Rik D’Hiet schrijft scenario De Stamhouder

Rik D’Hiet schrijft het scenario voor de Nederlandse historische dramaserie De Stamhouder. De hoofdrollen worden gespeeld door Sallie Harmsen, Gijs Scholten van Aschat, Marcel Hensema, Robert de Hoog en Matthijs van de Sande Bakhuyzen. Diederik van Rooijen (van onder andere Penoza en Heirs of the Night) regisseert de serie die eind 2021 bij AVROTROS te zien zal zijn. De Stamhouder is de verfilming van het gelijknamige, alom geprezen autobiografische boek van Alexander Münninghoff.

Rik D’Hiet

De Vlaamse scenarioschrijver heeft de afgelopen jaren aan tal van series en films meegewerkt als schrijver of adviseur. Veel van die producties zijn zowel in Vlaanderen als Nederland bekend. Wat dacht je bijvoorbeeld van De Ridder. Hij bedacht deze serie en schreef de scenario’s van de eerste afleveringen. Maar hij schreef ook het scenario van series als Grenslanders, Het goddelijke monster, Recht op recht en niet te vergeten Flikken Gent. En ook de films waar hij aan meegewerkt heeft, zijn niet de minste: Niet Schieten, Marina en Zot van A. De Stamhouder is het nieuwste project van Rik D’Hiet.

Verhaal De Stamhouder

De Stamhouder vertelt het verhaal van Alexander Münninghoff (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) die eind jaren ‘60 als een blok valt voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen (Sallie Harmsen). Wanneer hij na een mooie liefdesnacht bekent dat zijn vader, Frans Münninghoff, tijdens de oorlog een SS’er was, reageert Ellen echter afwijzend. Haar familie heeft zwaar geleden onder de oorlog. Ze verdwijnt uit zijn leven… om er een goede maand later weer in te verschijnen. Ze is zwanger. De twintigers willen het kind houden en besluiten te trouwen. Maar dan wel op voorwaarde dat Alexander afrekent met zijn duistere familieverleden. Alexander komt erachter dat hij maar bitter weinig weet over zijn ouders en grootvader (Gijs Scholten van Aschat).

Cast De Stamhouder

De Stamhouder heeft wat mij betreft een erg sterke cast. Stuk voor stuk zijn dit geweldige acteurs. Ik zet ze voor je op een rijtje. Natuurlijk aangevuld met waar je ze van kunt kennen.

Sallie Harmsen

Sallie Harmsen speelt hoofdrol in De Stamhouder (AVROTROS) als de vrijgevochten Ellen, die een relatie krijgt met Alexander Münninghoff (Matthijs van de Sande Bakhuyzen).

Sallie Harmsen speelt de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen. Ze speelt eveneens mee in die andere recente serie van Diederik van Rooijen: Heirs of the Night (Vampieren in de nacht). Verder zag je haar in Voetbalmaffia (met Chiem Vreeken, die we binnenkort in Commando’s zien), De Jacht, Kenau en tal van andere series en films. Zo was ze met haar hoofdrol in Het echte leven zelfs genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Actrice.

Tevens is Sallie Harmsen binnenkort te zien in de Penoza-spinoff Doodstil (die draait om Luther, gespeeld door Raymond Thiry). En ze speelt één van de hoofdrollen in de film Zee van tijd, waarin de Vlaamse actrice Kim Hertogs te zien zal zijn. Sallie Harmsen komt Gijs Scholten van Aschat niet alleen tegen op de set van De Stamhouder, maar ook op die van Zee van tijd.

Matthijs van de Sande Bakhuyzen

Hoofdrol voor Matthijs van de Sande Bakhuyzen in De Stamhouder, als Alexander Münninghoff

Matthijs van de Sande Bakhuyzen is Alexander Münninghoff. Hij valt als een blok voor Ellen. Deze jonge acteur – zoon van de in 2005 overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen – heeft al een indrukwekkend cv. Hij begon zijn carrière in jeugdserie De Daltons, waarin hij Erik speelde. Daarna zag je hem bijvoorbeeld in films Afblijven, Kenau en Boy 7. Voor die laatste ontving hij een Gouden Kalf-nominatie.

De laatste tijd zag je Matthijs van de Sande Bakhuyzen vooral in tv-series. Denk aan Dagboek van een callgirl, Zwarte Tulp en De 12 van Schouwendam. Daarnaast vond ik de film Voor elkaar gemaakt uit 2017 ook erg leuk. Daarin speelt hij de hoofdrol naast Loes Haverkort.

Robert de Hoog

Robert de Hoog speelt de jonge Frans Münninghoff in De Stamhouder (AVROTROS)

Robert de Hoog kruipt in de huid van de jonge Frans Münninghoff. Je zag hem recent nog in Mocro Maffia en Baantjer Het Begin. Een acteur die sinds zijn debuut in telefilm Skin een geweldige cv heeft opgebouwd. Niet zo gek, want voor Skin werd hij niet alleen voor een Gouden Kalf, maar ook voor de internationale Emmy Award genomineerd. Hij heeft onder andere de hoofdrol gespeeld in Nova Zembla. Homies is dan weer een heel andere film, maar die vond ik ook geweldig! Net als dat ik altijd erg genoot van Feuten (gevalletje jeugdsentiment, denk ik). De serie Heer & Meester, waarin hij Danny Torenaar speelt, vond ik ook een aanrader.

Waar ik zelf enorm naar uitkijk, is de tv-serie Red Light. Hierin speelt Robert de Hoog ook mee! Deze productie van Carice van Houten en Halina Reijn zal te zien zijn op VTM en BNNVARA. Carice van Houten en Halina Reijn spelen met Maaike Neuville de hoofdrol in Red Light. Maar ook Joren Seldeslachts, Koen De Bouw en Geert Van Rampelberg mogen we in deze reeks verwelkomen. Net als Jeroen Perceval, Jonas Vermeulen, Anne-Laure Vandeputte, Herwig Illegems, Peter Gorissen, Ruth Becquart en Sofie Decleir. Ik kan niet wachten! Hier lees je alles over Red Light.

Marcel Hensema

Marcel hensema speelt de oude Frans Münninghoff in De Stamhouder (AVROTROS)

Marcel Hensema speelt de oude Frans Münninghoff. De oplettende kijker zag hem recent nog in de Vincke en Verstuyft-trilogie op Eén. Hij speelt ook de hoofdrol in de ontzettend spannende reeks Hollands Hoop (met Peter Van den Begin). Je kunt hem kennen uit Goud, Videoland-serie Kerst met de Kuijpers, Knielen op een bed violen en De Marathon. En wist je dat hij ook in De Premier voorbij komt? Hij is hierin eurocommissaris.

Gijs Scholten van Aschat

Gijs Scholten van Aschat speelt grootvader van Alexander in De Stamhouder

Gijs Scholten van Aschat speelt de grootvader, waar Alexander maar bitter van blijkt te weten (net als van zijn ouders). Zoals je hierboven al kon lezen, speelt hij binnenkort ook de hoofdrol in de film Zee van tijd. Zelf heb ik van hem genoten in Hoogvliegers, maar ook in Klem en Als de dijken breken weet hij te overtuigen. Van origine is Gijs Scholten van Aschat toneelacteur, maar hij werd bekend door zijn rollen in films als Cloaca, De Passievrucht, Tirza en Publieke Werken. En vergeet ook de series Oud Geld (hiervoor kreeg hij zelfs een Gouden Kalf) en Pleidooi niet.

Opnames De Stamhouder

De opnames van de achtdelige historische dramaserie staan gepland vanaf dit najaar. Ze duren tot en met de lente van 2021. AVROTROS zendt De Stamhouder naar verwachting eind volgend jaar (2021) uit op NPO 1.

Makers

Waar Rik D’Hiet het scenario heeft geschreven. Daar zorgt Diederik van Rooijen voor de regie. De Stamhouder wordt geproduceerd door Chantal van der Horst (Column Film) in samenwerking met AVROTROS.

Fotografie (allen via AVROTROS):

  • Sallie Harmsen en Robert de Hoog: Janey van Ierland
  • Gijs Scholten van Aschat: Jeppe van Pruissen
  • Marcel Hensema: Iris Planting
  • Matthijs van de Sande Bakhuyzen: Benny Strout

Wil je nog meer over het verhaal van De Stamhouder ontdekken. Kijk dan ook dit filmpje, waarin Maarten ’t Hart het boek bespreekt.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 augustus 2020 /