Hij had in 1999 een gastrolletje in Baantjer – De Cock en de moord op de psychiater.

Ryanne van Dorst

Ryanne van Dorst speelt Dr. Rusteloos. Je verwacht haar misschien niet zo snel als actrice, maar Ryanne van Dorst zet echt een geweldige patholoog anatoom neer. Ze brak door als zangeres Elle Bandita, maar heeft inmiddels ook al verschillende programma’s gepresenteerd waaronder Geslacht. Ryanne van Dorst is zelf namelijk als hermafrodiet geboren. Ze is als baby geopereerd, behandeld met hormonen en opgevoed als meisje. Ik dacht zelf dat Dr. Rusteloos haar eerste acteerrol was, maar in 2015 was ze ook te zien in de telefilm Dames 4.

Jelka van Houten

Jelka van Houten kruipt in de huid van wachtcommandant Selma. Ze is het zusje van Carice van Houten, die momenteel ook de reeks Red Light voor VTM en BNN werkt. De twee zijn samen te zien in de film Jackie. Jelka van Houten brak door met haar rol in de musical Turks Fruit. Ze acteert niet alleen; ze is ook zangeres. Ik heb ontzettend van haar genoten in Huisvrouwen bestaan niet. Het tweede deel is eind 2019 verschenen in de bioscoop. In het najaar van 2020 is Jelka van Houten weer op het politiebureau te zien; deze keer niet dat van Baantjer, maar dat van Niks te melden.

Peter Bolhuis

Peter Bolhuis speelt de chef van het duo. Voor acteur Peter Bolhuis is het de derde keer dat hij te zien is in Baantjer. In 1995 kroop hij namelijk al in de huid van Hans Groenewold en in 1998 in die van Hein de Waal. Deze acteur heeft een indrukwekkend cv. Zo snel gezien zit daar een Vlaamse productie bij, namelijk Aspe in 2006. Je zag ‘m ook in Oogappels.

Bas Keijzer

Bas Keijzer kruipt in de huid van Goessens. Voor hem is Baantjer ook niet nieuw. In 2001 was hij namelijk twee afleveringen te zien als Klaas Hofstra. Verder heeft hij in tal van films en tv-series gespeeld. Zowel kleine als grote rollen. Zo zat hij bijvoorbeeld in Judas.

Fedja van Huêt

Fedja van Huêt is Bob Donkers.Je hebt hem afgelopen tv-seizoen natuurlijk gezien in de tv-serie Grenslanders. Hij zat ook in de remake van Loft. Als er één tv-serie is van hem die je moet terugkijken dan is het Overspel. Recent zag je hem in de film Groeten van Gerri (met Frank Lammers in de hoofdrol).

Loes Luca

Loes Luca speelt Louise Montijn, de moeder van Tonnie en Pien. Een geweldige actrice met een cv waar je u tegen zegt. Haar rol in de nieuwe versie van ’t Schaep valt daarbij denk ik het meeste op.

Thom Hoffman in Baantjer het Begin
Thom Hoffman in Baantjer het Begin

Thom Hoffman

Thom Hoffman neemt de rol van advocaat Martin Lagemaat voor zijn rekening, ook wel ‘De Makelaar’. Eerder was hij in 2006 te zien in Baantjer als Dr. Ties Koningsveld in de aflevering De Cock en de afrekening. Hij is zowel acteur als fotograaf. Waar ik zelf het meest van genoten heb? Dat is toch wel zijn rol van Dokter Tinus, die net zo wereldvreemd is als Professor T.

Birgit Schuurman

Birgit Schuurman speelt Adinda, de barvrouw van ‘Café Surga’, waar de boven- en onderwereld elkaar regelmatig ontmoeten. Je denkt misschien ‘zij heeft wel wat weg uit Katja uit The Battle’. Dat klopt. Dat is haar zus. Birgit is niet alleen actrice; ze is ook zangeres. Je kunt haar kennen uit Meisje van Plezier.

Birgit Schuurman in Baantjer het begin
Birgit Schuurman in Baantjer het Begin.

Barbara Sloesen

Barbara Sloesen speelt Julia, de dochter van de net overleden Jan Baakers, oud-politieagent van Bureau Warmoesstraat. Deze actrice brak door met haar rol als Anna in Goede tijden, Slechte tijden. Met Zwaar verliefd heeft ze laten zien dat ze ook een dragende rol in een film goed aan kan. Er komt zelfs een vervolg op deze film. In de zomer van 2020 is Barbara Sloesen te zien in de film Alles is zoals het zou moeten zijn, waarin ze zoent met de Vlaamse acteur Tom van Landuyt.

Leny Breederveld

Leny Breederveld verzorgt de rol van archivaris. Ook zij was als eerder in Baantjer te zien. Namelijk in 1999 als Joke Boogaards in De Cock en de geslepen moord. In 2003 kroop ze in de huid van Ingrid van Dijk in De Cock en de moord op de clown. Ze was ook te zien in de Nederlandse versie van De Luizenmoeder.

Poal Cairo

Poal Cairo speelt Johnny Wormgoor, een zware jongen in de Amsterdamse onderwereld en handlanger van Siem Looder. Hij is net als Barbara Sloesen bekend geworden door Goede tijden, slechte tijden. Maar hij was ook bijvoorbeeld te zien in Schone handen.

Charlotte Vandermeersch

De Vlaamse Charlotte Vandermeersch kruipt in de huid van LaCroix, die de hulp van De Cock inschakelt bij het oplossen van een wapenroof. De Videoland-kijkers kunnen haar al kennen, omdat ze ook de hoofdrol speelde in Deadline 14/10 en Deadline 25/5. Zelf heb ik van haar genoten in De Premier. Je kent haar ook uit Wat als? (altijd een aanrader!) en ze zal te zien zijn in het nieuwe programma Over de Oceaan, waarvoor ze de oceaan over zeilt.

Joren Seldeslachts in Baantjer

Joren Seldeslachts

Joren Seldeslachts vertolkt de rol van rechercheur Mertens. Over deze acteur heb ik natuurlijk al van alles geschreven. Zijn bekendste rollen? Waarschijnlijk die in Spitsbroers en Beau Séjour, maar je zag hem ook in The Team seizoen 2. In Nederland was hij in 2008 te zien in Blind naast Halina Reijn en Katelijne Verbeke (die dan weer te zien zal zijn in het tweede seizoen van Beau Séjour). Nog meer leuk nieuws over Joren Seldeslachts. We kunnen hem binnenkort ook zien in de Nederlandse serie Swanenburg.

Maarten Nulens

Maarten Nulens speelt de collega van rechercheur Mertens. Bij het Nederlandse publiek is hij bekend van zijn hoofdrol in Gevoel voor tumor (die ook op Netflix te zien is), maar hij was al eerder naast Joren Seldeslachts te zien. Namelijk als Leon Vinken in Beau Séjour.

Tom Vermeir

Tom Vermeir speelt de rol van Seppe Bruneau, één van de kopstukken van het Belgische drugskartel. Deze Vlaamse acteur is echt dé rising star van dit moment. Zo is hij te zien in het razendpopulaire De twaalf. En hij speelt de hoofdrol in Porselein. Daarnaast is hij ook te zien in de Netflix-serie De Bende van Jan de Lichte (Thieves of the Wood). Verder is hij op Netflix te zien in Over Water. Later komt daar ook nog Grond bij.

Hélène Devos

Hélène Devos speelt barvrouw Kitty, het jongere zusje van Seppe Bruneau. Deze Vlaamse is lid van Toneelgroep Amsterdam. Haar bekendste rol? Absoluut die in De Luizenmoeder, maar ze was ook te zien in Baptiste.

Vlaamse acteurs in Baantjer Het Begin met Maarten Nulens en Joren Seldeslachts

Productie

De serie Baantjer het Begin is geproduceerd door Rachel van Bommel van Millstreet Films. Arne Toonen en Lourens Blok zijn verantwoordelijk voor de regie. Het scenario is geschreven door Willem Bosch, Reint Schölvinck, Wolter Muller, Carl Joos en Judith Goudsmit, naar een idee van vader Peter Römer en zoon Thijs (die in Keizersvrouwen nog gruwelijk vermoord werd) en Wat leuk om te weten is. Peter is de zoon van Piet Römer, de acteur die jarenlang inspecteur Jurrian de Cock speelde.

De Vlaming Kurt Loyens heeft zelfs een Gouden Kalf gewonnen voor het Beste Production Design van de film. Leuk weetje. Hij is de partner van Evi Hanssen. Baantjer het Begin wordt gecoproduceerd door FBO en in België uitgezonden door VTM.  

Boeken Baantjer

Baantjer het Begin is gebaseerd op de werken van A.C. Baantjer, uitgegeven door De Fontein. Van de Baantjer-boeken zijn meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht. Ik moet toegeven dat ik flink wat boeken uit deze reeks heb gelezen. Jij?

Foto’s: Martijn van Gelder

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 december 2019 /