1985: TV-serie rond De Bende van Nijvel op Eén en La Une

1985 is de nieuwe tv-serie rond De Bende van Nijvel, die vanaf zondag 22 januari 2023 te zien zal zijn op Eén en La Une. Hiervoor slaan VRT En RTBF de handen in elkaar. De makers van de succesvolle reeks De Twaalf zijn hier bij betrokken: Wouter Bouvijn is de regisseur van 1985, Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks de producenten. Het script van deze fictiereeks rond de Bende van Nijvel wordt geschreven door Willem Wallyn.

Lees tip: Maak kennis met 1985 cast!

Onderstaande bericht verscheen op 10 juni 2020 op VlaamsKijken. Ga voor het meest recente nieuws over deze productie naar het bovenstaande artikel over de 1985 cast, personages en het verhaal.

De Bende van Nijvel

Het is de eerste keer dat twee openbare omroepen uit België samenwerken aan een fictieproject voor Eén en La une. Met een reeks over De Bende van Nijvel wordt gekozen voor een tv-serie over een zwarte bladzijde uit de gezamenlijke (Vlaamse en Waalse) geschiedenis. 1985 is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren tachtig, toen de Bende van Nijvel volop terreur zaaide. De reeks volgt drie jongvolwassenen die terechtkomen in het oog van de storm die België toen op zijn kop zette, wanneer de bende brutale overvallen pleegt en spanningen tussen de onderzoekers verhinderen om de zaak op te lossen.

Verhaal 1985

1985 volgt vrienden Marc, Franky en zijn zus Inge in de turbulente jaren 80. Marc en Franky verruilen hun geboortedorp op het platteland voor Brussel, om een opleiding en carrière bij de rijkswacht, het elitekorps van de ordehandhaving, te volgen. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. Maar onverwachts belanden ze in een korps in volle crisis, wanneer het land geteisterd wordt door een reeks brutale overvallen.

Inge studeert rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. Wanneer de invloedrijke rijkswachtcommandant François veroordeeld wordt voor drugshandel en er een aanslag wordt gepleegd op majoor Vernaillen die de zaak aan het licht bracht, worden de drie jongeren meegezogen in een spiraal van gebeurtenissen die later worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

1985 brengt het verhaal van het verlies van onschuld: niet enkel van de drie jongeren maar ook van de Belgische democratie, wanneer het vertrouwen van de bevolking in het politiekorps en de politiek een flinke deuk krijgt door de gebeurtenissen rond de bende. Een verlies dat tot op vandaag blijft nazinderen in onze maatschappij.

Cast 1985 – De Bende van Nijvel

Wie de hoofdrollen in 1985 gaan spelen, is nog niet bekend. Op dit moment staat er een casting call open voor de drie hoofdrollen. Tot 22 juni kun je je aanmelden. De makers zoeken: “2 acteurs speelleeftijd 18j-30j, 1 actrice speelleeftijd 20j-30j“. Wat wel al duidelijk is, is dat de cast zowel uit Vlaanderen als Wallonië zal komen.

Niet Schieten

In 2018 heeft Stijn Coninx natuurlijk al een film over dit drama gemaakt (Peter Bouckaert tekende toen ook voor de productie), waarbij zich baseerde op het boek van David Van de Steen. David Van der Steen overleefde als negenjarige de aanslag op de Delhaize in Aalst. Zijn ouders en zusje werden vermoord. In dat indrukwekkende verhaal staan David en zijn groot ouders centraal.

Hoofdrollen waren er in Niet Schieten voor Jan Decleir, Viviane de Muynck, Jonas Van Geel, Mo Bakker, Kes Bakker, Inge Paulussen en Louis Talpe. Eerlijk gezegd ga ik er niet van uit dat zij dan een rol gaan spelen in deze serie; dat lijkt me verwarrend. Anderzijds zijn we nu alweer een paar jaar verder en gaat het natuurlijk om een heel ander soort verhaal. In 1985 gaan ze – zoals ik het uit de persinformatie begrijp – meer in op de totale sfeer in die rare periode waarin drie jongeren echt worden meegezogen.

Voorbereidingen voor 1985 gestart

De voorbereidingen voor de reeks zijn volop bezig. 1985 zal worden gemaakt met een gemengde Vlaamse en Franstalige ploeg. Het verhaal van de Bende Van Nijvel, de spanningen binnen de rijkswacht en de talrijke gebeurtenissen die België ontwrichtten in de jaren tachtig, staan in het collectieve geheugen van beide taalgemeenschappen gegrift. Het project is dan ook een organische en authentieke coproductie tussen de twee openbare omroepen VRT en RTBF, ontstaan uit het thema van de reeks.

Aan de reeks ging al ruim twee jaar research en schrijven vooraf, waarbij de makers konden rekenen op de ontwikkelingssteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Zopas kende het VAF/Mediafonds ook productiesteun toe.

Coproductie VRT en RTBF

1985 is een coproductie tussen VRT en RTBF voor Eén en La une, een primeur voor België. De reeks wordt geschreven door Willem Wallyn (De 16, All of Us). Wouter Bouvijn (De twaalf) is de regisseur. Gunter Schmid en Peter Bouckaert (Cordon) van Eyeworks zijn de producenten. Stijn Coninx (Niet schieten) is betrokken als creatief adviseur.

Tijdsgeest van de woelige jaren tachtig

“De periode waarin de Bende van Nijvel opereerde, was moeilijk voor heel België. Deze reeks brengt niet enkel het verhaal van de Bende. Het toont vooral ook de tijdsgeest van de woelige jaren tachtig. Misschien is een sterke fictiereeks wel de beste manier om die cruciale periode voor ons land terug tot leven te roepen. En beter te begrijpen. We zijn heel erg blij dat we dat samen met RTBF kunnen doen, in een allereerste fictie-samenwerking voor Eén en La une. RTBF is vanzelfsprekend de meest geschikte partner voor dit gemeenschappelijk verhaal over een donker hoofdstuk in onze geschiedenis.” Dat zegt Olivier Goris, netmanager van Eén.

Creativiteit, lef en ambitie

“RTBF en VRT waren al lang met elkaar aan het praten, maar wachtten op het juiste inhoudelijke project. We hebben hier een geweldige kans om onze talenten en ons enthousiasme te bundelen. En een sterk en belangrijk verhaal te vertellen zoals niemand anders dat zou kunnen. Elk nieuw Belgisch fictieproject is een avontuur, een gok, iets waarvoor je durf moet hebben. Het kan enkel slagen met creativiteit, lef en ambitie. Dat is precies wat dit project 1985 kenmerkt”, aldus Sandrine Graulich, netmanager van La Une. Dat klinkt goed! Ik kijk er nu al naar uit. We moeten alleen nog wel even geduld hebben…

1985 in 2023 op tv

De opnames van 1985 (8 X 50 minuten) zijn voorzien voor volgend jaar. De reeks is te kijken vanaf 22 januari 2023 op Eén. 1985 zal ook te zien zijn op La Une. En wie weet worden de rechten dan ook nog verkocht aan Netflix, waar De Twaalf een groot succes is.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 juni 2020 /